Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 18 червня 2021, 14:24
1706
0

Чим запам’ятався сезон Суперліги?

Sport.ua підбиває підсумки національної баскетбольної першості

| Оновлено 18 червня 2021, 14:24
1706
0
Чим запам’ятався сезон Суперліги?
ФБУ

У минулий понеділок завершився один із самих довгих і найцікавіших сезонів в історії чемпіонатів України з баскетболу. Трохи більше восьми місяців тривали баталії на паркеті, в результаті яких золоті медалі вперше в своїй історії отримав «Прометей» з Кам'янського. За цей пристойний часовий відрізок в національній першості відбулося чимало цікавих і вартих уваги подій. Підводячи підсумки сезону, Sport.ua виділяє основні моменти, завдяки яким наш внутрішній чемпіонат отримав яскраве забарвлення і привертав увагу шанувальників помаранчевого м'яча:

1. Сезон завершився в практично повному запланованому обсязі. Кожен може сказати, що в такому стані речей немає нічого особливого і що по-іншому бути не повинно. Однак в нинішній коронавірусний час цей факт сам по собі вже бачиться самодостатнім досягненням.

Початкова схема турніру з чотирма колами в умовах пандемії і перманентних карантинів викликала великі побоювання в контексті того, що сезон (або його окрема частина) можуть бути не дограні. Організаторам національної першості в якійсь мірі пощастило, що переважна кількість гравців перехворіла на коронавірус в першій третині сезону, і після численних переносів на старті турніру далі календар був відносно цілісним.

Звичайно, не обійшлося без форс-мажорів у вигляді «міхурів», але проіснували вони всього лише один тиждень. Єдиною втратою від самого початку запланованої схеми змагань стала відмова від серії за бронзові медалі, але це вже нюанси. Результатом такого довгого і важкого сезону стало незвично пізнє завершення чемпіонату - 14 червня, в останній раз так пізно сезон в Україні завершувався ще за часів епічного протистояння БК «Київ» і «Азовмашу».

2. Більшість матчів пройшла без уболівальників. Ще одна сумна реальність нашого часу. Значна частина сезону випала на період досить суворих медичних обмежень, одним з яких стала заборона на присутність глядачів на спортивних заходах. До того ж, цей момент частково поставив колективи в нерівне становище, адже в одних регіонах нашої країни в певний момент часу була дозволена присутність частини вболівальників, а в інших - таких послаблень не було.

Але, і команди, і шанувальники баскетболу з честю пройшли це випробування і змогли возз'єднатися вже ближче до закінчення регулярного сезону. Радує, що вирішальні поєдинки нашого чемпіонату пройшли з присутністю уболівальників, що явно додало внутрішніх сил гравцям.

3. «Прометей» вперше став чемпіоном. Переходячи безпосередньо до ігрових моментів, варто почати з чемпіонства кам’янчан. «Прометей» ще до старту сезону вважався одним з головних претендентів на золоті медалі, що підтверджувалося солідними грошовими вливаннями, в результаті яких ростер у клубу виглядав дуже потужно. Але, незважаючи на якісний склад, «титанів» пристойно потрусило на турнірній дистанції і в певний момент часу «Прометей» був досить далекий від реалізації своїх чемпіонських амбіцій. Однак квітнева відставка Віталія Чернія та запрошення на місце головного тренера Ронена Гінсбурга дуже швидко дали результат, і за короткий час кам'янчани знову стали реальними претендентами на перемогу в Суперлізі.

«Прометей» набрав свою кращу форму саме тоді, коли це було найбільш необхідно - в плей-оф. Постсезон «титани» пройшли просто чудово і завершили його з підсумковим балансом перемог-поразок - 9:1. Можна багато розмірковувати, як би пройшов фінал, зіграй там кам'янчани з «Київ-Баскетом» або ж, як склалося б їхнє гіпотетичне півфінальне протистояння з міцним «Будівельником», але це все з розряду теорії. Клуб з Дніпропетровської області став тріумфатором сезону, і цей титул виглядає цілком заслуженим, з чим і хочеться привітати команду і всіх причетних до даного тріумфу.

4. БК «Запоріжжя» - головна несподіванка сезону. Якщо чемпіонський титул «Прометея» став цілком очікуваним, відштовхуючись від передстартових розкладів сезону, то побачити у фінальній серії запоріжців у жовтні минулого року могли тільки найвідданіші шанувальники клубу.

ФБУ

Але запоріжці по ходу сезону здивували всіх. Багато хто вважав, що стелею для команди стане вихід в плей-оф, проте підопічні Валерія Плеханова зайшли по турніру набагато вище. У регулярному чемпіонаті БК «Запоріжжя» встиг зняти скальпи з усіх грандів українського баскетболу і фінішував на четвертій сходинці. А в плей-оф головний порушник спокою в нинішньому сезоні спочатку насухо обіграв БК «Тернопіль», а в півфіналі вирвав перемогу у набагато більш потужного «Київ-Баскета» просто розгромивши столичних баскетболістів на виїзді у вирішальному матчі серії.

На фінал БК «Запоріжжя» не вистачило. Але і без цього команда заслужила за сезон тверду п'ятірку за п'ятибальною шкалою. Володіючи далеко не найбільшим бюджетом, Валерій Плеханов зі своїми гравцями довів, що вигравати матчі і цілі серії можна і у багатших суперників. Звичайно, в історії українського баскетболу і раніше бували схожі випадки, той же запорізький «Ферро-ЗНТУ» в епоху «золотої Суперліги» виграв національний кубок у набагато більш потужних команд, але щоб вийти у фінал при таких скромних ресурсах ... Схоже, в нашому чемпіонаті з'явилася справжня "історія Попелюшки», по якій ще довго будуть рівняти інші клуби.

5. Повернення «Будівельника». Буквально за кілька днів до старту сезону баскетбольну громадськість розбурхала інформація про повернення найтитулованішого клубу України. Звичайно, «будівельники» змогли взяти участь в сезоні Суперліги завдяки добрій волі ФБУ, яка закрила очі на вкрай граничні дати заявки «Будівельника», але, з іншого боку, наш баскетбол знаходиться не в тому стані, щоб розкидатися претендентами на гру в Суперлізі, тим більше такими, як «Будівельник».

А «будівельники» в турнірі якраз зайвими не були. Після передбачуваного розгойдування через пізній збір команди кияни у другій половині сезону набрали хід і стали одними з претендентів на перемогу в першості, благо ростер у «Будівельника» був одним з найпотужніших в чемпіонаті. Швидкого тріумфу не сталося і, напевно, це в якійсь мірі справедливо до інших учасників Суперліги. Втім, без трофея клуб не залишився і поповнив свій музей Кубком України сезону 2020/2021.

6. Провал українських клубів у Кубку ФІБА Європа. Дана подія не має прямого відношення до Суперліги, але без неї сезон, що завершився в українському клубному баскетболі уявити не можна.
Після успішно проведеного групового етапу всі три українські клуби ( «Дніпро», «Прометей» і «Київ-Баскет») дружно зробили крок в раунд плей-оф четвертого за силою єврокубка. Однак там на всіх шанувальників нашого баскетболу очікував просто шок, адже за два дні Україна позбулася всіх своїх представників у турнірі. Причому і не скажеш, що хоча б в одній парі суперник був набагато сильніший.
Можна довго говорити про якісне зростання Суперліги в останні роки, але після таких результатів у опонентів подібних висновків з'являються більш ніж вагомі аргументи. Будемо розраховувати, що в майбутньому результати наших клубів на євроарені будуть поліпшуватися.

7. Вогняний спіч Андрія Агафонова. Одним з найяскравіших моментів всього сезону стала прес-конференція, яка відбулася після матчу «Київ-Баскет» - БК «Тернопіль» в регулярному чемпіонаті. Нагадаю, дана гра завершилася сенсаційною перемогою клубу, що представляє Західну Україну.

На післяматчевому спілкуванні з журналістами бігмен гостей Андрій Агафонов просто вражав і сипав епітетами. Після цього спічу до тернополян намертво приліпилося прізвисько «збиті льотчики», а сам клуб отримав безліч шанувальників за межами рідного міста. Обов'язково подивіться, це варто витраченого часу!

8. Тріпл-дабл Майкла Кеффі. Безумовно, з підписанням американського захисника БК «Запоріжжя» влучив просто в яблучко. Кеффі став справжнім лідером і «мотором» команди, без якого срібний успіх його коллективу був би просто неможливий.

Гру легіонера оцінили і рядові вболівальники, і керівництво ФБУ, яке абсолютно заслужено вручило американцеві титул MVP регулярного сезону. Але крім своєї гри, багатьом Майкл Кеффі запам'ятається і як автор єдиного в сезоні тріпл-даблу. Даний статистичний показник є настільки рідкісним для нашого чемпіонату, що став всього лише одинадцятим в новітній історії Суперліги (з початку сезону 2009/2010), а в останній раз до нинішнього сезону його фіксували ще в березні 2018 року. Досягнення Майкла Кеффі подвійно цінніше, оскільки було зроблене в грі проти одного з лідерів сезону в особі «Київ-Баскета». Фінальна сирена зафіксувала наступні показники американця в поєдинку проти столичної команди - 13 очок + 14 підбирань + 14 результативних передач.

***
Таким в загальних рисах був минулий чемпіонат Суперліги. Для вболівальника, який явно зголоднів за баскетболом після незавершеного через коронавірус сезону 2019/2020, він став як «бальзам на душу». Цікавий, динамічний, з несподіваними сюжетними поворотами, сезон 2020/2021 постійно привертав увагу і тримав у напрузі. Але тепер він уже став частиною історії. Попереду міжсезоння, а за ним новий турнір і дуже хочеться, щоб наступний розіграш національної першості був не гіршим, адже планку очікувань нинішній чемпіонат підняв досить високо.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.