Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 04 червня 2021, 13:46
3302
1

Анатолій ТРУБІН: «Шевченко дуже вимогливий тренер. Але мені це подобається»

Голкіпер збірної України дав інтерв'ю кореспонденту Sport.ua

| Оновлено 04 червня 2021, 13:46
3302
1
Анатолій ТРУБІН: «Шевченко дуже вимогливий тренер. Але мені це подобається»
Getty Images/Global Images Ukraine. Анатолій Трубін

Воротар «Шахтаря» і збірної України Анатолій Трубін в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua оцінив минулий сезон, розповів про прощання з Луїшем Каштру, сподівання на роботу з Де Дзербі, а також про очікування від Євро-2020.

— Толю, вітаємо. Тебе визнали найкращим гравцем «Шахтаря» минулого сезону за версією вболівальників. Радий такому визнанню?
—  Звичайно, це дуже приємно. Це величезна підтримка вболівальників, яка надає, так би мовити, крила для подальшої роботи, для подальшого твого шляху. Хочеться радувати уболівальників ще більше, показуючи ще кращу гру.

—  В цілому, як оціниш цей сезон?
—  З одного боку, все дуже погано склалося для «Шахтаря», тому що в цьому сезоні ми нічого не виграли. Не було стабільності. У нас чергувалися перемоги з поразками. Важко було в цьому плані. Але з іншого боку, багато молодих хлопців почали грати і це величезний плюс для «Шахтаря».

Getty Images/Global Images Ukraine

— Після вдалого виступу в Лізі чемпіонів ви зіграли в Лізі Європи. Пройшли «Маккабі», але поступилися «Ромі». Як оціниш ігри «гірників» у єврокубках?
— Як і казав, не було у нас стабільності. Якісь відрізки ми добре грали. Іноді у суперників навіть не було шансів. Але були матчі, які ми повністю провалювали, не виходячи зі своєї половини поля. Ось у цьому плані нам чогось не вистачало. Може, якраз-таки вплинуло те, що в команді з'явилося багато молодих гравців. І, як властиво молодим футболістам, один матч ти можеш зіграти ідеально, а інший - провалити. А якщо брати виліт від «Роми», вважаю, з римлянами ми погано зіграли перший матч. Після поразки 0:3 в Римі важко було відіграватися.

— Можеш виділити найкращий матч сезону і найбільш провальний?
— Для команди найбільш провальний матч був - це поразка 0:6 від «Боруссії» Менхенгладбах у Києві. А найкращий? Це поєдинки або з «Реалом», або з «Інтером». Думаю, наш виступ у Лізі чемпіонів - це світла пляма усього сезону. Я вважаю, що в Лізі чемпіонів «Шахтар» виступив дуже добре. Хоч і були ці дві поразки від «Боруссії», все одно ми вдало зіграли з «Реалом» і «Інтером». Вийти з такої групи в Лігу Європи - це багато чого варте.

***

— Луїш Каштру покинув «Шахтар». Щось сказали йому перед відходом?
— Після заключного матчу сезону я подякував Луїшеві Каштру, оскільки, можна сказати, він довірив мені місце в основі. Дебютував я за Паулу Фонсеки, це був матч із «Маріуполем». Але саме з Каштру я почав грати стабільно на такому дорослому рівні. Звичайно, я подякував йому і, я думаю, що Каштру назавжди залишиться в моїй пам'яті, як відмінний тренер, а також і чудова людина. Те ж саме можу сказати і про весь його тренерський штаб, зокрема, про тренера воротарів Антоніу Феррейру, який дуже багато мені допомагав, я часто з ним працював. Ці люди відкрили мені шлях у великий футбол. Вони довіряли мені, хоча не завжди воротарям у такому віці довіряють. Я вважаю, що, в принципі, я цю довіру виправдав.

— По ходу сезону часто з'являються новини, що тобою цікавляться різні європейські клуби, зокрема «Інтер». Як реагуєш на такі новини?
— Багато чого можна писати. Я зосереджений на своїй грі в «Шахтарі». Хочу допомагати клубу досягати нових висот і перемог і завойовувати нові трофеї. Також хочу особисто розвиватися з кожним днем ​​і ставати краще. А ці чутки потрібно залишити для ЗМІ.

Getty Images/Global Images Ukraine

— Що скажеш про новоспеченого головного тренера «Шахтаря» Роберто Де Дзербі? Які у тебе очікування від роботи з італійським алленаторе?
— Завжди щось нове - це цікаво. Я швидше хочу почати працювати з ним. Але, зрозуміло: зараз зі збірною України хочеться виконати свою місію і почати вже працювати в клубі. Це буде щось нове для мене. Я думаю, Де Дзербі і його штаб допоможуть вийти на новий рівень. Він зі свого боку привнесе в команду щось нове. Я вважаю, що прихід Де Дзербі в «Шахтар» - це дуже добре. Він допоможе не тільки мені, але і всім футболістам «Шахтаря» зробити крок вперед і покращитися.

— Чи бачив ти ігри «Сассуоло»?
— Я дивився деякі матчі «Сассуоло» під керівництвом Де Дзербі. У них простежується постійний контроль м'яча. Але у них був контроль м'яча не заради саме контролю, а для створення атак. З Де Дзербі це була дуже атакуюча команда. Але знову ж таки, так було в «Сассуоло». А що буде в «Шахтарі», ніхто не знає. Там одні гравці, у нас інші. Але філософії, в принципі, сходяться, тому, я думаю, буде щось цікаве.

— «Сассуоло» з Де Дзербі грав більше на атаку і часто багато пропускав. Чи не переживаєш, що тепер у тебе буде більше роботи в рамці?
— Ні, за це я не переживаю. Зустрінемося з головним тренером, прийдемо до спільного знаменника. І, я думаю, в нас буде баланс у грі між обороною і атакою.

— У збірній України ви працюєте з італійцями. Як думаєш, вам після цього буде легше адаптуватися до роботи з італійськими алленаторе?
— Всі ми професіонали. Професійний футболіст повинен адаптуватися моментально. Не думаю, що будуть якісь проблеми. Також у нас буде підготовка, передсезонка. А значить адаптація пройде набагато легше, адже буде час на підготовку.

— По ходу сезону клуб покинули Каштру і багаторічний лідер Тайсон. «Шахтар» буде змінюватися?
— Звісно! Йде зміна поколінь. Досвідчені хлопці допомагають і дають якісь свої поради, передаючи досвід. Я вважаю, так і повинно бути. Так, омолоджується «Шахтар», але, я не думаю, що це буде якоюсь великою проблемою.

***

— Цього року ти дебютував за збірну України. Як оціниш свій дебютний поєдинок з Казахстаном?
— По матчу з Казахстаном особливо і нема чого коментувати. Я особливо не був у грі, оскільки ми більше атакували. Грати за збірну України - це те, до чого ти прагнеш, про що ти мрієш. Матчі збірної і в клубі трохи відрізняються. Величезна радість була! Але радість від мого дебюту перекрила нічия і те, що ми не змогли виграти у Казахстану. Тому у мене такі двоякі відчуття.

Getty Images/Global Images Ukraine

— Як прокоментуєш той гол лідера збірної Казахстану Серикжана Мужикова? Красиво він забив, удар у нього вийшов. Ти раніше відбивав такі удари?
— Безумовно, удар у нього вийшов хороший. Але, можливо, з мого боку можна було щось краще зробити, тому ударів, що не беруться, не буває. Ну нічого! Це досвід. Потрібно і далі продовжувати працювати.

— З Бахрейном грали з глядачами. Було хвилювання?
— Чесно кажучи, не можу сказати, що було прямо якесь хвилювання. Але для мене це було дійсно щось нове. Я, напевно, ще ніколи за такої кількості глядачів не грав навіть на клубному рівні. Збірна України - це єдине ціле, це команда для всіх українців, усі її підтримують. Атмосфера в Харкові на «Металісті» була просто неймовірною. Я дуже сильно за такою атмосферою скучив. Хочеться, щоб на кожному матчі, не має значення, збірна це або клуб, було стільки глядачів, а можна навіть більше.

— Після матчу з Бахрейном за епізод з пенальті на твою адресу полилася критика. Андрій Шевченко тебе якось підтримав?
— Помилка була з мого боку: я вийшов з воріт. Але я не сперечаюся, це моя помилка. Для мене це досвід. Коли ми прилетіли до Києва з Харкова, Андрій Миколайович підійшов до мене і сказав, що нічого страшного і закликав продовжувати працювати. Також він додав, що краще зараз в товариському матчі помилитися, але вже на офіційні ігри потрібно бути готовим. Він сказав, що це частина футболу, частина мого шляху і що все добре. Ці слова, звичайно, психологічно заспокоюють і ти розумієш, що у всіх бувають помилки. Кращі гравці світу і кращі воротарі світу помиляються. Так, критика, буде, безумовно. Але я на це не звертаю уваги. Я для себе зробив висновки і буду продовжувати працювати далі.

Getty Images/Global Images Ukraine

— Як тобі працюється з Андрієм Шевченком? Все-таки це людина з таким ім'ям і досвідом! Як він налаштовує команду? Яка атмосфера панує в збірній України?
— Андрій Миколайович дуже вимогливий тренер. Це дуже круто і мені це дуже подобається. На тренуваннях немає ні секунди розслаблення. Ти повинен максимально сконцентруватися на кожній вправі, на всьому. Тільки так ти можеш викладатися по максимуму і розкривати максимум своїх можливостей. І, відповідно, в грі ти теж будеш робити все на максимум.

— У вас, збірників, було чотири дні відпочинку. Як ти відпочив?
— У Києві з сім'єю. На період Євро буде такий великий проміжок, що ні з ким з рідних не вийде зустрітися. Тому потрібно було по максимуму використовувати цей час.

— А твої рідні полетять тебе підтримувати на матчі Євро?
— Ні. Там непросто все це зробити. Я хотів, але не вийде.

— Як думаєш, хто найсильніший суперник у групі? Нідерланди?
— Це Євро. На ньому немає слабких суперників. Кожен суперник має свої сильні сторони і потрібно по максимуму готуватися до кожної гри. Не став би когось виділяти.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч Ліги чемпіонів Реал – Баварія
Футбол | 08 травня 2024, 06:23 0
Де дивитись онлайн матч Ліги чемпіонів Реал – Баварія

Півфінальний матч головного єврокубку пройде 8 травня о 22:00

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 08 травня 2024, 03:10 0
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил