Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 травня 2021, 21:26
25996
22

П'ять бразильців, яких Шахтар відкрив футбольному світу

«Гірники», які сьогодні святкують 85-річчя, прекрасно навчилися працювати з бразильськими талантами

| Оновлено 24 травня 2021, 21:26
25996
22
П'ять бразильців, яких Шахтар відкрив футбольному світу
Getty Images/Global Images Ukraine. Вілліан та Фернандіньо

Зараз вже складно пригадати конкретну дату, коли в «Шахтарі» остаточно вирішили міцно зосередити свою трансферну політику на південноамериканському регіоні й, зокрема, Бразилії, але багато в чому завдяки цьому рішенню «гірники» змогли за останні пару десятиліть зробити грандіозний ривок у розвитку.

Якщо в клубному рейтингу УЄФА 2000 року «Шахтар» поряд з «Кривбасом» займав 104-те місце, позаду таких колективів, як кіпрський «Анортосіс», латвійський «Сконто» і грецький «Іонікос», то зараз «гірники» йдуть на 18-му рядку, що є найвищим ступенем серед усіх команд, які представляють Східну Європу.

Не дивно, що успіхи «Шахтаря» привертали та привертають увагу до гравців цієї команди з боку європейських топ-клубів. Сьогодні ми пропонуємо згадати п'ятірку найбільш успішних бразильців, яких футбольному світу відкрили «гірники», і які після української Прем'єр-ліги продовжили кар'єру в найсильніших європейських лігах.

Луїс АДРІАНО

Матчів за «Шахтар»: 265
Голів за «Шахтар»: 128
Асистів за «Шахтар»: 41

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованцю «Інтернасьонала» Луїсу Адріано вдалося привернути до себе увагу на клубному чемпіонаті світу 2006 року, коли він, вийшовши на заміну в півфіналі турніру проти єгипетського «Аль-Ахлі», зумів забити і принести своїй команді важливу перемогу, а з нею і вихід у фінал. У вирішальному поєдинку бразильці сенсаційно переграли «Барселону» (1:0), але все-таки головною молодою зіркою того «Інтернасьонала» був Алешандре Пато, який згодом перебрався до «Мілана».

Що стосується Луїса Адріано, то його наступною великою зупинкою у футбольній кар'єрі після «Інтернасьонала» став саме «Шахтар». В Україну молодий бразилець перебрався на початку березня 2007 року за 3 мільйони євро. На той момент конкуренція в нападі у «гірників» була дуже суттєвою - Чіпріан Маріка, Брандао, Андрій Воробей, Олексій Бєлік. Кожен з них претендував на свою частку ігрового часу, а тому спочатку Луїсу Адріано довелося непросто. Та й ігрові характеристики молодого бразильця, відверто кажучи, спершу викликали питання. Аж надто багато моментів тринькав Луїс...

Але з часом, отримавши довіру від тренерського штабу, Адріано перетворився на ключового нападника донецької команди. З нею він виграв Кубок УЄФА в 2009 році, забивши в фіналі «Вердеру», з нею він пізнав чимало солодких миттєвостей від виграних матчів в Лізі чемпіонів, де встановив феноменальне досягнення, відзначившись пента-триком у воротах БАТЕ. Більш того, саме Луїс Адріано зі 128 забитими м'ячами в активі нині є найкращим голеадором «Шахтаря» за всю історію донецького клубу.

Влітку 2015 року інтерес до Луїса Адріано проявив «Мілан», який викупив контракт бразильця за 14 мільйонів євро. В італійській Серії А форвард провів півтора року, після чого на два з половиною сезони поїхав в московський «Спартак», а з літа 2019-го виступає на батьківщині за «Палмейрас», будучи однією з головних зірок команди. Примітно, що з «зелено-білими» Луїс Адріано в минулому році виграв Кубок Лібертадорес і Кубок Бразилії, залишаючись в свої 34 роки вельми грізним форвардом для захисту і воротарів команд-суперниць.

Важливо, що за часів кар'єри в «Шахтарі» Луїс Адріано зумів дебютувати в національній збірній Бразилії. З 2014 по 2015 роки форвард провів чотири поєдинки за «селесао», у всіх з яких його команда святкувала перемоги.

Дуглас КОСТА

Матчів за «Шахтар»: 202
Голів за «Шахтар»: 38
Асистів за «Шахтар»: 40

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець академії «Греміо» Дуглас Коста провів лише один сезон в бразильській Серії А, перш ніж його видивилися скаути «Шахтаря». У січні 2010 року «гірники» заплатили 8 мільйонів євро за трансфер 19-річного на той момент бразильця, про талант якого говорили чимало, але реалізувати який футболістові ще належало старанною роботою на тренуваннях і під час матчів.

У «Шахтар» Дуглас Коста перебрався одночасно зі своїм співвітчизником Алексом Тейшейрою, але на відміну від нього, зумів набагато швидше адаптуватися до нових реалій. Зробити це Дугласу вдалося, мабуть, навіть раніше найоптимістичніших прогнозів на цей рахунок. З перших же днів в Україні бразилець не переставав дивувати фантастичною швидкістю, технікою, а також абсолютно непередбачуваними траєкторіями польоту м'яча після ударів, які, як іноді здавалося, порушують всі існуючі нині закони фізики. Наприклад, «Таврії» Коста забив так легко, невимушено й непередбачувано, немов для нього це було звичайним заняттям.

Яскрава та успішна гра в «Шахтарі» призвели до того, що в листопаді 2014 року Дуглас Коста дебютував за національну збірну Бразилії. У стані «селесао» хавбеку вдалося затриматися, і навіть взяти участь у фінальній частині чемпіонату світу-2018. Всього ж Коста провів 31 поєдинок за національну команду Бразилії, записавши на свій рахунок 3 забиті м'ячі.

Влітку 2015 року Дуглас Коста був проданий «Шахтарем» головному гранду німецького футболу «Баварії» за 30 мільйонів євро. На той момент ця сума стала третьою в рекордній літописі вихідних трансферів донецького клубу.

У Німеччині Дуглас Коста провів два сезони, після чого був відданий в оренду «Ювентусу» із зобов'язанням викупу. У жовтні минулого року мюнхенський гранд погодив з туринцями питання повернення бразильця на правах оренди, але травми не дозволили Дугласу стати важливим гравцем для команди. Нещодавно «Баварія» оголосила про те, що повертає Косту в «Ювентус», а незабаром італійський клуб оприлюднив заяву про те, що найближчий рік бразилець проведе в оренді в рідному для нього «Греміо». За час перебування в Італії і Німеччині Дуглас Коста встиг по три рази виграти чемпіонати цих країн, фактично здобуваючи «золото» в кожному з шести сезонів виступів в топ-лігах після від'їзду з «Шахтаря», де бразилець також встиг стати 5-разовим чемпіоном України.

ВІЛЛІАН

Матчів за «Шахтар»: 221
Голів за «Шахтар»: 37
Асистів за «Шахтар»: 63

Getty Images/Global Images Ukraine

За вихованця «Корінтіанса» Вілліана влітку 2007 року «Шахтар» віддав рекордні на той момент для клубу 19 мільйонів доларів. Це був однозначний ризик, адже ніхто не знав, чи зуміє бразилець, якому на момент переїзду в Україну ледь виповнилося 19 років, реалізувати свій потенціал. А про здібності Вілліана говорили чимало хорошого, треба було тільки їх втілити в життя.

У «Шахтарі» Вілліану належало витримати непросту конкуренцію, оскільки разом з ним у донецький клуб в те трансферне вікно прийшли не менш зіркові й дорогі конкуренти в особі Нері Кастільо та Ілсіньо. Але це не збентежило молодого бразильця, швидкістю і технікою якого незабаром захоплювалася ледве не уся українська Прем'єр-ліга.

Але моментом істини для Вілліана в «Шахтарі» став сезон-2012/13, коли «гірники» потрапили до дуже непростої групи Ліги чемпіонів з «Ювентусом», «Челсі» та «Норшелланном», й зуміли фінішувати другими, услід за італійцями, але попереду англійців. Проти лондонців Вілліан на «Стемфорд Брідж» видав, мабуть, один з кращих своїх матчів у кар'єрі, коли забив двічі, а «Шахтар» був близький до сенсаційної виїзної нічиєї, яку впустив лише в компенсований до другого тайму час (2:3).

За рік до цього, в листопаді 2011 року, Вілліан дебютував у національній збірній Бразилії. Там він зумів затриматися надовго, взявши участь у фінальних частинах чемпіонатів світу 2014 і 2018 років, а також виграв Кубок Америки в 2019-му. Всього за «селесао» Вілліан провів 70 поєдинків, відзначившись у них 9 забитими м'ячами і 15 результативними передачами.

«Шахтар» Вілліан залишав не без нюансів. Через це бразилець не безпосередньо перейшов в один з європейських топ-клубів, а спершу півроку провів в «Анжі», який на початку 2013 року активував клаусулу хавбека в 35 мільйонів євро, а через півроку за такі ж гроші відпустив того в «Челсі». За «синіх» Вілліан провів сім сезонів, двічі стаючи чемпіоном Англії, один раз виграв Лігу Європи, а також два рази був визнаний гравцем року в команді. Влітку минулого року Вілліан перебрався в «Арсенал», гравцем якого є і на цей день.

ФРЕД

Матчів за «Шахтар»: 155
Голів за «Шахтар»: 15
Асистів за «Шахтар»: 15

Getty Images/Global Images Ukraine

До переходу в «Шахтар» вихованець «Інтернасьонала» Фред встиг провести цілий сезон за першу команду рідного клубу в бразильській Серії А, будучи гравцем стартового складу. Незважаючи на не найбільш вражаючу антропометрію, в «Шахтарі» повірили в здібності центрального півзахисника, здатного зіграти як в опорній зоні, так і під нападником, й заплатили за його трансфер 15 мільйонів євро.

Примітно, що в один час з Фредом в «Шахтар» прийшов ще один центральний хавбек - Фернандо з «Греміо», якого підписали за 11 мільйонів євро. А у складі «гірників» на той час грали Тарас Степаненко та досвідчений Томаш Хюбшман, конкурувати з якими молодим бразильцям було не так просто. Але якщо Фернандо знітився й не зміг себе проявити, то Фред, проявивши наполегливість, поступово добрався до найвищого щабля визнання в «Шахтарі».

У листопаді 2014 року Фред був викликаний в національну збірну Бразилії, де дебютував в товариському матчі проти Туреччини (4:0). У 2015 році півзахисник взяв участь із «селесао» в Кубку Америки, а потім на тривалий час випав з обойми національної команди, повернутися в яку йому вдалося напередодні фінальної частини ЧС-2018. Це пояснюється тим, що за Паулу Фонсеки в «Шахтарі» Фред перетворився на ключового гравця першої команди, що не залишилося непоміченим тренерським штабом «селесао». Поїхавши на ЧС-2018, Фред, щоправда, не провів на турнірі жодного матчу.

Влітку того ж 2018 року Фред за рекордну для «Шахтаря» суму в 59 мільйонів євро перейшов в «Манчестер Юнайтед». За Жозе Моуріньо заграти у бразильця в стані «червоних дияволів» не вдалося, а ось за Уле-Гуннара Сульшера, який змінив португальця згодом та надав більше шансів і довіри бразильському хавбеку, той в цілому не розчаровує. Зокрема, в АПЛ-2020/21 Фред взяв участь в 30 поєдинках, 27 з яких починав у стартовому складі, а нещодавно хавбек після майже трирічної паузи знову отримав виклик до національної збірної Бразилії.

ФЕРНАНДІНЬО

Матчів за «Шахтар»: 281
Голів за «Шахтар»: 52
Асистів за «Шахтар»: 50

Getty Images/Global Images Ukraine

Фернандіньо перейшов у «Шахтар» влітку 2005 року з «Атлетіко Паранаенсе» за 7,8 мільйонів євро. Навколо цього хавбека не ганялися топові клуби Європи, але скаутам «гірників» працьовитий півзахисник сподобався, й український клуб зробив на нього ставку. Як виявилося, не дарма.

На момент появи Фернандіньо в центрі півзахисту в «Шахтарі» діяли Франселіно Матузалем, Анатолій Тимощук, Маріуш Левандовські, Ігор Дуляй та Томаш Хюбшман, витіснити будь-кого з яких для молодого бразильця було непростим завданням. Але Фернандіньо не поспішав прориватися на саму вершину, вважаючи за краще підніматися туди поступово. І такий підхід повністю виправдав себе. За кілька років Фернандіньо став тим, хто замінив в команді Матузалема, а згодом і зовсім став ключовим гравцем для «гірників».

Восени 2010 року Фернандіньо в матчі проти «Оболоні» зламав ногу. Багато хто з фахівців пророкували, що бразилець більше ніколи не зможе грати в футбол на серйозному рівні, але після двохсот днів, проведених у лазареті, хавбек все-таки повернувся, а незабаром заграв навіть краще, ніж перед цією серйозною травмою. У серпні 2011 року Фернандіньо дебютував у національній збірній Бразилії, з якою згодом зіграв на двох чемпіонатах світу (2014 та 2018) і двох Кубках Америки (2015 та 2019).

Влітку 2013 року «Шахтарю» надійшла пропозиція на 40 мільйонів євро від «Манчестер Сіті» про продаж Фернандіньо, яка була прийнята керівництвом «гірників». На той момент це був рекордний продаж в історії донецького клубу, який до наших днів був перевершений лише двічі - на трансферах Алекса Тейшейри (50 млн євро) і Фреда (59 млн євро).

За останні вісім років в «Манчестер Сіті» Фернандіньо провів під 350 матчів за «городян», вигравши чотири чемпіонати Англії, шість Кубків англійської ліги, два Суперкубка Англії і один Кубок Англії. Нині, незважаючи на 36-річний вік свого ветерана, англійський клуб, за повідомленнями з авторитетних джерел, прийняв рішення продовжити контракт з Фернандіньо до липня наступного року, адже Хосеп Гвардіола захоплюється професіоналізмом і віддачею від гравця, не бачачи поки реальної можливості замінити того кимось іншим.

Оцініть матеріал
(167)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 03:30 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 34
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Yura Юрий
Тешейра не бразилец??? или Андриано и Фред круче? ))))
ctrag-o9
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Oleg Savchuk
А мав би українців відкривати,ушльопки сепарські, тьфу
Grigorio666
А де ТАЙСОН, ІЛСІНЬО, БРАНДАО, ЖАДСОН і ТД???
Grigorio666
А де ЖАДСОН, ІЛСІНЬО, ТАЙСОН, БРАНДАО і ТД.???
ZAKARPATFAN
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
лом
А мне очень нравилась манера игры Илсиньо. Сейчас бегает себе за Филадельфию Юнион.
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
BUCH
Адриано и Фред были очень подлыми игроками....
Володимир Ляшенко
А ще Алекс Тейшейра! Класно грав у Шахтарі! А які голи забивав, особливо в ворота Динамо! Ех, були славні часи! Розривали те нікчемне ДК по 3:0, 4:1
Semiramida
К выше написанному можно добавить лишь одно: " Бразилия как сборная после триумфа 2002 года вот уже 20-ть лет ничего серьёзного из себя не представляет не только в мировом масштабе на чемпионатах мира, но и на Копа-Америки (Чемпионат Латинской Америки). А при появлении в составе сборной Бразилии бывших игроков - бразильцев Шахтера мы запомнили Бразилию, как позорище на домашнем чемпионате мира 2014 и игры Бразилия - Германия 0:7 , Бразилия - Голландия 0:3! А эти пять бывших игроков бразильцев Шахтера затерялись в топовых чемпионатах! Вот и все, что надо знать о великих бразильцах Шахтёра и его базе! Другое дело Динамо К! Воспитало и подготовило трёх обладателей Золотого мяча (Блохин, Беланов, Шевченко)! Но это уже совсем другая история. .
VAD
Спортуа никак не налижется, прямо написать шо просрали юбиленый сезон нельзя
Bolshoi
То не Шахтер научился, то Луческу умел работать.