Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 04 червня 2021, 18:08
20766
19

Чому Росія програла Канаді? Олександр Савицький – про чвертьфінали ЧС

Екс-наставник збірної України поділився враженнями від поєдинків першої стадії плей-оф ЧС

| Оновлено 04 червня 2021, 18:08
20766
19
Чому Росія програла Канаді? Олександр Савицький – про чвертьфінали ЧС
Getty Images/Global Images Ukraine

На чемпіонаті світу з хокею, який триває в латвійській столиці Ризі, склалася унікальна ситуація. Переможцями усіх чотирьох поєдинків чвертьфінальної стадії стали представники однієї групи. Правда, тоді як перемоги американців над словаками (6:1) і фінів над чехами (1:0) прогнозувалися, то невдача швейцарців у грі з німцями (2:3 Б), а надто – перемога канадців над командою Олімпійського комітету РФ (2:1 ОТ) вельми несподівані.

За влучним висловлюванням олімпійського чемпіона Альбервілля-1992 Олексія Житника, Канада привезла в Латвію восьмий із десяти можливих варіантів складу, зібраний з представників третіх-четвертих ланок клубів НХЛ і гравців університетських команд. Через проблеми зі складом канадці погано стартували і вийшли з групи лише дивом. Натомість російська команда до матчів плей-оф підсилилася ще трьома енхаелівцями – воротарем Сєрґєєм Бобровським, оборонцем Дмітрієм Орловим і нападником Владіміром Тарасенком. Тож вийшло, що три пари оборонців російської команди були вкомплектовані виключно представникам НХЛ. Але, видно, не дарма канадців очолює Жерар Ґаллан, тренер, який у 2018-му сенсаційно вивів «Веґас Ґолден Найт» у фінал Кубка Стенлі. Тепер фахівець дивує уже на рівні збірних.

Проаналізувати чвертьфінальні двобої чемпіонату світу Sport.ua попросив нинішнього наставника «Кременчука» Олександра Савицького, котрий як оборонець виступав у складі збірної України на чотирьох світових першостях у топ-дивізіоні, а в 2015-2018 роках очолював нашу національну команду сам.

Команда олімпійського комітету РФ – Канада – 1:2 ОТ

- Не можу назвати результат цього поєдинку несподіваним, - каже пан Савицький. – Це був рівний матч. Росіяни програли, але теж багато атакували, добре володіли шайбою. Але канадці діяли зі звичним для себе завзяттям. Так, можливо їхній склад вкомплектований не першими за мірками НХЛ людьми, але ті, хто приїхав до Риги, теж доволі майстровиті, здатні виконувати тренерську установку. За рівної гри виграв той, хто більше забив.

Також при перегляді цього матчу мені пригадалися ті часи, коли під керівництвом Олександра Сеуканда виступав я. Він говорив нам: «Не чекайте «червоної армії». Ви маєте грати самі і показувати результат». Також напередодні гри говорив з сином Тимофієм (нападником «Кременчука» - авт.). Він сказав: «Росія програє, якщо Валерій Браґін поставить Бобровського, а не Самонова». Не хочу сказати, що Сєрґєй у воротах зіграв невдало, але мені здається, доречніше було продовжувати виступ тим складом, який набрав непогану форму і виграв груповий турнір.

Ось канадці грають одним складом від самого початку. Починали вони невдало, вперше в історії програли три матчі поспіль. Але зараз набрали обертів і вже виглядають командою, здатною вирішувати найвищі завдання. Звісно, на матчі з такою вивіскою як «Канада – Росія» тренерам підопічних додатково налаштовувати не треба. Власне, поєдинок обопільно максимальною самовіддачею, тим, що гравці приймали на себе шайби, безстрашно лізли в єдиноборства, це продемонстрував. Думаю, негативно себе в цій зустрічі не проявив жоден хокеїст обох команд.

Getty Images/Global Images Ukraine

США – Словаччина – 6:1

- Єдиний чвертьфінал, у якому боротьби не вийшло. Американці закинули три шайби ще в першому періоді і надалі, як словаки не старалися, нічого в них не виходило. Очолювана Джеком Капуано збірна США на цьому чемпіонаті взагалі виглядає машиною. І навіть за умови відсутності зірок першої величини дивувати це не повинно.

Важливим фактором для мене є стан американського хокею на юнацько-молодіжному рівні. Дивлюся чемпіонати світу серед 18-ти чи 20-річних гравців і зауважую, скільки талантів відкривається на кожному з таких турнірів у складі збірної США. Тому не дивно, що навіть привозячи напівмолодіжний склад на дорослий чемпіонат світу, американці видають переможну серію з семи матчів поспіль. У Капуано є з ким ставити гру.

Але при цьому я не назву збірну США явною фавориткою в півфінальному протистоянні з канадцями. Канада важко входила в цей чемпіонат, але вже демонструє доволі солідну гру. Тому перемога американців над канадцями у груповому турнірі з рахунком 5:1 зараз не говорить взагалі ні про що. У суботу буде зовсім інший матч, підсумок якого передбачити неможливо.  

Стосовно словаків, то, гадаю, команда Крейґа Ремзі мала потенціал, щоб скласти американцям більшу конкуренцію. Але гра нашим сусідам не пішла з самого початку і все завершилося закономірними за такого розвитку подій 1:6. Так, у Словаччини на цьому турнірі не було суперзірок, якими команда славилася в попередні роки. Але таких гравців на цьому чемпіонаті, по суті, немає в жодній збірній. Тому боєздатність команд великою мірою залежить від поточного рівня готовності. А гравці в Словаччині були завжди. Коли виступав за словацький «Зволен», переконався, наскільки якісною там є підготовка молодих хокеїстів. Цей процес не раптовий, а системний. Тому Словаччина з більшим чи меншим успіхом залишається в числі елітних команд світового хокею завжди.

Швейцарія – Німеччина – 2:3 Б

- Матч рівних суперників. Можливо, швейцарці останнім часом демонстрували ліпші результати, але в німців гарна, доволі потужна, з кремезними гравцями команда, хокеїсти володіють достатніми бійцівськими рисами, ловлять на себе шайби. Під керівництвом досвідченого фінського тренера Тоні Содергольма Німеччина демонструє розсудливий хокей. Поступаючись 0:2, німці продовжували боротися, зрівняли рахунок на заключних секундах, а потім перемогли у захоплюючій булітній серії. Думаю, Німеччина виграла цілком заслужено. Останнім часом ця збірна регулярно демонструє серйозні результати. Попередній – вихід у фінал Олімпіади-2018.

До слова, булітні серії для мене не є лотереєю. Це – майстерність. Закинути, може, важче, ніж відбити, але без майстерності з одного боку тих, хто грає у воротах, а з іншого – тих, хто пробиває, не обійтися. Візьміть переможний буліт у виконанні Марселя Ньобельса у цьому матчі – це ж шедевр! Буліти дають змогу перевірити, в якій команді сильніші індивідуальності.

Вважаю, що лотереєю вже не назвеш навіть футбольні пенальті. То якою холоднокровністю і впевненістю в собі треба володіти, щоб у критичний момент виконати «паненку»? А воротарі хіба випадково виграють серії? Те, що робив Олександр Шовковський – лише майстерність. Згадати бодай матч зі швейцарцями в 1/8 фіналу чемпіонату світу-2006. Чи дії Сашка у фіналі Кубка України-2015, коли він не пропустив два заключних удари від гравців «Шахтаря» при відставанні «Динамо» в два м’ячі. У випадку з Шовковським таких прикладів можна навести багато. І всі вони в сукупності доводять, що випадковістю чи лотереєю тут не пахне.

Фінляндія – Чехія – 1:0

- Цей поєдинок дехто називав прихованим фіналом. Не знаю, може, так і було. Два сильних суперники. Фіни зіграли в класичному для себе стилі – суворо в обороні і швидкісні атакувальні випади з максимальною націленістю на ворота. Це – сучасний хокей у найліпшому прояві. Я очікував перемоги Фінляндії. Хоча не здивувався б, якби чехи створили команді Юкки Ялонена більше проблем. Проте нинішня Фінляндія – незручний суперник для всіх.  

Мені дуже імпонує гра фінів, та робота, яку веде Ялонен. Концепцію гри його команди «розкусити», звісно, можна. Але як зупинити суперника, індивідуальна майстерність якого в поєднанні зі швидкістю прийняття рішень на майданчику на найвищому рівні? Навіть за відсутності найзірковіших представників з НХЛ склад фінів вкомплектований дуже сильними виконавцями. Не треба їх недооцінювати.

Я сам не є прихильником вивчати суперників, волію, щоб команда, яку очолюю, грала з позиції своїх сильних сторін, нав’язувала свій хокей. Так ось, мені здається, що фіни теж не підлаштовуються під суперників, а нав’язують свою гру. Це всі розуміють, намагаються підлаштуватися різними методами. Але не виходить нічого, бо командна взаємодія, швидкість, пристрасть, з якою грають фіни просто вражають. Минає час, а ці риси не лише не вгасають, а підсилюються. Не знаю, може, своїх земляків зі збірною Німеччини «розкусить» Тоні Содергольм? Сумнівно. Думаю, фіни переможуть і знову гратимуть у фіналі. Взагалі, вважаю Суомі головними претендентами на чемпіонство. Але можу помилятися, бо симпатизую цій команді.

Півфінальні поєдинки чемпіонату світу відбудуться у суботу, 5 червня. О 14:15 на лід «Арени Рига» вийдуть збірні США і Канади. О 18:15 розпочнуть свій матч команди Фінляндії і Німеччини.

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Топ-10 молодих обдарувань європейського футболу
Футбол | 08 травня 2024, 17:29 10
Топ-10 молодих обдарувань європейського футболу

Золотий актив «Барси», зірка «МанСіті», надія Ірландії, улюбленець Пепа

Українського футболіста клубу Першої ліги з вокзалу забрали працівники ТЦК
Футбол | 08 травня 2024, 00:29 42
Українського футболіста клубу Першої ліги з вокзалу забрали працівники ТЦК

Микола Сираш не виходить на зв'язок, «Хуст» попросив підтримки в УАФ

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ManUtd
Предвещаю увеличение выручки от продажи боярышника, местной вaте нужно заглушить свою боль и унижение, забились в будку и даже не скулят, ждут очередного прорыва и нового величия
manticora90
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Богдан Саженко
нема ніякоі рф на два роки і крапка
їх зтерли з лиця спортивного життя
Jack Kilovat
Слава Канаде!
Xron7777
На всех российских сайтах,проигрыш россии от канады лучше не обсуждать)))))
Nyeyedyaka
Нема ніякої Росії, це країна 404.
нестор
Потому что такой регламент и противник первым забил "шайбу смерти".
Играли бы финал четырёх, то всё было бы иначе.)
Что тут можно ещё обсуждать?
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил