Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:41
57298
0

Вплив шийного остеохондрозу на життєдіяльність людини

Топ фізичних вправ від остеохондрозу - як ефективний засіб

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:41
57298
0
Вплив шийного остеохондрозу на життєдіяльність людини
Getty Images/Global Images Ukraine

Що ж стосується хронічних захворювань хребта, суглобів і судин - це розплата за неправильну експлуатацію тіла або, як зараз прийнято говорити, за неправильний спосіб життя. Сергій Бубновський. Остеохондроз - не вирок

Стадії остеохондрозу різні, і ніхто не зможе точно сказати, з якою швидкістю буде прогресувати захворювання у кожної окремої людини і на який орган прийдеться удар. Пацієнт, у якого діагностовано остеохондроз, завжди має ризик безлічі порушень в організмі.

Сам по собі він не смертельний, але вся гама порушень, до яких він приведе, має вкрай негативні наслідки для здоров'я і якості життя.

Дана стаття про те, як зміниться ваше життя через хворобу, якщо вчасно не звернутися до лікування; розглянемо тривалість лікування остеохондрозу; проаналізуємо комплекс вправ від фахівця з лікувальної фізкультури, як один з ефективних засобів у боротьбі з цією недугою.

Остеохондроз - причини і профілактика хвороби

Остеохондроз - це захворювання хребта, яке супроводжується деформацією хрящової тканини шийного, грудного або поперекового відділів.

В процесі дистрофії хребта (через травми, малорухомість або неправильну поставу), часто відбувається травмування нервових "відростків", які пов'язують центральну нервову систему з усіма органами і системами організму.

По суті, це "прихована хвороба", оскільки біль, пов'язаний з ним, часто сприймається людиною як інша проблема зі здоров'ям.

Найбільш поширені причини остеохондрозу:

вік;
зневага правильним харчуванням;
зайва вага;
відсутність регулярних фізичних навантажень;
обмежена рухова активність;
підвищена і нерівномірне навантаження на хребет;
порушення постави;
плоскостопість;
спадковість;
травми хребта;
стреси;
відсутність бажання змінювати життя на краще
Рух - це життя, тому не втрачайте можливості вести активний спосіб життя: динаміка знімає напругу м'язів і сприяють поліпшенню кровообігу.

Займатися профілактикою остеохондрозу можна в будь-якому віці. Рівна постава і правильно організоване робоче місце - спосіб уникнути симптомів хвороби.

Профілактичні заходи запобігання остеохондрозу:

регулярні фізичні навантаження (розминка, зарядка і тд);
дотримання правильної природній позиції тіла сидячи;
рівномірний розподіл навантажень на ділянці спини;
виключити різкий підйом вантажів;
уникнення травмувань;
вибір зручного і рівного спального місця, взуття, одягу і тд;
правильно і збалансовано харчуйтеся
Як довго лікується остеохондроз?

Все залежить від ступеня тяжкості хвороби. При порушеннях структур хребта, процес лікування буде тривалим і нелегким, тому що доведеться повністю відновити організм і розставити "по своїх місцях" все життєзабезпечуючі процеси.

Призначений комплекс фізичних вправ не тільки позитивно впливає на "ланку" больового синдрому, але і є профілактичною процедурою.

Час зіграє на руку, якщо людина запасається терпінням і щодня (навіть у святкові та вихідні дні) буде працювати на благо свого здоров'я. Це дозволить знизити м'язовий спазм, поліпшить кровообіг, відновить рухливість хребців і зміцнить м'язовий корсет.

Старанність і регулярні фізіотерапевтичні заняття зможуть ліквідувати біль і дискомфорт в пошкоджених ділянках.

Як змінюється спосіб життя людини з остеохондрозом?

Будь-яка недуга не привнесе яскравих фарб у життя людини. Очевидно, що майбутнє, з подібними симптомами, обіцяє не надто райдужну перспективу. Людині зі статусом "хворий пацієнт" тепер нічого не в радість: ходити на роботу, щоб заробляти на ліки, а не на подорожі, взяти лікарняний замість відпустки, безліч обмежень в харчуванні, відчуття повної недієздатності, психологічні бар'єри, втрата сенсу життя і тд.

Порушення міцності і функціональності опорно-рухового апарату призводить до поступового руйнування інших органів.

При хребетних порушеннях, обмежується живлення клітин мозку киснем і кров'ю, через що знижується мозкова активність, а слідчо падає рівень працездатності.

Найбільш неприємним відчуттям є раптовий тупий або гострий біль в місці вогнища хвороби. Біль може виникнути в найбільш непередбачуваний момент, а причиною може бути банальний чих. У цій ситуації людині самій з собою некомфортно, вона знаходитися в постійній напрузі, тому що кожен раз потрібно шукати зручну позицію для тіла, де відчуття болю мінімальні. На больовому тлі розвиваються психологічні зриви, емоційне виснаження.

Несвоєчасне лікування може призвести до оніміння кінцівок або інвалідності. Щоб цього не сталося, необхідно переглянути свій спосіб життя і дотримуватися наступних рекомендацій:

Регулярно займатися прописаними фахівцем фізичними вправами;
Стежити за харчуванням;
Не піднімати важкості більше допустимого, рівномірно розподіляти вагу;
Стежити за положенням постави і тіла протягом дня;
Робити п'ятихвилинні розминки протягом дня
Не потрібно спрощувати собі життя, сидячи на дивані; достатня кількість фізичних навантажень, надасть профілактичний вплив і попередять захворювання або його загострення.

Турбота про власне здоров'я - це обов'язок кожного. Остеохондроз - це результат ігнорування стану свого здоров'я. Чи варто доводити себе до напів інвалідного стану, змінюючи таблетку на таблетку? Вибір за вами.

Топ фізичних вправ від остеохондрозу - як ефективний засіб

Будь-яке захворювання хребта вимагає зміни звичного способу життя. Перше що потрібно зробити - переглянути раціон харчування і бути фізично активним.

Про ефективні фізичні вправи розповідає фахівець з лікувальної фізкультури Михайло Яцик:

"Остеохондроз - це дегенеративні зміни суглобів, т е. Будь-яку деформацію суглобів і міжхребцевих дисків можна вважати остеохондрозом. Коли затискаються нерви, які розташовуються по всій довжині хребта, відбуваються порушення, адже кожен з них відповідає або за певний орган, яку частину тіла. внаслідок цього, орган, за який відповідає нерв, починає втрачати свої функціональні можливості. Щоб полегшити больові відчуття, нормалізувати становище міжхребцевих дисків, можна використовувати спеціальні бандажі для витягування шийного відділу хребта, або петлю Гліссона, повороти убік, а також нахили шиї вперед і назад. Тривалість лікування залежить від ступеня тяжкості хвороби.

Дана проблема все ж вирішується локально, оскільки повне одужання залежить ще від таких факторів, як правильне харчування і налагоджене травлення".

Як бачимо, вправи досить прості у виконанні і не вимагають використання якихось пристосувань. Таку розминку шиї можна виконувати вдома в якості профілактики, особливо, коли тіло довго перебуває в неправильній і напруженій позі.

Правда, до вправ потрібно підходити розумно, щоб уникнути утисків нервових закінчень: не робити різких рухів, а виконувати кругові рухи повільно, в спокійному темпі. Якщо виконання вправ супроводжується запамороченням, появою головного болю, «мушками» перед очима, потрібно знизити інтенсивність навантажень. Якщо дискомфорт явно виражений, краще поберегтися і відмовитися від гімнастики, а виниклі проблеми обов'язково обговорити з фахівцем з лікувальної фізкультури. Цей важливий момент не варто виключати, оскільки при шийному остеохондрозі протипоказані сильні виснажливі навантаження.

Не варто також забувати про режим правильного харчування. Нестача поживних речовин може бути причиною самої хвороби, а також впливає на процес відновлення суглобів. Дуже важливо, щоб споживана їжа запобігла виснаженню хрящової тканини.

Таким чином, дотримуючись рекомендацій фахівця, можна досягти поставленої мети 一 подолати симптоми остеохондрозу і повноцінно насолоджуватися життям.

Висновки

Причинами хвороби спини виступають безліч факторів, не можна посилатися лише на вік, адже сьогодні ця тема стосується і молоді. Втрата гнучкості і рухливості опорно-рухового апарату обумовлюється відсутністю регулярних фізичних навантажень, неправильним харчуванням і шкідливими звичками.

Здоровий спосіб життя в силах попередити вплив негативних чинників на хребет. Але, якість нашого самопочуття і здоров'я багато в чому залежить від нас самих.

Виконання комплексу вправ при остеохондрозі сприяє:

зміцненню спинних м'язів;
уповільнення руйнівних процесів в хрящових і кісткових тканинах;
нормалізації маси тіла і тд.
Крім звичайної фізкультури при такому недугу, рекомендована загальна рухова активність. Вцілому, для самопокращення свого фізичного стану важливо відмовитися від старих шкідливих звичок і сформувати нові правильні, адже медицина - не всесильна.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(186)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.