Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА плей-офф
| Оновлено 25 травня 2021, 16:38
1818
11

Прогноз і анонс на перший раунд плей-оф. Західна конференція

На Заході все заплутано. Навіть у першому раунді

| Оновлено 25 травня 2021, 16:38
1818
11
Прогноз і анонс на перший раунд плей-оф. Західна конференція
Getty Images/Global Images Ukraine

Чемпіони вступають в бій уже в основному раунді плей-оф. Хто у них в опонентах, а хто може ними скоро стати? Наскільки сильні перші дві команди регулярного сезону в конференції? Дізнаємося дуже скоро. А зараз, поговоримо про протистояння команд Західної конференції в першому раунді постсезону?

«Лос-Анджелес Кліпперс» (4) - «Даллас Маверікс» (5)

Спостерігаючи за супер-данком Кавая в першому матчі серії (103-113), мимоволі замислюєшся про те, наскільки ці «Кліпперс» сильні, наскільки у них є запас міцності і чи «Даллас» просто відскочив того вечора.

 «Даллас» зміг перемогти в одному матчі, знімаю капелюха перед ними. Їхні гравці вийшли на паркет і виступили здорово», - говорив після матчу Тайрон Лю. Так, важливо відзначити, що у «Мевс» полетіло (47.2% з-за дуги), а Дончіч здобув тріпл-дабл. Але ближче до кінця матчу, після пари успішних атак підопічних Ріка Карлайла, камера вловила погляд рульового «Кліпперс». І в ньому читалася розгубленість. Команда відмінно рухає м'яч, постійно знаходить вільного на дузі, Кавай і Пол здатні розірвати будь-яку оборону поодинці. Тренер? У ЛАК немає ЛеБрона - лідера на паркеті і за його межами (всі ми пам'ятаємо, хто замовляв комбінації у вирішальні відрізки важливих матчів). Лю таким лідером точно не є. Хто стане рушієм прогресу, коли команда зупиниться в нападі? Або її притиснуть у серії? Адже навіть у 2019 році, коли «Голден Стейт» справлялися з Ленардом, тими самими лідерами у «Репторс» стали Паскаль Сіакам і... Нік Нерс. До речі, Кавай з Джорджем закинули 3 з 14 дальніх у першій грі серії плей-оф.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що зі статистикою в регулярному сезоні? Команди провели між собою три матчі. Перший закінчився побиттям підопічних Лю (124-73). ЛАК грали без Кавая. У спарених матчах в середині березня «Кліпперс» і «Мевс» обмінялися перемогами. Ленард грав в обох матчах. Тільки якщо перша гра вийшла рівною і ЛАК забрали перемогу собі з рахунком 109-99, то в наступному матчі Дончіч і компанія знову прикрили опонентів на дузі, а самі - розстріляли їх з дистанції. Відсоток реалізації дальніх у команд тоді склав: 28.1% у команди з Лос-Анджелеса і 44.1% у техасців. Що ми побачили в першому матчі серії? 27.5% і 47.2% з-за дуги у команд відповідно.

«Це його (Дончіча) пора року», - світився від радості тренер «Далласа» після першої перемоги в іграх на виліт.

Що ми маємо за підсумком? ЛАК раз виграли у «Мевс», але програючи їм, команда двічі зганьбилася в «регулярці». А в програному матчі плей-оф нічого не змогла показати на дузі (підопічні Тайрона Лю забивали 41.1% 3-очкових по сезону - 1-е місце в НБА). І у каліфорнійців так і не знайшлося гідного лідера на паркеті (або за його межами).

Проблема ЛАК у психології? Не варто цього виключати. Всі ми пам'ятаємо поразку від «Денвера» в торішньому плей-оф. Але перший раунд - це, очевидно, не їхня межа: «Ніхто сильно не засмутився з приводу поразки. Ніщо хороше не дістається легко», - заспокоїв фанатів «Кліпперс» Пол Джордж: «У нас багато чого не виходило, було чимало поганих ігрових епізодів за участю нашої команди. Планую, що в наступній зустрічі ми завдамо удару у відповідь».

Прогноз на серію: перемога «Кліпперс» 4-3

«Юта Джаз» (1) — «Мемфіс Гріззліс» (9)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Я завжди кажу: «Якщо ти не віриш у самого себе, то хто тоді повірить?» Такий же підхід у мене на майданчику», - заявив Джа Морент після першого матчу з «Ютою». Справжньою несподіванкою стала поразка чемпіона регулярного сезону НБА в грі з командою, яка зайшла до вирішального раунду ігор на виліт через сито плей-ін. Тим більше, що головною зброєю «ведмедів» у тому матчі стала більша кількість атак, ніж у опонента: забрали чужий щит і змусили «Джаз» частіше втрачати м'яч. Ах да, у «Юти» зовсім не пішли дальні кидки, а лідер команди – Гобер - зробив лише 4 кидки по кільцю і за 25 хвилин на паркеті дістав 6 фолів.

Так, стійте. Руді Гобер - лідер «Юти»? Доновану Митчеллу лікарі заборонили грати в першому матчі постсезону: «Вибачте... Скоро буду на місці», - заспокоїв уболівальників «Джаз» молодий захисник. Наскільки його участь у серії необхідна команді? - в кінці березня опоненти за п'ять днів провели між собою три гри. Підопічні Снайдера виграли в кожній з них. У перших двох матчах грав Донован і набирав по 35 очок за матч, реалізувавши 10 дальніх кидків з 14-ти. Коли 45-й номер в строю, «Джаз» закидали «Мемфісу» не менше 37% «трьох». Без нього - 32.7% в «регулярці» і 25.5% у першій їхній зустрічі в плей-оф.

Тобто, Мітчелл на паркеті дає своїй команді той необхідний ресурс у нападі, який здатний позбавити «Гріззліс» будь-яких шансів на продовження боротьби в плей-оф - хороший відсоток реалізації 3-очкових. А «Юта», в свою чергу, вміло цим користується - вони перші в лізі за кількістю таких кидків (43 за матч по сезону). І треті за пропущеними очками за гру. А значить, Куїну Снайдеру навіть не потрібно міняти підхід до опонента. Його команда і так здатна обробити «Мемфіс» під горіх.

«Юта» - найкраща команда в лізі на даний момент. Ми грали з ними раніше в сезоні і, очевидно, не впоралися», - каже Джа Морент.

Так на що ж розраховувати молодому лідеру «ведмедів» у цій серії? На пристойний командний захист «Мемфіса» (6-й захисний рейтинг в лізі), і на те, що вдасться вимотати в цілому вікову команду з Солт-Лейк-Сіті своїм швидким темпом гри (8-і в регулярному сезоні). І якщо Донован Мітчелл пропустить ще одну гру команд, то це буде взагалі здорово для Морента і компанії.

Прогноз на серію: перемога «Юти» 4-2

«Денвер Наггетс» (3) — «Портленд Трейл Блейзерс» (6)

Getty Images/Global Images Ukraine

Ніде правди діти, що вважаю «Трейл Блейзерс» тіньовими фаворитами цього постсезону. За умови проходження першого раунду плей-оф. Команда Террі Стоттса не давала претенденту на звання МВП сезону, Николі Йокічу, бути ефективним на асистах: «Суперник вивів моїх партнерів по команді з гри, так що я не міг задіяти хлопців. Я віддав мало асистів». А також оголила проблеми «Наггетс» із лавкою запасних. Резервісти «Денвера» зібрали лише 20 очок на чотирьох. У «Портленда» Саймонс і Ентоні на двох пробили позначку в 32 бали: «Анферні (Саймонс) виріс на наших очах як гравець», - влучно зазначив Ліллард.

А що ж сам Деміан? Поки він на майданчику (разом з Ковінгтоном), «Трейл Блейзерс» нема про що хвилюватися. Їхній +/- дорівнює 25-и і 21-у відповідно. Лідер «Портленда» набрав 34 очки в першому матчі серії (як і Йокіч) і довів, що перемога над «Наггетс» у заключному турі регулярного чемпіонату (132-116) - не випадкова.

А от інші два очних матчі «регулярки» підопічні Майкла Мелоуна виграли у орегонців. Але якщо у переможному матчі в кінці лютого у команди ще був здоровий Джамал Мюррей, то в середині квітня різниця в рахунку між опонентами склала тільки один бал. Так що, тримаємо в думці, що Мюррей своїй команді в цьому плей-оф допомогти не зможе. А тут ще й Ліллард такий мотивований: «Не можу описати, як сильно мені хочеться взяти титул. Хочу зробити це для міста. Хочу, щоб по вулицях Портленда пройшов парад».

Обидві команди вміють грати в нападі: 2-й рейтинг у «Портленда» і 7-й - у «Денвера». Захист стане ключовим фактором в цьому протистоянні? У команди Майкла Мелоуна оборонна система вибудувана набагато краще. Проти передостанньої у «Трейл Блейзерс». Але ситуативно Террі Стоттс переграв свого опонента саме за рахунок грамотно вибудуваної оборони проти Йокіча: «Нам комфортно бути в ролі аутсайдера. Наш оборонний план проти Йокіча - ми хотіли, щоб він намагався набирати очки сам, але не міг задіяти передачами партнерів по команді», - зазначив Юсуф Нуркіч.

Так як же «Денвер» примудрився програти? Мабуть, команда прагне повторити успіх минулорічного плей-оф, коли хлопці з Колорадо двічі відігралися в серіях з 1-3 і проходили далі. Той випадок, коли зійшлися дві команди, яким зручніше наздоганяти, ніж виходити вперед.

Прогноз на серію: перемога «Денвера» 4-3

«Лос-Анджелес Лейкерс» (7) — «Фінікс Санз» (2)

Getty Images/Global Images Ukraine

Цей рік наповнений несподіванками і здивуваннями. Спершу «Юта» виграє регулярний чемпіонат, потім «Юта» програє «Мемфісу» першу гру плей-оф. А тепер ось і «Лейкерс» програли перший матч основного раунду постсезону.

А якщо серйозно, давайте обговоримо, чому так сталося і на що здатний «Фінікс» у цій серії? По-перше, згадаємо про травму ЛеБрона Джеймса, яку він отримав ще в регулярному сезоні, з якою грав проти ГСВ в раунді плей-ін. Щоб повністю від неї відновитися, баскетболістові потрібно ще півтора-два тижні. Потім згадаємо травму ЛеБрона вже в самому матчі з ГСВ. А також, і той момент, коли травмований лідер ЛАЛ забивав через Каррі переможний кидок у поєдинку.

Але навіть одноногий, одноокий і однорукий ЛеБрон зіграв на пристойному рівні (18; 7; 10). Хто провалився? Ентоні Девіс. Друга зірка каліфорнійців набрав лише 13 очок, реалізувавши при цьому лише 5 з 16 кидків. Але ж у арізонців тільки 9-й оборонний рейтинг в лізі - далеко не найвищий, щоб зупинити двох суперзірок.

 «Ми нізащо не переможемо «Санз», якщо я продовжу грати подібним чином», - заявив після матчу форвард діючих чемпіонів ліги.

Крім того, ЛАЛ програли свій щит. Ейтон зібрав одразу 8 підбирань в нападі (інша команда - стільки ж). Але ж за підбираннями на чужому щиті «Фінікс» - 3-й з кінця у всій НБА. Додайте сюди абсолютний провал з-за дуги - 26.9% (35.4% по сезону в середньому), а також самовідвід Кентавіуса (1 з 7 з-за дуги) і Кайла (0 з 2 з гри і 0 очок). Як ви думаєте, що ми отримуємо? Правильно... думку Шека: «Проблема «Лейкерс» у серії з «Санз» у тому, що їм не вдасться залякати суперника».

Іншими словами, каліфорнійці були ошелешені цим «Фініксом». Як підтвердження - команда закинула лише 17 з 28 штрафних. Що навіть за мірками Янніса у відповідальних матчах - забагато промахів. Тим більше, що у повному складі «Лос-Анджелес» так жодного разу і не зіграв з другою командою Західної конференції (рахунок в «регулярці»: 1-2 на користь «Санз»).

Чи здатні гравці «Фінікса» виграти і другий поєдинок серії? Це цілком можливо. «Лейкерс», очевидно, перебиті і мандражують. Вони зараз - у нокдауні. Чому б не відправити їх туди вдруге?

Але програти цьому «Фініксу» більше двох матчів навіть одноногому, однорукому і одноокому Джеймсу буде досить непросто. Тому що всі їхні перелічені вище промахи абсолютно точно можна виправити. Навіть в межах однієї серії. І Френк Фогель вже зайнявся рішеннями цих головоломок, адже, як відомо, захист виграє титули. Так ось, у «Лейкерс» він найкращий в НБА: «Ми були недостатньо гарні в першій зустрічі, але якщо в другому матчі знову обмежимо «Фінікс» 99 очками, у нас будуть хороші шанси».

Прогноз на серію: перемога «Лейкерс» 4-2

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Знову чотири на Вестфалені. Боруссія Д вийшла до півфіналу ЛЧ
Футбол | 16 квітня 2024, 23:57 11
Знову чотири на Вестфалені. Боруссія Д вийшла до півфіналу ЛЧ

Команда Едіна Терзича двічі на власному полі перевертала хід двоматчевої дуелі проти «Атлетіко»

Реал знайшов воротаря, який буде конкурувати з Луніним за місце у старті
Футбол | 16 квітня 2024, 10:16 5
Реал знайшов воротаря, який буде конкурувати з Луніним за місце у старті

Філіп Йоргенсен може перейти в «королівський клуб»

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Пане В'ячеславе, ну як може бути хоч тіньовим, хоч якимось ще фаворитом команда без захисту? Ви ж самі використовуєте аксіому про захист, який виграє серії, щодо ЛАЛ. А з ПТБ несподівано все навпаки. Знову особисті симпатії?
І при цьому цей тіньовий фаворит цілого постсезону за вашим же прогнозом не є фаворитом навіть у першому раунді. При тому, що далі суперники ще сильніші за Денвер. Дуже логічно.
Тарас Бульба
Що це за поток свідомості, пане Шевченко? Це прикол якийсь?
"... Так, важливо відзначити, що у «Мевс» полетіло (47.2% з-за дуги), а Дончіч здобув тріпл-дабл. Але ближче до кінця матчу, після пари успішних атак підопічних Ріка Карлайла, камера вловила погляд рульового «Кліпперс». І в ньому читалася розгубленість. Команда відмінно рухає м'яч, постійно знаходить вільного на дузі, Кавай і Пол здатні розірвати будь-яку оборону поодинці. Тренер? У ЛАК немає ЛеБрона - лідера на паркеті і за його межами (всі ми пам'ятаємо, хто замовляв комбінації у вирішальні відрізки важливих матчів). Лю таким лідером точно не є. Хто стане рушієм прогресу, коли команда зупиниться в нападі? Або її притиснуть у серії? Адже навіть у 2019 році, коли «Голден Стейт» справлялися з Ленардом, тими самими лідерами у «Репторс» стали Паскаль Сіакам і... Нік Нерс. До речі, Кавай з Джорджем закинули 3 з 14 дальніх у першій грі серії плей-оф..."
Тарас Бульба
Що до посту, то це так би мовити якийсь набір слів ні про що,але про все. Так пишуть в дешевих штатських ЗМІ юні фрілансери на копійчаних заробітках, а не в тематичних виданнях. Вода, вода, ще раз вода. Аби написать. Про ЛАК - дуже мсішно вийшло: суперданк, який ні на що не впливає розглянуто, а про . Доречі, Клебер сказав у гадеті "Далас Морнінг Стар", що буде пам"ятати, як послизнувся та ще краще "прихватить" Кавая. А що з "Далас"? Лише "відскочив", чи побив "команду, де нема одноногого ЛеБрона, а є жовтолиций Тайрон Лю? Це -перл, про ЛеБрона та Лю. Чекаю нових пародій
Lion
Портлан фаворит в Лас Вегасе выиграть серию в Денвера!
Но Портленду нужно было менять тренера несколько лет назад, этот тренер для плей офф слабый ничего за исключением одного года не показал.
Zinch87
Вкотре читаю i дивуюсь... Нi тобi розбору матчапiв, нi высновкiв за рахунок чого одна чи iнша команда зможуть перемогти, нi тактичного розбору... Якась вода, а точнiше кисiль... Про Лейкерс - Фiнiкс це взагалi пiсня... Жодного слова про травму Поа, жодного слова про Фiнiкс взагалi... Якiсь цитати незрозумiлi... Сподiваюсь ви зробите висновки, адже не один я такi зауваження роблю.