Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 18 червня 2021, 16:18
24995
28

Україна могла знищити плоди хорошої праці 15 хвилинами після роздягальні

Олексій Сливченко - про першу перемогу підопічних Шевченка на Євро-2020

| Оновлено 18 червня 2021, 16:18
24995
28
Україна могла знищити плоди хорошої праці 15 хвилинами після роздягальні
Getty Images/Global Images Ukraine

Напередодні всі ми з надією та не без певної тривоги очікували на результат матчу другого туру в групі С на чемпіонаті Європи, в якому збірна України в Бухаресті грала проти Північної Македонії. У першому турі обидві команди поступилися своїм суперникам, а тому не варто навіть говорити, наскільки важливий результат цього поєдинку був і для «синьо-жовтих», і для «червоних левів».

Ключове кадрове питання напередодні поєдинку у збірної України було тільки одне - хто замінить травмованого Зубкова на лівому фланзі нашої атаки. Шевченко та його асистенти вирішили відрядити в цю зону Маліновського, внаслідок чого в центрі зіграли Зінченко та Шапаренко, який вийшов зі старту, а ось в опорній зоні з перших хвилин на цей раз опинився Степаненко, в якого були певні проблеми зі здоров'ям перед турніром.

Треба сказати, що в цілому рішення Шевченка «заслати» наліво Маліновського себе виправдало. Трикутник, який діяв під ним в особі Матвієнка, Миколенка та Шапаренка за кількістю виконаних один одному передач став найактивнішим в поєдинку (Матвієнко - Шапаренко: 25 передач, Шапаренко - Миколенко: 22 передачі, Матвієнко - Миколенко: 19 передач). Маючи такий потужний кулак під собою, Маліновський більш активно й креативно міг діяти на атаку. У підсумку саме Руслан став лідером матчу за кількістю завданих ударів (всього - 6, в отвір - 4), а також абсолютно кращим за небезпечними передачами (всього - 4, точних - 3).

Не дивно, що саме через лівий фланг у збірної України пройшло найбільше позиційних атак - 13 (через правий фланг - 9, через центр - 8), хоча в цілому «синьо-жовті» намагалися в цьому компоненті діяти різнобічно, щоб не давати супернику можливості перекрити одну конкретну зону, після чого всі атакувальні зусилля команди Шевченка зійшли б нанівець. Навпаки, праворуч також вельми непогано показували себе Караваєв та Ярмоленко. При цьому, обидва, на відміну від партнерів з протилежної «бровки», намагалися трохи менше перепасовуватися один з одним, а також зі Степаненком, який зміщувався в цю зону для допомоги, а якомога швидше доставляти м'яч в зони атаки.

Останній аспект вже в першому таймі подарував дві фантастичні можливості Роману Яремчуку. Перший шанс для нашого бельгійського легіонера команда створила на 11-й хвилині ще за рахунку 0:0, коли Степаненко в боротьбі із суперниками видав хорошу розрізну передачу вперед, де Яремчук постарався підловити опонента на створенні офсайдної пастки.

У підсумку наш форвард, поставивши корпус супернику, вирвався на оперативний простір і мав шанс, як забивати сам, так і намагатися асистувати Маліновському, який рухався паралельним курсом. Роман вирішив віддавати на партнера, але його пас в останній момент перервав відчайдушний підкат Рістовскі. Що правда, якби гол все-таки відбувся, далеко не факт, що арбітри на системі ВАР зарахували б цей м'яч. У момент передачі від Степаненка потрібне було б детальне промальовування положення Яремчука щодо правої ноги захисника збірної Північної Македонії Мусліу.

Однак сам факт того, що в питанні створення офсайдної пастки у «червоних левів» виникають проблеми, наша команда, здається, взяла собі на замітку. І наступний аналогічний шанс команда Шевченка створила вже на 34-й хвилині, причому в цій ситуації Яремчук, який знову вирвався сам на сам із кіпером суперника, не став винаходити велосипед, і чітко пробив у ближній нижній кут воріт, зробивши рахунок 2:0 на нашу користь.

Передачу Ярмоленка в цій ситуації можна сміливо називати зразково-показовою, оскільки Андрій не став перетримувати м'яч, а зіграв в один дотик, віддавши на вільну зону Яремчуку. Якби вінгер «Вест Хема» прийняв пас, а потім почав обробляти м'яч, то ризик того, що форвард «Гента» встиг забратися в офсайд, був би дуже великий. А так все вийшло настільки швидко і несподівано, що північні македонці навіть не встигли й оком кліпнути, як м'яч опинився в їхніх воротах. Та й сам Яремчук, здається, спершу трохи очманів від того, наскільки легко і швидко йому вдалося забити свій другий м'яч на Євро-2020.

Взагалі в першому таймі Україна виглядала на три голови вище за свого опонента, й здавалося, що наші цілком могли закривати результат поєдинку вже до перерви. Зокрема, в активі нашої команди в перші 45 хвилин було 8 ударів, з яких 4 прийшлися у площину. У «червоних левів» виявилося лише 3 спроби, причому всі - неточні.

Можливо, цей аспект дещо розслабив наших футболістів, або ж коуч Північної Македонії як слід «накрутив хвости» своїм підопічним в перерві, але стартові 15 хвилин другого тайму стали справжнім кошмаром для нашої збірної. Цим невеликим часовим відрізком «синьо-жовті» могли легко перекреслити все те, що їм вдалося заробити по ходу першого тайму, а також поставити себе в досить скрутне становище на залишок зустрічі.

Північні македонці, які за стартові 45 хвилин пробивали лише тричі, в перші 15 хвилин другого тайму завдали по наших воротах відразу 5 ударів, причому 3 з них прийшлися у площину. Показник очікуваних голів в цей відрізок у «червоних левів» склав 1,65xG. Звичайно, величезна складова в ньому належить двом ударам Аліоскі, який спершу не забив з пенальті, а потім був успішним на добиванні, проте факт залишається фактом, і ігнорувати його нашому тренерському штабу та гравцям навряд чи варто.

Дивно те, що в цю жахливу 15-хвилинку на старті другого тайму Північна Македонія перевершила українців практично за всіма компонентами. Володіння м'ячем - 54% на 46% на користь «червоних левів», передачі - 56 на 45 в ту ж сторону, про удари ми вже згадували. Радує, що хоч у веденні єдиноборств наші не розклеїлись та не дали опонентові проявити себе ще й тут - 55% виграних дуелей залишилися за нашими проти 38% у північних македонців.

Пасивність гри збірної України у стартові 15 хвилин другого тайму яскраво ілюструє і показник PPDA, який характеризує інтенсивність пресингу. Якщо в цілому по матчу ця цифра для «синьо-жовтих» склала 9,06 (у суперника - 16,42), то просідання на початку другої половини матчу виявилося вражаючим: 41 - у наших проти 34 - у опонента (нагадаємо, що чим нижчий показник PPDA, тим краще, тобто, тим менше передач дозволяє команда виконати супернику, перш ніж той натикається на вдалу дію в обороні).

Поліпшили ситуацію в нашій команді заміни. З появою на полі Циганкова (Ярмоленко зіграв дуже добре, але встиг «наїстися», й це було помітно), у збірної України відбулися тактичні перестановки. Зінченко відійшов ближче до лівого флангу, Маліновський став грати у центральній зоні атаки, а Шапаренко відсунувся в глибину, де фактично допомагав Степаненку. Остаточно «зацементувати» опорну зону Шевченко зважився на 78-й хвилині, коли на допомогу Тарасу випустив Сидорчука. Разом ця пара дозволила українцям остаточно «прочухатися» від провального старту другого тайму, і знову спокійніше контролювати м'яч. Тим більше, що Сидорчуку й зовсім вдалося зіграти без браку (4 точні передачі з 4-х, 3 виграних єдиноборства з 3-х, і одне успішне обведення при одній спробі).

Що ще можна виділити зі знаком «мінус», так це дії Олександра Зінченка. На Євро-2020 наш легіонер, який представляє «Манчестер Сіті», поки ніяк не може показати свою кращу гру. У матчі проти північних македонців Олександр показав значний відсоток браку (лише 58% його дій були успішними, хоча в середньому в сезоні-2020/21 цей показник у гравця дорівнює 80%), і в фінальних стадіях атак не був настільки креативним, як той таки Маліновський (про небезпечні передачі Руслана ми вже згадували вище, а ось у Зінченка таких виявилося 3, причому всі - неточні). Безумовно, не варто робити з цього трагедії, проте на чемпіонаті Європи наша команда має гостру потребу в лідерах саме в таких поєдинках, і чим далі нам вдаватиметься забратися на турнірі, тим більше віддачі буде потрібно від виконавців топ-рівня. На щастя, поки українських уболівальників радує Ярмоленко, який, здається, хоче довести керівництву «Вест Хема», що воно категорично неправильно поводиться, коли виявляє готовність до ведення переговорів з «Галатасараєм» про продаж Андрія.

Якщо узагальнювати, то гру нашої команди проти Північної Македонії можна називати успішною, за винятком провальної 15-хвилинки на початку другого тайму. Збірна України зіграла в якійсь мірі прагматично, але не відходячи від своїх базових принципів, коли команда намагається акцентуватися на атаці, й здобувати результат за рахунок яскравих дій у фінальній третині. Поки наші футболісти все-таки далекі від еталонних матчів за Андрія Шевченка, але певний прогрес, здається, у «синьо-жовтих» все-таки простежується.

Попереду у збірної України ключова рубка в групі проти Австрії. Як припускала більшість уболівальників та фахівців ще перед початком групового турніру, головний бій у «синьо-жовтих» буде саме в третьому турі. Напевно, навіть добре, що в грі з Північною Македонією у наших все було не так гладко, як могло б бути, спираючись на події першого тайму. Можливо, з більшою концентрацією вийдуть на Австрію, й спробують геть виключити помилки, які були допущені в дуелі з балканцями. Це те, заради чого і варто їхати на чемпіонат Європи - щоб ставати краще від гри до гри, демонструючи прогрес і здатність усувати власні слабкості.

Оцініть матеріал
(72)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Переплюнув Куртуа! Лунін встановив неймовірний рекорд Реала у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 00:28 15
Переплюнув Куртуа! Лунін встановив неймовірний рекорд Реала у ЛЧ

Український воротар здійснив найбільшу кількість сейвів в одному матчі

З ким зіграє Лунін? Визначено другу півфінальну пару Ліги чемпіонів
Футбол | 18 квітня 2024, 06:30 7
З ким зіграє Лунін? Визначено другу півфінальну пару Ліги чемпіонів

У півфіналах ЛЧ зустрінуться: Боруссія Д – ПСЖ, Баварія – Реал

Коментарі 28
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kevko
Очень хороший первый тайм. Неуверенный второй тайм.
Замены были нужны. Вышедшие на замены Беседин и Цыганков были очень неубедительными. В принципе на скамейке запасных сложно найти хорошие опции усиления игры
D.Lanskoy
По игре. 1) Очень хорошо, что не выпустили Марлоса. Без него было лучше и матч выиграли, заменивший его Шапаренко, несмотря на некоторые к нему претензии, играет гораздо креативнее и быстрее. Думаю, Марлос присел до конца турнира: дальше соперники будут еще сильнее, значит, неповоротливого и не усивающего игру Марлоса будут держать на скамейке. 2) Большая разница, как играет Украина без и со Степаненко. Я не большой фанат его таланта, но должен отметить, что у него получается хорошо цементировать центр поля и придавать уверенность партнерам по обороне. 3) Зинченко то ли разучился отдавать передачи, то ли не умел. В МанСити он привык отдавать односложные передачи на ближайшего партнера, чтобы не начудить. Сейчас от него ожидают больше креатива как от полузащитника, а он тупо ищет ближайшего, чтобы отдать: пасует на Шапаренко, а тот уже пытается решить задачу более креативно. Так нельзя. Если Зинченко хочет быть лидером команды, то должен больше брать на себя ответственность за развитие атаки. 4) надеюсь на хорошую форму Цыганкова. Он хотя и не реализовал 100% момент, но в целом добавил к игре в контратаках. 5) ну, и конечно пенальти. Мало того, что не отработали в защите, когда Бущан потянул мяч, так еще и не помогли Малиновскому добить, когда тот не забил! Думаю, Шева должен вставить пистоны всем за такую игру на пенальти. А в целом - хорошо играли. В середине 2 тайма, конечно, провалились, в концовке лажали, но в последние минуты у меня была уверенность, что победим. Молодцы! С Австрией будет сложнее, но зато не такой груз ответственности будет давить, должны сыграть увереннее.
RoNIkyo
останні 10 хвилин були гіршими. Я за них встиг посивіти.
Igorok Киев
Хорошая статейка
SeM077
Мені цікаво, звідки беруть інформацію. Наприклад тут була стаття (https://sport.ua/news/542430-xg-ukraina-dolzhna-byla-zabivat-severnoy-make
donii-kak-minimum-trizhdy), де вказано "По системе xG (ожидаемые голы) украинцы набрали 3.61, а команда Северной Македонии – 1.3." А дивлячись тут на картинку українці набрали - 3,19, а македонці - 1,93. Щось маленька нестиковка.
fifadinamo
Это анализ? А Бущан с отбитым пенальти, а скидка пяткой (передача) Караваева, а Степаненко дезориентирующий оборону Македонцев, а гол Ярмоленка - атака показательно-образцовая учитывая участие Степаненко. Но зато ужасные приужасные 15 минут и показатель 1,65xG.( учитывая совсем случайный пенальти, спасибо хоть расписано откуда вылез этот показатель,), а остальные 75 минут наши были в космосе... У любой команды, даже разбомбившей соперника, есть временной провальный отрезок. Человеку хоть малость разбирающемуся в футболе понятно, что второй тайм проходил в условиях подготовки к матчу с Австрией и никому не нужна была разгромная победа, и Яремчук с Ярмоленком были заменены не из за тотальной усталости а для недопущения таковой. Это футбол, со своей непредсказуемостью ( Кипр-Испания 3-2, Финляндия-Франция 2-0, это так, на вскидку) за это мы его любим. Мы победили в этом матче, заслужено и достаточно уверено . А "выборочная статистика" нужна ну разве что для удовлетворения масоботов...
В.В.Лобановский: "Результат на табло"
Л.Ф.Быков: "Будем жить"
Мы прошли сложный путь к финальной части с честью, мы уже сыграли 2 достойных матча, а самое главное есть потенциал и есть огромная надежда которую нам дарят наши ребята
olshody
После каждого облома извлекают уроки и продолжают совершать те же ошибки. Например, как Бущан опять хотел "сохранить" мяч и по-яшински бросил рукой так, что чуть назад в сетку не получил через несколько секунд.(
Ну забей его хоть на другую половину поля, что бы могли тестикулы почухать.
u6464u
Это ж надо написать столько белиберды, дочитал до самого активного треугольника Матвиенко, Миколенко ,Шапаренко и понял что с автором смотрел разные игры,дальше читать не стоит,кстати от Миколенко полезное действие первое было на 75 минуте в подкате хороший отбор, остальное пас назад, потуги обыграть на фланге неудачные и симуляции с падениями на которые арбитр не обращал внимания, а Коля наверное забыл что это ЧЕ а не УПЛ.
Mikolenko 🇫🇮🇳🇱👍
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vovadocent
Я би Зіну посадив на банку з Австрією. На його позицію би поставив Шапаренка, справа в центрі - Малину. А на ліву бровку можна сробувати Цигана - гадаю було б набагато гостріше.
А вже Зіну можна з лавки випускати замість когось хто першим наїсться.
Єине питання - ким замінити Ярмолу якщо справи будуть кепські. Хіба що Марлосом