Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 05 липня 2021, 22:28
97070
85

П'ять українців, які можуть поїхати в топ-ліги після гарної гри на Євро

Питання тільки в тому, чи відпустять...

| Оновлено 05 липня 2021, 22:28
97070
85
П'ять українців, які можуть поїхати в топ-ліги після гарної гри на Євро
Getty Images/Global Images Ukraine

Євро-2020 вже став історією для збірної України. Наша команда дісталася до чвертьфіналу турніру, де все-таки не змогла що-небудь протиставити вкрай прагматичній збірній Англії, яка намагається вибудовувати свою гру виключно на сильних сторонах. Поразка 0:4, безумовно, не дає приводу нахвалювати наших хлопців за самовіддачу і боротьбу до останнього, однак весь турнірний шлях «синьо-жовтих» у цілому заслуговує виключно позитивних відгуків, з огляду на те, в якій ситуації перебуває нинішній український клубний футбол.

Після поразки від Англії, головний тренер збірної України Андрій Шевченко сказав, що в майбутньому для поліпшення нинішніх досягнень команді потрібен сильніший внутрішній чемпіонат, а також побільше виконавців, які виступають в європейських топ-лігах.

Втім, вже на Євро-2020 стало очевидно, що ряд гравців може перебратися з УПЛ в найсильніші ліги в найближчий час. Про тих, хто грою на полі змусив говорити про себе футбольну Європу, і поговоримо прямо зараз.

Артем ДОВБИК

Вік: 24 роки
Клуб: «Дніпро-1»
Контракт до: 31 грудня 2023 року
Вартість на Transfermarkt: 1 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Артем Довбик провів на Євро-2020 лише 15 хвилин ігрового часу в другому овертаймі проти збірної Швеції в рамках 1/8 фіналу. Але цього 24-річному форварду з лишком вистачило, щоб привернути до себе увагу багатьох скаутів і селекціонерів з топ-ліг Європи. Саме м'яч Довбика у ворота шведів допоміг Україні сенсаційно вибратися в чвертьфінал чемпіонату Європи.

Буквально на наступний день після матчу Україна - Швеція, в пресі з'явилося безліч чуток щодо майбутнього Довбика. Якщо до чемпіонату Європи Артема в основному «відправляли» в «Шахтар» чи «Динамо», то зараз, судячи з усього, гравець отримає можливість для більш широкого вибору. Принаймні, зараз відомо про те, що види на Довбика мають «Гент», «Торіно», «Бешикташ» й «Реал Сосьєдад». Важливо, що керівництво «Дніпра-1», мабуть, не має за мету утримувати свого талановитого форварда, і визначилося з сумою, за яку готове його відпустити. Виглядає вона цілком адекватно - 5 мільйонів євро. Що не можна випускати з уваги - 50% економічних прав на Довбика, як і раніше, належать датському «Мідтьюлланду», а тому «спортклубівці» зможуть розраховувати зовсім не на всю суму, виручену від продажу форварда.

Микола ШАПАРЕНКО

Вік: 22 роки
Клуб: «Динамо»
Контракт до: 30 вересня 2025 року
Вартість на Transfermarkt: 8 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Микола Шапаренко отримав «друге футбольне життя» після приходу на тренерський місток «Динамо» Мірчі Луческу. Румунський фахівець оцінив працездатність і багатогранність гри хавбека, зробивши на того ставку по ходу сезону-2020/21, й Шапаренко відплатив коучу за довіру хорошими поєдинками. Якісні виступи за клуб допомогли Миколі отримати місце в заявці збірної України на Євро-2020, а згодом хавбек довів тренерському штабу головної команди країни, що гідний місця на полі.

На чемпіонаті Європи Шапаренко провів 323 хвилини в 5 поєдинках. Гольовими діями не відзначився, але виконав величезний обсяг бігової роботи, опинившись із показником 40,2 кілометри в топ-8 команди за подоланою дистанцією, що на 2,5 кілометри більше, ніж у Миколенка, який відіграв на півгодини більше.

Микола Шапаренко - однозначно кращий футболіст в складі збірної України на Євро-2020 за просуванням м'яча за допомогою ривків. В середньому за 90 хвилин наш хавбек здійснював 4,88 таких дії, що є п'ятим результатом на чемпіонаті Європи серед всіх футболістів (на десятій сходинці з показником в 4,09 опинився Руслан Маліновський).

Завдяки іграм на Євро-2020 Шапаренко напевно потрапив в сферу уваги скаутів європейських клубів, хоча поки в пресі про який-небудь серйозний інтерес до хавбека не повідомлялося. Була новина про те, що на Миколу рекомендували звернути увагу «Марселю», але не більше того. Нині Шапаренко - один з тих гравців «Динамо», яких клубу реально можна буде спробувати вигідно продати цього літа. Вартість Миколи, за оцінками Transfermarkt, цілком розумна й приваблива для європейських купців - 8 мільйонів євро. Здається, не буде проти від'їзду свого підопічного і Мірча Луческу, який нещодавно заявив, що «завжди першим заохочує молодих людей спробувати себе на більш високому рівні». Питання тільки в тому, що про все це думає Ігор Суркіс...

Микола МАТВІЄНКО

Вік: 25 років
Клуб: «Шахтар»
Контракт до: 30 червня 2025 року
Вартість на Transfermarkt: 11 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Миколі Матвієнку вже 25 років, а це самий вік для того, щоб серйозно задуматися над можливістю поїхати в топ-лігу. Ще два-три сезони, й навряд чи захисник представлятиме серйозний інтерес для клубів, які ведуть боротьбу за найвищі місця, а тому «Шахтарю» і самому футболісту настає час визначитися, куди рухатися далі і яку стратегію з цього приводу виробляти.

На Євро-2020 Матвієнко був ключовим центральним захисником команди Андрія Шевченка. Він разом з ще чотирма футболістами провів від свистка до свистка всі 5 матчів «синьо-жовтих», в більшості з яких виглядав досить надійно. «Ложкою дьогтю» для Матвієнка стала остання гра проти Англії, де Микола виявився не таким успішним у верховій боротьбі, як хотілося б тренерам та вболівальникам збірної України, але в іншому статистика центрбека досить вражаюча.

Зокрема, Матвієнко на поточний момент є лідером на Євро-2020 за кількістю здійснених перехоплень м'яча (36), а також другим за кількістю заблокованих ударів суперника (6). Що ще напевно вразить європейських аналітиків в аспекті спостережень за Матвієнком, так це показник виграних єдиноборств в обороні, який у Миколи дорівнює 84%. Це другий результат на Євро-2020 після 85% виграних захисних дуелей, якими відзначився Маттейс де Лігт.

Ще в січні один з футбольних агентів заявляв, що у «Шахтаря» дуже багато запитів на Матвієнка, і що майбутнє гравця буде залежати від позиції в цьому питанні президента клубу Ріната Ахметова. У той же період британські ЗМІ активно повідомляли про те, що ряд тамтешніх клубів прицінюються до Матвієнка - говорилося про «Лідс», «Тоттенхем», «Арсенал» і навіть «Ліверпуль». З більш свіжого блоку інформації можна виділити новину про зацікавленість в послугах Матвієнка з боку «Наполі» (https://sport.ua/uk/news/543295-matvienko-interesen-napoli). Неаполітанці цінують універсалізм українського захисника, а також його порівняно невисокі запити по зарплаті. Що правда, контракт Матвієнка з «Шахтарем» розрахований до літа 2025 року, а це, як ми розуміємо, істотно ускладнить для європейців питання досягнення домовленості з керівництвом «гірників». Аж надто важливою фігурою для «помаранчево-чорних» нині є Микола, та й першочергове завдання по виходу в груповий раунд Ліги чемпіонів «Шахтар» має вирішувати вже в найближчі місяці, а тому відпустити Матвієнка, мабуть, «гірники» ризикнуть тільки в ситуації, коли пропозиція по гравцеві буде неймовірно щедрою.

Георгій БУЩАН

Вік: 27 років
Клуб: «Динамо»
Контракт до: 30 червня 2023 року
Вартість на Transfermarkt: 5 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Восени минулого року Георгій Бущан дебютував за національну збірну України, що стало можливим через проблеми з коронавірусом у Андрія Пятова, який раніше вважався беззаперечним номером один в стані «синьо-жовтих». Трохи раніше Бущан зумів відвоювати посаду ключового стража воріт в київському «Динамо», а тому його кар'єрний злет можна називати досить стрімким і абсолютно точно дуже вдалим.

Якби Євро-2020 відбувся, як і планувалося, минулого літа, то шансів зіграти на воротах у збірній України у Бущана практично не було. Але за рік ситуація розгорнулася таким чином, що саме Георгій відстояв у всіх п'яти поєдинках «синьо-жовтих» на турнірі, причому часом творив справжні дива в «рамці». За кількістю сейвів (15) Бущан нині займає четверту сходинку на Євро-2020, причому є одним з п'яти воротарів на турнірі, які зуміли парирувати пенальті під час гри (без урахування післяматчевих серій).

Не дивно, що в пресі заговорили про інтерес до Бущана з-за кордону. Зокрема, на початку червня називалися французькі «Марсель» і «Ніцца», яких згодом відлякав повішений на українського голкіпера його клубом «цінник» в 15 мільйонів євро. Згідно з останньою інформацією, в «Динамо» не прагнуть розлучатися з Бущаном, розуміючи, що в разі відходу Георгія ризикують отримати проблему з позицією воротаря через те, що Нещерет продовжує відновлюватися від травми, а Бойко в останніх сезонах діє відверто нестабільно. Втім, хороша пропозиція напевно змусить Ігоря Суркіса задуматися, та й для самого Бущана, можливо, найкращим варіантом продовження кар'єри був би від'їзд в одну з топ-ліг.

Ілля ЗАБАРНИЙ

Вік: 18 років
Клуб: «Динамо»
Контракт до: 31 серпня 2025 року
Вартість на Transfermarkt: 6 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Ілля Забарний, мабуть, став головним одкровенням в складі збірної України на Євро-2020. Навряд чи хтось очікував, що 18-річний центрбек відіграє від свистка до свистка всі п'ять матчів «синьо-жовтих» на турнірі, але Андрій Шевченко віддав перевагу тому, щоб довіритися Забарному, і той коуча не підвів.

Разом з Матвієнком Забарний в цілому склав непогану пару в центрі оборони «синьо-жовтих», хоча певні огріхи в грі обох були присутні. Серед статистичних досягнень молодого бека варто виділяти 6 заблокованих ударів суперника (наряду з показником Матвієнка - це друге місце на турнірі), а також 29 перехоплень м'яча (п'яте місце на Євро-2020).

Ще перед початком фінальної частини Євро-2020 в пресі з'явилася інформація про те, що «Челсі» близький до покупки Забарного за 12 мільйонів євро, хоча згодом виявилося, що мова йде про простий інтерес до українця. Більш того, незабаром виникли й інші плітки, згідно з якими президент «Динамо» Ігор Суркіс не готовий розглядати продаж Забарного дешевше, ніж за 20 мільйонів євро.

Чи варто Забарному залишати «Динамо» вже цього літа? Складно сказати. З одного боку, йому всього 18 років, і важко уявити, що вже в такому віці Ілля буде здатен конкурувати на довгій турнірній дистанції з більш досвідченими захисниками в одному з європейських топ-клубів. Та й Мірча Луческу, за чутками, не горить бажанням відпускати Забарного, бажаючи виростити з нього «нового Чигринського». З іншого боку, чим раніше українець поїде в хорошу лігу, тим вищий шанс того, що він добереться до топового рівня, якщо не опустить руки і впорається з усіма труднощами адаптації до життя і роботи в чужій країні. Втім, не виключено, що всі ці фактори в підсумку відійдуть на другий план, а вирішувати ситуацію буде кількість нулів після значущої цифри в офіційному факсі, який потенційно опиниться на столі президента «Динамо» в найближчий час.

Оцініть матеріал
(568)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін йде до півфіналу. Реал вибив Манчестер Сіті з Ліги чемпіонів
Футбол | 18 квітня 2024, 00:51 74
Лунін йде до півфіналу. Реал вибив Манчестер Сіті з Ліги чемпіонів

Переможця визначила серія пенальті

Україна U-19 дізналася суперників. Підсумки жеребкування Євро-2024 U-19
Футбол | 17 квітня 2024, 17:23 5
Україна U-19 дізналася суперників. Підсумки жеребкування Євро-2024 U-19

У Белфасті відбулося жеребкування фінального раунду чемпіонату Європи

Коментарі 85
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mac_Gyver
Игра с Англией обломала всю распродажу.
Dmytro Solovyov
Вы хоть убейте меня, но рассказывать, как Довбык за 15 минут привлек внимание многих скаутов... Это или автор пошутить так решил или считает читателей полными идиотами. Довбыку, конечно, удачи и прогресса, где бы он не играл...но пахать ему и пахать ещё даже до уровня стабильного игрока сборной (даже при условии катастрофического дефицита форвардов)...
avtv5555
Средняя оценка игроков по итогам 5 игр Источник Whoscored. Шапаренко- 6.32. Матвиенко- 6.64. .Бущан- 6.7. Забарный- 6.42. и не указанный здесь Миколенко- 6.4.(сыграл 4 игры) Чистая статистика и ничего личного.А то сейчас начнется срач между болельщиками Динамо и Шахтера.
zhyr
Сподіваюсь Довбику вистачить розуму не переходити в Шахтар (там 99,9% банка) і в Динамо (шанс дадуть, але після Шевченко-Реброва чомусь наші форварди там не приживаються)
an52
"допоміг Україні сенсаційно вибратися в чвертьфінал чемпіонату Європи" - у чому сенсаційність???? Ми що, говоримо про збірну Гібралтару чи Андорри?
Швеція 18-та у рейтингу ФІФА, Україна - 24-та, різниця у балах не дуже значна. По вартості збірні взагалі йдуть поруч на Трансфермаркете, Швеція зовсім трохи дорожче. Сенсація - це коли Швейцарія вибиває Францію. А тут - максимум "всупереч прогнозам букмекерів", але ніяк не сенсація.
lenares85
Матвиенко он на втором этаже все проигрывает, с под него куча голов, нах кому такой защитник всрался, Бущан на выходах вообще боится выходить, Шапаоенко быстро выдыхается, Довбык согласен как таранный форвард в бельгию может.
Andy_P
Мне игра с Англией напомнила игру Ворсклы с Арсеналом на выезде в ЛЕ. Неплохо начали, потом сильнейший соперник их закономерно разорвал, англы расслабились - и тут полтавчане показали зубы, забили два. И в матче Украина - Англия многое было ясно ещё после первого тайма, и набросали нам полную кошолку, и успокоились... но никто из наших и не думал огрызаться, даже за гол престижа не боролись! Ясно, что оказались гораздо выше, чем ожидалось, но хоть самооценку-то свою не нужно так ронять в итоге!
umnuy2
Что-то подобное мы слышали после триумфа молодёжки 21 на чемпионате мира.
В итоге только Цитаишвили грузины купили
euro2012_za_2012euro
Мечты мечты...
А по факту - наших в Топ-5 Лигах станет на одного меньше.
Ведь Ярмоленко засобирался в Турцию...
Robert Monroe
Перейти у топ-чемпіонат теоретично може півскладу збірної - питання лише в тому, чи хочуть їхати туди самі гравці та чи готові їх відпускати за адекватні гроші. Бо переплачувати там нема за що, нажаль, ніхто чого фантастичного не показав.
dadaali177188
Могут уехать, но не уедут............у нас шанс , что кто то засветится в топ чемпионатах, это если ещё в юном возрасте заберут в какую то академию или прокладывать себе дорогу через условную Бельгию. Через наших грандов, из за аппетитов футбольных боссов это равно нулю, наших игроков замариновывать они умеют.
dd dent
«… после хорошей игры на Евро»
Только заметил этот интересный нюанс в заглавии, а о какой именно хорошей игре идёт речь то?
Тужно натужно чудом вытянули игру с нулячими македонцами и невезучими переоценившими себя шведами, на этом все.
Nikola Tesla
Вангую все будут в УПЛ
Андрей Абзонь
А Яремчук? Как по Яремчук и Шапаренко лучшие по итогам евро.
ALKOSruLKA
А де Яремчук, чи Бельгія для автора це вже топ-ліга?
Артур Артур
Автор лепит статью не слезая с унитаза. Чем больше людей почитают его бред, тем больше галочек об его работе журналиста. И это он знает прекрасно, но на лучшую работу он не способен. А кушать хочется
Vsegda_Za_Metall (Finland)
Та никто ни кого не отпустит. У нас же лимит, гарантирующий игровую практику, но который губит таланты, не давая прогрессировать
alex13
Можно сколько угодно писать, какая стоимость чела на Transfermarkt, но всё равно надо платить столько, сколько запросит продающий клуб. А Днепр-1 оценивает Довбыка в 10 млн. евро! Так что вряд ли он сейчас куда-то уйдёт.
Vladislav Pohily
Из всех наибольшие шансы думаю у Довбика, т.к. не связан контрактом с нашими грандами. По другим если и будет интерес, то сразу пропадет когда увидят ценники в 20-30 млн. За наших игроков таких денег никто не дает, разве что за редким исключением.
Сергей Иванамофф
Стараются - есть результат.
Не стараются - тоже есть результат, но отрицательный.