Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 травня 2021, 09:05
39559
5

Сьогодні він – господар бази. Суркіс розповів, як Мірча ділить преміальні

Президент «Динамо» розповів деталі про роботу головного тренера команди

| Оновлено 22 травня 2021, 09:05
39559
5
Сьогодні він – господар бази. Суркіс розповів, як Мірча ділить преміальні
ФК Динамо Київ. Ігор Суркіс та Мірча Луческу

Президент «Динамо» Ігор Суркіс в інтерв'ю Володимиру Звєрову розповів про роботу головного тренера Мірчі Луческу:

«Відпочинок? Я можу собі дозволити відпочити, але ми завжди на зв'язку з Луческу. У понеділок вранці Мірча полетів, а ми з ним розмовляли вже 3–4 рази. Це тренер, який не дасть тобі відпочити. Зараз є питання, пов'язані зі зборами. Прикидка, до якої стадії на Євро-2020 дійде збірна України. Мірча вважає, що вона однозначно вийде з групи. Ми сподіваємося, що Україна пройде якнайдалі. Це контакт Луческу з Андрієм Шевченком. Я знаю, що Андрій після фіналу Кубка приїжджав на базу і розмовляв з Мірчею. Тобто, він весь час у футболі і все моніторить. Ми будемо з ним працювати.

А що стосується відпочинку, то я ж не на державній службі. Мені не треба писати заяву. Якщо буде можливість і час, я поїду відпочину. Хоча я не знаю, куди зараз можна їхати відпочивати. Лежати біля телевізора я не звик. Я все одно буду приїжджати на роботу. Відпочинок для мене – незрозуміле поняття. Якщо відкриті кордони, я можу полетіти в будь-який час, куди вважатиму за потрібне. За два роки я був сім днів в ОАЕ. Зараз така в світі ситуація. Сьогодні краще бути вдома, оберігати своїх близьких і дотримуватися тих заходів, які нам пропонують.

Луческу вдалося зробити те, що свого часу вдалося тільки великому Лобановському. Йому вдалося об'єднати навколо себе всіх. Кухарів, тих, хто прибирає в кімнатах, пере білизну, масажистів. Всіх, хто працює на базі. Це близько 200 осіб обслуговуючого персоналу. Луческу вдалося всіх об'єднати. Яким чином? Дуже просто. Перед командою поставлено завдання і цілі. Мірча вважає, що якщо з цієї ланки випаде хоч одна людина – кухар відпрацює з поганим настроєм, погано приберуть ліжко, то це позначиться на кінцевому результаті. Тому він придумав таку формулу, що якщо є преміальні, то заохочення йде всім, навіть співробітникам бази.

Сьогодні все люди на базі вболівають за результат. Так, в якійсь мірі тому, що для них буде матеріальний стимул. Але в такий непростий час це важливо. Я кілька разів був на базі, коли обідала команда. Луческу 10 раз подякує офіціантові, він подякує дівчинці, яка змінить йому тарілку. Це дуже приємно і викликає величезну повагу. Це не так, що ти сидиш як пан: тобі поклали салат, і ти робиш вигляд, що так і належить. Це виховання і життєва мудрість. Такі речі не купиш ні за які гроші. Сьогодні Луческу – господар бази. Він веде себе там так, як вважає за потрібне.

У минулому році, поки не розпочалася пандемія, я не пропускав жодного тренування на базі. Приїжджали разом з братом і отримували величезне задоволення. Не було так, що ось Луческу прийшов, згуртував колектив, і все стало на свої місця. Це важка праця. І це не стосується тренувального процесу. Ми говоримо про те, як згуртувати колектив. Коли ми перший раз вночі приїхали на базу після 8–9 годин переговорів з Луческу, він сказав: «А навіщо це все побудовано?» Ми не зрозуміли його питання. Ми повезли його на манеж, він його подивився, звернув увагу на стару базу, на поля. Навіть вночі намагався топтати ногами поле, грунт такий чи не такий. Витратили півтори години, щоб показати Мірчі базу. І вже в процесі нашої останньої з ним розмови перед від'їздом він вже не ставив це питання.

Реабілітація футболістів – один з основних моментів їхнього успішного виступу. У нас працює 8–10 масажистів на постійній основі. Якщо буде треба, їх буде 12. Відновлення дуже важливо. Після першої гри з «Олімпіком», яку ми виграли 4:1, футболісти сіли в свої машини і почали роз'їжджатися. Мірча сказав: більше такого не буде. Всі будуть сідати в автобус та їхати на базу на відновлення, ми разом вечеряємо та їдемо по домівках. Раніше було так, що після футболу кожен вільний, окрім часів Лобановського.

База була створена для того, щоб футболістам було де правильно відновитися. Комплекс заходів: камера гірського повітря, соляна кімната, величезний 25-метровий басейн, різні ванни, медичні кабінети. Це все створено не для мене, а для відновлення гравців. Можна ж створити два кабінети, і тоді футболісти будуть стояти в черзі, як у простій лікарні. А можна було все зробити так, щоб вся команда відновлювалася протягом 1,5 годин. Що нами і було зроблено. Комфортабельні кімнати, прекрасні зали для прийому їжі.

Якби у нас не було такої бази, ми б важко пережили цю пандемію. У нас перехворіло чоловік 80–90 із співробітників бази та футболістів. Але не було жодного важкого випадку, щоб когось забрали в лікарню. Тільки трохи були уражені легені у Георгія Бущана. Лікарі вчасно схаменулися. Все було на професійному рівні. За короткий період нам вдалося привести команду в потрібні кондиції, і ми пройшли чемпіонат без всіляких зривів».

Ми сиділи та сміялися. Суркіс зізнався, хто порадив призначити Луческу

 
Оцініть матеріал
(332)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Miroslav1981
Суркис приобрёл в лице Луческу не только тренера, а и толкового топ менеджера
DK1970
Луч просто топ! Спасибо от имени адекватных болельщиков!
Дмитрий Анисимов
Для меня огромное открытие этого сезона, особенно после многих лет ранее, что Мирча не только скандалист и любитель бразильцев. А и очень толковый организатор, психолог и спортдир в одном лице. Читаешь интервью и в шоке, насколько все меняется.
И теперь вопрос, что делали сердца вместе с Спортдирами вроде Михайличенко
Shara
Дед хвалит себя в Румынии, рассказывая какой бардак был у Суркисов, и как он чистил динамовские конюшни. А в Украине Суркисы Луческу вылизывают одно место. Не к добру это. Надо на землю спуститься в реальность, и работать не покладая рук. Что и делают другие команды.
Не усилят Динамо - все в пшик! Работы не початый край!