Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 06 липня 2021, 06:23
6619
8

Час позбуватися стереотипу. Баварія не обкрадає Бундеслігу

Пояснюємо, чому трансферна політика Баварії на внутрішньому ринку нічим не відрізняється від інших

| Оновлено 06 липня 2021, 06:23
6619
8
Час позбуватися стереотипу. Баварія не обкрадає Бундеслігу
Getty Images/Global Images. Дайо Упамекано

Люди дуже люблять стереотипи. Вони формують наше ставлення до людей, футбольних команд і т.д. Чого тільки вартий стереотип про те, що «Атлетіко» Дієго Сімеоне грає виключно автобусом і не вміє в атаку від слова зовсім. Адже ніхто не стане розбиратися, як «матрацники» грають проти «Осасуни» та інших команд середньої руки. Більшість дивляться 5-6 матчів «Атлетіко» за сезон проти топ-клубів, і бачать там триповерховий автобус.

Один з таких найпоширеніших стереотипів - «Баварія» обкрадає конкурентів по Бундеслізі, роблячи чемпіонат неконкурентоспроможним. Знаю, що в коментарях можу зіткнутися з хвилею незгоди і хейту, але все ж спробую пояснити, чому це не так.

Причина появи стереотипу

Зараз у це важко повірити, але не так давно були часи, коли «Баварія» навіть не виходила до Ліги чемпіонів, а в півфіналі Кубка УЄФА розгромно програла «Зеніту». Тоді клуб почав масову перебудову, а після двох чемпіонств «Боруссії» Д поспіль у Мюнхен спочатку перейшов Маріо Гетце, а через рік і Роберт Левандовськи. Додайте до цього перехід Мануеля Нойєра з «Шальке» і отримаєте причину появи цього стереотипу.

«Баварія» знову стала непереможною командою на внутрішній арені, а Левандовськи та Нойєр стали легендами клуба.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мануель Нойер, Маріо Гетце та Роберт Левандовськи

Зараз, коли «Баварія» підписала Упамекано і призначила Нагельсманна, всюди тільки й говорять про черговий грабіж.

Але все не так однозначно.

Проаналізуємо тих, хто вигравав Бундеслігу в сезоні-2020/21

Про Нойєра і Левандовскі вже сказано вище. Вони дійсно переходили в «Баварію» з клубів, які на той момент були конкурентами.

А що з приводу інших?

Бенжамен Павар - перейшов зі «Штутгарта», який перед цим відправився в Другу Бундеслігу.

Ніклас Зюле - переходив з «Хоффенхайма» вільним агентом.

Давид Алаба - свій вихованець.

Альфонсо Девіс - перейшов з «Ванкувера».

Люка Ернандес - куплений у «Атлетіко» за рекордні 80 мільйонів.

Жером Боатенг - давно перебрався в «Баварію» з «Манчестер Сіті».

Буна Сарр - для чогось купили у «Марселя».

Марк Рока - для чогось відібрали лідера у «Еспаньола».

Корентен Толіссо - свого часу став рекордним трансфером «Баварії», перебравшись за 40 мільйонів євро з «Ліона».

Йозуа Кімміх - був знайдений Гвардіолою в «РБ Лейпциг», коли ті виступали у Другій Бундеслізі, а про статус конкурента «Баварії» тільки мріяли.

Леон Горецка - переходив вільним агентом із вмираючого «Шальке». Ту команду навіть і близько не можна записувати в конкуренти «Баварії».

Томас Мюллер - свій вихованець.

Лерой Сане - був придбаний у «Манчестер Сіті».

Кінгслі Коман - перейшов з «Ювентуса».

Серж Гнабрі - купили у «Вердера», коли той боровся за виживання. До цього Сержа списали в «Арсеналі» і навіть у «Вест Бромвічі».

Ерік-Максим Чупо-Мотінг - пішов вільним агентом з ПСЖ.

Разом: 0 колишніх гравців «Боруссії» М, «Байєра», «Айнтрахта», «Вольфсбурга», 1 екс-гравець «Боруссії» Д і 2, хто перейшов із «Шальке». Жахливі масштаби крадіжок у конкурентів, так.

«Баварія» грає за загальними правилами німецького ринку

Подібні трансфери є нормою для всіх клубів ліги. Чого тільки варта дортмундська «Боруссія», яка зовсім нещодавно за одне трансферне вікно купила Юліана Брандта з «Байєра», Торгана Азара з «Боруссії» і Нікласа Шульца з «Хоффенхайма». Всі ці команди на той момент конкурували зі «джмелями» за місце в топ-4. Всі ці гравці були ключовими у своїх клубах.

Ще раніше «Боруссія» Д купила у Гладбаха Махмуда Дахуда і Марко Ройса, а зараз ще і забрала головного тренера Марко Розе.

Навіть Роман Бюркі перебирався в Дортмунд із «Фрайбурга», а Марвін Хітц - із «Аугсбурга».

Аналогічно і в інших клубах. Гладбах замість Розе забрав у «Айнтрахта» Аді Хюттера, а «орли» переманили з «Вольфсбурга» Олівера Гласснера. І всі ці клуби конкурують між собою.

І чим це відрізняється від того, що робить «Баварія»? Нічим.

Getty Images/Global Images Ukraine. Матс Хуммельс та Леон Горецка

Не буду копатися дуже глибоко, а візьму лише період з 1990 року по 2021. Так ось, за цей відрізок з «Боруссії» Д до «Баварії» перейшли 5 футболістів: Левандовскі, Матс Хуммельс, Маріо Гетце, Торстен Фрінгс і Томас Хельмер. А знаєте, скільки трансферів за цей час відбулося у зворотному напрямку? Шість, включаючи два переходи Хуммельса і повернення Гетце. Також з «Баварії» в «Боруссію» Д переходили Себастьян Роде і Крістіан Нерлінгер.

А що в інших лігах

Візьмемо той же самий часовий відрізок і побачимо, що між непримиренними «Барселоною» і «Реалом» було шість трансферів. При цьому аж п'ять гравців переїхало до Мадрида з Каталонії.

Переходи з інших клубів, які намагалися наблизитися до грандів, взагалі стали цілковитою нормою. Наприклад, з «Валенсії» в «Барселону» відбулося 8 трансферів, а з «Севільї» - 7. Деякі з них в результаті стали легендами блаугранас: Давид Вілья, Жорді Альба і Дані Алвес. І це нормально.

В Італії так взагалі немає ніяких рамок. За останній 21 рік з «Мілана» в «Ювентус» перейшли 9 гравців, а в зворотному напрямку вирушили п'ятеро. Більш того, є ряд футболістів, які по ходу кар'єри встигли пограти за «Мілан», «Інтер» і «Ювентус»: Ібрагімович, Пірло, Вієрі, Баджо, Давідс, Вієйра і Бонуччі. Суцільні легенди.

Немає нічого поганого в тому, що «Ювентус» може купити у «Наполі» Ігуаїна за 80 мільйонів євро. Ще й в той момент, коли неаполітанці були єдиним конкурентом у боротьбі за скудетто. Але варто зробити подібне «Баварії»...

Англія теж не сильно відрізняється в цьому плані. «Манчестер Сіті» не так давно зібрав вершки з «Арсеналу»: Адебайор, Насрі, Кліши і Коло Туре. Лідери чемпіонського «Лестера» швидко опинилися в «Челсі» і «Ман Сіті», а вже пізніше «лисиці» продали Магуайра в МЮ. Трансферний зв'язок між «Ліверпулем» і «Саутгемптоном» взагалі став мемом.

Хтось скаже, що між верхівкою в АПЛ відбувається мало трансферів, але, думаю, Неманья Матіч, Хуан Мата, Рахім Стерлінг, Олів'є Жиру, Давид Луїз і Джеймс Мілнер навряд чи з цим погодяться.

«Баварія» перемагає не через внутрішні трансфери

Секрет мюнхенців у тому, що їхні кадрові рішення практично завжди приносять результат. Той же Горецка в Мюнхені перетворився на справжню машину, тоді як Брандт і Торган Азар поступово деградують в Дортмунді. «Джмелі» вкладають кошти, але це не приносить належного результату.

«Баварія» ніяк не заважає розвиватися умовному «Байєру», «Айнтрахту» або «Вольфсбургу». Але вона занадто хороша, щоб дозволити хоч комусь наблизитися. Чого тільки варте одне призначення Фліка, яке зумовило результат сезону-2019/20.

Позбавляйтеся стереотипів. Вони часто заважають дивитися на ситуацію під іншим кутом.

Ілля Квіткін
Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

За Україну грати не зможе. Гравець Полісся отримав виклик в іншу збірну
Футбол | 18 березня 2024, 15:43 8
За Україну грати не зможе. Гравець Полісся отримав виклик в іншу збірну

Еміль Мустафаєв може вперше зіграти за національну команду Азербайджану

Хлопець Соболенко помер у Маямі. Інформація офіційно підтверджена
Теніс | 19 березня 2024, 08:16 14
Хлопець Соболенко помер у Маямі. Інформація офіційно підтверджена

Костянтин Кольцов помер у віці 42 років, причини смерті поки що невідомі

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Slavkolvivskiy
Дуже цікавий і грамотно викладенний матеріал. Дякую, що не просто констактація факту , а доля старання зробити інформацію цікавішою.
Vladyslav Lukiantsev
И Гнабри купили у третьего Хоффенхайма. Я бы советовал автору перепроверить факты
icebeer
Ну да,типа денежный мешок не решает )
Vladyslav Lukiantsev
При всему уважении, но Горецка перешел после сезона, когда Шальке занял 2 место в чемпионате. Сложно назвать это смертью
Поручик Ржевский
Их ненавидят во всей Германии, кроме Мюнхена.
andre_lui
С названия не совсем понял - в чем стереотип - в том, что обворовывает или в том, что не обворовывает?
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил