Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 червня 2021, 10:14
11082
11

Марлон: віце-чемпіон світу, дружба з Неймаром, протеже Де Дзербі

Оглядач Sport.ua - докладно про новачка «Шахтаря»

| Оновлено 25 червня 2021, 10:14
11082
11
Марлон: віце-чемпіон світу, дружба з Неймаром, протеже Де Дзербі
ФК Шахтар. Марлон

Останнім новачком «Шахтаря» в нинішнє трансферне вікно став бразильський захисник Марлон. За колишнього футболіста «Сассуоло» донецький клуб заплатив, за неофіційною інформацією, близько 12 мільйонів євро. Плюс бонуси. Сума пристойна, та й покупка була здійснена, в першу чергу, на особисте прохання нового наставника «гірників» Де Дзербі, під керівництвом якого Марлон провів три сезони в серії А.

Стало бути, ім'я одного з двох центрбеків «Шахтаря» на наступний сезон ми вже знаємо. Що з себе являє 25-річний оборонець, побачимо вже незабаром на футбольному полі. А ось його «дошахтарська» історія - прямо зараз.

Дитинство, отроцтво, юність

Марлон, або, точніше, Марлон Сантос да Сілва Барбоза, народився 7 вересня 1995 року у передмісті Ріо-де-Жанейро. Футболом захоплювався змалку, проте на серйозному рівні - лише з 14-ти років. Першою його командою був знаменитий за мірками Бразилії «Флуміненсе».

Починав він на позиції опорного півзахисника. Можливо, на місці «хвилеріза» він теж досяг би певних успіхів, але історії було уготовано розвинутися за іншим сценарієм. В якості «піттбуля» майбутній гравець «Шахтаря» пробув три роки. Після чого його на час перевели в центр захисту - просто гравець цього амплуа травмувався, і комусь треба було закривати проблемну позицію. Вибір припав на фактурного і непоступливого Марлона, і він не підкачав. З тих пір він і продовжує цементувати центральний плацдарм оборони.

У «Флуміненсе» Марлон встиг пограти з колишнім півзахисником «Шахтаря» Велінгтоном Немом і зіркою бразильського, та й світового футболу Роналдіньо. Правда, «Зубастик» на той час вже закінчував кар'єру. В основній команді «Флуміненсе» Марлон дебютував в 2013 році. В його активі - 51 поєдинок у всіх турнірах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марлон (праворуч) проти екс-хавбека Дніпра Джуліану

Ще за юнацькими командами «Флуміненсе» Марлон своєю грою привернув увагу тренерів збірної Бразилії. Їх підкуповував нестандартний симбіоз ігрових якостей Марлона - європейська чіпкість і непоступливість з бразильською пластикою і технікою.

Про Марлона заговорили всерйоз в 2015 році. Тоді в складі молодіжної збірної Бразилії (U-20) центрбек взяв участь відразу в двох великих турнірах - чемпіонаті Південної Америки і першості світу. Перший турнір для бразильців завершився невдачею - всього четверте місце. Але ось на Мундіалі команда дійшла до фіналу, в якому, правда, в додатковий час поступилася сербам. Марлон був основним центральним захисником тієї команди.

Його впевнена не по роках гра привернула увагу скаутів провідних європейських клубів. Зокрема, «Барселони».

«Барселона»

Влітку 2016 року Марлон перейшов в клуб зі столиці Каталонії. Спочатку «блаугранас» взяли гравця в оренду, але з правом викупу. В кінці року цим правом скористалися: бразильський центрбек обійшовся «Барсі» в два мільйони євро.

Але, незважаючи на щедрі аванси і реверанси, що видавалися новачкові, пробитися в основу каталонського гранда йому так і не вдалося. За команду Мессі він провів лише три поєдинки: один в Лізі чемпіонів і два - в чемпіонаті Іспанії. Проте, тих двох матчів в ЛаЛізі у сезоні 2016/2017 вистачило, щоб Марлон отримав золоту чемпіонську медаль.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марлон в складі Барселони протидіє Лестеру в ЛЧ

У «Барселоні» Марлон тісно зійшовся зі своїм співвітчизником Неймаром. Друзі продовжують активно спілкуватися і після того, як їхні дороги розійшлися: Ней голосно пішов в «ПСЖ», тоді як Марлон - тихо в «Ніццу».

«Ніцца», «Сассуоло»

У «Барселоні» Марлон не прижився. Просто тому, що на той час конкуренція за місце в основі першої команди була дуже пристойна, і молодий бразилець її банально не витримував. Його вирішили виставити на трансфер.

Сезон 2017/2018 Марлон провів в чемпіонаті Франції. Його орендувала «Ніцца». Однак і в команді Люсьєна Фавра бразильцеві нічого не світило. І він повернувся до «синьо-гранатових». Але лише для того, щоб отримати «обхідний лист». Каталонській команді він знову виявився не потрібен. І його вирішили позбутися.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марлон в складі Ніцци проти Кіліана Мбаппе

Подейкують, що в послугах Марлона були зацікавлені міцні команди АПЛ - «Лестер» і «Вест Хем», які нібито пропонували за центрбека близько 20 мільйонів євро. Але чи то не зрослося, чи то інтерес виявився вигадкою. В підсумку Марлон опинився в серії А, у складі непоказного на той момент «Сассуоло». Італійці заплатили «Барсі» за захисника порядку десяти мільйонів євро. За іншою інформацією - шість мільйонів плюс бонуси.

Ігрові якості

«Сассуоло», при всій повазі до цієї команди, - це не «Барса». І навіть не «Ніцца». До основного складу колективу потрапити виявилося простіше. Марлон став отримувати достатньо ігрового часу. Наставник «зелено-чорних» Де Дзербі цінував новачка за все той же мікс - непоступливість і пластичність. А ще у хлопця непогана перша передача і відмінне бачення поля.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марлон починає атаку Сассуоло

Однак в останньому сезоні напередодні переходу в «Шахтар» Марлон не був основним гравцем «Сассуоло». Він провів лише половину матчів, результативними діями не відзначився. До речі, за всю свою не таку вже й коротку кар'єру, бразильський захисник забив лише один м'яч. Сталася ця знаменна подія в його перший сезон за «Сассуоло», в грі проти «Болоньї».

Не склалося, до речі, і з результативними передачами: таких взагалі немає. Хоча точно пасувати Марлон дійсно вміє: за цим показником він кращий в минулому сезоні за «Сассуоло».

А ось збирати жовті картки він мастак. У минулому сезоні в його пасиві вісім «гірчичників».

«Шахтар»

 У донецькій команді позиція в центрі оборони впродовж всього минулого сезону була проблемною, і цього не міг не помітити Де Дзербі. Напевно італієць «виписав» собі Марлона за пристойні гроші не для того, щоб той грів лавку. Вочевидь, саме бразильський захисник буде тепер стрижневим гравцем оборони «Шахтаря». Чи вийде у нього «з коліс» влитися в колектив, і хто складе йому пару на такій відповідальній позиції, поговоримо трохи пізніше. Після його дебюту в складі віце-чемпіонів України.

Читайте також: МАРЛОН: «Прагнув провести в Барселоні якомога більше часу»

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Нганну розповів, що його розчарувало в бою з Джошуа
Бокс | 18 березня 2024, 11:18 0
Нганну розповів, що його розчарувало в бою з Джошуа

Франсіс упевнений, що міг би провести бій набагато краще

Італія, Німеччина та Англія. Гонка за додаткові путівки до Ліги чемпіонів
Футбол | 19 березня 2024, 06:45 10
Італія, Німеччина та Англія. Гонка за додаткові путівки до Ліги чемпіонів

Найкращі дві асоціації в рейтингу за сезон отримають перепустки

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ShakhtarFCSD
Спасибо за материал
Palyc
Никак не пойму.Где Роналдиньо и где зубастик? Так кто же, Роналдиньо или Роналдо?
Lyolik
Я так понимаю, этот футболист будет официальным любимчиком тренера, и возможно капитаном. Прогнозирую конфликты внутри команды.
tima fialko
Видно,що це примха Дзербі.Креативу нуль.Таких силовиків і в Україні достатньо.
KoPoJIb_KpoToB
Какой то очень мутный трансфер с этим защитником .... ладно , будем посмотреть .
наша задача - выйти из группы
Когда приедут итальянцы?
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Ададададада Аьададададад
Шахтар затариться, і Динамо не в змозі буде нав'язати боротьбу за чемпіонство. І всі хто боготворили Луческу, будуть тепер поливати його гамном.