Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 28 травня 2021, 03:07
8128
1

Ліга талантів. Топ-10 відкриттів сезону в Бундеслізі

Sport.ua виділяє десятку особистостей, які найсильніше здивували в сезоні Бундесліги, що минув

| Оновлено 28 травня 2021, 03:07
8128
1
Ліга талантів. Топ-10 відкриттів сезону в Бундеслізі
Getty Images/Global Images Ukraine. Андре Сілва

За останні роки Бундесліга закріпила за собою реноме ідеального чемпіонату для розвитку молоді. Якщо раніше німецькі клуби більше робили ставку на своїх юніорів, то тепер до них охоче їдуть таланти з Франції, Англії, Іспанії та інших країн. Чого тільки варті приклади Джейдона Санчо, Ерлінга Голанда, Муси Діабі і Дані Ольмо, які вибрали Бундеслігу замість більш розкручених проектів.

Сезон-2020/21 не став винятком. Бундесліга розкривала не тільки молодих виконавців, а й тих, чий футбольний вік уже близький до піку. Не забуваємо і про тренерів. Виділимо топ-10 таких персоналій .

Штефан ОРТЕГА, «Армінія»
Вік: 28 років
Позиція: воротар

Getty Images/Global Images Ukraine

Раніше 28-річний німець з іспанським корінням ніколи не грав на такому рівні. Будучи вихованцем «Армінії», він виступав за неї в третій лізі, а після цього три сезони провів у «Мюнхені-1860». Після вильоту другої мюнхенської команди з Другої Бундесліги він повернувся до рідної «Армінії».

У сезоні, що минає, Ортега розкрився світу як один з кращих вратарей-плеймекерів у Європі. Як би це не було абсурдно, але практично вся гра «Армінії» будувалася на тому, щоб віддати м'яч на голкіпера, а той придумає, куди краще віддати передачу. З усіх гравців команди з Білефельда саме він частіше за інших зустрічається з м'ячем. Також Ортега - лідер в топ-5 ліг за пасами в фінальну третину, точними передачами, пасами під удар і передачами в штрафну зону.

Ну і не тільки своєю грою ногами Ортега хороший. Десять кліншитів за сезон, коли ти граєш за найбідніший клуб ліги - чудовий результат. Настільки чудовий, що наступний сезон Штефан, з великою долею ймовірності, почне в самій «Баварії». Ортега зізнавався, що завжди брав приклад з Мануеля Нойєра, тому бути його дублером - честь для нього. У той же час чемпіони Німеччини незадоволені тим, на якому рівні знаходиться нинішній другий воротар команди Александр Нюбель , тож роздумують над тим, щоб віддати його в оренду.

Рідле БАКУ, «Вольфсбург»

Вік: 23 роки
Позиція: правий захисник

Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо чесно, то відсутність Баку в заявці на Євро-2020 вважаю головною помилкою Йоахіма Лева. Він викликав фулбека «вовків» на перші матчі відбору на ЧС-2022, але на цей раз чомусь вирішив залишити його за бортом. І це при тому, що з номінальних правих захисників в заявці є тільки Лукас Клостерманн з «РБ Лейпциг».

За підсумками сезону «Вольфсбург» повернувся в Лігу чемпіонів, а Баку став одним з ключових гравців команди Олівера Гласнера. Вихованець «Майнца» повністю вирішив проблему відсутності якісного правого захисника, відігравши в 31 матчі з 33 можливих. І тільки одного разу Баку виходив не з перших хвилин. З 6 забитими м'ячами 23-річний латераль є третім бомбардиром «Вольфсбурга», а з 6 гольовими передачами - другим асистентом. Тож він сповна відпрацював заплачені за нього влітку 10 мільйонів євро.

Футбол Гласнера завжди ґрунтується на активному використанні флангів, і такий мобільний і креативний латераль став для нього справжньою знахідкою. З сильних сторін Баку можна відзначити відмінний удар з дальньої дистанції і вміння діставати супротивників в підкаті тоді, коли це вже здається неможливим.

Андре СІЛВА, «Айнтрахт»

Вік: 25 років
Позиція: нападник

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2017 року «Мілан» купив Андре Сілву у «Порту» за 38 мільйонів євро в якості одного з найталановитіших форвардів Європи. Хто б тоді міг подумати, що для того, щоб повноцінно розкритися в топ-лігах , йому потрібно переїхати аж до Франкфурта. У Серії А португалець зумів забити лише 2 м'ячі, а після цього не виправдав надії в «Севільї», де грав на правах оренди.

У минулому сезоні Сілва забив 12 м'ячів і не мав постійного місця в стартовому складі. Але і цього виявилося для «Айнтрахта» досить, щоб викупити у россонері його контракт за 9 мільйонів. У підсумку за таку суму вони отримали форварда, який забив за сезон Бундесліги 27 голів і зробив 5 асистів . Навіть у Голанда менше. Тож не дивно, що зараз ім'я Сілви вже пов'язують з «Боруссією» Д і мадридським «Реалом».

Якби «Айнтрахт» не змазав кінцівку сезону і потрапив до Ліги чемпіонів, то 25-річному форвардові не було б сенсу кудись переходити. Але зараз складається відчуття, що він готовий знову спробувати себе в більш потужному проекті. До того ж є відмінний шанс підвищити свою вартість на майбутньому Євро-2020.

Джамал МУСІАЛА«Баварія»

Вік: 18 років
Позиція: атакувальний півзахисник

Getty Images/Global Images Ukraine

Наймолодший гравець в історії «Баварії», наймолодший автор голу в історії «Баварії» в Бундеслізі, наймолодший автор гола «Баварії» в Лізі чемпіонів, наймолодший гравець збірної Німеччини з 1954 року. Все це про Джамала Мусіалу , який по ходу сезону увірвався в основну обойму «рекордмайстерів» і отримав виклик на чемпіонат Європи.

Якщо раніше було незрозуміло, хто зможе замінити в «Баварії» легендарного Томаса Мюллера, то тепер це питання відпало саме по собі. У Мусіали є все, щоб стати ключовим гравцем мюнхенців на довгі роки. Джамал дуже швидкий , вміє миттєво приймати правильні рішення, володіє прекрасним далеким ударом і не боїться взагалі нікого.

У 25 матчах Бундесліги Мусіала зумів відзначитися 6 голами і 1 асистом . В середньому на гол 18-річний вундеркінд витрачає 140 хвилин. Неймовірні показники як для тінейджера .

Марвін ФРИДРІХ, «Уніон»

Вік: 25 років
Позиція: центральний захисник

Getty Images/Global Images Ukraine

Свого часу Фрідріх не зміг закріпитися в основі рідного «Шальке», хоч і отримував шанси в Бундеслізі. Після цього Марвін загубився десь в дублі «Аугсбурга», а в сезоні-2017/18 несподівано знайшов себе в «Уніоні».

Нинішній сезон, без сумнівів, став найкращим у кар'єрі Фридріха. Він - один з тих небагатьох футболістів, хто відіграв без замін усі 33 матчі. Саме цей 25-річний центрбек став ключовою фігурою в обороні «залізних», які сенсаційно вийшли до єврокубків. Фридріх прекрасно грає на другому поверсі, що дозволило йому забити 4 м'ячі за сезон, а також має гарну першою передачею.

«Уніон» - бідний клуб. Очевидно, влітку вони спробують заробити на своєму найкращому захиснику, якого вже хочуть забрати до себе «Байєр» і «Боруссія» М.

Даїті КАМАДА, «Айнтрахт»

Вік: 24 года
Позиція: атакуючий півзахисник

Getty Images/Global Images Ukraine

Дуже часто в футболі необхідно терпіння, щоб дочекатися результату. «Айнтрахту» довелося витратити три роки, щоб дочекатися прориву від Даіті Камади, який перейшов в команду ще влітку 2017 року з «Саган Тосу». Спершу японець цілий сезон просидів в резерві, а потім відмінно показав себе в оренді за «Сент-Трюйден». У сезоні-2019/20 Аді Хюттер почав підпускати Камаду до основи, але той особливо нічим не вразив.

Нинішній сезон став справжнім проривом для 24-річного японця, який з 12 гольовими передачами в активі поступається в гонці кращих асистентів тільки Томасу Мюллеру. Камада блискуче виконував стандарти, а його дриблінг і нестандартні рішення неодноразово залишали суперників не при справах.

Навряд чи варто чекати, що вже цього літа японець піде на підвищення, але якщо він видасть ще один такий сезон, то від покупців не буде відбою.

Джуд БЕЛЛІНГЕМ, «Боруссія» Д

Вік: 17 років
Позиція: центральний півзахисник

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку Беллінгему, який переходив в «Боруссію» Д з «Бірмінгема», видавали безліч авансів. Юний англієць провів прекрасний сезон в Чемпіоншипі , а його 22-й номер навіть вивели з обігу в «Бірмінгемі». На практиці ж виявилося, що Джуд повністю коштує тих 23 мільйонів євро, які за нього заплатили.

Беллінгем - сполучна ланка між обороною і атакою Дортмунда. У свої 17 років він майстерно керує вектором атаки команди і приймає дуже нестандартні рішення. Також 17-річний англієць прекрасно вміє читати гру, нівелюючи контратаки противників.

Особливо Джуд здивував у матчах плей-оф ЛЧ проти Ман Сіті, коли став наймолодшим англійцем, який забив у цьому турнірі. При цьому ще один гол був відібраний арбітрами за неіснуючий фол на Едерсоні. Після тих перфомансів Беллінгемом захоплювалася вся Англія.

З огляду на травму Джордана Хендерсона, все йде до того, що влітку Беллінгем буде в заявці Англії на Євро-2020. Ну а після відходу Санчо і Голанда він стане найціннішим активом «Боруссії» Д.

Меттью ХОППІ, «Шальке»

Вік: 20 років
Позиція: нападник

Getty Images/Global Images Ukraine

«Шальке» - найгірша команда цього сезону в топ-лігах. Хіба що «Діжон» у Франції був настільки ж безнадійним. У такій команді неймовірно складно проявити себе з кращого боку. Особливо нападнику. Але Меттью Хоппі це вдалося.

З 2017 по 2019 року Хоппі займався в американській філії академії «Барселони», а після цього перебрався в «Шальке». Цей сезон він починав в якості запасного форварда другої команди гельзенкірхенців , але коли остаточно стало зрозуміло, що ніхто з форвардів основної команди не здатний забивати в принципі, тренерський штаб залучив Хоппі.

Якби не цей американець, «Шальке» став би володарем найдовшої безвиграшної серії в історії Бундесліги. У матчі проти  «Хоффенхайма» Хоппі примудрився відзначитися хет-триком , а команда виграла 4:0. У недавньому переможному матчі з «Айнтрахтом» він теж був дуже хорошим, відзначившись голом і асистом . Тож Хоппі доклав ногу до двох з трьох перемог «Шальке» в цьому сезоні.

На тлі своїх партнерів Хоппі виділявся солідною швидкістю, а також постійною націленістю на ворота. Але йому було важко, оскільки інша команда просто стояла. Зараз складається враження, що в Другу Бундеслігу Хоппе не відправиться. Швидше за все, інші клуби Бундесліги захочуть бачити у себе цього таланта.

Максанс ЛАКРУА, «Вольфсбург»

Вік: 21 рік
Позиція: центральний захисник

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку минулого року  Вольфсбург» знайшов Лакруа в клубі другої французької ліги «Сошо», заплативши за нього 5 мільйонів євро. За якийсь рік Лакруа пройшов шлях від абсолютного ноунейма до захисника, яким цікавляться «Боруссія» Д і «Челсі».

Захист «Вольфсбурга» - другий найкращий в поточному сезоні Бундесліги. Менше, ніж «вовки», пропустив лише «РБ Лейпциг». І в цьому є величезна заслуга Лакруа , який за рахунок своєї фізики і відмінного вміння читати гру зацементував оборону команди.

Лакруа пропустив лише 4 матчі «Вольфсбурга» в цьому сезоні, а його середній бал за версією WhoScored становить дуже високі 7,04. З усіх гравців основи «вовків» вище тільки у кращого бомбардира команди Воута Вегхорста і капітана Максиміліана Арнольда.

Навряд чи «Вольфсбург» захоче продавати Лакруа перед сезоном в Лізі чемпіонів. У клубі прекрасно розуміють, що хороша гра в найпрестижнішому клубному турнірі Європи може ще сильніше підвищити вартість 21-річного француза. Тож дуже рекомендую пильніше постежити за цим хлопцем в наступній кампанії.

Бо СВЕНССОН, «Майнц»

Вік: 41 рік
Позиція: головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine

Цей список був би неповноцінним без людини, яка залишила «Майнц» в еліті німецького футболу.

Коли 41-річний данець очолив «Майнц», команда йшла на останньому місці (навіть нижче, ніж «Шальке»), набравши 6 очок в 15 матчах. Завершили сезон «карнавальники» на 13-й позиції з 39 очками в активі. Вдумайтеся тільки: в останніх 14 матчах команда Свенссона зазнала лише 2 поразок. Одна з них припала на крайній матч із надмотивованою «Боруссією» Д. Фантастика просто.

Бо Свенссон до «Майнца» працював в молодіжній команді «Ред Булла» із Зальцбурга, а також в «Майнці» U-19 і U-17. Так що поточний досвід - перший для нього на топ-рівні.

Данський фахівець перебудував «Майнц» на гру в три центральні захисники, що відразу ж стало давати свої плоди. Такого порядку в обороні у «карнавальників» не було з часів Томаса Тухеля, а за рахунок мобільних флангів команда стала краще задіювати своїх таранних центрфорвардів. Ідеальна адаптація.

Якщо «Майнц» під керівництвом Свенссона буде продовжувати рухатися в тому ж напрямку, то у цього фахівця є всі шанси отримати роботу в одному з топ-клубів країни.

Ілля Квіткін
Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
UKRAINE FAN
Ну Силву там обменивали на Ребича так что точно больше 9 млн обошелся!