Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 13 червня 2021, 08:52
2480
0

Помаранчеве шаленство: топ-5 фан-угруповань Нідерландів

Хто буде підтримувати збірну Нідерландів у поєдинку проти України

| Оновлено 13 червня 2021, 08:52
2480
0
Помаранчеве шаленство: топ-5 фан-угруповань Нідерландів
Getty Images/Global Images Ukraine

Напередодні матчу Нідерланди – Україна блогер Sport.ua Олексій Рижков склав список із п’яти найпотужніших фан-угруповань Нідерландів.

Шкода, але ковід-обмеження унеможливлюють підтримку збірної України в стартовому для наших хлопців матчі Euro безпосередньо з трибун. А ось наші суперники – збірна Нідерландів – небезпідставно розраховують на палку підтримку більш як 16-тисячної авдиторії на трибунах «Йохан Кройф Арени» в Амстердамі. Хто є хто на фан-трибунах у Країні тюльпанів? Придивімось ближче.

1. Het Legioen («Феєнорд»)

Це об’єднання лояльних уболівальників «Феєнорда» слушно було пошановано відзнакою «Кращих фанів країни». Саме з їх середовища виходить чимало симпатиків національної збірної, що відзначаються чудовими голосовими даними, прихильністю до помаранчевих кольорів в одязі, багатопляшковим споживанням пива й загальним дружнім настроєм. Є в цій спільноті й об’єднання наймолодших уболівальників – De kameraadjes – дітлахів віком від 0 до 12 років. Туди входить близько 25 000 юних прихильників «Феєнорда» та національної збірної. Het Legioen надто ні з ким не ворогують ані вдома, ані за кордоном, і чимало «легіонерів» збереться в Амстердамі повболівати за збірну в матчі проти України

2. F-Side («Аякс»)

Це угруповання було засноване в 1976 р. У часи розквіту нараховувало понад 350 членів і мало яскраво виражений хуліганський напрям. Чого варте лише кидання арматури у воротаря віденської «Аустрії» під час єврокубкового матчу або справжнісінької осколкової бомби під час матчу Нідерланди – Кіпр в Амстердамі! Нинішня кількість «вірян» у F-Side відчутно менша. Члени угруповання неоднораз виїздили за кордон на матчі збірної, зокрема кілька «ефсайдівців» пробили виїзд до Києва на товариський матч СРСР – Нідерланди в 1990 р. Сучасна активність F-Side куди менша за колишню, однак добра сотня ветеранів ще в силі й збірну в рідному місті підтримає неабияк.

3. S. C. F. Hooligans («Феєнорд»)

Це угруповання (часто його звуть простіше: Vаk S) завжди ворогувало з F-Side. Відправною точкою її діяльності став фінальний матч Кубка УЄФА-74 «Феєнорд» – «Тотенхем». Масові безлади (вболівальники «Шпор» здавна товаришують із колегами з «Аяксу») в Роттердамі призвели до 70-ти арештів і 200 поранених, а S. C. F. Hooligans, або Vаk S організаційно оформилася та вирушила здобувати собі фанатську славу. Найпалкіші фан-битви точилися, що природньо, з F-Side. У 1996 р. журналіст Пол ван Гейджелдонк видав книгу «Руч-об-руч», де поділився результатами свого 2-річного ретельного вивчення повсякденного життя хуліганів «Феє». Вихід книжки спровокував черговий етап протистояння фанів двох найпопулярніших клубів країни. Зазвичай, S. C. F. Hooligans, або Vаk S брали своє завдяки кількісній перевазі. Прикметно, що історія угруповання налічувала три хвилі: старий хардкор (ті хлопці були активними в 1970-ті рр.), новий хардкор (царювали на хуліганській сцені в 1990-ті рр., в 1997 р. один із членів угруповання скоїв убивство 35-річного фана «Аякса» із F-Side Карло Пікорні), Real S.C.F. (відмітна риса – використання важких наркотиків, роки активності – межа сторіч, а назва за аналогією з назвою «Реальної Ірландської республіканської армії»). Нині нова генерація S. C. F. Hooligans більшу активність виявляє під час матчів свого клубу (попри карантин, хлопці їздять за клубом на всі виїзні ігри й збираються неподалік стадіонів), однак і збірну підтримати не цураються. Щоправда, в Амстердамі зроблять це, вочевидь, в обмеженій кількості.

4. VAK410 («Аякс»)

Ця ультрас-група – з неофітів, побачила світ у 2001 р. й цьогоріч у січні гучно відзначила своє 20-річчя. Сповідують італійську ультрас-стилістику, дистанціюються від навколофутбольного хуліганізму. Кількість активність членів коливається в межах 500–700 осіб. Відзначаються вмінням яскраво оформити трибуни, зокрема й на матчах збірної. Ймовірно, стануть чи не основною рухомою силою підтримки збірної Нідерландів на Euro взагалі й на матчі проти України зокрема, адже справді скучили за можливістю себе показати!

5. Bunnikside («Утрехт»)

Відмітна риса Bunnikside – народження буквально через кілька років після утворення (1970 р.) самого футбольного клубу. Знаний британський дослідник футбольного фанатизму Дугі Брімсон визначає це угруповання як найжорстокіше в 1970–1980-ті рр. Свого часу ворогували з F-Side. У 1980-ті рр. вельми колоритною постаттю в цьому русі був такий собі Бертус Цейльмакер. Хлопець швидко набирав вагу як в очах соратників по угрупованню, так і в прямому сенсі. У 30-річному віці важив 147 кг! Прожив 55 років і став справжньої іконою для Bunnikside. Назагал історики фан-рухів виокремлюють три історичні періоди розвитку Bunnikside. Найбільшої слави зажила, певно, найперша генерація. Тоді членів угруповання була безліченна безліч (на трибунах утрехтського стадіону «Ніув Ґалґенвард» голки ніде було встромити), а найвідданіші фанати були завжди асоціальні, практично не працювали, або живучи за рахунок допомоги за безробіттям, або від продажу різноманітної фан-атрибутики. Й у 1980-ті з цього мали неабиякий хосен. У 1985 р. з десяток «бунніксайдівців» пробив виїзд до Києва на матч Кубка Кубків проти «Динамо». Старша генерація Bunnikside, хоч і стала нині дещо спокійніше (цим чолов’ягам-грубасам вже під 70), та й свій клуб, й національну збірну підтримує палко. В усякому разі найближчої неділі чимало своїх представників на «Йохан Кройф Арену» «бунніки» обов’язково делегують.

***

Не знітитися перед хай і не заповненими вщерть, але аж ніяк не дружньо налаштованими трибунами – те ще завдання. Вірю, що наші хлопці впораються з ним. Гераклова праця на тренуваннях має дати свій вихлоп. Згадаймо, в 1988 р. збірна колишнього СРСР, складена десь на 90% з українців, розпочала свій шлях до євросрібла саме з матчу проти «Помаранчевої машини» під орудою Рінуса Міхелса. Й тоді, в Німеччині весь стадіон був помаранчевим! Менше з тим, перемога була на нашому боці: єдиний гол провів Василь Рац. Зможемо повторити?!

Олексій РИЖКОВ

Юрій Штембєрг
Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Премія, через яку гравці Зорі розпочали бойкот, не прописана у контрактах
Футбол | 19 березня 2024, 06:48 8
Премія, через яку гравці Зорі розпочали бойкот, не прописана у контрактах

Нещодавно лідери луганського клубу відмовились грати проти «Динамо»

Вірт розповів, кого наразі вважає основним воротарем збірної України
Футбол | 18 березня 2024, 19:42 1
Вірт розповів, кого наразі вважає основним воротарем збірної України

Колишній голкіпер «Шахтаря» віддає перевагу Андрію Луніну

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.