Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 01 липня 2021, 20:55
24833
20

Контракт Ліонеля Мессі завершився 30 червня. Що взагалі відбувається?

Чому «Барселона» до сих пір не домовилась зі своїм лідером

| Оновлено 01 липня 2021, 20:55
24833
20
Контракт Ліонеля Мессі завершився 30 червня. Що взагалі відбувається?
Getty Images/Global Images Ukraine

Ми давно знаємо, що контракт Мессі з Барселоною добігає кінця. Так було ще у 2020 році. Всі були впевнені, що за цей термін «блауграна» що-небудь та придумає, щоб зберегти свого найбільшого гравця, однак, судячи з усього, нічого не змінилося. Сьогодні Мессі офіційно став вільним агентом. Принаймні, новини про продовження контракту з «Барселоною» не було.

Коли здавалося б, що сага підійшла до кінця, трапився відверто провальний для «Барси» сезон: третя в Ла Лізі позаду Атлетіко, вона явно не здається зараз дуже сильним клубом. Так що ж далі? Відповідаємо на запитання.

Мессі продовжить свій контракт?

Ніхто цього не знає напевно.

Капітан аргентинської збірної рано поїхав відпочивати - ще до початку фінальної гри сезону. Ну, як відпочивати – швидше, готуватися до Кубка Америки, який проходить паралельно європейському чемпіонату.

Зараз він в Бразилії зі своєю збірною, і думки його зовсім не про клуб. Контракт закінчився 30 червня, і Мессі офіційно перестав бути гравцем «Барселони».

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі виступає за збірну Аргентини на Кубку Америки

Що сказав із цього приводу Жоан Лапорта?

Лапорта чітко дав зрозуміти, що хоче залишити Мессі. Казав він це до свого обрання і після. Але він і визнавав, що платити нинішню зарплату Барса не може.

Лапорта не приховує, що підтримує прекрасні відносини з Мессі і його батьком Хорхе. У цьому плані він не скаржиться - на відміну від попередника Бартомеу, який і змусив Мессі задуматися про відхід 12 місяців тому.

В останні місяці Лапорта звучав оптимістично і казав, що новий контракт не за горами. «Сподіваюся, Мессі підпише контракт на багато років. Ми працюємо над цим».

Що сказав Мессі?

Мессі востаннє коментував ситуацію в грудні - тоді в інтерв'ю іспанському журналісту Жорді Еволі повідав, що чекає закінчення сезону.

Коли змінився президент, аргентинець виглядав задоволеним, та й на полі він із задоволенням зіграв з Ансу Фаті, Френкі де Йонгом і Педрі - майбутніми зірками команди. І коли була здобута перемога в Кубку Іспанії, він від душі відсвяткував цю подію. Але те, як він уникає зустрічей з журналістами, напружує.

Які новини були останнім часом?

15 червня «Барселона» представила нову форму на сезон 2021/22, але Мессі на промо-фотографіях не був присутнім. В офіційному магазині футболки з його прізвищем все ще є.

Лапорта і вся рада директорів також відвідали прем'єру документального фільму «Мессі, майстер», знятий каталонським телеканалом TV3. Ні Мессі, ні члени його родини на запрошення не відповіли.

Газета Mundo Deportivo недавно повідомила, що фонд Лео Мессі продовжив угоду зі Special Olympics Catalunya на новий календарний рік, що здалося каталонським уболівальникам хорошим знаком.

Що Барселона запропонує Мессі?

З огляду на величезні борги клубу, все знають, що нинішні умови, які щорічно обходяться клубу більш ніж у 100 мільйонів євро, включаючи податки і бонуси, більше нездійсненні.

Лапорта неодноразово заявляв, що вони запропонують Мессі і його батькові контракт «в межах можливостей клубу». Джерела повідомили, що це буде означати контракт, за яким йому будуть платити значно менше протягом наступних декількох років, але цей момент буде компенсуватися доходами зі стадіону після його відходу у відставку.

Вони також можуть запропонувати більш символічні стимули - ідея установки статуї Мессі за межами Камп Ноу вже розглядається радою директорів.

Чи отримував Мессі пропозиції від інших клубів?

Минулого літа у Мессі був вибір: Манчестер Сіті або Парі Сен-Жермен; вони були єдиними, хто реально міг задовольнити його вимоги. Якби він пішов з Барселони і був доступним для безкоштовного трансферу, він, швидше за все, возз'єднався б зі своїм колишнім тренером Пепом Гвардіолою в Сіті. В іншому випадку він би розглянув можливість пограти зі старим знайомим Неймаром у ПСЖ.

Минуло 12 місяців, і «Сіті», здається, не зацікавлений. Гвардіола дуже чітко заявив, що сподівається, що Мессі завершить свою кар'єру на Камп Ноу.

ПСЖ здається ймовірним варіантом. «У Мессі закінчується термін дії контракту, і всі клуби мають право вести з ним переговори», - сказав президент ПСЖ Насер Аль-Хелаїфі, відповідаючи на питання французької спортивної газети L'Equipe. Натяк зрозумілий.

Як ще Барселона може переконати Мессі підписати контракт?

Всі часто повторюють, що Мессі турбує не тільки розмір його річної зарплати, а й те, щоб Барселона була більш конкурентоспроможною і перестала розчаровувати.

Лапорта зробив створення більш збалансованої команди ключовою частиною нової потенційної угоди з Мессі. Цього літа клуб був дуже активним - команду поповнили Серхіо Агуеро, Емерсон Роял, Ерік Гарсія і Мемфіс Депай. Каталонці також підписали б Джорджиніо Вейналдума, але нідерландський гравець вибрав ПСЖ.

Скільки нападників зараз у Барси?

Getty Images/Global Images Ukraine. Мемфіс Депай

Мемфіс і Агуеро приєднуються до Антуана Грізманна, Усмана Дембеле, Франсишку Трінкана, Фаті, Філіппе Коутіньйо і Мартіна Брейтвейта - ну вже дуже багато нападників.

Для багатьох фанатів Барси ця заява може прозвучати блюзнірською, але Депай насправді дуже схожий на Мессі в плані стилю гри.

Їхні показники за останній сезон можна було порівняти, особливо з точки зору місць на полі, на яких вони отримували м'яч, і їхніх здібностей вести команду за собою.

Незалежно від того, справедливе порівняння чи ні, Барселона більш ніж укомплектована нападниками.

Хіба приїзд Агуеро не був явною ознакою того, що Мессі залишиться?

Агуеро і Мессі - близькі друзі; з Аргентиною вони виграли золоті медалі на Олімпійських іграх 2008 року в Пекіні. Теоретично це означає, що роль «найкращого друга», яку раніше в Барселоні виконував Луїс Суарес, більше не є вакантною.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Месси та Серхіо Агуэро

Агуеро був обережним на прес-конференції. Він зазначив, що буде радий пограти зі своїм другом, але нічого не обіцяв.

Лапорта явно сподівається, що Агуеро зможе допомогти. «Ми підписали контракт з «Ель Куном», який кожен день нагадує йому (Мессі) на Кубку Америки, що треба підписати новий контракт, щоб вони і далі грали разом» - сказав Лапорта минулого тижня.

Але як Барселона може підписувати стільки нових гравців, якщо грошей немає?

Гарне питання. На зібранні вболівальники Барси проголосували за пропозицію ради директорів зайняти ще 525 мільйонів євро, але теоретично ці гроші підуть на поліпшення фінансового становища клубу, а не на нових гравців.

Хоча всі чотири новоприбулих були або безкоштовними, або про їхні угоді домовилися заздалегідь, вони все одно значно збільшать фонд заробітної плати клубу.

Теоретично гравці команди, такі як Брейтвейт, Коутіньйо, Самюель Умтіті, Клеман Лангле, Хуніор Фірпо і Миралем П'янич можуть піти, але це буде означати пошук нових клубів, готових покрити такі витрати і вимоги гравців. Ветерани Жерар Піке, Серхіо Бускетс, Жорді Альба і Сержі Роберто вже отримали пропозицію про «добровільне» скорочення заробітної плати. Інші високооплачувані гравці, включаючи Дембеле, Марка-Андре тер Штегена і Грізманна, цілком можуть бути виставлені на продаж.

Важливим фактором, який слід враховувати, є суворі правила фінансового фейр-плей в Ла Лізі. Цими вихідними Лапорта просив поблажливості щодо того, як ці правила FFP будуть застосовуватися до Барси в наступному сезоні.

«В іспанській лізі набагато суворіший фінансовий фейр-плей, ніж в інших лігах, - сказав Лапорта в неділю. - Я сподіваюся, що всі керуються здоровим глуздом і дозволять нам зареєструвати Лео».

Що тепер?

Цілком можливо, що продовження контракту буде анонсовано найближчим часом.

Одне джерело, близьке до сім'ї аргентинця, підтвердило, що складно навіть міркувати на тему того, де ще може виступати Мессі. Є причина, по якій обидві сторони відтягують анонс і імітують діяльність. Але факт залишається фактом: Мессі став вільним агентом.

Оцініть матеріал
(82)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Barsa_che
Сейчас в разгаре кубок Америки. Закончится турнир и все решится.
OKs100
Ждём Месси в Агробизнесе.
rasta13
Да будет он в Барселоне, туда даже его друг Агуєро перешел, 100% он не уйдет.
Trollface
Памятник поставят. Он думаю согласится.
Vbolivalnyk-Peter
Є ще один варіант - можливо і трішки брєдовий, однак як на мене цілком реальний у нинішній фінансовій ситуації Барси - Месі можуть запропонувати стати співвласником команди (дати частку в клубі)!!!
Tasha19
Та продовжать контракт, нікуди з Барси він не піде.
ronin99981
Да что творится, человек набивает себе цену не понимая того что далеко уже не молод. 😀😀😀
Сергей Иванамофф
Барса "третя в Ла Лізі позаду Атлетіко" с неповторимым Месси!
Сумму контракта надо делить на 3, как по мне.
Voxa Hvedyk
У цій ситуації я думаю все ясно,Мессі просто набиває собі ціну,кому він потрібний за такі гроші уже,топ клуби йому уже ніколи такої суми як Барса не запропонують...
Bohdan
А може нехай уже йде - контракт закінчився. Скільки він буде диктувати свої умови: і босам клубу, і тренеру, і футболістам.
Саша Яковенко
если девушки говорят: "я пАдумаю", это значит - нЭт.
Космос, Ал-Насер, Хунвейбинспор, Зенит...
euro2012_za_2012euro
Когда человек говорит, что ему ничего не нужно, то он хочет ВСЁ.
Подпишет, но очень ДОРОГО.
Хотя если возьмёт, свой первый, со сборной Кубок Юж. Америки, то сделает скидку, на радостях
Александр Казюк
Вопрос к администрации сайта. Почему если захожу с айфона в Мои коментарии там ошибка?
Ukraine
Якщо відверто, на місці ДК я спробував підписати гравця за 20м.
Хз що получиться.
Да старенький, але навязати боротьбу Десні, Ворсклі, ... ще зможе. Може пофеєрити в ЧУ і піти на мажорній ноті!!!