Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 травня 2021, 22:19
4827
8

Чи справедлива дискваліфікація Гельзіна? Думка юриста

Сергій Пошелюзний детально розібрав ситуацію

| Оновлено 24 травня 2021, 22:19
4827
8
Чи справедлива дискваліфікація Гельзіна? Думка юриста
ФК Олімпік. Владислав Гельзін

Контрольно-дисциплінарний комітет Української асоціації футболу дискваліфікував Президента ФК «Олімпік» (м. Донецьк) Владислава Гельзіна на 5 років.

Підставою для дискваліфікації В. Гельзіна стала поведінка, яка шкодить репутації футболу, у зв’язку з чим до Президента ФК «Олімпік» застосовані санкції:

  • заборонено здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з футболом (адміністративну, спортивну та ін.) строком на 5 (п’ять) років, а також 5 (п’ять) років умовно;
  • зобов’язано сплатити обов’язковий грошовий внесок у розмірі 250 000 (двісті п’ятдесят тисяч) гривень.

Дисциплінарними правилами УАФ дійсно передбачено, що поведінка, яка шкодить репутації футболу, є одним із порушень за яке можуть бути накладені санкції, в тому числі обов’язковий грошовий внесок та заборона здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з футболом. Цими ж правилами передбачено принцип відповідності покарання порушенню, а метою покарання повинно бути запобігання порушенням у майбутньому.

Правилами також встановлено критерій застосування дисциплінарної санкції – мають бути враховані усі обставини конкретної справи.

Тож виникають питання: чи є покарання В. Гельзіна відповідним порушенню і чи враховано КДК усі обставини цієї справи? 
Зі змісту Дисциплінарних правил УАФ слідує, що 250 000 грн. – це максимальний розмір обов’язкового грошового внеску, який може бути застосовано до фізичної особи, а заборона здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з футболом – також по суті є максимальним видом покарання, оскільки обмежує права та можливості конкретної особи у футбольній сфері. 

Варто зауважити, що Дисциплінарні правила УАФ не містять верхньої та нижньої межі такого покарання як заборона здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з футболом. Фактично КДК УАФ визначаючи строк відсторонення від футболу на власний розсуд приймає рішення про «суворість» такого покарання та його відповідність порушенню. 

Разом із тим, строк у 5 років є значним не тільки для українського футболу. У сьогоденних реаліях навіть світові топ-клуби не мають можливості планувати стабільне функціонування впродовж найближчих 5 років, що говорити про український клуб, який ще 10 років назад був учасником Другої ліги, з 2014 року позбавлений можливості знаходиться на території міста, де клуб було засновано, і який після рішення КДК УАФ може бути позбавлений подальшого фінансування. 

Тому вказане рішення КДК УАФ не видається взірцем об’єктивності та неупередженості, оскільки ще невідомо, що може зашкодити українському футболу більше, емоції президентів клубів, чи відсутність таких клубів, які й дають українському футболу життя. 

Тож чекаємо на апеляційний розгляд справи «Гельзіна» та, що цілком можливо, на розгляд справи Спортивним арбітражним судом. 

Спеціально для Sport.ua, партнер АО REF PARTNERS, адвокат Сергій Пошелюзний. 

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Даніеле ДЕ РОССІ: «Було нелегко. Мілан – сильна команда»
Футбол | 19 квітня 2024, 05:25 2
Даніеле ДЕ РОССІ: «Було нелегко. Мілан – сильна команда»

Наставник «вовків» радий тріумфу своїх підопічних

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 6
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vitaha33
Хоч Гельзін і засранець, але УАФ це мафія разом з КДК, і якщо по формі Гельзін неправий, то по суті підтримуючи сказане на 200%
Муґунот Уух
а поведение судей,КДК, Лучи, УАФ не вредит репутации футбола?
если Гельзу впаяли пятерик, то тогда всем вышеперечисленным - 10 надо
Elblanko
Хочу щоб всі юристи зібрались і подали апеляцію в лозану на уаф. За то шо вони роблять погану репутацію нашому футболу. Уроди.
Elblanko
Дисциплінарними правилами УАФ дійсно передбачено, що поведінка, яка шкодить репутації футболу, є одним із порушень за яке можуть бути накладені санкції,
_____
Не пам'ятаю щоб когось з арбітрів покарали.
Yelsss
Покарання засуворе.
Хватило 2 роки+3 умовно+ 150000 грн штраф
Vaso
Может и наказание строгое. но быковать не надо Гельзину.