Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 23 вересня 2023, 02:27
3949
15

Прогноз і анонс на другий раунд плей-оф НБА. Західна конференція

Анонсуємо півфінальні протистояння на Заході

| Оновлено 23 вересня 2023, 02:27
3949
15
Прогноз і анонс на другий раунд плей-оф НБА. Західна конференція
Getty Images/Global Images Ukraine

«Лос-Анджелес Кліпперс» все-таки вийшли до наступного раунду плей-оф. Що це означає? Саме час поговорити про представників півфінальних пар Західної конференції.

Варто відзначити досить ранній виліт ЛеБрона і його «Лейкерс». Це вперше Король залишає постсезон так рано. Та ще й від кого? Від «Фінікса» і вже списаного-пересписаного Кріса Пола, що знову відродив свою кар'єру. Шкода Дончіча. В його активі немає жодної перемоги в серії плей-оф. Навіть Трей Янг уже щосили смакує відчуття від другого раунду ігор на виліт. А що Лука? Його знову виносить Кавай Ленард. А це ті два гравці, кар'єри яких завжди будуть порівнювати. Словенець ставить індивідуальні рекорди, заворожує своєю грою і просто змушує вболівати за «Даллас». А американець із дивною зачіскою дає результат і своїми діями заявляє, мовляв, ось ми які, знаходимося в топ-4 Сходу, зірки, приїжджайте в «Атланту» і разом ми взагалі порвемо цю вашу НБА! Але щось я віддалився від теми. Отже, поговоримо про серії між чотирма найкращими командами Західної конференції?

«Юта Джаз» (1) – «Лос-Анджелес Кліпперс» (4)

Getty Images/Global Images Ukraine

Ось і закінчилася ера «Лейкерс». Швидше за все, до наступного плей-оф команда буде вже зовсім іншою і відчутно видозміниться. А зараз новий король Лос-Анджелеса – «Кліпперс». Несподівано? Очевидно, так. ЛеБрон Джеймс все ще веде гонку з Джорданом за звання Найвеличнішого. Але це вже більше схоже на агонію. Поступитися молодим «Санс». Це зовсім не входило в плани Короля Джеймса. І тут же Кавай Ленард дотиснув «Даллас». Ну, як дотиснув. Швидше, відскочив, адже «Кліпперс» здобули перемогу в серії лише у 7-й грі: «Кавай вийшов на сьому гру з настроєм, що він обов'язково доб'ється перемоги», - радів виходу в наступний раунд Реджі Джексон.

Втім, ця історія показує нам те, що у ЛАК є... характер. Так, він не такого розміру, як у Дієго Сімеоне, тренера футбольного «Атлетіко». І навіть не такого розміру, як у Кріштіану після другого матчу з «Атлетіко» Дієго Сімеоне у 2019-му році. Але цей... характер є. І він здатний затягнути в найвідповідальніший момент. Не дарма ж Ленард набрав у зустрічах з «Далласом» 32,1 очка, 7,9 підбирання, 4,6 передачі, 2,3 перехоплення і 1 блок-шот за 40,7 хвилини на паркеті, реалізуючи 69,1% двоочкових і 42,5% кидків з-за дуги.

А що ж «Юта»? Команда Квіна Снайдера не знає, чи зможе розраховувати на Майка Конлі. Та й Донован Мітчелл тільки-тільки оговтався від своїх пошкоджень. Додайте сюди вікових Богдановича, Фейворса, Інглса, і стає очевидним, що «Джаз» просто зобов'язані будуть грати повільно і в щадному ритмі (18-й темп гри в регулярному чемпіонаті). І ось тут-то на них чекає подарунок: ЛАК - одна з найбільш повільних команд ліги з 28-им темпом гри. Завдання підопічних Тайрона Лю зводиться до пошуку відкритого партнера шляхом постійного руху м'яча, гру через заслони і скидки. Так само, команда не боїться кидати по кільцю з середньої дистанції. Для цього вони і брали собі Ленарда і Джорджа. До речі, атака «Кліпперс» вам нічого не нагадує? Квін Снайдер теж ставить своїм хлопцям гру на пошук відкритого на дузі партнера. З єдиною відмінністю, що в їхньому складі асист може віддати кожен баскетболіст, який входить в основну ротацію команди. Крім, можливо, Гобера. Пас на дугу і кидок? Ану подивимося, що у півфіналістів Західної конференції з дальніми спробами?

ЛАК викидали в середньому за матч у цьому плей-оф 34.8 дальні кидки. З реалізацією в 35.4%, що досить добре проти 11-ї за пропущеними очками в «регулярці» команді. «Юта»? Вони кидали по 41.4 рази у серії з «Мемфісом» (6-й захисний рейтинг в НБА). Відсоток реалізації склав 40.6%. А це здатне принести в скарбничку «джазменів» не менше шести додаткових очок. Але що найцікавіше, так це те, що «Юта» практично не пускала «Гріззліс» на периметр і дозволила їм викинути лише 31.6 3-очкових по серії (4-й показник у плей-оф). «Далласу» атакувати кільце ЛАК було дозволено частіше. На три кидки. Це буде означати, що «Джаз» будуть шукати щастя на дузі. Але у «Кліпперс» є дуже хороші персональники, здатні закрити периметр.

До слова, у «Юти» - друга атака в цьому постсезоні. Нагадаю, в серії з не найпростішим і сильним в захисті «Мемфісом». А значить, двоочкові команда теж вміє закидати. Як і елітні фахівці у цій справі з Лос-Анджелеса. Адже їхня реалізація кидків з гри становить 48.8% і 48.5% відповідно.

Чи покаже свою найкращу гру Гобер, особливо в ті моменти, коли Зубац грати не буде і центровому «Юти» буде протистояти гравець, що кидає (Батюм)? Судячи з регулярного чемпіонату, де «джазмени» виявилися сильнішими 2-1, коли лідери ЛАК на майданчику, їхня команда робить французького бігмена неефективним. Або Кавай і компанія набирають через Рюді очки, роблячи його рейтинг +/- негативним, або садить на фоли і француз грає мало і обережно. А плану «Б» у Квіна Снайдера немає. Та й як він може бути, якщо Гобер - друга зірка команди (хоч і обмежена і в захисті, і в атаці)? Он ЛеБрон де зараз, коли друга зірка його команди отримала травму?

Обидві команди гарні в нападі і грають з, так би мовити, піднятою головою (бачать партнерів по команді), і в розумний комбінаційний баскетбол. Та ще й у захисті здатні закритися: команди на третьому і четвертому місцях за пропущеними очками в «регулярці», а їхній захисний рейтинг теж високий (4-й і 8-й відповідно). Але щось мені підказує, що зірки будуть вирішувати досить багато в цій серії двох приблизно схожих команд. Ленард або Мітчелл? Гобер або Джордж? ЛеБрон Джеймс вилетів з плей-оф, а значить, дорога до Фіналу НБА відкрита. І корона Лос-Анджелеса звільнилася (до наступного сезону). Приходь і бери це все, Кавай.

«Вони поступалися 0-2 в серії і 11:30 у третьому матчі в Далласі, були на межі сухої поразки. Вони поступилися вдома в п'ятому матчі, повернулися в Даллас при 2-3. І взяли серію в семи матчах. Чемпіонський характер», - написав у своєму твіттері телеведучий Скіп Бейлісс. А ви згодні з ним із приводу «Кліпперс»?

Прогноз на серію: перемога «Кліпперс» 4-2

«Фінікс Санс» (2) - «Денвер Наггетс» (3)

Getty Images/Global Images Ukraine

Після поразки своєї команди в першому раунді Дем'єн Ліллард сказав: «Зараз саме той сезон, коли гравець на кшталт Йокіча з його здібностями може привести команду до чемпіонства». І з цим важко не погодитися. Нікола феноменальний - 26.4 очок; 10.8 підбирань; 8.3 результативних передач в середньому за 34,6 хвилин на паркеті в регулярному сезоні. Серб - та причина, чому «Денвер» фінішував на третьому місці в усе ще сильній Західної конференції. Навіть незважаючи на травму Джамала Мюррея. У плей-оф Йокіч набирає 33 очки за матч - найкращий показник серед залишившихся там баскетболістів. І має хорошу підтримку в особах Майкла Портера-молодшого (18.8 очок), Ерона Гордона (12.5 очок) і Остіна Ріверса (11.5 очок), а з лави впевнено заграв Монті Морріс (15.3 очок за 29.5 хвилин в грі). А значить, очки травмованого розігруючого «Наггетс» поділили між собою новачки команди, або справжні відкриття цього плей-офф (Портер і Морріс). Не дарма ж підопічні Майкла Мелоуна - четверті за набраними очками в цьому постсезоні.

На противагу «Денверу», «Фінікс» - одна з найкращих команд за захистом. У серії з «Лейкерс» команда пропускала лише 97.5 очок за гру. Вони тричі не випустили ЛеБрона і компанію з сотні всього за 6 ігор. Іншими словами, підопічні Монті Вільямса відзахищалися проти кращої оборони НБА і зуміли їм закинути більше, ніж пропустити. У першому раунді. ЛеБрон і в цьому році оновив черговий, який здавався недосяжним, рекорд - закінчив постсезон у першому раунді змагань.

Також буде цікаво подивитися, як Йокіч буде атакувати через Ейтона? І як буде захищатися? Адже свої очні зустрічі в «регулярці» баскетболісти відіграли ще в січні. Всі три матчі. Йокіч виграв два з них. Завдяки своїй різнобічності і вмінню вести за собою партнерів по команді: «Рівень, на якому зараз знаходиться Йокіч, навіть вище, ніж був у Дірка в його чемпіонському сезоні. Йокіч створює моменти навіть для не дуже хороших гравців», - поділився своєю думкою відомий спортивний експерт Білл Сіммонс.

Іншими словами, багато чого буде залежати від лавки «Денвера». Саме вона вносила ключові зміни в протистояння команд у регулярному чемпіонаті. Саме глибина складу буде вирішувати проблему, як замінити травмованого Мюррея. Зіграють Морріс, Міллсеп, Грін на належному уровні, і Майклу Мелоуну нема про що хвилюватися. Не зіграють? «Фінікс» цілком здатний їх зжерти в захисті і на дузі в першу чергу (новачки Пол і Краудер якраз за це і відповідають). «Санс» - другі за захистом своєї дуги. Їм в кільце прилітає тільки 29.9% дальніх у цьому плей-оф. «Наггетс», навпаки, дозволяють кидати опонентові. І влучати теж дозволяють - 41.3% дальніх кидків «Портленда» залетіли в ціль у першому раунді.

Хотів би відзначити дуже важливу деталь. Перехоплення. Як змусити арізонців вийти з себе і зробити Кріса Пола неефективним? Змусити його втрачати м'яч (це майже неможливо). Плеймейкер «Фінікса» втрачав м'яч у першому раунді лише 9 разів за 6 матчів з кращим захистом ліги. Зупиніть рух м'яча у «Санс» - 4-і в плей-оф за асистами, - і команда відчутно допоможе Йокіча виконати його місію в нападі.

Послухаємо ще трошки Лілларда: «Вся справа в тому, які є можливості в цьому плей-оф. Шлях відкритий. У цьому році немає фаворита».

Спокуса цього чемпіонату в тому, що в цьому році немає фаворита. Особливо, після вильоту «Лейкерс». Що там робиться на Сході? Об'єктивно, зараз йде тільки другий раунд. А багато команд подумки вже бачать себе в Фіналі НБА. Або навіть чемпіонами. Психологія? Ось тут якраз і потрібні такі хлопці, як Кріс Пол. Чому з'явилися чутки, що «Нью-Йорк» хоче відвалити розігруючому захисникові жирний контракт на три роки? Та тому, що Кріс Пол в порядку і здатний вести за собою молодняк чи то «Оклахоми», чи то «Фінікса», і навіть «Нью-Йорка». Йокіч? Ну ми ж усі з вами знаємо, які балканці емоційні. А що думаєте ви?

Прогноз на серію: перемога «Фінікса» 4-3

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Igor Pryshliak
Финал jazz-nets
Lion
Что-то очень лёгкая победа у Клиперс, ну и Денвер если травмированы игроки не возвратятся то до 7 игр не дойдёт.
А Лейкер сами этот шлак набрали чтобы потом избавляться.
lviv-999
Хай грають.Це їх єдиний шанс. Леброн і Лейкерс ще не сказали останнього слова.Відпочивші Леброн і Девіс+геній Пелінки який відсіє весь шлак і добере хороших рольовиків в наступних сезонах вони шансів не отримають.!!!!