Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 06 червня 2021, 01:07
11397
0

Дюбуа достроково програв останній бій. А тепер боксує за пояс чемпіона

Лев Кравців - про сучасні реалії суперважкого дивізіону

| Оновлено 06 червня 2021, 01:07
11397
0
Дюбуа достроково програв останній бій. А тепер боксує за пояс чемпіона
Getty Images/Global Images Ukraine

П'ятого червня у Великій Британії в поєдинку за титул «тимчасового» чемпіона світу за версією WBA у суперважкій ваговій категорії зійдуться британець Даніель Дюбуа і боксер з Румунії Богдан Діну. Те, що навіть за іменами ці хлопці навряд чи гідні поєдинку за титул - ясно.

Але популярність у цьому питанні - не головна проблема. Головна - в тому, що вони не заслужили цей поєдинок жодними заслугами. Не зробили нічого, щоб називатися навіть «тимчасовими» чемпіонами. І навпаки, зробили все, щоб ними не вважатися, але такий шанс їм дають.

Обидва виглядали останнім часом не дуже. Точно були кандидати краще

23-річний Даніель Дюбуа - один з головних британських проспектів у суперважкій вазі. До 2020 року він валив майже всіх суперників. 14 поєдинків, 13 перемог нокаутом. Були і більш-менш серйозні імена. Наприклад, Разван Кожану (нокаут у другому раунді) або Кевін Джонсон (єдиний, з ким до того моменту Дюбуа відбоксував усі раунди). Але американця не могли нокаутувати і діючі топи, так що від Даніеля багато не було потрібно.

У 2020 році в рекорді Дюбуа мала з'явитися перша велика перемога. Джозеф Джойс - відмінний скальп для такого боксера, як Даніель. Близький до піку кар'єри, великий і потужний - все, що потрібно для перевірки.

Але і для Джойса такий бій - перевірка, оскільки у свої 33 роки він вважається проспектом, гідним і чемпіонських поєдинків і, можливо, титулу. В результаті, перевірку пройшли обидва, але з позитивним підсумком вийшов лише один. По ходу поєдинку Даніель був краще, різноманітніше і, в принципі, перемагав. Але важкі удари Джойса занадто часто припадали в праву частину обличчя.

Джозеф переміг достроково - у Даніеля виявилася зламаною орбітальна кістка. Занадто небезпечна травма для ока і зору в цілому. Краще програти, відновитися і повернутися покращеною версією самого себе, ніж закінчити не тільки з боксом, а і з зором. Тим більше, 23-річному боксеру до найкращого віку ще дуже багато часу, злетів і падінь.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даніель Дюбуа

Але, як виявилося, не дуже.

Уже п'ятого червня Даніель відразу ж після програного достроково поєдинку боксуватиме за титул «тимчасового» чемпіона WBA у суперважкій вазі. Суперник - Богдан Діну з Румунії. Явно боксер, що не хапає зірок з неба.

Варто визнати, що Діну - не настільки поганий, як здається на перший погляд. Зірок з неба не хапає, але як перевірка молодим і перспективним - дуже навіть. Це, якщо відкинути, що він буде фактично боксувати за пояс чемпіона світу.

З останніх чотирьох поєдинків Богдан програв два. В кінці 2018 року Джарреллу Міллеру - натиск американця подіяв уже в четвертому раунді. На початку 2019 року - Кубрату Пулєву. Тут теж судді знадобилися тільки для протоколу - болгарин нокаутував суперника в сьомому раунді. Це єдині поразки в кар'єрі боксера з Румунії.

Далі справи Діну пішли краще. Спочатку він переміг Осборна Мачіману, потім - Френка Блюмле. Звичайно, їх ніхто не знає. І, звичайно, рекорди у обох сумнівні. Навіть за посереднього рівня опозиції вони примудрилися вдосталь напрогравати. У Осборна 12 поразок при 23 перемогах, у Френка - 8 поразок при 16 перемогах. Там ще й по дві нічиї у обох загубилися.

І після всього цього неподобства Богдан Діну збирається боксувати за пояс. Проти молодого проспекта, який, незважаючи на всі перспективи, програв свій останній бій достроково. Але це WBA - не дивується взагалі ніхто.

У WBA вже є купа чемпіонів. Переможець просто стане ще одним

Причому, купа мається на увазі саме в суперважкій вазі. Зараз там їх аж троє. Одного ви знаєте - Ентоні Джошуа. Він числиться в рейтингу, як «суперчемпіон».

За ним йде Тревор Брайан - він «звичайний» чемпіон. Є ще колишній суперник Віталія Кличка - Мануель Чарр. Він - «чемпіон у відпустці». Відпустка тривала майже чотири роки, оскільки німець не виходив у ринг з 2017 року. У 2021 він повернувся, але поєдинок не санкціонував WBA і за документами він все ще «у відпустці». Роберт Хеленіус теж чемпіон - «золотий».

Навіть WBC з усіма своїми франчайзинговими, брильянтовими та іншими чемпіонами не стоїть поруч. Принаймні, Рада не вводить усіх цих чемпіонів на один бій до рейтингу. Тобто, пояс дають, але більше, як факт визнання великого поєдинку. WBA ж нагороджує поясами всіх.

Getty Images/Global Images Ukraine. Богдан Діну

Після поєдинку Дюбуа - Діну буде ще один - «тимчасовий». Рішуче незрозуміло, що буде далі. За ідеєю, тимчасовий повинен претендувати на бій з чемпіоном. Швидше за все, «звичайним». Але, при цьому, «звичайний» може претендувати на бій з «суперчемпіоном». Не варто забувати і про того, хто «у відпустці». Він після повернення може вимагати поєдинку з чемпіоном.

Розібратися не так вже й просто. А точніше, нереально.

А хто фаворит?

Ну, тут все просто. Дюбуа зобов'язаний виносити Діну, як Пулєв і Міллер. Для цього і все є: він молодий, сильний, вміє в рингу досить, щоб дивувати, і може вдарити. Та й Діну не є страшною перешкодою. Точно не кращий за тих, кого Даніель вже проходив.

Крім цього, потрібно реабілітуватися. Поки Джо Джойс, не дочекавшись Усика, збирається бити Марко Хука, а потім претендувати на пояс WBO, Дюбуа може отримати цілком реальний пояс, особливо не напружуючись. Головне, не розслаблятися, а просто зробити те, що вміє.

Букмекери в розслабленість Даніеля не вірять. На нього можна поставити за 1.03, а на суперника - за 10. На дострокову перемогу Діну - за 15, а на перемогу за очками - за 29.

Прохідний бій за вакантний пояс - найгірше, що є в боксі.

Поєдинок Даніель Дюбуа - Богдан Діну відбудеться в суботу, 5 червня, в Телфорді. Орієнтовний початок бою - 23:00 за київським часом.

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.