Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 29 червня 2021, 01:41
7456
2

Деян Кулушевскі: слов'янський швед з цінником 40 мільйонів

Олексій Рижков розповідає про талановитого шведського вінгера з північномакедонським корінням

| Оновлено 29 червня 2021, 01:41
7456
2
Деян Кулушевскі: слов'янський швед з цінником 40 мільйонів
Getty Images/Global Images Ukraine

Рано чи пізно ідол шведських футбольних фанатів Златан Ібрагімович таки закінчить кар’єру гравця, і місце лідера збірної (і володаря фанатських думок) стане вакантним. Як на мене, найбільші шанси зайняти цю нішу має Деян Кулушевскі. Власне, сам факт торішнього придбання цього гравця «Ювентусом» за понад 35-мільйонну суму свідчить про потенціал хлопця. Додам, що й продавець – «Аталанта» – навряд чи пошкодувала про цей трансфер, адже свого часу виклала за перспективного шведа слов’янського походження якихось 3,5 млн євро.

У вас продається слов’янський швед?

Вихованець стокгольмського клубу «Броммапойкарна» (батьки привели його до дитячої команди цього клубу  в 6-річному віці) швидко виявив неабиякі футбольні здібності. Вже в 16-річному віці він покинув батьківську хату й уклав угоду з італійською «Аталантою». Боси бергамського клубу розгледіли в хлопці жагу боротьби, неабияку фізичну міць, хист до точних довгих передач, вміння потримати м’яч, прикрити його корпусом і водночас добрі швидкісні дані. Проте продемонструвати ці свої чесноти в складі «Королеви провінціалів» Кулушевскі не судилося: широкому глядачеві він став відомий завдяки оренді в «Парму». Саме в складі «хрестоносців» Деян заходився реалізовувати свій непересічний талант. У сезоні-2019/2020 він став одним із лідерів жовто-синіх і звернув на себе увагу «Старої Синьйори». На початку 2020 р. туринці не пошкодували 35-мільйонної суми, аби викупити талановитого вінгера в «Аталанти», однак ще півроку була чинною орендна угода з «Пармою», і рудоволосець сумлінно попрацював на пармезанців.

Getty Images/Global Images Ukraine. Деян Кулушевскі в складі Парми

Сезон-2020/2021 слов’янський швед розпочав уже в «Ювентусі». Щоправда, б’янко-нері були аж ніяк не ті, що в минулі сезони. Це раніше конкуренти поглядали на них заздрим оком, а тепер… Команда, очолювана Андреа Пірло, втратила якійсь внутрішній стрижень, а недосвідчений наставник не зміг зібрати докупи чесноти своїх гравців. Подейкували й про непорозуміння між ним і Деяном (однак не хочу тут взайве давати ганьбу легендарному футболісту, але ще не надто вправному тренеру). Менше з тим, Кулушевскі виходив на поле регулярно, однак 4 голи й 3 гольові передачі за 35 матчів у серії А – не видатний результат. У Лізі чемпіонів згадати можна хіба що асист шведа в матчі проти київського «Динамо». Натомість у Кубку Італії в Деяна, як, власне, й в «Ювентуса» назагал пішло куди краще: за 5 матчів і 469 хвилин на полі швед відзначився трьома голами й трьома асистами й здобув свій другий (перед цим був й Суперкубок Італії) італійський трофей. Загальне враження: «Парма» від відсутності Кулушевскі істотно програла, «Ювентус» від присутності шведа не надто й виграв. Одначе, хай там як, а перспектива у Деяна в чорно-білій формі є. Новий-старий «алленаторе» «Юве» Массиміліано Аллегрі, як на мене, здатен вивести хлопця на новий рівень, розширити його тактичний діапазон і допомогти  реалізувати свої найкращі якості.

За збірні

Це тепер Кулушевскі – важливий елемент шведського командного механізму, а все могло бути зовсім по-іншому, адже в 16-річному віці Деян дебютував у складі збірної тоді ще не Північної, а просто Македонії U-16 (перед цим, щоправда, відіграв двічі за збірну Швеції U-15). І як дебютував: 6 голів у 5 матчах! Однак згодом Деян все ж таки зробив вибір на користь своєї батьківщини, а не батьківщини батьків. Уродженець Стокгольма послідовно пройшов усі вікові групи (хіба що, може, в U-18 не був помічений) в збірних найбільшої скандинавської країни. А 18 листопада 2019 р. дебютував й у складі головної команди Швеції у віці 19-ти з половиною років! Через рік етнічний північномакедонець забив і перший гол за збірну в Лізі Націй (не абикому, а віце-чемпіонам світу – хорватам!).

Getty Images/Global Images Ukraine

Шлях Деяна на нинішнє Euro не був устелений трояндами. Коронавірус поставив під сумнів його перспективи зіграти на європейському футбольному формі. Недоля? Та Фортуну слід вміти привабити, виплекати, чим, власне, й опікується Кулушевскі впродовж своєї кар’єри що в рідному, але скромному стокгольмському клубі, що в італійських важливцях. Деян швидко оклигав і таки потрапив до заявки команди. У вирішальній (й не лише для безпосередніх учасників матчу, як виявилося) грі групового етапу проти поляків височезний (186 см!) хлопець із рудим волоссям вийшов на заміну, відзначився двома гольовими та однією майже гольовою передачами (як же вчасно він їх зробив!), змусив суперника (Каміла Гліка) сфолити на собі й дістати попередження (вміє швед розвернутися й прикрити м’яч корпусом, чого там!) і продемонстрував неабияку жагу боротьби, намагаючись незадовго до фінального свистка наздогнати майже безнадійний м’яч поблизу кутового прапорця. Наслідки коронавірусу, схоже, Кулушевскі успішно подолав!

Амплуа

Getty Images/Global Images Ukraine. Деян Кулушевскі проти Френкі Де Йонга

Ігрове амплуа Деяна визначити не так уже й просто. Правий вінгер – так, це його роль у багатьох клубних командах. Проте залежно від того, з якої хвилини він виходить на поле, Кулушевскі може зіграти й відтягнутого форварда, й центрнапа, й атакувального півзахисника, ба навіть лівого вінгера чи ледь не в опорній зоні! Однак саме як правий вінгер він, як на мене, є найефективнішим. Інтерес британських клубів до шведського непересічника не вщухає. У різні часи ним цікавилися «Арсенал» і «Манчестер Юнайтед», а манкуніанці й тепер не приховують свого бажання дістати цей талант для реалізації своїх амбітних цілей. Ще в квітні очільники «Ювентуса» голосно твердили про те, що Кулушевскі не продається, Однак, хтозна, як зміняться плани туринських верховод по закінченні Euro-2020…

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Федорчук назвав клуб, який може очолити Максимов після відходу з Дніпра-1
Футбол | 06 травня 2024, 12:08 6
Федорчук назвав клуб, який може очолити Максимов після відходу з Дніпра-1

Відомий тренер вважає, що коуч розраховує отримати роботу в «Поліссі»

УАФ ухвалила покарання захиснику Динамо перед матчем з Шахтарем
Футбол | 06 травня 2024, 18:53 10
УАФ ухвалила покарання захиснику Динамо перед матчем з Шахтарем

Тимчика покарано за грубу гру в матчі з Дніпром-1

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
cooper
Він мене дуже вразив у групі. Небезпечний хлопець для ЗУ.
Алексей Хмиль
Класний гравець, але грає під коксом