Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 29 травня 2021, 00:59
11830
1

Академія Ман Сіті випускає топових гравців. На жаль, часто для інших команд

Головними «діамантами» нинішнього покоління є Філ Фоден та Джейдон Санчо

| Оновлено 29 травня 2021, 00:59
11830
1
Академія Ман Сіті випускає топових гравців. На жаль, часто для інших команд
Getty Images/Global Images Ukraine. Філ Фоден

Академія «Манчестер Сіті» завжди славилася тим, що тут вміли виводити молодих гравців на досить високий базовий рівень. Втім, в останні роки склалося так, що вихованці «городян» вкрай рідко ставали іконами клубу, не отримуючи належної підтримки і кількості ігрового часу. Зазвичай ставка в «Сіті» робилася на приїжджих футболістів, і з приходом в 2008 році в клуб шейха Мансура ця тенденція лише зміцнилася.

У прем'єрному сезоні мільярдера з ОАЕ за «Манчестер Сіті» більш менш регулярно грали кілька вихованців клубної академії - Стівен Айрленд, Майка Річардс, Шон Райт-Філліпс та Недум Онуоха отримували пристойну кількість ігрового часу від менеджера Марка Хьюза. На підхваті у валлійського фахівця в той час були й молоді Деніел Старрідж з Чедом Евансом, які отримували можливість проявити себе, переважно виходячи на заміну.

Але з часом випускники академії «Манчестер Сіті» почали зникати з першої команди. Початок цьому процесу поклав Роберто Манчіні, із запрошенням якого «городяни» активно вплуталися в чемпіонську гонку. У підсумку перше «золото» АПЛ клуб Мансура здобув лише з одним вихованцем академії у складі. Тоді в обороні «Сіті» добротно себе показував Майка Річардс, який в чемпіонському сезоні-2011/12 провів 29 матчів в чемпіонаті.

Вже через рік Річардс провів за «Манчестер Сіті» всього 7 поєдинків у чемпіонаті, а потім - й зовсім два... У 2014 році Майка був відданий в оренду «Фіорентині», а незабаром у нього закінчився контракт, і він на правах вільного агента відправився догравати в «Астон Віллу».

До сезону-2019/20 Річардс залишався останнім випускником академії «Манчестер Сіті», який би мав регулярну ігрову практику в першій команді клубу. За цей час Манчіні, Пеллегріні та Гвардіола випробували декількох гравців, серед яких можна виділити Каріма Рекіка, Дедріка Бойату, Келечі Іхеаначо та Анхеліньо, але жодному з них так і не вдалося закріпитися в основному складі.

City Football Academy знову продемонструвала свою якість лише тоді, коли на перший план в стані «городян» вдалося вийти Філу Фодену. У минулому сезоні хавбек нечасто виходив в стартовому складі, але взяв участь у 38 поєдинках, а в нинішньому підвищив свою значимість і провів уже 47 матчів у всіх турнірах за «Сіті». Примітно, що стрімкий ривок в кар'єрі Фодена практично збігся з блискучою грою інших вихованців академії «городян» - Джейдона Санчо в дортмундській «Боруссії» та Анхеліньо в «Лейпцигу».

Крім перерахованих трьох імен, можна згадати й ряд інших досить успішних нині футболістів, які є вихідцями зі школи «Манчестер Сіті» - це Каспер Шмейхель, Кіран Тріпп'єр, Пабло Марі, Браїм Діас, Деніс Суарес… Цей список можна продовжувати, але суть полягає в іншому - академія «Манчестер Сіті» дійсно здатна випускати топових гравців для сучасного футболу, проте в самому клубі не бачать доцільності занадто довго з ними церемонитися. Саме тому деякі молоді футболісти воліють при першій же можливості поїхати в інший клуб, а не продовжувати залишатися в структурі «Сіті».

Показовою є історія Джейдона Санчо, який після не включення його прізвища в список гравців першої команди на передсезонне турне, відмовився обговорювати продовження контракту і навіть почав бойкотувати тренування. В результаті керівництву «Манчестер Сіті» довелося піти на умови Санчо, і продати того в Дортмунд за 8 мільйонів євро. Непогані начебто гроші, та ось тільки зараз, через майже чотири роки, вартість Джейдона оцінюється в 100 мільйонів...

Getty Images/Global Images Ukraine. 2017 год. Джейдон Санчо в складі юнацької команди Сіті

Втім, останній аспект - це проблема клубу і головного тренера першої команди, а ось для працівників і кураторів академії успіхи Санчо в «Боруссії» є втіленням їхньої роботи і демонстрацією її якості. З огляду на величезні інвестиції в систему розвитку молоді в «Манчестер Сіті», відсутність випускників в першій команді напевно бачиться серйозною неприємністю для босів клубу.

Шейх Мансур дійсно вклав великі кошти в розвиток академії. У грудні 2014 року було завершено будівництво величезного кампусу, здатного одночасно утримувати 400 молодих футболістів. До цього власник «Манчестер Сіті» інвестував у розвиток спортивного комплексу Платт Лейн, де тренувалася молодіжна команда, тому вище керівництво приділяє достатню увагу майбутньому команди.

Крім того, в City Football Academy активно набирають молодих талантів з інших академій Англії, та й усього світу. Той таки Санчо, наприклад, прибув до табору «городян» з «Вотфорда», а Еріка Гарсію привезли з легендарної каталонської «Ла Масіі». Тому звинувачувати режим шейха Мансура у відсутності уваги до юнацького і молодіжного футболу навряд чи варто. Але питання, чому так мало випускників академії «Сіті» потрапляють до першої команди, залишається.

Чомусь так відбувається, що жоден з юних талантів, крім уже згаданого вище Фодена, не зміг переконати Манчіні, Пеллегріні, а нині й Гвардіолу в своїй спроможності конкурувати з гравцями основи. Пеп, зокрема, наголошував, що його небажання більш активно залучати вихованців клубу до ігор за першу команду пов'язане виключно зі змагальним аспектом. Гвардіола розуміє, що його успіх багато в чому ґрунтується не на тому, щоб планомірно ростити і виводити молодь на новий рівень, а на тому, щоб успішно награвати вже сформованих майстрів, які володіють значно більшим арсеналом здібностей і, звичайно ж, досвідом.

«Коли вихованці академії талановиті, вони повинні грати. У той же час ми кожен день зобов'язані виходити на поле і домагатися успіху проти кращих команд Англії і Європи. Для цього нам потрібні такі виконавці, як Кевін Де Брюйне, Серхіо Агуеро і Фернандіньо. Якщо ж за основу взяти молодих гравців, то бути конкурентоспроможним на такому рівні не вийде», - пояснював свою логіку Гвардіола виданню The Guardian восени минулого року.

Ймовірно, Філ Фоден буде єдиним гравцем свого покоління, який зможе пробитися в першу команду «Манчестері Сіті» надовго. Він дійсно отримував величезне число позитивних відгуків з юного віку, і демонстрував готовність терпляче чекати свого шансу, а тому заслужив того, щоб зараз насолоджуватися моментом тріумфу.

Важливо розуміти і те, що Гвардіола мав можливість кілька років спостерігати за розвитком Фодена. Каталонець став шанувальником таланта Філа, адже свого часу стикався зі здібними молодими гравцями - один Ліонель Мессі чого вартий. Але навіть на тлі аргентинця Гвардіола заявляв, що «Фоден - найталановитіший гравець», якого він коли-небудь бачив.

«У Філа є все, щоб бути одним з кращих у світі. Я говорив це багато разів на прес-конференціях, але, можливо, жодного разу не вимовляв це в обличчя самому футболістові. Так ось, виправлю це зараз: Філ Фоден - це най, най, найталановитіший гравець, якого я тільки бачив у своїй тренерській кар'єрі», - заявив Гвардіола в 2019 році, перебуваючи поруч з Фоденом.

І півзахисник починає виправдовувати довіру тренера. Наприклад, в чвертьфіналі Ліги чемпіонів саме Фоден забив два голи «Боруссії», а в півфіналі асистував Марезу в домашньому поєдинку проти ПСЖ. Цікаво, що в дуелі проти дортмундців на нас теоретично могло чекати суперництво двох найталановитіших вихованців академії «Манчестер Сіті» останніх років, але Джейдон Санчо через травму не зміг допомогти «чорно-жовтим».

Фоден і Санчо, безсумнівно, є кращими вихідцями з академії «Сіті» в нинішньому столітті. Завдяки їм юнацька система клубу, яка почала стрімко втрачати позиції та визнання після покупки «городян» шейхом Мансуром, знову набула статусу успішної. Про це говорять і результати юнацьких команд клубу. Молодіжна команда «Сіті» домагалася пристойних результатів в останні роки. У минулому сезоні «городяни» виграли Лігу професійного розвитку U-18, Кубок Прем'єр-ліги U-18 і Молодіжний кубок Англії. У цій команді фахівці пропонують придивитися як мінімум до п'яти гравців - Тейлора Харвуд-Белліса, Коула Палмера, Джейдена Браафа, Джеймса Макейті та Ліама Делапа.

Getty Images/Global Images Ukraine. Манчестер Сіті U-18 – чемпіони Англії

Чи підуть перераховані юнаки стопами Фодена? Або, як Санчо і Діас, які не отримали шансу в першій команді, будуть змушені піти в інший клуб? Зараз можна впевнено сказати тільки те, що при нинішньому підході Гвардіоли, всім їм буде потрібне неабияке терпіння. Але сама присутність в першій команді такого гравця як Фоден, є прекрасним прикладом для наступних поколінь, що навіть в клубі настільки високих амбіцій, як «Манчестер Сіті» шейха Мансура, можна виходити на перший план і бути важливим. В цьому аспекті Філ Фоден вже зараз перетворюється на справжню легенду академії «городян».

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ёкарный Бабай
Наверное, все академии выпускают игроков чаще для других команд, потому как физически первая команда не может вместить по 30 новых игроков ежегодно, да и бессмысленно давать шанс всем подряд с тех пор, как у топ-клубов стало достаточно денег, чтобы быть сборными лучших игроков мира. В МЮ-2010 было 16 англичан, сейчас 8, в Тоттенхэме-2010 было 21 англичанин, сейчас 7. В Испании вообще прикол, на Евро не едет ни один игрок Реала, хотя всем известно сколько игроков выпускает их кантера Ла Фабрика. При всем уважении к Фодену, если бы не Гвардиола, то такого игрока мы бы возможно никогда и не услышали.