Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 15 вересня 2021, 03:36
2280
5

Прогноз і анонс на фінали конференцій НБА

Чим далі - тим заплутаніше?

| Оновлено 15 вересня 2021, 03:36
2280
5
Прогноз і анонс на фінали конференцій НБА
Getty Images/Global Images Ukraine

Ми з вами спостерігаємо, можливо, найбільш інтригуючий постсезон за останні роки в НБА. Ну де ще торішній чемпіон і головний фаворит цього розіграшу плей-оф вилітає аж у першому раунді? Минулорічний фіналіст? Залишився там же, в першому раунді. Про Дончіча я вже мовчу. Що там МВП сезону? Вилетів у другому. А як же найталановитіша команда цього сезону, «Бруклін Нетс»? Уже в думках про наступний чемпіонат. Так само, як і Деріл Морі зі своєю «Філадельфією».

Так, стоп, ми з вами щойно перерахували всіх головних фаворитів сезону. Так хто ж залишився? Або, точніше сказати, який з фаворитів вилетить з постсезону-2021 наступним?

Схід: «Мілуокі Бакс» (3) - «Атланта Хокс» (5)

Баскетболісти з Вісконсіна пройшли, напевно, найскладнішу сітку плей-оф серед усіх команд-фіналістів своїх конференцій. Не без частки везіння (піжонство «Маямі» в першому матчі серії і велика кількість травм у «Брукліні»), але Янніс Адетокумбо заслужив на цей фінал конференції. Як і вся команда в цілому, а Холідей з Такером зокрема.

Getty Images/Global Images Ukraine

Тепер на підопічних Майка Буденхольцера вже чекають «яструби» з Атланти. Як? Вони пройшли один з найкращих захистів регулярного чемпіонату («Нью-Йорк») за допомогою... свого захисту (пропускали 97 очок у серії з «Нікс»). Далі перший захист своєї конференції («Філадельфія») Янг і компанія пройшли за допомогою... захисту (пропускали 101.5 очок в 4-х останніх матчах серії) і характеру. Ех, Док Ріверс, коли вже в тобі перестануть бачити тренера команди НБА?

«Команда дійсно намагалася з усіх сил. Багато хто не вірив, що ми зможемо перемогти», - захоплювався Янніс після 7-го матчу серії з «Нетс».

Ну а тепер - поговоримо детально, що обидва фіналісти Східної конференції зможуть запропонувати один одному в майбутній дуелі.

По-перше, це буде змагання чудових захистів обох колективів. Під керівництвом Нейта МакМіллена «Хокс» демонструють 5-й захист серед усіх учасників плей-оф цього року (в середньому 105 пропущених очок за два раунди). Тренер - відомий фахівець із захисту, який має величезний досвід в роботі зі збірною США. У той же час, «Бакс» і зовсім - другі за пропущеними балами серед 16 кращих команд 2021-го року в НБА. Фахівцеві з частини побудови нападу своєї команди, Майку Буденхольцеру, вдалося проявити небачену (і непередбачувану) для нього раніше спритність і здатність засвоювати щось нове. Результат цього засвоєння - 102.3 пропущених очки в середньому в матчах проти Батлера, Драгіча, Дюрента, Ірвінга і Хардена. Як це можливо, спитаєте ви? Всі хлопці в «Мілуокі» вміють захищатися. А «українець» Такер (ви ж пам'ятаєте його виступи за БК «Донецьк»?) так і зовсім, готовий проводити на паркеті добу безперервно і бути при цьому ефективним: «Було таке відчуття, ніби це найдовший матч в історії (7-я гра з «Нетс»). Ніби ми грали вже багато годин поспіль. Можна порівняти з боксерським поєдинком, який ніколи не закінчиться», - поділився своїми враженнями баскетболіст, який набрав 11 очок, 5 підбирань, 3 перехоплення та 2 блок-шоти за 38 хвилин на паркеті. Тому, не дивуйтеся, якщо Трей Янг знову закине лише 5 з 23-х своїх кидків в окремо взятому матчі. На секундочку, лідер «Атланти» - 10-й за набраними очками в плей-оф (29.1 за гру).

По-друге, ми дізнаємося, наскільки важливо дорожити м'ячем у серії ігор на виліт. Втрати - це один з факторів перемоги «Атланти» над «Філою». У перерахунку на 100 володінь, «Хокс» мали перевагу в цілих два володіння над командою Ріверса. І в той час, коли трапився перелом у серії (починаючи з четвертого матчу) і в хід пішов захист МакМіллена, і кожне очко ставало на вагу золота, а два володіння від Янга - це потенційні 6 очок, саме втрати «Філадельфії» стали одним з чинників поразки у настільки рівній серії.

І навпаки, «Мілуокі» можна спровокувати на втрати хоч із закритими очима. «Маямі» компенсували брак габаритів під кільцем саме за рахунок стимулювання втрат у опонентів. І так, варто відзначити, що Янніс - 7-й баскетболіст за втратами у цьому постсезоні (3.6 за матч).

Страшно стало за «Бакс»?

«Ми боролися і встигли подолати безліч труднощів із самого початку чемпіонату. Подивіться, як далеко ми зайшли, багато хто не вірив, що це можливо», - надихав своїх партнерів по команді Трей Янг.

По-третє, це буде справжня битва характерів. «Бакс» уже просто втомилися програвати у важливих серіях. Матчі з «Маямі» і «Брукліном» це показали. «Олені» навчилися брати волю в кулак в ключові епізоди матчу. Чого тільки варта їхня перемога в першому матчі з «Хіт» і 7-й грі з командою Стіва Неша. «Хокс»? Ну, ви знаєте цю історію про 99.7%.

Цікава пара, в якій Чарльз Барклі віддає перевагу баскетболістам з Вісконсіна. І ми з вами зробимо те ж саме. Чи Янніс готовий до великого Фіналу? Час прийшов.

Прогноз на серію: перемога «Мілуокі» 4-2.

Захід: «Фінікс Санс» (2) - «Лос-Анджелес Кліпперс» (4)

Дивні речі іноді відбуваються в НБА. Одна команда виносить чемпіона і головного фаворита змагань, потім відправляє додому МВП чемпіонату, а у іншої команди - Кавай Ленард. І хто тут фаворит? 

 

Getty Images/Global Images Ukraine

«Кавай робить все від нього залежне, щоб якомога швидше повернутися до ладу», - розповів журналістам Реджі Джексон, одноклубник Ленарда. Лідера «Кліпперс» зараз немає з командою у Фініксі. І «Санс» вже виграли перший матч. Привід хвилюватися для уболівальників «Лос-Анджелеса»? Зовсім ні. Каліфорнійці вже вкотре віддають першу гру серії (перші дві?) Їм не звикати показувати характер. Але, з ким грали ЛАК у цьому плей-оф? «Даллас» Дончіча аж надто залежав від їхнього лідера. І допомоги від партнерів (Порзінгіс?) Чекати не доводилося. І навпаки, у ЛАК навіть Джексон відрізками грав ключову роль. «Юта» - наряду з «Фініксом», головні відкриття цього сезону. І якщо про успіхи «Санс» ми з вами вже говорили, то «Джаз» довели, що з Гобером у команді (і його контрактом), виграти серію плей-оф проти елітного опонента неможливо. Але ж і з таким опонентом, як «Фінікс», Кавай і компанія ще не стикалися.

У арізонців найкращий захист у плей-оф (102 очки пропускають за гру). Вони засушили гру ЛеБрона Джеймса на антирекордні 23.3 очки у середньому в постсезоні. Граючи в невисокому темпі, команда має найкращу різницю закинутих / пропущених очок (+9.8) і третій відсоток влучання кидків з гри (48.9%). А тепер, згадайте, хто був суперниками «Санс» у плей-оф (ЛАЛ і МВП-2021). Отже, Монті Вільямсу вдалося вибудувати захист команди від центрового Ейтона, оточеного Краудером (ох, як його не вистачило «Маямі»), Бріджесом (11-й за блоками; 6-й за перехопленнями в плей-оф) і Полом - маленьким генералом, який взагалі не втрачає м'яч, але все ще здатний працювати в захисті. І десь між ними затесався справжній герой і лідер цих «Санс» - Девін Букер. Баскетболіст набирає 29 очок у середньому за гру; реалізує майже 54% середніх і 38.2% дальніх кидків. В цілому, з гри Букер закидає понад 49% своїх кидків (трохи вище загальнокомандного показника). І так, 92.4% штрафних заходять в ціль після того, як Девін стає на лінію.

«Кліпперс»? Вони є найсильнішою командою за іменами, яка залишилася в іграх на виліт. Ідеальний опонент для «Санс». Але не тут-то було. Характеру підопічним Тайрона Лю теж не позичати. Вони двічі відігравалися з 0-2 по ходу серії. А зробити Дончіча, який познущався над ЛАК в регулярному чемпіонаті, - дорогого коштує.

Мало не забув, «Кліпперс» - четверті за набраними очками серед топ-16 команд НБА (115.1 очок за матч). Вони другі щодо реалізації своїх кидків (49.1%). І четверті за різницею закинутих / пропущених балів (+5.7). Гідний опонент для грози авторитетів «Фінікса»? Тим більше, і Пол Джордж починає приходити до тями, доводячи свою спроможність у серії з «Ютою». Так, але Ленард травмований. Яким і коли він повернеться в стрій? Чи буде здатний знову ставити рекорди результативності за відсотком влучання своїх кидків? Ми бачимо, що команди приблизно рівні за силою. І травма ключового виконавця здатна дати величезну фору опонентові. 

Кріс Пол не грав у першому матчі? Його брат все владнав: «Брат Кріса, Сі Джей, викрикував різні стратегічні вказівки з трибуни по ходу матчу. Підозрюю, що він черпав інформацію з повідомлень Кріса. Знаю, що це був Сі Пі», - радів першій перемозі у фінальній серії Джей Краудер.

«Результат «Фінікса» показує, що може робити згуртована команда. У нас відмінна команда, дуже приємно бути її частиною», - підбиває підсумок Кріс Пол. Напевно, в цьому і різниця між колективами. У одних не грає Пол Джордж на належному рівні і Кавай Ленард - взагалі не грає. А у інших - грає команда. Та ще й на чолі з топ-3 тренером регулярного чемпіонату цього року.

Захист «Фінікса» проти нападу «Лос-Анджелес Кліпперс», хто візьме гору? Ситуація схожа на протистояння «Бакс» і «Нетс». Напевно, найскладніша пара для прогнозу. Але, якщо Кавай не почне цю серію вже в Каліфорнії, то казка «Фінікса» продовжиться вже у наступному раунді плей-оф НБА. А як думаєте ви?

Прогноз на серію: перемога «Фінікса» 4-3

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джокович розповів про причини сенсаційної поразки на US Open
Теніс | 31 серпня 2024, 08:12 0
Джокович розповів про причини сенсаційної поразки на US Open

Серб – про фіаско у зустрічі з Алєксєєм Попиріним

Кінець «Ротань-стайлу». Що потрібно знати про успішний старт Олександрії
Футбол | 31 серпня 2024, 11:20 5
Кінець «Ротань-стайлу». Що потрібно знати про успішний старт Олександрії

Блогер Sport.ua Cергій Тищенко – про досягнення команди Руслана Ротаня

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Lion
Запад запутанно, на Востоке всё ясно.
Атланта уже прыгнули выше головы.
Stanislav Matusevych
У настільки стислому за термінами сезоні все вирішують травми лідерів. Леброн+Девіс, Ембід, Кайрі+Харден, тепер Кавай. Не потрібно шукати логіку, достатньо просто дивитись у список травмованих.