Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 03 липня 2021, 04:26
6823
0

Команда-сенсація проти чемпіона. Олександр Годинюк - про фінал Кубка Стенлі

Перший українець в НХЛ поділився очікуваннями від фіналу Кубка Стенлі

| Оновлено 03 липня 2021, 04:26
6823
0
Команда-сенсація проти чемпіона. Олександр Годинюк - про фінал Кубка Стенлі
iod.media. Олександр Годинюк

Сьогодні, 28 червня, в Тампі, штат Флорида, стартує фінальна серія Кубка Стенлі-2021. Точніше, за місцевим часом то ще буде понеділок, а за київським – вівторок, 29 червня. Рівно о третій ночі чинний володар трофею «Тампа-Бей Лайтнінґ» зійдеться в першому протистоянні на рідній «Амалі-Арені» із сенсаційним фіналістом – «Монреаль Канадієнс». Команда Домініка Дюшарма увійшла в плей-оф з найгіршим поміж усіх його учасників, 16-м показником, але змогла там здивувати уже тричі, спершу перегравши одного з фаворитів «Торонто Мейпл Ліфз», потім – «Вінніпеґ Джетс» і «Веґас Ґолден Найтс».

Тепер «Канадієнс» налаштовані на ще одну сенсацію. Якщо вона станеться, то «Монреаль», який здобував Кубок Стенлі рекордних 24 рази, принесе Канаді перший такий трофей, починаючи з далекого 1993-го, коли команда, в якій виблискував голкіпер Патрік Руа, перемогла у фіналі «Лос-Анджелес Кінґз» із великим Вейном Ґрецкі і українцем Олексієм Житником у складі і виграла Кубок востаннє.

Напередодні нинішнього фіналу Sport.ua попрохав проаналізувати стан суперників першого українського енхаелівця в історії Олександра Годинюка, котрий у 1990-1997 роках провів у НХЛ в статусі оборонця «Торонто Мейпл Ліфз», «Калґарі Флеймз», «Флориди Пантерз» і «Гартфорд Вейлерз» 223 матчі, у яких закинув 10 шайб і віддав 39 результативних передач. Нині Годинюк є скаутом «Веґас Ґолден Найтс», а вдома очолює спортивний комітет Федерації хокею України.

«Монреаль» заслужив на вихід у фінал»

- «Тампа» - очікуваний учасник фіналу, - бере слово Олександр. – Натомість «Монреаль» - сенсація сезону. Команда заслужила бути в фіналі і серія з «Веґасом» це продемонструвала. Так, «Веґас» був виснажений матчами чвертьфіналу з «Колорадо Евеленж» і не зміг зберегти свого рівня гри. «Канадієнс» навпаки з кожною стадією додавали, що дає підстави назвати їх результат якщо не закономірним, то таким, що відображає події на льоду саме в цей час.  

«Монреаль» зміг вийти на пік форми у найпотрібнішу мить. Крім того, за «Канадієнс» виступає найкращий голкіпер світу Кері Прайс, який дає команді шанс на перемогу в кожному матчі. Саме Кері, а не воротаря «Тампи» Андрєя Василевського, котрий відіграв два матчі «на нуль» у півфінальній серії з «Айлендерс» чи найкращого бомбардира плей-офф Нікіту Кучерова наразі вважаю MVP сезону. З Прайсом у воротах команда відчуває впевненість і це надає їй додаткових сил.

«Канадієнс» відмінно діють в обороні. Показово, що команда уже впродовж дев’яти матчів не пропускає шайб під час гри у меншості. Звісно, трохи допоміг підопічним Дюшарма не найліпшими діями в більшості «Веґас». Але суті справи це не змінює. В основному «Монреаль» грає другим номером, але при цьому команда здатна демонструвати тактичну гнучкість. Відрізками «Канадієнс» здійснює тиск на володіння суперників, а потім відходить до власних воріт. «Монреаль» - добре підготовлена тренерська команда, яка грає за завданням і робить це прекрасно.

Серед нападників «Канадієнс» - чимало молодих хокеїстів. Коул Кофілд, Нік Судзукі, Тайлер Тоффолі, які грають у першій ланці, Єспері Котканіємі, котрий закинув чимало важливих шайб, мають мінімальний досвід ігор у плей-оф, але зараз їм це не заважає. Певен, це зірки НХЛ дуже серйозного рівня у майбутньому. Не знаю, як буде у фіналі, але досі ці хлопці не звертали уваги на фаворитів чи завідомо сильніших суперників, а просто грали в свій хокей. Але у фіналі все ж буде складніше.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Кожна втрата може бути вирішальною»

- Фінал має свою специфіку і треба враховувати, що «Тампа» - вельми збалансована команда з великою кількістю зірок, людей, здатних і завершити атаки, і прекрасно відоборонятися. Воротар у «Тампи» теж чудовий – Василевський. І що особливо важливо, в «Лайтнінґ» є досвід виступів у фіналі. Вони вигравали Кубок. Тому враховуючи, що плей-оф НХЛ – один із найнепередбачуваніших турнірів у світовому спорті, я все ж поставив би на «Тампу». У Джона Купера і склад глибший, і досвіду таких матчів побільше.

Хоча, звісно, на такому рівні важлива кожна деталь. На початку шостого матчу півфінальної серії з «Нью-Йорк Айлендерс» через пошкодження не зміг продовжувати гру Кучеров і це позначилося на діях «Тампи». «Острів’яни» виграли і змогли перевести серію в сьомий матч. При цьому болісною на такому етапі може бути втрата навіть менш зіркового і результативного в порівнянні з Кучеровим гравця з числа тих, які виходять на лід постійно. Це люди, які в формі і на ходу. Замінити їх вкрай важко. Навіть неозброєним оком помітно, як важко потрапляти в горнило таких протистоянь хокеїстам, які з’являються на майданчику рідко.

Особливо коли мова про «Монреаль», який не може похизуватися такою глибиною складу, як суперники. Згідно з найсвіжішою інформацією, через Covid-протокол у найближчому матчі не зіграє фінський нападник «Канадієнс» Йоел Армія, котрий прекрасно проявив себе в четвертій трійці нападу, поряд із досвідченими Коррі Перрі і Еріком Стаалом. Ця втрата може мати негативні наслідки і вплинути на результат.

Наведу такий приклад. У першому матчі серії з «Веґасом» у «Монреаля» випав оборонець Джефф Пітрі. Наче лише одна бойова одиниця, але без Джеффа «Канадієнс» програли без шансів – 1:4. Після того, як Пітрі повернувся, оборона команди виглядала зовсім інакше. Хоча нерідко буває, коли втрата когось із основних гравців робить команду згуртованішою. Хлопці грають і за себе, і за того, хто випав.    

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Журналіст: «Якщо Евертон вилетить, то інший клуб АПЛ захоче Миколенка»
Футбол | 24 квітня 2024, 12:47 9
Журналіст: «Якщо Евертон вилетить, то інший клуб АПЛ захоче Миколенка»

Енді Брассел оцінив виступи українських легіонерів в цьому сезоні АПЛ

Тренер збірної України оцінив підготовку до чемпіонату світу
Хокей | 23 квітня 2024, 09:51 0
Тренер збірної України оцінив підготовку до чемпіонату світу

Команді Христича залишилося провести один спаринг

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.