Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 25 листопада 2021, 03:54
5116
2

Олексій ЖИТНИК: «Не думаю, що в наступному сезоні буде два Соколи»

Президент «Сокола» - про те, де в наступному сезоні виступатиме віце-чемпіон України

| Оновлено 25 листопада 2021, 03:54
5116
2
Олексій ЖИТНИК: «Не думаю, що в наступному сезоні буде два Соколи»
Фото Івана Вербицького

Здобуте київським «Соколом» у першому після відродження клубу після шестирічної відсутності сезоні срібло національного чемпіонату стало приємним сюрпризом як для прихильників легендарного клубу, так і для нейтральних любителів хокею. Столична команда під керівництвом Олега Шафаренка не лише демонструвала змістовну гру, а й сприяла прогресу цілої групи молодих українських хокеїстів, частина з яких нещодавно дебютувала у національній збірній України.

Втім, наразі перші міжсезонні новини з табору «Сокола» радше викликають тривогу. Не лише тому, що в «Донбас» перебралися два провідних хокеїсти – оборонець Віталій Андрейків і нападник Фелікс Морозов. Річ у тім, що через відсутність серед керівництва клубу єдності стосовно турнірного майбутнього команди існує реальна загроза, що в наступному сезоні в Україні може з’явитися два «Соколи». Бо рішення президента клубу, олімпійського чемпіона Альбервілля-1992 Олексія Житника подати заявку для участі в Українській хокейній лізі в клубі сприйняли не всі. Як відомо, Федерація хокею України вирішила розторгнути угоду з УХЛ в односторонньому порядку й відповідно позбавити лігу права проводити національний чемпіонат. Трохи згодом один із головних спонсорів «Сокола» В’ячеслав Лецкан заявив, що кияни гратимуть у тому турнірі, який матиме офіційний статус.

Чи вдасться верхівці «Сокола» досягти консенсусу? Відповідь на це питання Sport.ua дає Олексій Житник.

— Як відомо, рішенням Господарського суду Києва Федерації хокею наразі заборонили приймати заявки команд для участі в національному чемпіонаті, - бере слово пан Житник. – ФХУ подала апеляцію і наразі ми як законослухняні громадяни будемо дочікуватися рішення суду. А поки від різких рухів утримаємося. Заявку на участь в УХЛ ми подавали, щоб була змога вести перемовини про перепідписання контрактів з колишніми гравцями і вести предметні розмови з потенційними новачками. З клубом, який не знає, де буде грати і чи буде десь грати взагалі, ніхто говорити не захоче. У будь-якому разі, ми хочемо виступати в чемпіонаті, який був би принаймні не менш конкурентним, ніж попередній.

— Чи існує реальний ризик, що через відсутність єдиної позиції серед керівництва «Сокола» команди в наступному сезоні може бути дві?
— Радше ні. «Сокіл» - бренд, народна команда, яка буде існувати незалежно від обставин. Вважаю, що ми зможемо домовитися. Мусимо розуміти, що ринок гравців в Україні обмежений. Хокеїстів нам ледве вистачало на одну лігу. Про дві годі говорити. Нам зараз треба поступитися власними амбіціями, не звертати уваги на посади, які обіймаємо, і прийняти те рішення, яке піде на користь нашому клубові і хокею загалом. При цьому вирішувати майбутнє клубу ми повинні колегіально. Одна людина диктувати умов не повинна. В нас є хлопці, які займалися школою «Сокола» навіть тоді, коли професійного клубу не було. Фактично, якби не вони, «Сокола» сьогодні б не існувало. І школу, можливо, теж поховали б. Обмовлюся, що то не моя заслуга, а Костянтина Сімчука, В’ячеслава Завальнюка, Владислава Сірика. Мене запросили взяти в цьому проекті участь вони.

У нашому клубі є опікунська рада, пул спонсорів, є бюджет, від якого повинні відштовхуватися. Проте рішення треба приймати не протягом сезону, а напередодні. Влітку маємо зібратися, все обговорити, прийняти спільне рішення і під ним підписатися. Інакше клуб не буде розвиватися так, як нам усім хотілося б.

— Непорозуміння нині виникають найперше з одним із головних спонсорів клубу в минулому сезоні В’ячеславом Лецканом. Ви з ним контактуєте?
— Так. Зустрічалися з В’ячеславом Львовичем до мого від’їзду до Нью-Йорка на початку травня. Після того регулярно зідзвонювалися. Діалог у нас налагоджений нормально. Але немає розуміння, що робити далі у зв’язку з судовою тяганиною. Думаю, здоровий глузд врешті переможе.

— Відомо, що «Сокіл» уклав нові контракти з двома молодими хокеїстами – воротарем Дмитром Кубрицьким і нападником Денисом Гончаренком. Є якась ясність стосовно інших представників «Сокола» зразка сезону-2020/2021?
— Поки ні. Офіційно підписали тільки Дмитра і Дениса. Решта гравців вагаються, бо не знають, якою буде ліга, скільки в ній команд гратиме. Пішли від нас тільки Морозов і Андрейків. Звісно, останнє слово в комплектуванні команди – за тренерським штабом. Торік ми набирали гравців за залишковим принципом. Заявилися ми для участі в чемпіонаті України останньої миті, коли більшість українських хокеїстів вже мали контракти. Легіонерів теж шукали, виходячи з того, хто вільний і які позиції в нас проблемні. При цьому вкомплектувати команду вдалося справді непогано. Проте всі ці хлопці зараз – вільні агенти. Вони побачили, який рівень українського чемпіонату, переконалися, чого можна очікувати від «Сокола». Але для початку мусимо визначитися з тим, де будемо грати. Поки такого розуміння немає, не можемо навіть запропонувати гравцям конкретних розмірів зарплат. Сподіваюся, якась конкретика протягом червня з’явиться.

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Иванамофф
За сборную еще рассеи расскажи, ты же за нее играл, а не за Украину.
нестор
А ещё и Беркут обещали.