Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Міжнародні турніри
| Оновлено 07 липня 2021, 01:31
2492
0

Що потрібно знати про суперників Сокола в Континентальному кубку

Представляємо суперників «Сокола» в єврокубку - угорський «Ференцварош» і латвійський «Олімп»

| Оновлено 07 липня 2021, 01:31
2492
0
Що потрібно знати про суперників Сокола в Континентальному кубку
ХК Ференцварош

Срібний призер останнього чемпіонату України з хокею київський «Сокіл» отримав перших суперників за Континентальним кубком-2021/2022. У єврокубки найіменитіший український клуб повертається після десятирічної перерви.

Згідно з жеребом, 22-24 жовтня кияни гратимуть у рамках другого раунду турніру в групі С, в угорській столиці Будапешті. Суперниками «Сокола» будуть місцевий «Ференцварош», латвійський «Олімп» із Риги і одна з команд-переможниць групового турніру в першому раунді.

Sport.ua представляє тих суперників, яких уже має наша команда.

«Ференцварош» (Будапешт, Угорщина)

27-разові чемпіони Угорщини в останній регулярній першості Erste Liga стали другими, але в плей-оф на стадії півфіналу поступилися румунській «Чіксереді».

Тренує «Фраді» протягом останніх трьох сезонів 42-річний екс-нападник збірної Угорщини Фодор Шаболч. Асистентом Фодора є канадський фахівець Юл Геннеллі. Воротарів у будапештців готує 30-річний фін Саммулі Нордман, котрий попри молодий вік до пандемії встиг попрацювати у тренерському штабі юнацьких збірних Японії.

Найкращим бомбардиром «Ференцвароша» у попередньому сезоні був 27-річний фінський нападник Расмус Калмала, котрий є вихованцем відомого клубу ТПС і раніше виступав за юнацькі збірні Фінляндії. У 35-ти матчах регулярного сезону-2020/2021 Расмус набрав 44 очки – 16 шайб і 28 передач; у 8-ми матчах плей-оф – 4 голи + 4 асисти.


Найкращий бомбардир «Фраді» Расмус Калмала

Найкращим снайпером «Фраді» в минулому чемпіонаті став 31-річний капітан команди, центрфорвард збірної Угорщини Дьордь Надь. На його рахунку в 36-ти матчах «регулярки» був 21 гол і 20 результативних передач. У 11-ти поєдинках плей-оф Дьордь провів 3 шайби і віддав 7 результативних передач.

Калмала, Надь, ще один результативний нападник Адріан Тот (30 (13+17) очок у регулярному чемпіонаті; 8 (2+6) у плей-оф), інші форварди Балаж Сомодьї, Аттіла Павук, досвідчений 34-річний оборонець Адам Гедь (з 16-ма передачами – третій асистент команди), його колеги за амплуа, 30-річний фін Лаурі Кярменіємі, 23-річний угорець італійського походження Антоніно Саркія, Даніель Борош,  як і обидва основних воротарі Дердей Арані і Крістоф Надь вже підписали з «Ференцварошем» нові контракти на наступний сезон.   

Найбільшою втратою «Фраді» в це міжсезоння став 33-річний канадський центрфорвард Джастін Годґман, котрий перейшов у британський «Шеффілд Стілерс». Це болюча втрата, адже гравців такого калібру в складі будапештців не було. Судіть самі: у молоді роки Джастін провів чотири роки в КХЛ у складі магнітогорського «Металурга», нижньогородського «Торпедо» і «Адмірала», а в сезоні-2014/2015 намагався закріпитися в Національній хокейній лізі, проте провів за «Арізону» лише п’ять матчів. У регулярному чемпіонаті-2020/2021 Джастін став третім бомбардиром «Ференцвароша» - 40 (14 + 26) очок у 33-х матчах; у плей-оф – 6 (3+3) очки у 8-ми матчах.

Також не домовилося керівництво «Фраді» з іншим ключовим гравцем із Канади – оборонцем Кітоном Еллербі, який у 34-х матчах регулярного чемпіонату провів 4 шайби і віддав 12 передач. Крім нього, покидають лави «Ференцвароша» оборонці Дьордь Тот, Патрік Імре («Дьєрдьой»), в «Уйпешт» перейшов нападник Аттіла Немет (24 очки в регулярці, 8 – у плей-оф), ще два форварди Мартін Сад та Ріхард Тот поповнили лави «Дебрецена» і «Уйбуди» відповідно.

 


Джош Макфедден (справа) має підсилити оборону «Ференцвароша»

Заміну Годґману і Еллербі «Ференцварош» вочевидь знайшов в особі інших канадців, які попередній сезон провели в складі чемпіонів Румунії, «Корони» з Брашова. 30-річний оборонець Джош Макфадден демонстрував пристойну результативність – 17 (3+14) очок у 19-ти матчах регулярного чемпіонату Румунії; 7 (3+4) – у 8-ми матчах плей-оф. Так само ефективно діяв і 28-річний нападник Коді Фовлі – 22 (10+12) у 15-ти матчах регулярного чемпіонату, 6 (5+1) – у 7-ми іграх плей-оф.

Також треба виділити ще одне придбання «Ференцвароша». Це – 33-річний словацький оборонець Лукаш Богуніцкі, котрий останніх два сезони провів у складі «Братислави Кепіталз», має за плечима солідний досвід виступів у чеському, словацькому і навіть британському чемпіонатах. Крім того, лави «Ференцвароша» вже поповнив 32-річний фінський нападник Югані Таммінен із скромного фінського клубу FPS.

Варто сказати, що у єврокубках «Ференцварош» дебютував у сезоні-1967/1968, але як правило, вибував там на ранніх стадіях. Виняток – Єврокубок-1973/1974, коли «Фраді» зупинилися на стадії чвертьфіналу.

«Олімп» (Рига, Латвія)

Заснований у 2002 році клуб цьогоріч вперше в історії став чемпіоном Латвії. Звісно, з урахуванням, що найсильніший клуб країни – ризьке «Динамо» - виступає в Континентальній хокейній лізі.

Зрештою, в «Олімпі» теж є на кого подивитися. Починаючи з тренера, 49-річного знаного в недалекому минулому центрфорварда Айґарса Ципрусса, котрий виступав у складі збірної Латвії на 12-ти чемпіонатах світу і Олімпіаді-2006.

 

Чемпіони Латвії-2020/2021

Варто сказати, що чемпіонство «Олімпу» допоміг здобути інший знаменитий латвійський нападник, 36-річний Мікеліс Редліхс, котрий підсилив команду в січні, перейшовши до її лав з ризького «Динамо». Грав Мікеліс прекрасно: 15 (4+11) очок у 9-ти матчах регулярного чемпіонату і 12 (6+6) – у 9-ти поєдинках плей-оф. Редліхс був визнаний MVP сезону і єдиним із гравців «Олімпа» отримав запрошення від тренера збірної Латвії Боба Гартлі, щоб виступити на домашньому чемпіонаті світу.

Інші легенди латвійського хокею, котрі зараз виступають у складі чемпіонів, до рівня збірної вже не дотягують, але свій вклад у чемпіонство зробили. Найперше в цьому контексті варто виділити оборонців, 40-річного Ґеорґійса Пуяцса, 37-річного Александрса Єрофеєвса, 38-річного Максимса Широковса, котрий у сезоні-2012/2013 виступав у чемпіонаті України за «Галицьких Левів», форвардів, 37-річного Едійса Брахманіса і 40-річного Алєксєйса Широковса.  

Міхаліс Редліхс (№24) відіграв на домашньому чемпіонаті світу чотири  матчі

Наразі розуміння, чи залишаться старожили на чолі з Редліхсом в «Олімпі» у наступному сезоні, немає. Як і не відомо, чи залишиться в команді найкращий бомбардир попереднього регулярного чемпіонату Латвії (20 шайб і 23 передачі у 36-ти матчах), 22-річний Емільс Езітіс, який торік вже дебютував у складі національної збірної на турнірі в Німеччині. Також не підписав наразі нового контракту з рижанами найкращий снайпер команди (22 шайби у «регулярці») Лауріс Баярунс. Те сам стосується вельми перспективних 19-річного воротаря Рудольфса Ґустса Ладзіньша і оборонця Аврілса Берґманіса, котрі вже встигли дебютувати за першу збірну своєї країни.

Взагалі, питання комплектації наразі залишається для «Олімпа» відкритим. Офіційного сайту рижани не мають, а останнє оновлення на їхній офіційній Фейсбук-сторінці датується 13 квітня, коли команда перемогла в четвертому матчі фінальної серії чемпіонату Латвії «Земґале» і оформила чемпіонство.

Зрештою, з нашим «Соколом» ситуація наразі теж не ліпша. Керівний склад клубу досі порозуміння не знайшов, а отже поки невідомо, ні хто буде тренувати команду в наступному сезоні, ні яким буде її склад. Але то тема окремої розмови.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс
Футбол | 23 квітня 2024, 23:59 85
Зінченко доклався. Арсенал знищив Челсі з Мудриком на Емірейтс

Команда Артети святкувала найбільшу перемогу в історії стосунків між цими колективами

Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 08:01 1
Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.