Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 30 травня 2021, 01:59
3812
1

Ноніто Донейр навіть в 38 років у топі. З Убаалі буде війна

Лев Кравців чекає на чергову рубку від філіппінської легенди

| Оновлено 30 травня 2021, 01:59
3812
1
Ноніто Донейр навіть в 38 років у топі. З Убаалі буде війна
Getty Images/Global Images Ukraine

Ноніто Донейр знову буде боксувати за титул. Уже декілька разів списаний з рахунків філіппінець продовжує дивувати. Знову непереможений суперник і просто явний фаворит, знову Донейру не дають шансів. Чи зупиняє це істинного воїна? Ні в якому разі.

Донейр програв два з останніх п'яти поєдинків, але знову вийде в поєдинку за пояс

В кінці 2010-х - початку 2020-х Донейр був однією з головних зірок професійного боксу. Лівим боковим Ноніто укладав так часто, що навіть дивитися на таку дію через екран було приємно, як фанату, але боляче, як людині.

У 2010 році філіппінець зустрівся з українцем Володимиром Сидоренком. Об'єктивно, шансів було не дуже багато. Як мінімум, Ноніто відчутно більший за Володимира. Як максимум, просто був молодший, швидший, більш вибуховий і жорсткий. Всі ці фактори дуже швидко перетекли в нокаут - у четвертому раунді поєдинок завершився.

До 2013 року Донейр був другою за величиною зіркою Філіппін. Пакьяо, звичайно, ніхто і ніколи не переплюне, але в його наступники записували виключно Ноніто. Потрапляти під забійний боковий і тиск, який відчували фізично навіть фанати в залі, не хотів ніхто.

Але 13 квітня 2013 року знайшлася людина, здатна не просто протистояти Донейру, але і виставляти його невмілим боксером. Супершвидкий Гільєрмо Рігондо показав, що на кожного гіганта з важкими кулаками знайдеться свій технар. Кубинець не просто переміг - він робив у рингу все, що хотів. Бив, коли і куди хотів, і десь навіть поховав Ноніто для частини фанатів.

Головна проблема була навіть не у декласуванні з боку кубинця. І так було ясно, що по-боксерському він є кращим за опонента. В очі впадала різниця в габаритах - Рігондо ще й відчутно менший від суперника, при цьому витворяв з ним у рингу все, що хотів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ноніто Донейр

Другий кінець кар'єри Донейру передрікали через рік - тоді він програв Ніколасу Волтерсу. У 2013-му Ноніто повернувся швидко: повторно забив Віка Дарчиняна і швидко розібрав Сімпіве Ветьєку. А ось із представником Ямайки не склалося. Великий і технічно не найбільш різноманітний Волтерс відправив суперника у нокаут правим через руку. Ось тоді здалося, що Ноніто закінчився вже по-справжньому.

Надалі таких етапів у філіппінця буде ще кілька. У 2016 році він програє до того моменту непереможеному Джессі Магдалено, у 2018 році - Карлу Фремптону. Кожного разу фанати будуть казати «ну тепер все» і кожен раз це буде не просто не все - Ноніто буде продовжувати повертатися на чемпіонський рівень.

У 2019 році Донейр увірвався ще й до Світової боксерської суперсерії. Йому знову пророкували швидкий кінець - вік не той, та й Ноніто «не той ще з 2013 року». Філіппінець спочатку прибив Райана Барнетта в четвертому раунді, а Стефона Янга - в шостому. З огляду на нюанси зі зміною суперників по ходу турніру і грозу, яка йшла прямо назустріч Донейру в фіналі, розраховувати на щасливий результат не доводилося.

Наойя Іноуе розмазує всіх, а у Суперсеріі до фіналу провів усього декілька хвилин - так швидко всі відправлялися в нокаут. Ноніто страждав у перших раундах з японцем, а потім включився. Витримав натиск, не злякався (що логічно) і почав відповідати. Ці дванадцять раундів - чисте безумство. Хлопці лупили один одного так, що звук точно було чутно і поза ареною. Іноуе пішов з розсіченням, кубком Мохаммеда Алі і перемогою. А ще першою справжньою перевіркою, яка показала купу його проблем.

Ноніто - з черговим респектом і, як виявилося, шансом на титул у наступному ж році.

Суперник - непереможений француз, який бив брата Іноуе

У Нордіна Убаалі хороша любительська база. На чемпіонаті світу-2007 в Чикаго він узяв бронзу, програвши у півфіналі китайцеві Цзоу Шиміну, а в чвертьфіналі виграв в українця Георгія Чигаєва. Боксував француз і в WSB, але в професіонали перейшов через два роки після останнього поєдинку в любителях - у 2014 році.

Getty Images/Global Images Ukraine. Нордін Убаалі

Чотири наступні роки Убаалі боксував виключно у Франції, але потім почалися подорожі. Бився Нордін і в США (перебоксував Рауши Воррена), і в Казахстані (виграв у Артура Віллануєва), і в Японії (перебоксував Такуму Іноуе).

Брат Наойї дав класний поєдинок. Вони билися в андеркарді Донейра та Іноуе, і нехай поступилися за яскравістю суперництва, бій показали відмінний. Шульга-француз був точнішим, але не сказати, щоб значно. Рахунок 120-107, виставленим одним із суддів, придуманий з повітря, але інші були більш адекватними.

Убаалі - жорсткий хлопець. Заряджає лівий, класно працює корпусом, має хорошу передню руку. Але не нерозв'язна задача, якою колись був Рігондо. З усіма боксерами подібного типу Донейр може, як мінімум, боксувати. І це дуже цікаво.

Хто фаворит?

Не сказати, щоб 34 роки можна було вважати юним віком для настільки легкого дивізіону. Безумовно, це краще за майже 40-річного Донейра, але не так, щоб принципово важливо. Зі стилей суперників і попередніх поєдинків вимальовуються коефіцієнти: близько 1.35 на Убаалі проти 3.15 на Донейра.

Звичайно, в перемогу Ноніто віриться не так сильно. Філіппінець на тій стадії кар'єри, тепер офіційно, коли крутий бій викликає радість за ветерана. Але шанси на перемогу точно є. Нордін - хороший боксер, але не найбільш складний. Він може взяти суперника молодечою заповзятістю, важкими ударами. Може звалити, а може і не звалити, адже у Іноуе не вийшло. Може просто перебоксувати за рахунок меншого зносу тіла. А може і не перебоксувати, якщо не потягне важкі влучання у відповідь.

Що тут точно буде - так це обопільні влучання з обох боків. І Ноніто, і Нордін донесуть свої удари далеко не одного разу. Вже так виходить, що обидва боксери жорсткі в атаці і не дуже геніальні в захисті. А хто кого переверне в атаці і чи вийде це зробити - покаже тільки бій. У відкритій рубці шанси у обох боксерів приблизно рівні.

Поєдинок Нордін Убаалі - Ноніто Донейр відбудеться в ніч із суботи на неділю, 30 травня, у Карсоні (Каліфорнія). Орієнтовний початок бою 06:00 за київським часом.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
K_Sarioglo@i.ua
Загалом цікаво. Але дуже слабка грамотність тексту.
2008-2013 - пік Донейра - це не кінець 10-х- початок 20-х, а кінець нульових-початок 10-х.
Вьєтеку Донейр не "розібрав" а переміг за очками після "технічного підрахунку" 4 раундів, внаслідок розсічення у Ноніто. Якби того розсічення не було - то можливо Донейр би і не виграв.
Барнетта Донейр не "прибив" - той банально травмував спину і не зміг продовжити бій.
Іноуе пішов не з "розтином" (це медичний термін для роботи з кримінальними трупами), а з "розсіченням"...