Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 09 червня 2021, 19:30
2606
3

Прометей – БК Запоріжжя. Прогноз та анонс на фінал Суперліги

Головні матчі сезону в українському баскетболі

| Оновлено 09 червня 2021, 19:30
2606
3
Прометей – БК Запоріжжя. Прогноз та анонс на фінал Суперліги
ФБУ

Сьомого жовтня минулого року «Прометей» і БК «Запоріжжя» очним протистоянням дали старт двадцять дев'ятому чемпіонату України з баскетболу. І сьогодні після восьми місяців ігрових баталій ці ж колективи віч-на-віч зійдуться у фінальній серії одного з найбільш інтригуючих сезонів в історії українського баскетболу.

«Прометей» (3) – БК «Запоріжжя» (4)

Дати матчів: 9, 11, 14 червня, у разі необхідності, 16 і 19 червня

Зустрічі між собою в регулярному чемпіонаті:

07.10.2020 «Прометей» – БК «Запоріжжя» – 69:78

15.11.2021 БК «Запоріжжя» – «Прометей» – 80:89

17.03.2021 «Прометей» – БК «Запоріжжя» – 74:70

18.04.2021 БК «Запоріжжя» – «Прометей» – 74:63

До фінального протистояння команди йшли різними шляхами. «Прометей» ще до старту сезону вважався одним з головних претендентів на золоті медалі, що підтверджувалося солідними грошовими вливаннями, в результаті яких ростер у клубу мав дуже потужний вигляд. Але, незважаючи на якісний склад, кам’янчан пристойно потрусило на турнірній дистанції і в певний момент часу «Прометей» був досить далекий від реалізації своїх чемпіонських амбіцій. Однак квітнева відставка Віталія Чернія та запрошення на місце головного тренера Ронена Гінзбурга дуже швидко дала результат, і за короткий час кам'янчани знову стали реальними претендентами на перемогу в Суперлізі.

Півфінальна серія з «Дніпром» складалася для «Прометея» непросто. Виліт через травму Рашада Вона і проблеми зі здоров'ям у Дениса Лукашова помітно вдарили по задній лінії, але у клуба знайшовся свій джокер. Захисник Ілля Сидоров провів просто чудову серію і став справжнім ватажком, який повів за собою команду. Переломним в дуелі став другий матч в Дніпрі, коли кам'янчани в дуже складній останній чверті втримали зароблену по ходу матчу перевагу і зрівняли рахунок у серії. Після цього завдяки двом домашнім перемогам «Прометей» оформив перший для клубу вихід до фіналу Суперліги.

ФБУ

На відміну від клубу з Кам'янського БК «Запоріжжя» перед стартом сезону високо не котирувався. Так, віддавалася належне тренерській майстерності Валерія Плєханова і вмінню селекційної служби знаходити сильних гравців при досить обмежених фінансових ресурсах, але стелею для цієї команди бачився вихід в плей-оф з місця від п'ятого-шостого і нижче. Однак запоріжці з самого першого матчу турніру, в якому вони обіграли якраз «Прометей», почали спростовувати дані прогнози. Весь сезон БК «Запоріжжя» тримався відразу за лідерами турнірної таблиці, не забуваючи при цьому регулярно обігравати грандів нашого баскетболу, а восьмиматчева переможна серія на фініші регулярного чемпіонату і зовсім змусила говорити про підопічних Валерія Плеханова як про цілком реальних претендентів на медалі.

Незважаючи на вищезазначене в півфінальній серії проти «Київ-Баскета» запорізький клуб був у ролі аутсайдера. Кияни виграли регулярний чемпіонат і явно не збиралися поступатися місцем у фіналі запорізькій команді. Перша гра серії закінчилася більш ніж впевненою перемогою столичного клубу, але далі БК «Запоріжжя» зумів підібрати ключі до побудов Айнарса Багатскіса і переламав хід протистояння. А недільний розгром у вирішальному, п'ятому матчі серії ще довго будуть згадувати і в Києві, і в Запоріжжі.

За кадровим потенціалом «Прометей» на голову вищий за свого суперника по фіналу. Навіть з урахуванням невизначеного статусу Рашада Вона, неідеального стану Дениса Лукашова та окремих мікротравм у інших гравців команди кам'янчани мають солідну перевагу і у фронткорті, і в захисній лінії. Тим більше, що у запоріжців також присутні проблеми зі здоров'ям гравців, наприклад, у одного з лідерів клубу Аурімаса Маяускаса. Чи зможе коротка лава БК «Запоріжжя» протистояти набагато більш широкому ростеру «Прометея» протягом всієї серії? Відповідь на це питання стане однією з ключових в майбутньому протистоянні.

Однак є одна позиція, в якій клуб із Запоріжжя не поступається, а може навіть і перевершує своїх опонентів. Це місце головного тренера. Ронен Гінзбург поєднує зайнятість в «Прометеї» з роботою у збірній Чехії і зовсім скоро його команді належить взяти участь в олімпійському кваліфікаційному турнірі. За попередньою домовленістю з президентом клубу Гінсбург залишив Кам'янське, а керувати командою в фіналі буде його помічник Міленко Богічевіч. Певно Ронен Гінзбург буде стежити за «Прометеєм» і зможе вносити свої корективи, завдяки розвитку нинішніх засобів зв'язку з цим проблем немає. Але оперативно реагувати на ситуацію на майданчику буде його змінник і ось тут бачиться шанс запоріжців, адже їхній наставник Валерій Плєханов володіє достатнім досвідом і не раз брав по ходу нинішнього сезону саме тренерські перемоги над своїми опонентами.

ФБУ

Варто відзначити, що вперше у фінальній серії чемпіонату України з баскетболу грають клуби з Кам'янського та Запоріжжя. «Прометей» зміг домогтися такого результату на другий рік перебування клубу в Суперлізі і це з величезним відривом найкращий результат місцевого баскетболу, адже їхні земляки з «Дніпро-Азоту» за час свого існування навіть жодного разу не вийшли в плей-оф. У Запоріжжі ще свіжі спогади про «Ферро-ЗНТУ», який був одним з найяскравіших колективів часів «золотої Суперліги», але вище півфіналу і підсумкового третього місця клуб не піднімався. Ще одна бронза була вже у БК «Запоріжжя» в 2019 році. Так що зовсім скоро в одному з міст вперше будуть вшановувати чемпіонів України.

Фінальне протистояння між «Прометеєм» і БК «Запоріжжя» очікується з дуже великим нетерпінням. В майбутній серії є свій фаворит і аутсайдер, але нинішній сезон подарував вже стільки різних несподіванок, що така градація істотно стерлася. Чемпіонат вийшов цікавим і яскравим, і дуже хочеться побачити його головну серію, що проходить в такому ж ключі.

Прогноз Sport.ua на серію: 3:1 на користь «Прометея»

Олексій Коляго
Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сенсаційний виліт Алькараса. Визначено півфіналістів Мастерса в Маямі
Теніс | 29 березня 2024, 02:59 2
Сенсаційний виліт Алькараса. Визначено півфіналістів Мастерса в Маямі

Карлос несподівано програв Григору Димитрову, Александр Звєрєв вибив Фабіана Марожана

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ymca
Вряд ли молодежь помнит Ферро-ЗНТУ. А они ещё и Кубок выигрывали.
Бронза БКЗ была после победы в регулярном чемпионате! Обидно? Обыграли Мавп и выбыли от К-Б. Но теперь то всё точно так, только наоборот. К-Б обыграл Мавп, но выбыл от БКЗ. Закон сохранения.)
Прометей очень мощно атакует. А Плеханов хорошо организовал защиту. Так что только игра покажет. И многое будет решаться в первой половине. имхо
Сергій Лаврик
2:3 на користь БК Запоріжжя. Наша молодь, за короткий час вже стала повноцінним складом, які не бояться жодного суперника. Плюс тренерський талант Валерія Миколайовича
Vik Anderson
Буду вболівати за Запоріжжя