Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 30 травня 2021, 23:27
5808
2

Хейні пройшов випробування Лінаресом. Але з Теофімо буде куди складніше

Лев Кравців – про неоднозначний поєдинок американського чемпіона

| Оновлено 30 травня 2021, 23:27
5808
2
Хейні пройшов випробування Лінаресом. Але з Теофімо буде куди складніше
Getty Images/Global Images Ukraine

Девін Хейні переміг Хорхе Лінареса рішенням суддів. Американець захистив титул чемпіона світу за версією WBC в легкому дивізіоні і пройшов головного на даний момент суперника у своїй професійній кар'єрі. Все зіпсували чемпіонські раунди, в яких чинний чемпіон робив все, що завгодно, крім боксування.

Поєдинок вийшов відмінним. Так Хейні ще не били

Девіну явно не вистачало великих імен і справжніх поєдинків у послужному списку. Навіть Едді Хірн - промоутер американця - казав про те, що поєдинок проти Лінареса - перший, в якому він переживає за свого клієнта. Навіть незважаючи на те, що перед цим був непоганий Юріоркіс Гамбоа.

Це був вже 26-й професійний поєдинок Хейні, а він лише зараз вийшов на іменитих, досвідчених і небезпечних суперників. І, загалом-то, впорався. Хоча не без нюансів.

Із перших же хвилин стала очевидною різниця в швидкості і працездатності між Девіном і Хорхе. Ветеран просто не встигав за постійно атакуючим суперником, який, хай і не завдавав дуже багато ударів, весь час тримав суперника в напрузі своїми діями. А Хорхе потрібен був час, щоб вкотитися в поєдинок і відчути опонента.

Getty Images/Global Images Ukraine

До четвертого-п'ятого раунду ветеран остаточно зрозумів, що змагатися з 22-річним опонентом у швидкісний перестрілці немає ніякого сенсу - той просто швидше і точніше. Ліві бокові, праві прямі, удари по корпусу - Хейні класно працював по поверхах. Лінарес почав намагатися вирвати епізоди і включався, коли суперник сам йшов уперед. У Хорхе заходило багато, хоч і все одно недостатньо, щоб забирати раунди.

Загалом, поєдинок проходив за певним сюжетом, що не змінювався від раунду до раунду. Девін активніше, швидше і більше б'є, Лінарес зустрічає у відповідь серіями - дістає, але недостатньо, щоб судді віддали йому трихвилинку. До десятого раунду здавалося, що все так і закінчиться, але Хорхе мало не перевернув взагалі усе.

Буквально з гонгом на перерву Хорхе в черговій багатоударній комбінації перехопив атаку суперника і засадив йому правий через плече - Хейні по-справжньому повело. Він з проблемами дійшов до кута, а там хвилина була витрачена на те, щоб привести американця до тями. Він посміхався, намагався показати безтурботність, але виглядав розгубленим і нерозуміючим, що робити. Якби удар припав туди ж, але трохи раніше, цілком можливо, ми побачили б апсет - навряд чи Хейні відновився б під градом ударів венесуельця.

Одинадцятий раунд Девін витратив на відновлення і скарги. Він був ініціатором усіх клінчів, у відповідь практично не атакуючи. Поки Лінарес намагався піти вперед, Хейні вривався на ближню дистанцію, обіймав суперника, розгортав до нього потилицю, отримував по ній, а потім кричав у бік рефері, щоб той покарав його кривдника. Все - на цьому активні дії американця закінчилися.

Можна було подумати, що це просто раунд такий. Зараз чемпіон відновиться і знову піде боксувати. Але відчувши присмак нокдауну, Хейні став обережним і в дванадцятому раунді. Схема та ж - клінч без ударів, скарги на дії суперника, до яких він сам же Лінареса і спонукав.

В результаті, маючи перевагу, Хейні не зміг перетворити її на щось схоже на дострокове завершення бою. А маючи суперника, що поплив, Лінарес не зміг його добити. Той самий випадок, коли обидва хотіли, але одночасно обидва і не змогли.

Getty Images/Global Images Ukraine

До Лінареса питань немає. Так, не добив суперника, хоча були шанси. Але він не відпустив Хейні, а просто не впорався з молодим опонентом, що поміняв тактику. Пішов би Девін у розміни - була б інша історія.

До Хейні питання є. Він вів весь поєдинок, класно і різноманітно розбирався з досвідченим суперником. Так, вже трохи постарілим, але все одно якісним. А потім пропустив один удар і знітився. Посміхався в кутку, обіймався, постійно апелював до рефері, хоча сам же був винуватцем усіх замісів на ближній дистанції.

Звичайно ж, згадалося звинувачення Теофімо в бік Хейні про те, що у Девіна руки-подушки. Американець нокаутував 15 з 26 суперників. Факт, що з тим, щоб можна було відключати будь-кого важким влучанням, у нього проблеми. Лінарес нахапав за бій достатньо, але не був і близький до дострокової поразки, хоча ще недавно падав у першому ж раунді.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що далі?

Для Лінареса все розмито. Поразка декласуванням або нокаутом майже точно означала б кінець кар'єри, але після такого бою очевидно, що Хорхе ще може. Питання: з ким і коли.

Як варіант - дочекатися Ломаченка і спробувати організувати реванш. Василь навряд чи відбоксує за титул у цьому році, і йому потрібні будуть ще один-два суперники після Накатані, якщо він переможе японця. Реванш із Лінаресом завжди був цікавий. Чому б і ні? Тим більше, Хорхе давно виявляє бажання стати першим, з ким українець вийде в ринг двічі.

На Хейні у промоутерів великі плани. Ще до поєдинку і Арум, і Хірн казали про те, що в разі перемоги Девіну загрожує поєдинок із Теофімо за всі пояси. Боб сказав, що це, швидше за все, буде останній поєдинок Лопеса в легкій вазі - потім американець почне набирати вагу.

Девін після такого поєдинку не палав бажанням. Точніше, не відчувався в ньому ентузіазм із приводу такого поєдинку:

«Якщо наступним буде Теофімо - я готовий», - сказав Хейні.

З Лопесом, в разі перемоги того над Камбососом, буде непросто. Теофімо зараз точно жорсткіший за Лінареса, більш працездатний і активний. Просто взяти великою кількістю ударом і молодістю не вийде.

А чи потягне Хейні важкі удари суперника і роботу на ближній дистанції - загадка. З одного боку, Девін показав відмінний бокс до пропущеного удару. З іншого, чемпіонські раунди від чемпіона зіпсували все враження.

У будь-якому випадку, ближче до кінця року зустрічі американських чемпіонів не уникнути. Якщо тільки австралієць не придумає чогось такого.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tanok1975
У Хейни нет шансов ни с Лопесом, ни с Девисом (если той пепейдет в этот вес) , еи тем более с Ломой. Первые его пррсто переедут, а Лома на класе перебоксирует. В первую очепедь удивило его абсолютное неумение в ближнем бою. Статичный Линарес стооько проблем принес! Мощи при таком атлетизме ноль! Удар держит слабо. Техника не плохая но не их уровня. Теперь поеятно почему Мейвезер ставки на Танка делает.
onco-clown
Неплохо ситуация в этом весе закручивается.
А вот эти ныряния в пояс от Хейни в последних раундах, а потом клинчевание - это вообще по правилам? А что если бы Линарес тоже этим занялся по принципу "как ты так и я", то мы бы двух дельфинов-ныряльщиков наблюдали бы?