Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА плей-офф
| Оновлено 23 травня 2021, 15:28
2242
6

Прогноз і анонс на перший раунд плей-оф. Східна конференція

Поговоримо про кращу вісімку Сходу та їхні шанси на другий раунд ігор на виліт?

| Оновлено 23 травня 2021, 15:28
2242
6
Прогноз і анонс на перший раунд плей-оф. Східна конференція
Getty Images/Global Images Ukraine

Ось і розпочався заключний етап чемпіонату НБА 2020/2021. «Бостон» і «Вашингтон» нашого Олексія Леня пройшли в основний раунд постсезону, а у «Філадельфії» - переможця Сходу - найбільш приваблива сітка на шляху до фіналу конференції. Але зараз поговоримо з вами про перший раунд плей-оф. Тим більше, що вже на цій стадії на нас чекають протистояння «Бакс» із «Хіт», «Нетс» із «Селтікс» і, найбільш неймовірна пара, «Нікс» із «Хокс». Поговоримо про ці та інші пари детальніше?

«Мілуокі Бакс» (3) — «Маямі Хіт» (6)

Джиммі Батлер і, в цілому, захисна система «Хіт» зупинили Янніса в минулому розіграші матчів на виліт у другому раунді (4-1). Зараз вони зустрічаються вже в першому. Як буде у цьому році? Адже «Бакс» серйозно оновили свій ростер і... відбили охоту грати в баскетбол у свого лідера. Двічі МВП не потрапив навіть до числа претендентів на найпрестижнішу індивідуальну нагороду НБА цього сезону. Та й навіщо це Адетокумбо, коли гідну старість своїм правнукам він уже забезпечив? В іншому, не забуваємо, що це битва третьої команди Східної конференції та фіналіста НБА-2020, бій одного з кращих баскетболістів сучасності (грік-фрік) і однієї з найкращих систем у світі спорту (Пет Райлі). І так, це тільки перший раунд.

«Неважливо, програвали ми чи ні цій команді в минулому, це не має значення», - розмірковував Кріс Міддлтон у кінці регулярного сезону. Вже тоді було зрозуміло, що ймовірність зустрічі «Бакс» і «Хіт» висока. Цікаво, чи змінилися думки форварда, коли пара опонентів остаточно сформувалася? Адже боятися підопічним Майка Буденхольцера є чого.

Коли все гвинтики в команді тренера Спо здорові і грають, вони здатні вимкнути грека з гри, зробити його неефективним. Янніс проходить під кільце? Здвоювання і перекриття всіх напрямків можливого пасу від грека з 3-секундної зони. Янніс на дузі? Так, кидай, будь ласка. Ми знаємо, що багато ти не закинеш. На дистанції з декількох матчів - так точно. У регулярному чемпіонаті Адетокумбо реалізовував лише 30% дальніх, закидаючи при цьому один 3-очковий кидок в кільце в середньому за один матч.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що ще вміє Янніс, за 3.4 втрат на 5.9 асистів? Правильно, використовувати простір і швидкість - він перший за набраними очками у швидкому нападі в НБА. Чим збираються крити Споельстра і Райлі? Відродженим пожирачем простору Тревором Арізою, здатним проводити більше за півгодини на паркеті. І таким відсутнім стреч-фоур у ротації команди - Неманьєю Б’єліцею. А ще тримаємо в голові Іггі, новачка Ачіуву і Нанна, що отримав свій шанс у цьому чемпіонаті. Ні, Кендрік не зіграє персонально проти грік-фріка (втім, «Маямі» взагалі персональний захист не часто використовує). Але саме розігруючий здатний стати ключовим елементом своєї команди на перехоплення асистів від/на Янніса. (Прим. Sport.ua - Нанн знаходиться на третьому місці в команді за перехопленнями, після Батлера і Адебайо.)

А що нам з вами каже статистика сезону? «Мілуокі» двічі обіграли (серед іншого - один розгром, 144:97) «Маямі» і одного разу їм програли. Дивовижний факт: «Хіт» жодного разу не використали свій оптимальний склад. Наприклад: Батлер у першій грі плей-оф вперше в сезоні вийшов на майданчик проти «Мілуокі». А ще він продовжить продавати каву під час виїздів команди, як і в минулому плей-оф, по 20 доларів за склянку: «Я продовжу продавати каву під час виїздів в плей-оф. Я міг би підняти ціну, просто через «Мілуокі». Мій настрій на плей-оф? Я до безглуздості зосереджений тільки на майбутньому плей-оф», - поділився своїми роздумами з публікою баскетболіст.

І навпаки, лідери «Бакс» майже завжди грали понад півгодини за матч, що не властиво манері ротації Майка Буденхольцера. Що ще більш не властиво тренеру і команді, вони програли перший посів Східної конференції! Зараз вони лише треті. У перерві першого матчу плей-оф між «Мілуокі» і «Маямі» американське телебачення показало рекламку: 2019 рік: Янніс + Кріс - поразка в фіналі конференції; 2020 рік: Янніс + Кріс - поразка в півфіналі конференції; 2021 рік: Янніс + Кріс + Жрю - «?».

«Я не знаю, чи буде цей рік відрізнятися від попередніх. Все може повторитися. Результати скажуть самі за себе, коли все закінчиться», - говорить Янніс Адетокумбо. У той же час, букмекери, Кендрик Перкінс і Чарльз Барклі, віддають перевагу «Бакс».

А як ви вважаєте, що повинно стояти замість знака?

Прогноз на серію: перемога «Маямі» 4-2

«Філадельфія Севентісіксерс» (1) - «Вашингтон Візардс» (8)

Головний приз для переможця цієї пари? - гра з «Нікс» або «Хокс» у наступному раунді. А тепер серйозно. «Містер тріпл-дабл» і один з найкращих бомбардирів сезону змагатимуться з претендентом на звання МВП цього самого сезону.

Нагадаємо, що команда нашого Олексія Леня пройшла сито матчів плей-ін. Програли «Бостону», але у вирішальній сутичці здолали «Індіану». Ту саму, що розчавила «Шарлотт», які протягом чемпіонату довгий час йшли в зоні плей-оф, своїм напором, націленістю на перехоплення і прагненням до перемоги. До слова, «Візардс» стали першою командою НБА за останні 24 роки, яка потрапила в плей-оф, відстаючи по ходу регулярного чемпіонату від нейтрального балансу в таблиці на 15 матчів.

«Я не грав у плей-оф останні три роки. Само собою, зараз я щасливий поверненню», - ділиться своєю радістю Бредлі Біл.

І атакуючі вміння Біла, плюс швидкий темп гри і непогано підібрані виконавці - єдиний шанс зачепити пару матчів із найсильнішою командою конференції. Але найголовніший козир найбільш української з решти команд у постсезоні - Рассел Вестбрук.

Getty Images/Global Images Ukraine

«У Рассела є перевага, щось, що його виділяє, і світ повинен це оцінити. Це баскетболіст, який робить правильні речі і викладається на майданчику», - розповів журналістам тренер «Вашингтону» Скотт Брукс.

Як грати з «Філою» в атаці? Не лізти під кільце. Вони - другі в лізі за блоками. «Візардс» повинні грати у свою гру. Для менш швидкісних опонентів це буде досить незручно. А також, варто пам'ятати, що у «Філадельфії» - другий захист у всій НБА. Отже, чому б не робити свої кидки більш підготовленими, а, Рассел?

Як грати з «Філою» в захисті? - дисципліновано. Далі, закривати всіх хлопців 76-х, у яких на майці не написано Ембід або Сіммонс. Команда мало кидає 3-очкові, але з пристойним відсотком. Джоель обіграє 1-в-1 кого завгодно. Але завжди він робити цього не зможе. Як і Сіммонс. Тим більше, якщо підопічним Скотта Брукса вдасться зберегти високий темп матчів. Особливо сподобалася ідея Шека щодо того, як слід опікати Ембіда: «Я б тримав інших чотирьох гравців і змусив Ембііда кидати свій «гак» через центрового. Не дозволяйте іншим чотирьом гравцям набирати очки. Примусьте Ембіда натикатися на заслін і отримувати фоли», - розповів свою думку О`Ніл.

 «Гак» через центрового? А чи не це шанс для українця Олексія Леня заграти в серії? Зріст і фактура дозволяють захищатися проти провідного центрового опонентів. А його здатність закинути з-за дуги - зайвий привід вимотати не найбільш витривалого камерунця (грає 31 хвилину в середньому за матч).

Але в чому найголовніша складність для «Вашингтона»? - це те, що, за словами тренера, Скотта Брукса: «Рассел Вестбрук -не надлюдина».

Прогноз на серію: перемога «Філадельфії» 4-2

«Нью-Йорк Нікс» (4) - «Атланта Хокс» (5)

«Нікербокери» - в іграх на виліт! Та ще й з перевагою власного майданчика. Це сон? Швидше, це шанс повернутися у велику гру: маючи порожню платіжну відомість і... відмінні шанси на вихід у другий раунд. Тим більше, що перевага свого майданчика буде значною в цій серії. У «Медісон-Сквер-Гарден» пускатимуть 13-15 тисяч уболівальників. А це - найбільша аудиторія серед команд плей-оф.

 «Повернутися до плей-оф, ще й з такою популярною командою, дуже багато значить для мене», - зізнався Деррік Роуз. Ще більше це означає для тренера Тома Тібодо, головного претендента на приз Тренеру року. Адже команда, якій пророкували боротьбу за... перший пік на драфті, видала чудовий сезон. Вперше за багато років.

«Нікс» найменше пропускали в «регулярці». Мають третій захисний рейтинг. Майже не втрачають м'яч. Відмінно блокують кидки опонентів. І вони - найповільніша і в'язка команда ліги. Трей Янг зможе показати себе? Хіба що він буде кидати з центру майданчика постійно. Інакше, оборона сержанта Тібодо не дасть багато свободи одному з найбільш вмілих скорерів НБА.

«Це команда, яку ми обігравали у всіх матчах сезону. У той же час це дуже хороша команда, їх не можна не сприймати всерйоз», - розмірковує Джуліус Рендл.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що там каже Кендрик Перкінс у своїх прогнозах? Він ставить на «Атланту»? Але в плей-оф зазвичай ставлять на захист. Значить, переможуть «Нікс»?

Насправді, «Нью-Йорк» - уже переможці. Вони порадували своїх фанатів не тільки результатом цього сезону, але і можливостями, які відкриває правильне управління клубом і його платіжною відомістю. А у «Нікс» немає, нарешті, важких контрактів, а на наступний сезон підписана тільки молодь, той же Рендл і висить контракт Жакіма Ноа. До речі, закінчується у 2022 році. Команду можна привітати? Думаю так. І не важливо, як вони зіграють з «Атлантою».

«Ми не виходили в плей-оф сім або вісім років. У нас усе готово - у нас є п'ять виборів у першому раунді. І в наступні два роки у нас буде більше місця в платіжці, ніж у будь-якої іншої команди НБА. Гравці, які раніше ніколи не думали про те, щоб перейти в «Нікс», прийдуть до нас», - ділиться своїми враженнями режисер і давній уболівальник «Нікс» Спайк Лі.

Прогноз на серію: перемога «Нью-Йорка» 4-3

«Бруклін» (2) — «Бостон» (5)

 «Нетс» - головний фаворит плей-оф за оцінками букмекерів. «Бостон»? - напевно, ви будете сміятися, але це вперше, коли я не віддаю перевагу «Селтікс» у серії. Без Брауна і з травмованим Смартом підопічні Бреда Стівенса протистоятимуть, ймовірно, одній з найталановитіших команд НБА на сьогоднішній день: «Ми розуміємо, який виклик перед нами стоїть, адже ці хлопці - кращі з кращих. На місці простого вболівальника мені було б складно уявити, що вони можуть програти».

Тут же приходять спогади про 2018 рік, коли весь травмований і перебитий «Бостон» затягнув серію з «Клівлендом» Леброна Джеймса аж до 7-го матчу серії. Саме те протистояння змусило «Короля» задуматися про переїзд до Лос-Анджелеса. Хоча тоді у «Селтікс» насилу набиралася необхідна кількість баскетболістів для заявки на матч. Хто знає, можливо, команда Бреда Стівенса розвалить ще одну суперкоманду?

«Ми повинні показати відмінну гру. Ми повинні показати відмінний командний баскетбол. І ми повинні зіграти дуже надійно на обох кінцях площадки», - ділиться рецептом перемоги над «Брукліном» головний тренер «кельтів».

Getty Images/Global Images Ukraine

І в це слабо віриться. Оскільки показники команди в рейтингах захисту і нападу досить середні. А зростаючий тиск зсередини колективу починає лякати простих уболівальників одного з двох найтитулованіших клубів ліги. Недостатня самовіддача, вже який рік немає посилення позиції центрового і лавки запасних. А тут - цілий «Бруклін». Де навіть Харден ділиться м'ячем: «Мій вплив необов'язково має виявлятися в статистичному протоколі, щоб ми перемагали. Я повинен бути лідером і робити так, щоб усі навколо грали добре. Якщо я роблю це, то можу подумати про себе вже в останню чергу».

Що нам скаже статистика? Опоненти зустрічалися між собою тричі в регулярному чемпіонаті. Всі три перемоги у «Нетс». Це не були розгроми, а матч у кінці квітня так взагалі закінчився з різницею «-5», видно прогрес «кельтів», але велике тріо «Брукліна» ще жодного разу не грало з командою Бреда Стівенса разом і в повністю здоровому стані.

На руку «Бостону» може піти загальна незіграність колективу з Нью-Йорка, непрофесіоналізм Кайрі та недосвідченість як тренера Стіва Неша. Але проблем-то у «Селтікс» куди більше.

«У цьому сезоні ми пройшли через велику кількість труднощів, тому у багатьох відношеннях наша команда загартувалася», - розповів головний тренер «Бостона». А значить, далі у команди два шляхи - обіграти «Нетс» і цей сезон НБА увійде в історію. Або зробити історією перебування Денні Ейнджа на управлінській посаді команди.

Прогноз на серію: перемога «Брукліна» 4-0

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію
Футбол | 19 квітня 2024, 16:30 8
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію

Україна завершила сезон на 18-й позиції 5-річного рейтингу

Визначено володаря бронзових нагород Латвійсько-Естонської ліги
Баскетбол | 20 квітня 2024, 01:23 0
Визначено володаря бронзових нагород Латвійсько-Естонської ліги

ВЕФ Рига виграв у Вентспілса з рахунком 84:76 і посів третє місце

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Пане В'ячеславе, читати ваші матеріали завжди цікаво, адже у темі ви розбираєтеся і пишете доволі "по-баскетбольному", так би мовити. Але на ваші тексти серйозно впливають особисті вболівальницькі інтереси. Дуже кидається у вічі ваше вболівання за Маямі. З аналізу здається, що вони обов'язково мають розбирати Мілуокі, а котирування букмекерів і спеціалістів у кінці огляду пари в результаті видаються ніби нелогічними. Однак це не так, Бакс реально є фаворитами і вже ведуть у серії. Звичайно, це у жодному разі не означає їхнього обов'язкового проходу далі, але ж треба бути об'єктивним, незважаючи на власні глядацькі симпатії.