Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 26 травня 2021, 02:50
3618
3

Може, ми прощаємося не назавжди. Головний тренер Шахтаря U-21 залишає клуб

Фернандо Валенте йде, адже прийнято рішення про скасування турніру U-21

| Оновлено 26 травня 2021, 02:50
3618
3
Може, ми прощаємося не назавжди. Головний тренер Шахтаря U-21 залишає клуб
ФК Шахтар Донецьк. Фернандо Валенте

Головний тренер «Шахтаря» U-21 Фернандо Валенте залишає донецький клуб, оскільки після закінчення сезону 2020/21 в Україні прийнято рішення про скасування чемпіонату U-21.

Португальський наставник очолював молодіжний склад «помаранчево-чорних» на протязі двох років (з 2019 року). ФК «Шахтар» подякував Фернандо Валенте за професійну роботу, відповідальність, ідеї, самовіддачу і внесок у виховання молодих гравців.

– З наступного сезону команда «Шахтар» U-21 припиняє своє існування. Що можете сказати про два проведені в клубі роки?

– Це приголомшливе випробування і величезний досвід. Я дуже вдячний «Шахтарю» за надану можливість. Дуже радий за виконану нами роботу у всіх аспектах за ці два сезони, починаючи з досягнень з розвитку футболістів і закінчуючи результатами. Крім успіхів за ці 2 роки, ми також не повинні забувати пов'язану з карантином паузу, оскільки в молодіжному чемпіонаті ми спочатку йшли на 1-му місці з відривом у 4 очки, а після перерви відстояти позиції не вдалося. Але найважливіше – прогрес гравців, створені для них умови, спосіб мислення, який ми постаралися прищепити хлопцям, те, як ми граємо, оскільки, як вам відомо, я приїхав сюди для зміни стилю гри в Академії. Вважаю, нам вдалося. І я дуже пишаюся цим, тому що було зовсім непросто переймати стиль гри першої команди з великою кількістю бразильських виконавців. Звичайно, в плані розвитку футболістів ще багато чого можна зробити. Потрібно йти вперед і, як і раніше, намагатися робити все можливе.

– Кого можете виділити з гравців, з якими довелося попрацювати?

– У минулому сезоні ми підготували двох хлопців: Бондаренко залишився в першій команді, а також Мудрик. У цьому сезоні відчуваю гордість за Судакова, В'юнника, Очеретька, того ж Мампассі, який перейшов в «Маріуполь», плюс Драмбаєва. Тобто ми вивели 5 гравців на рівень української Прем'єр-ліги. А Судаков і Бондаренко вже виступають й за національну збірну. Мені здається, вони найкраще сприйняли нашу установку. Тобто фактично ми готуємо виконавців не тільки для першої команди. Пам'ятаю, як одного разу я сказав Судакову: ми дійсно готуємо всіх вас до перемоги в Прем'єр-лізі, але англійській (сміється.) Наш перший склад – це один щабель з декількох. Судаков – чудовий футболіст, як і інші хлопці. Ділитися з ними ідеями – честь для мене. Але головне в моїй роботі – змінювати їхній образ мислення, прищеплювати конкурентоспроможний менталітет. І нам це поступово вдається: більше хлопців виходять на топ-рівень.

– Наскільки складно було виїхати і працювати в Україні?

– Я закохався в Україну. З самого першого дня мені сподобалися люди, які мене оточують. Відчуваю себе як вдома. Зараз мене переповнюють емоції, оскільки мені подобається працювати з цими людьми. Ці два роки стали великим сюрпризом для мене, всі моменти, які пережив разом з українцями. Тренерський склад, персонал, керівництво Академії... Всі вони – чудові люди. Вважаю, мені пощастило перебувати в такій атмосфері і відчувати таке добре ставлення. Я дуже вдячний українцям за це, вони залишаться в моєму серці.

– А що відчуваєте зараз, коли маєте залишити клуб і Україну?

– Звичайно, це трохи несподівано, але я розумію ситуацію. І жартома сказав пану Палкіну, що моя «шахтарська» історія ще не закінчена. Оскільки у футболі буває все. Як тренери, ми іноді не можемо контролювати всі, – це залежить від певних рішень. Найголовніше: я відчуваю, що і людям, і клубу моя робота сподобалася. Але зараз потрібно виїхати, провести якийсь час з сім'єю, почекати... Подивимося, можливо, ми прощаємося не назавжди.

– Що ви хотіли б побажати вболівальникам «Шахтаря»?

– З моменту мого приїзду і з моєї найпершої групи я завжди говорив про «шахтарський дух». Це те, що я відчуваю в клубі, це один з слоганів, що просуваються мною і гравцями . Ми – «Шахтар». «Шахтарський дух» – це щось неймовірне. Ми не вдома, не в рідному місті, далеко від домашнього стадіону і решті інфраструктури, але ми не скаржимося і не шукаємо виправдань. Йдемо далі, боремося, перемагаємо і стаємо чемпіонами, команда завжди підтримується нашими вболівальниками. Такого я ніколи в житті не бачив. Це я називаю «шахтарським духом». Гідний приклад того, як клуб може боротися і досягати успіху далеко від дому. І я завжди відчував підтримку вболівальників. Така атмосфера і підтримка – унікальний випадок в моєму житті. Я зазвичай кажу про футбол і життя. І цей приклад – справжній приклад з реального життя. Ніяких сварок і пошуку виправдань, тільки концентрація на наших цілях та їх досягнення за підтримки вболівальників і високопрофесійного персоналу. 

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ZAKARPATFAN
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
alex73776
не навсегда?это намек на то что может стать тренером основы шахтера?
KARABAS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил