Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 05 липня 2021, 01:30
25807
22

Леонід БУРЯК: «В Європі немає збірних, які Україна не може обіграти»

Колишній тренер збірної України – про виступ «синьо-жовтих» на Євро-2020

| Оновлено 05 липня 2021, 01:30
25807
22
Леонід БУРЯК: «В Європі немає збірних, які Україна не може обіграти»
Getty Images/Global Images Ukraine

Екс-головний тренер збірної України, а нині Леонід Буряк висловився про перемогу «жовто-блакитних» над шведами (2:1) і прокоментував майбутній матч чвертьфіналу Євро з Англією.

— Леоніде Йосиповичу, які у вас залишилися враження від битви України з шведами?
— Ми обіграли непросту команду. Звичайно, це для України успіх. Є ігри, в яких потрібно закрити на все очі, тому що результат виходить на перший план. І, слава Богу, що досягли результату, потрапивши в наступний етап цього турніру. Самовіддача, драма і трагедія - все в цьому матчі було присутнє. Відчувалося, що наші футболісти трохи більше відпочили, ніж шведи. У порівнянні з грою проти Австрії у збірної України були сили, бажання, рух, боротьба.

— Як думаєте, Зінченко видав найкращий матч за збірну України?
— Не скажу, що це найкращий його матч. Він грав на тій позиції, на якій він звик грати за «Ман Сіті». Звичайно, ті люди, які присутні на полі, а саме Зінченко, Ярмоленко, Маліновський, який вийшов на заміну, звичайно, це лідери збірної України і вони роблять результат. Хоча у нас ніяк не виходить, щоб всі одинадцять футболістів зіграли більш-менш надійно. Весь час 2-3 футболісти випадають. Не буду називати імена, але у збірної України не виходить, щоб всі 11 футболістів зіграли надійно.

— Як прокоментуєте додатковий час у матчі Швеція - Україна?
— Волею долі та заміна відбулася. Це, звичайно, трагедія для Артема Бєсєдіна. Він дуже хороший футболіст і дуже хороший хлопець. Артем тільки ось ахілл вилікував, відбув дискваліфікацію, почав грати за «Динамо» і поїхав зі збірною на чемпіонат Європи. І тут ось така серйозна травма. Але це життя. Руки опускати не можна. Будемо сподіватися, що він швидко відновиться і знову буде нас радувати своєю грою.

Getty Images/Global Images Ukraine

— Що скажете з приводу Артема Довбика? Зірковий час для хлопця, всі про нього пишуть зараз.
— Звичайно, це все дуже важливо. Артем Довбик здорово забив, опинився на потрібній позиції. Це один з найбільш перспективних футболістів в Україні. Тепер важливо, в якому тренувальному процесі він буде перебувати, в якому клубі він гратиме, наскільки амбітний цей клуб.

***

— Що думаєте про матч України з Англією?
— Зараз на Україну чекає непроста гра з Англією. Якщо говорити про склад англійців, то в матчі з Німеччиною 3-4 досить сильні гравці сиділи в запасі. Але їх не поставили до складу тільки з тієї причини, що вони дуже погано обороняються. Але на атаку ці футболісти грають дуже сильно. Зараз в Європі немає збірних, які Україна не може обіграти. Україна буде з усіма грати за рахунок організації та кондицій. Наші футболісти були трохи підсіли після Австрії. Але час минув, і вони відновилися, розвантажилися. Я думаю, до матчу з англійцями українська команда повинна підійти в хорошому стані. Але з Англією буде дуже складно грати. Це дуже сильна команда. Це не Швеція, не Австрія. Зінченко ж сказав, що запас Англії коштує стільки, скільки вся збірна України.

— У гравців збірної України вистачить мотивації на матч з Англією?
— Люди грають за країну, є преміальні. Президент команду вітає. В Україні люди живуть цим зараз. Говорять про Бєсєдіна, Довбика, про інших футболістів збірної України. В Україні люди живуть цим. І, слава Богу, що так.

— А з боку Англії може бути недооцінка України?
— Ні. Вони розуміють, що, не перемігши в цьому матчі, наступного поєдинку на цьому Євро не буде. І преміальні на кону стоять, і є ще престиж збірної.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гарри Кейн и Рахим Стерлинг

— Алан Ширер і Джеймі Каррагер натякнули, що для Англії Україна - це найкращий жереб на цій стадії Євро.
— Природно, вони так будуть говорити. Так і шведи говорили. Але, якщо говорити об'єктивно, будь зараз право вибору, звичайно, Англія вибрала б Україну, враховуючи, що є такі команди, як Іспанія і так далі. Хоча у Іспанії також є багато проблем. Там молода команда, яку також критикують. Не забий вони ці два м'ячі в овертаймі, невідомо, як матч з Хорватією завершився б.

— І все-таки може бути козирем для України той факт, що матч з Англією в Римі, а у нас тренери-італійці, Шевченко грав за «Мілан» в Італії, а Маліновський зараз виступає за «Аталанту». Італія може бути в цей вечір за Україну?
— Це все відносно. Тим більше, стадіон повністю забитий не буде, там буде обмежена кількість уболівальників. Це, якби Італія грала, то так. А так Україна і Англія будуть в однакових умовах. Так, тренери-італійці. І що далі? Футболісти, які на полі, будуть робити результат і картинку. А кого виставити, і хто буде грати, буде розбиратися тренерський штаб. Є тренувальний процес і від цього потрібно відштовхуватися. Але грати з Англією буде складно. Це Англія, це АПЛ, там всі граючі футболісти. Там і Фоден, і Санчо, і інші. У них є сильні футболісти є в запасі. Їм є, ким перебудувати гру. Вони грають в хороший футбол і знаходяться в хороших кондиціях. Але в матчах на Євро, що були, Англію мало цікавила краса гри. Їх цікавив результат. І вони його домоглися, зокрема в матчі з німцями. Тепер англійці на коні, а німців на чолі з Льовом в Німеччині знищують.

***

— Що скажете про перемогу Швейцарії над Францією?
— Ось ми кажемо - професіонали. Ну як можна вигравати 3:1 до 85-ї хвилини і програти матч? Є тренери, досвідчені люди, які грали. У французів в менталітеті такого немає, щоб закритися і випустити оборонного півзахисника або опорника ще. Звичайно, для чемпіонату Європи - це трагедія, що вилетіли такі команди, як Франція і Німеччина. І, коли з'явився новий формат Євро, що виходять до плей-оф також треті місця, Франц Беккенбауер сказав, що не потрібно робити сміттєвої ями з чемпіонату Європи. Звичайно, це чемпіонат Європи і тут повинні найсильніші бути.

Getty Images/Global Images Ukraine

— Ви думаєте, що вихід в плей-оф третіх місць - це зайве?
— Ми щасливі, що Україна вийшла в плей-оф. Але, тим не менше, є якісь класичні розіграші. Від усього цього залежить і якість гри, і футболісти. Подивимося, як воно буде. Будемо тримати кулаки за збірну України і, дай Бог, щоб все вийшло, як ми хочемо.

Поєдинок Україна - Англія відбудеться в суботу, 3 липня, в Римі. Початок матчу о 22:00 за київським часом.

Дмитро КОТКОВ

Оцініть матеріал
(116)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gostb
Наоборот отлично что сейчас такой формат. Чемпионат стал более непредсказуем. По моему всем уже надоело,что постоянно выигрывают евро одни и те же 4 команды
DK1970
Бекенбауэр заговорил про мусорную яму. Из этой ямы 3 из 4 команд в четвертьфинале. А немцы дома....в мусорной яме...
Сергей Иванамофф
Неожиданно как то. А Нидерланды, Австрия...
У него с мозгами в целом, или с памятью проблемы?
BekXanov
Все мы ради что прошли дальше.Только хватит фантазий.Все видели игру.Шведы попросту сдохли на 60 минуту плюс удаление.И мы дружно что они что мы по полю ходили.Австрия показал нам уровень.Выходя со второго места если что нам бы Италия феерию устроила.Спускаемься на землю.
Lee Dikson
..
Но с Англией будет очень сложно играть. Это очень сильная команда. Это не Швеция, не Австрия..
А что, с Австрией легко было?
Viktor Krichevskii
Нехер...футбол поднялся...умеют играть все+идет просмотр футболистов...так что нечего замьікаться
Олег Мандрівник
Ну впринципе и у Испании выигрывали, и не в товарняке, а в официальном матче
И у Англии могли бы тогда, у них должок за тот матч
Сергей Маверик
100%
limb0101
Немного не понял: "Екс-головний тренер, а нині Леонід..."?
fifadinamo
В принципе Буряк прав, выиграть могут у всех, но с таким же успехом и проиграть могут. На то он и футбол.
fifadinamo
Матчи официальные:
Украина – Англия 0:0
Англия – Украина 1:1 (0:1)
Англия – Украина 1:0 (0:0)
Украина – Англия 1:0 (1:0)
Англия – Украина 2:1 (1:0)
Итог 1-2-2 мячи 3-4
Ну как бы все решает один мяч, был товарищеский матч еще 0-3, но это такое.
bzzzzz
интересно после игры с Австрией он тоже так думал
и да, не надо забывать еще про Финляндию и Казахстан... так что как минимум качеством игры наши пока еще не заслужили таких слов
Саша Яковенко
ЄВРО 2020 показує, що виграють ті, які відпочивають більше і ті хто менше робить перельотів. Доля усих збірних з групи F як приклад.
Як на мене весь календар заточений під Італію - бо відпочивають більше за всіх між матчами. Тільки пред чвертьфіналом вони відпочивають стільки ж як і суперник.
і під Англію, бо це для них перший переліт - перший матч не на домашній арені.
Порівняйте, для нашої збірної це вже пятий переліт.
Predator
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
euro2012_za_2012euro
Не знаю на счёт всех.
А из числа финалистов ЕВРО-2020, Украина хоть раз обыграла Всех, кроме:
Германии 0,3,5.
Нидерландов 0,1,2.
Италии 0,2,6.
И Венгрии 0,0,2. (Оба матча прошли в 1992 , в том числе и первый в истории сб. Украины). Почему они 29 лет уже не играют?
/
С Бельгией мы никогда не играли.
Странно.
А Россия 0,2,6.
СССР 4,0,1 (единственное поражение 3:4 в 1/8 ЧМ-1986)
/
* из этого списка На этом ЕВРО можем встретиться теперь только в финале с Италия/Бельгия(играют между собой).
zzg77
По количеству участников ЕВРО согласен: 24 команды - это много, 16 - в самый раз.
Konrad
Цей нафтолін забув ще додати сюди Россію.Цей мерзенний чоловік став гавном.А може ним і був все своє життя.
Владимир Копяк
Еще один ущербный вылез с окопа... С головой проблема просматривается - оказывается мы можем выиграть у любой команды Европы.... Блажен кто верует...Вот на Англии и проверим твои предсказания,оракул....
WhoKnows
Думка ватана-мишебрата Свєкли, дуже важлива (ніт)