Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 24 травня 2021, 03:23
3370
0

Юрій МОРОЗ: «Секрет Ваната? Настирливий, завжди націлений на ворота»

Наставник «Динамо» U-21 підбив підсумки сезону для своєї команди

| Оновлено 24 травня 2021, 03:23
3370
0
Юрій МОРОЗ: «Секрет Ваната? Настирливий, завжди націлений на ворота»
ФК Динамо Київ. Юрій Мороз

Підсумки сезону для динамівської команди U21 підбив її наставник Юрій Мороз.

- Які у вас враження від сезону? Чи задоволені виступом своїх підопічних, чи радує вас їхній прогрес?
- Звісно, задоволений. І тим, що хлопці вибороли перше місце, і тим, що прогресують, як футболісти, і тим, що з належним ставленням і професіоналізмом ставляться до своєї справи - вони молодці. Не хочу нікого виділяти, називаючи прізвища - всі однаково готувалися, старалися, виконували те, що від них вимагалося і в результаті досягли такої переконливої перемоги в чемпіонаті.

- Молодіжна команда цього сезону знову стала чемпіоном. Склад гравців постійно змінюється, тож як вам вдається підтримувати таку стабільність вже протягом стількох сезонів?
- Складно відповісти однозначно, у успіху багато складових. Багато що залежить від ставлення хлопців: потрапляючи в такий клуб, як «Динамо», вони намагаються весь час працювати на максимумі, постійно підтверджувати свої здібності не тільки грою, а й результатом. Також запорукою успішних виступів є робота клубної школи - нашу команду весь час поповнюють молоді вихованці, а футболісти з молодіжної команди йдуть в першу або вирушають в оренду отримувати ігрову практику на більш високому рівні. Плюс, ефективно ведеться селекційна кампанія по всій Україні. Наприклад, в нинішньому сезоні в нашому складі грало багато гравців зі Львова та західного регіону, в цілому.

Але наша робота була більше спрямована не на ігровий результат, а на якість підготовки гравців для першої команди і хорошого дорослого футболу, в цілому.

- Що ви сказали підопічним перед відпусткою? Які настанови, поради їм давали?
- Побажав їм не зупинятися на досягнутому, продовжувати працювати над собою, весь час йти вперед, доводити свою профпридатність і рости, як футболістам.

- Який матч у сезоні вам запам'ятався найбільше з хорошого боку, а який, навпаки, був найбільш невдалим?
- Однозначно і не скажеш. Напевно, матч з ФК «Львів» - він вийшов напруженим, важким, але вдалим для нас. Хлопці програвали по ходу зустрічі, потім відігралися і вирвали перемогу. Після цієї гри хлопці не те, щоб повірили в чемпіонство, а, скоріше, зрозуміли, що вони все можуть, зокрема, більше, ніж ми від них вимагаємо. Також непогана гра була з «Шахтарем» - вона вийшла показовою в плані якості гри і результату.

Були й провальні ігри, наприклад, домашній матч з «Рухом». Хоча ми зіграли внічию, якість гри була зовсім поганою. Ясно, що ніщо не буває ідеальним, але саме ці ігри запам'яталися. Можливо, вони просто свіжі в пам'яті, оскільки відбулися відносно недавно - в другій половині сезону.

- У 26-ти матчах ваша команда зазнала лише однієї поразки – на виїзді від львівського «Руху». Іноді невдачі потрібні, щоб підбадьоритися?
- Звісно, адже без цього не буває прогресу і зростання. Все виграти неможливо, хоча, звичайно, до цього потрібно прагнути. Поразки «струшують», дають можливість зробити висновки і переосмислити багато речей: чи правильно ми тренуємося, чи в тому напрямку йдемо. Особисто для мене це позитивні моменти, вони постійно тримають в тонусі, змушують більше, краще і якісніше ставитися до своєї справи. Перемоги ж іноді замилюють очі.

- Протягом сезону «Динамо» U21тричі зіграли унічию, причому, поспіль – з чим пов’язаний цей не зовсім вдалий період у березні?
- Тут потрібно говорити про якість полів після зимової перерви, а також про високий рівень кваліфікації суперників. Той же «Рух», «Зоря» - дуже пристойні команди. У Запоріжжі, правда, заважали погодні умови, але все одно вийшла якісна гра, в тому числі, у виконанні суперника. Не завжди все залежало від нас. У цих матчах ми могли як виграти, так і програти. У підсумку, нічиї були закономірними. Не можу сказати, що футболісти були в поганому фізичному стані. Причин цих нічиїх багато, але добре, що ці матчі ми не програли.

- У «Динамо» U21 вражаюча різниця забитих та пропущених м'ячів – 96:20. Ви можете бути задоволені таким показником, чи хотілося підкорити позначку у 100 м’ячів?
- Не думав про це і не вимагав від хлопців забити 100. Просто налаштовували команду на кожну гру, футболісти активно й агресивно грали в атаці і практично, надійно в обороні. Старалися, щоб всі лінії були збалансованими. У нас забивали не лише гравці атаки - нападники Ванат і Горбач, а й півзахисники - Надольський, Назар і Вікентій Волошини. Тобто, група півзахисту також активно діяла біля воріт супротивника. Словом, намагалися атакувати не тільки за допомогою нападників, а задіяти якомога більше гравців. Повторюся, сотні м'ячів ми не зациклювалися, хоча було б непогано підкорити цю позначку (посміхається).

- Найкращим бомбардиром чемпіонату з великим відривом став Владислав Ванат, який забив 26 м’ячів – у середньому по одному м’ячу за гру. Що особливого у цьому футболісті? Який бомбардирський секрет він має?
- Не знаю, щодо секрету, але те, що це якісний, хороший нападник - безсумнівно. Влад - настирливий, завжди націлений на ворота супротивника, агресивний біля них. При його належному ставленні до справи, він може вирости в дуже хорошого нападника вже на дорослому рівні.

- Також багато забивали Вікентій Волошин і Ярослав Надольський, яка, на ваш погляд, їхня перспектива у першій команді?
- Усе залежить від них самих, від того, в якій формі вони будуть перебувати після відпустки. А також від того, чи залишать їх в «Динамо», чи візьмуть на збори з першою командою, чи отримають вони свій шанс і чи зможуть його реалізувати, адже конкуренція в основі дуже велика. Можу лише сказати, що це якісні, добротні гравці.

- Ваші підопічні також пропустили менше за всі команди. Захист - ще одна сильна сторона вашої команди?
- Так, майже всі гравці стабільно провели сезон і отримали ігрову практику. Напевно, саме стабільність в обороні давала можливість яскравіше розкриватися гравцям атаки. Біловар, Вівчаренко, Кузик, Скорко надійно провели чемпіонат, особливо, його другу половину. Хоча, я не всіма задоволений, але діяли вони надійно і згуртовано, не припускаючи багато помилок, а злагоджено виконуючи всі необхідні дії. А керував обороною воротар Моргун, який ефективно допомагав, підказував і командував партнерами. Виділити когось одного не можу, вони всі в командних діях працювали бездоганно.

- У зв'язку з від'їздом багатьох гравців на Євро-2020, на передсезонний збір першої команди можуть залучити гравців молодіжної команди. Уже знаєте, кого саме?
- У мене немає цієї інформації, про такі плани потрібно питати у тренерського штабу першої команди, як і про те, хто з гравців U21 залишиться в «Динамо», а хто залишить команду. Багато що залежить від умов контрактів. Напевно, хтось буде залучений на збір з основою, а хтось вирушить в оренду - рішення за керівництвом клубу, мені тут нема чого сказати.

- Яка ваша думка про скасування молодіжної першості з наступного сезону? Які наслідки матиме це рішення, як вплине на зростання і прогрес футболістів?
- Час усе поставить на свої місця, і ми зможемо побачити, чи потрібно було прибирати чемпіонат дублерів. Взагалі, я проти того, що якісь змагання прибираються, мені здається, навпаки, слід їх додавати, наприклад, я б додав ще чемпіонат U23. А просто так взяти і скасувати турнір U21, розпустити гравців... Деякі знайдуть своє місце в футболі, деякі - ні. Я за розвиток футболу.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 6
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 3
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.