Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Вімблдон
| Оновлено 28 червня 2021, 20:07
11724
26

Безальтернативний Джокович, нові правила і скажена інтрига у жінок

Прев'ю до Вімблдону

| Оновлено 28 червня 2021, 20:07
11724
26
Безальтернативний Джокович, нові правила і скажена інтрига у жінок
Getty Images/Global Images Ukraine

Вімблдонський турнір цього року повертається з новими правилами. А якщо бути точнішим, зі скасуванням старих. У 2020-му трав'яний мейджор довелося скасувати через пандемію коронавірусу, але за цей час організатори дійшли висновку, що особлива система посіву вже не актуальна. Раніше це більше стосувалося чоловіків, окремий комітет турніру міг вносити зміни до списку сіяних згідно з результатами виступів тенісистів на трав'яних покриттях. Тепер цього не буде, майстри гри на грунті можуть зітхнути з полегшенням. У жінок раніше зміни вносилися дуже рідко, але тепер їх не буде теж, список сіяних буде складений на основі рейтингу WTA.
 
Для початку давайте згадаємо, чому Вімблдон став єдиним турніром Великого Шолома, який минулого року не відбувся. Справа в тому, що в організаторів була якась чуйка і вони платили страховку від пандемії в розмірі 2 мільйони доларів на рік. Принаймні, так повідомляли інсайдери. В результаті виплата склала 141 млн доларів (близько половини щорічного доходу), переносити турнір на інші дати сенсу вже не було.
 
Тенденція з поступовим поверненням уболівальників на спортивні змагання зберігається. Якщо спочатку британці обіцяли пускати на трибуни лише 25% від місткості арен, то ближче до початку турніру ця цифра зросла до 50%. Більш того, на фінальних матчах обмежень не буде зовсім.
 
Чоловіки
 
Турніри, що передували Вімблдону
 
ATP Tour 250 - Штутгарт. Фінал
Марін Чиліч (Хорватія) - Фелікс Оже-Альяссім (Канада) - 7:6(2), 6:3
ATP Tour 500 - Лондон. Фінал
Маттео Берреттіні (Італія) - Кемерон Норрі (Великобританія) - 6:4, 6:7(5), 6:3
ATP Tour 500 - Галле. Фінал
Уго Умбер (Франція) - Андрєй Рубльов (Росія) - 6:3, 7:6(4)
ATP Tour 250 - Істборн. Фінал
Алекс де Мінаур (Австралія) - Лоренцо Сонего (Італія) - 4:6, 6:4, 7:6(5)
ATP Tour 250 - Лондон. Фінал
Даніїл Медведєв (Росія) - Сем Куеррі (США) - 6:4, 6:2

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович

Лідер світового рейтингу Новак Джокович після тріумфальної перемоги на Ролан Гаррос прийняв рішення не особливо «вмирати» перед Вімблдоном і зіграв лише в парному розряді на Мальорці (знявся перед фіналом через травму партнера). Ноле дуже швидко після грунту може виграти Шолом ще й на траві, наздогнавши основних конкурентів за велич. На цей момент у Джоковича 19 титулів, у Рафаеля Надаля і Роджера Федерера - по 20. Що стосується іспанця, то після важкого півфіналу РГ він вирішив пропустити трав'яний сезон і Олімпіаду, щоб відновити фізичні і моральні сили. Все ж програти головний турнір в році основному супернику - подія не з приємних. Потрібно відзначити, що крім Надаля турнір пропустить і п'ята ракетка світу Домінік Тім, у нього травма зап'ястя і тривалий процес реабілітації. З потенційних претендентів на пізні раунди не зіграє Мілош Раонич, його підвів литковий м’яз. А ось відсутність Давида Гоффена навряд чи хтось помітить, бельгієць останнім часом не вражав.
 
Ще один представник Великої трійки зіграв на траві всього два матчі. Уже в 1/8 фіналу турніру в Галле Роджер Федерер у трьох сетах поступився 19-річному канадцеві Оже-Альяссіму, який в підсумку дійшов до півфіналу. До речі, трохи раніше Фелікс оновив в Штутгарті свій антирекорд, програвши восьмий з восьми фіналів на рівні ATP. 
 
Букмекери бачать головним фаворитом майбутнього мейджора Новака Джоковича, його тріумф оцінений коефіцієнтом 1.7. Також серед претендентів Стефанос Циципас (6.5), Даніїл Медведєв (7.5), Роджер Федерер (10), Александр Звєрєв (12) і Маттео Берреттіні (13.5). Але особливих сумнівів в тому, що сербу хтось завадить взяти шостий титул на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету, чомусь немає.
 
І все ж у чоловічому розряді очікуються сюрпризи, адже всього п'ять сіяних раніше виходили до чвертьфіналу Вімблдону. Якщо в першій чверті сітки найкращим однозначно повинен бути Джокович, то далі все не так однозначно. Циципасу пощастило з головним суперником на місце в 1/2 фіналу, все ж Роберто Баутіста-Агут зараз не вражає, незважаючи на те, що є чинним півфіналістом. У цій частині сітки є і Енді Маррей, і Фелісіано Лопес, а також кілька молодих і перспективних, але шлях до матчу з лідером посіву у грека не найнебезпечніший.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роджер Федерер

Найбільш конкурентною виглядає третя чверть. Там зібралися Берреттіні, Звєрєв, Ізнер, Карацев, Оже-Альяссім і навіть Умбер, що вистрілив цього року на траві. Він виграв титул в Галле, а потім знявся зі змагань в Мальорці через харчове отруєння. Дуже складно визначитися з вибором найкращого, але точно буде максимально цікаво. В останній чверті розташувалися Роджер Федерер, Даніїл Медведєв, Марін Чиліч і Григор Димитров. Для легендарного швейцарця є хороші шанси показати непоганий результат, сітка у нього одна з найлегших. Цілком можливо, що це буде його останній виступ на Вімблдоні.

Орієнтовний склад півфіналів
 
Джокович [1] - Циципас [3]
Берреттіні [7] / Звєрєв [4] - Медведєв [2] / Федерер [6]
 
І ще один невеликий момент, який відрізняє 134-й розіграш Вімблдону від попередніх турнірів. У березні ATP прийняла рішення, що тенісисти зможуть ще на рік зберегти очки за 2019-й. Але не всі, а лише половину. Звичайно ж, якщо в поточному сезоні спортсмену вдасться показати результат вищий, то в залік піде кращий з двох показників. У жінок нічого подібного не буде, очки за 2019-й згорають.
 
Наші
 
Ілля Марченко та Сергій Стаховський не зуміли подолати сито кваліфікації і в основній сітці Вімблдону не зіграють. Ілля має тут всього одну перемогу в кар'єрі, останнього разу він виступав в основі в 2017-му році. У Сергія історія виступів на трав'яному мейджорі значно багатша, але і він не грав в основі з 2018-го.
 
Жінки
 
Турніри, що передували Вімблдону
 
WTA 250 - Ноттінгем. Фінал
Йоханна Конта (Великобританія) - Чжан Шуай (Китай) - 6:2, 6:1
WTA 500 - Берлін. Фінал
Людмила Самсонова (Росія) - Белінда Бенчіч (Швейцарія) - 1:6, 6:1, 6:3
WTA 250 - Бірмінгем. Фінал
Онс Жабер (Туніс) - Дар'я Касаткіна (Росія) - 7:5, 6:4
WTA 500 - Істборн. Фінал
Альона Остапенко (Латвія) - Анетт Контавейт (Естонія) - 6:3, 6:3
WTA 250 - Бад-Хомбург. Фінал
Анжелік Кербер (Німеччина) - Катерина Синякова (Чехія) - 6:3, 6:2
 
Тільки перед початком жеребкування стало відомо, що чинна чемпіонка змагань Симона Халеп не зіграє в Лондоні через травму ноги. Після пошкодження, отриманого в матчі з Анжелік Кербер місяць тому в Римі, румунка так і не змогла відновитися. Це означає, що Халеп може покинути першу десятку світового рейтингу вже після Вімблдону. На цей момент у неї серія з 368 тижнів поспіль у топ-10, це найкращий результат в турі. Цікаво, що минулого тижня своє 230-тижневе перебування поспіль в першій десятці завершила Кароліна Плішкова. Цілком можливо, що після трав'яного Шолома лідером за цим показником стане Еліна Світоліна, яка на цей момент 195 тижнів поспіль перебуває в десятці найкращих.
 
Також не забуваємо, що раніше відмовилася грати на Вімблдоні і Наомі Осака. Японка продовжує переживати за своє психічне здоров'я, яке було підірване під час Ролан Гаррос. Нагадаю, що тоді вона відмовилася приходити на всі прес-конференції, після першої неявки була оштрафована, після чого прийняла рішення знятися з турніру. Судячи з усього, до Олімпіади другу ракетку світу ми вже ніде, крім рекламних плакатів, і не побачимо.

Getty Images/Global Images Ukraine. Серена Вільямс

Що стосується фавориток, то букмекери вважають, що явної претендентки на титул немає. Група лідерів отримала такі коефіцієнти на перемогу: Серена Вільямс (6.0), Ешлі Барті (6.5), Петра Квітова (10), Іга Свьонтек, Аріна Соболенко і Гарбінє Мугуруса (по 11). Не зовсім зрозуміло, за які заслуги тут знаходиться польська тенісистка, але як є. А ось у Світоліну відверто не вірять (36). На думку букмекерів, вистрілити може 17-річна американка Корі Гауфф (15), яка два роки тому грала тут в четвертому колі.
 
Виходячи з результатів трав'яних турнірів, стає зрозуміло, що у верхній чверті сітки буде запекла боротьба. Барті дуже пощастило, з її частини сітки прибрали місцеву улюбленицю Йоханну Конту, в команді британки був позитивний тест на COVID-19. Але на шляху австралійки все ж можуть з'явитися Анетт Контавейт, Дар'я Касаткіна, Б’янка Андреєску і навіть скандальна Альона Остапенко, яка набрала феноменальну форму. Не зовсім зрозуміло, чого очікувати від Барбори Крейчикової, адже переможниця Ролан Гаррос має лише одну перемогу в кар'єрі на траві.
 
У другій чверті, куди потрапила Еліна Світоліна, ситуація теж цікава. Тут знаходяться Серена Вільямс, Анжелік Кербер і Корі Гауфф. Але ніхто з них не зможе зустрітися з українкою раніше 1/4 фіналу.
 
Нижня частина сітки досить збалансована, але все ж туди потрапило менше фавориток. У третій чверті варто виділити Петру Квітову і Софію Кенін, в четвертій - Рибакіна і Александрова можуть серйозно попсувати нерви Аріні Соболенко, а Онс Жабер може не пустити далі Гарбінє Мугурусу.
 
Орієнтовний склад півфіналів
 
Барті [1] - С. Вільямс [6]
Квітова [10] - Гарбінє Мугуруса [11]
 
Наші
 
До основи за рейтингом пробилися Еліна Світоліна і Марта Костюк, Катерина Козлова скористалася «захищеним» рейтингом. Також кваліфікацію подолала Леся Цуренко. На стадії відбіркового етапу завершили боротьбу Дар’я Снігур, Катаріна Завацька, Катерина Бондаренко і Ангеліна Калініна.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Світоліній зі старту дісталася непроста суперниця. Алісон ван Ейтванк з Бельгії відмінно провела підготовку до Вімблдону. 57-а ракетка світу дійшла до чвертьфіналу в Ноттінгемі, де була зупинена лише майбутнью переможницею Йоханною Контою. Після чого Алісон виграла 100-тисячник в Ноттінгемі. У самої Еліни на траві поки одна перемога над Бадосою проти двох поразок у матчах з Александровою та Рибакіною. Далі за сіткою, ймовірно, Аманда Анісімова, з якою також буде непросто. Ще далі сказати складно, але топові суперниці почнуться лише в 1/4 фіналу, куди ще треба якось проповзти.
 
Марта Костюк знову потрапила на топову тенісистку, але Кікі Бертенс вже не та. Після операції на ахіллі вона не може повернути колишні результати і вже оголосила про завершення кар'єри цього сезону. У другому колі Марті може випасти шанс поквитатися із Севастовою за нещодавню поразку в Істборні, в третьому - можлива зустріч з Крейчиковою.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Катерина Козлова в першому матчі зіграє проти Вікторії Азаренко. Представниця Білорусі в п'ятницю знялася перед чвертьфіналом в Бад-Хомбургу, тому поки складно щось сказати про можливий результат. Зрозуміло тільки те, що здоровою Азаренко на траві не залишить українці шансів.
 
Леся Цуренко потрапила на такого ж трав'яного «фахівця», як і вона сама, тому в матчі з Юлією Путинцевою шанси будуть точно. Головне, щоб лікоть давав грати в повну силу. Проблема здоров'я в цьому матчі набагато небезпечніша, ніж представниця Казахстану по іншу сторону корту.
 
Хотілося б згадати також і про парний розряд, цього разу у наших тенісисток непогані шанси добре виступити. Сестри Кіченок показують гідні результати на траві: Надія в дуеті в румункою Ралукою Олару дійшла до фіналу в Бад-Хомбургу, Людмила в тандемі з Макото Ніномією взяла титул в Ноттінгемі. Третьою українкою в жіночому парному розряді стане Марта Костюк. Вона зіграє в дуеті з Альоною Остапенко, ця пара також виглядає дуже перспективно.
 
Змагання стартують у понеділок о 13:00 за Києвом (початок відкладений через дощ), але наші дівчата розпочнуть свій виступ лише у вівторок. Також сьогодні виповнюється 19 років Марті Костюк, хотілося б побажати їй максимально реалізувати свій величезний талант.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ребров пояснив, чому випустив Трубіна замість Луніна на матч Євро-2024
Футбол | 21 червня 2024, 19:57 3
Ребров пояснив, чому випустив Трубіна замість Луніна на матч Євро-2024

21 червня збірна України переграла команду Словаччини у 2-му турі групового етапу Євро-2024

Де дивитись онлайн матч Євро-2024 Словаччина – Україна
Футбол | 21 червня 2024, 06:23 1
Де дивитись онлайн матч Євро-2024 Словаччина – Україна

21 червня о 16:00 у Дюссельдорфі відбудеться матч 2-го туру Євро-2024

Коментарі 26
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Пане Володимире, дякую за цікавий огляд. Вболіваю за Роджера і вітаю Марту з днем народження!
сергей богданов
А циципас похоже досвиданья, а тут его видели в полуфинале
Sashamar
Поки що одна очікувана подія вже трапилась: Rain delay
сергей богданов
Новак конечно просто дурака валяет расслабленно играет, спокойно готовится к другим раундам
Ig_Vad
Владимир, вопрос по Марте: в третьем круге - сразится с Крейчиковой или [шанс] сразиться с Крейчиковой?
За обзор - спасибо, но этот момент хотел уточнить, бросается в глаза)
Kanarejka
Я також за Рождера, а в жіночій частині бажаю Шолом тій, яка ще без нього!!!
ОЛЕГ ОЛЕЩЕНКО
Вітаю нашу Марту-козачку з днем народження! Хай Господь дає здоров*я і щастя і перемог! Вірю в тебе!
sv_2000
"Но особых сомнений в том, что сербу кто-то помешает взять шестой титул на кортах Всеанглийского клуба лаун-тенниса и крокета, почему-то нет."
------------
То есть Джокович Уим не возьмет? И в этом нет сомнений? Довольно смелое утверждение
сергей богданов
Джокер пока вливается в турнир, первый сет слил дальше громит и циципас ещё не нашел себя! Трава все возможно
Sashamar
Поки що запустили Нікулеску проти Сабаленки на Корті 1 під дахом. Навряд чи сьогодні багато зіграють: https://www.wimbledon.com/en_GB/weather/index.html
Віталій Возняк
Третій сет 20 геймів - вперше бачу!
Віталій Возняк
Nhtnsq
captain2009
У чоловіків за відсутністтю Домініка Тіма буду вболівати за Новака. Вважаю, що він гідний того, щоб здобути календарний Шолом, а може, навіть, і Золотий. Саме у нього такий шанс з'явився, то ж, треба їм скористатися. А далі вже хай буде час молоді. У жінок буду вболівати за Марту, звичайно, а також традиційно за свою улюбленицю Петру Квітову. На нас чекає два прекрасних тижня, то ж нехай переможуть найсильніші!
DAFS2122
Ига среди фавориток на траве, кому только не влетающая на ней ... О-о!!!
Illya Mandebura
А Петра Квитова так и дошла до полуфинала 😂😂 Бедняга
Владислав Антонов
Хотілось би, щоб Шолом нарешті взяла Світоліна.
Ну і не Джокович у чоловіків, набрид уже. За фінал Циципас-Федерер.
Sviatoslav Kudelych
Квітова вже в півфіналі!!! Оце так прогнозист!!!
KirTheKing
Владимир Клепач, ты из какого села приехал в Киев ?? БешеННая пишется с двумя "Н" !!!!