Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 21 червня 2021, 22:01
1230
0

Синьйор із Старої Синьйори: 5 вагомих досягнень Джам’пєро Боніперті

Блогер Sport.ua Олексій Рижков - про легендарного президента «Ювентуса»

| Оновлено 21 червня 2021, 22:01
1230
0
Синьйор із Старої Синьйори: 5 вагомих досягнень Джам’пєро Боніперті
Getty Images/Global Images Ukraine

У Турині пішов із життя легендарний президент «Ювентуса» 1970–1980-х рр. Джамп’єро Боніперті. Блогер Sport.ua Олексій Рижков виокремлює основні досягнення «прапора «Юве»» на різних етапах професійної діяльності.

«Натура, що йде», «людина-епоха», «ікона «Ювентуса», «символ століття», «уособлення «Юве», «золотий хлопчик «Ювентуса» 1950-х», «архітектор сучасного «Юве»» – купа епітетів на адресу Джамп’єро Боніперті заполонила світові ЗМІ (й не лише спеціалізовані спортивні) цими днями. Боніперті дожив мало не до 93 років і запам’ятався вболівальникам моєї генерації як харизматичний президент «Юве» доби розквіту тотального футболу в світі. Саме під орудою Боніперті «б’янко-нері» стали європейським гегемоном. Проте не лише дводекадним президентством дістав собі ім’я Боніперті.

1. Другий бомбардир «Ювентуса» за всю історію

Блакитноокий блондин Боніперті забив за «Юве» 178 голів у 443 іграх. «Біло-чорні» в перші повоєнні роки перебували в тіні земляків із «Торіно». А роль Боніперті у виході «Юве» на перші ролі як у місті, так і в Італії виняткова. Разом з Омаром Сіворі та Джоном Чарлзом Боніперті склав так зване «чарівне тріо», яке багато в чому визначало успіхи тодішнього «Ювентуса». Джамп’єро довго тримав рекорд «Юве» за забитими голами. Лише в ХХІ столітті його досягнення перевершив Алессандро Дель П’єро. Сам Боніперті на це відреагував з гумором: «Це зробило мене відомішим серед молоді. Вони знали мене як президента, проте не як бомбардира. Сандро побив мій рекорд, і мене почали згадувати в цьому контексті. Відтак юнь виснувала: «Боніперті ще й голи забивав!»»

2. Багаторічний капітан «Юве» та національної збірної

Getty Images/Global Images Ukraine

Уродженець невеличкого населеного пункту Баренго (80 км на північний схід від Турина), Боніперті став класичним ванклабменом. На дорослому рівні він захищав кольори лише одного клубу й став справжньою легендою «Ювентуса». Впродовж семи років він капітанствував в «Старій Синьйорі», а всього відіграв за «б’янко-нері» півтора десятки років. Впродовж восьми років капітанив у збірній Італії. Щоправда, видатними спортивними успіхами повоєнна «Скуадра Адзурра» похизуватися не може.

3. Як президент володар абсолютно всіх єврокубків свого часу

За два десятки років на чолі «Ювентуса» Боніперті сповна дізнав переможної радості. Біло-чорні завойовували абсолютно всі євротрофеї: Кубок чемпіонів, Кубок Кубків, Кубок УЄФА, Суперкубок УЄФА, додавали до своєї колекції і Міжконтинентальний кубок. Ну, й само собою – успіхи на внутрішній арені: 9 скудетто й 4 національні кубки здобуто «Ювентусом» за часів президентства Боніперті. Тут відзначу і його вміння знаходити спільну мову з непересічними особистостями. Зокрема, переможний альянс із Джованні Трапаттоні приніс чимало вболівальницького щастя ювентійським тифозі. Показово, що під час «Моджігейту» (чи не найбільшого корупційного скандалу в італійському футболі) в половині 2000-х рр. фани «Юве» ходили з плакатами: «Поверніть нам часи Боніперті!»

4. Сприяння перемозі Італії на мундіалі-82

Це – неочевидна, на перший погляд, чеснота Боніперті. Менше з тим, як президент клубу він підтримав свого підлеглого Паоло Россі після скандалу «Тотонеро» (перший в історії італійського футболу великий скандал, пов'язаний із договірними матчами) й 2-річної дискваліфікації нападника. Відтак посприяв вірі хлопця в себе. А непересічний талант Паоло яскраво реалізувався під час мундіалю-82. Як результат Італія втретє стала чемпіоном світу. Хтозна, якщо би Россі замкнувся в собі й не вийшов на достойний себе рівень, може, світова футбольна історія і пішла би іншим шляхом.

Getty Images/Global Images Ukraine

5. Відкриття шляху до серії А українським футболістам

Так, саме палке бажання Джамп’єро Боніперті бачити в рядах свого клубу гравця київського «Динамо» Олександра Заварова посприяло проникненню українського футбольного хисту на італійські поля. У другій половині 1980-х двері на Захід трохи відчинилися, й радянські футболісти дістали змогу спробувати свої сили за кордоном. Першою італійською ластівкою стала зірка «Динамо». Останній матч Заварова за «Динамо» у 1988 р. проти «Кайрата» дотепер перед очима: щільний дощолий, 69 000 глядачів, плакат зі словами «Arrividerci, Саша!» За Заварова «Ювентус» заплатив 5 млн американських доларів – шалені гроші для футбольного бізнесу тих часів! І тепер, чимало років по тому, дізнавшись про смерть Боніперті, наш легендарний півзахисник знайшов теплі слова для свого колишнього патрона, підкресливши: «Він був справжнім синьйором!»

***

Громадсько-політичні сайти, певно, наголосили й ще на одному досягненні Боніперті – 5-річному депутатстві в Європарламенті від партії Forza Italia. Не розписуватиму докладно цю складову життєвого шляху Боніперті, однак підкреслю, що він як політик не замикався в італійській квартирі, а опікувався загальноєвропейськими справами.

«Перемога не є важливою, це – єдина коштовна річ!» – ці слова Джамп’єро Боніперті було нанесено на футболки «Ювентуса» вже в ХХІ столітті. До речі, чи багато ви знаєте ігрових футболок із цитатами футболістів-президентів? Футбольну спадщину Боніперті залишив чималу. Чи стане снаги теперішнім очільникам «Юве» не розплескати цю аж ніяк не порожню чашу?

 Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 22
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 25 квітня 2024, 03:40 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.