Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 08:00
944
0

Лідерство Берналя, проблеми Нібалі. Підсумки першого тижня Джиро-2021

Sport.ua підводить підсумки першого тижня Джиро д'Італія-2021

| Оновлено 01 травня 2023, 08:00
944
0
Лідерство Берналя, проблеми Нібалі. Підсумки першого тижня Джиро-2021
Getty Images/Global Images Ukraine. Еган Берналь

Сьогодні на Джиро д'Італія-2021 перший день відпочинку. На нього учасникам «Корса роза» довелося чекати довше ніж зазвичай - позаду вже 10 етапів. Перший тиждень Джиро була не тільки довшим, ніж зазвичай, але і незвично насиченою на важливі з точки зору загального заліку етапи. А, значить, і приводів для роздумів дала більш ніж достатньо.

Берналь зробив заявку на перемогу

Еган Берналь приїхав на свою дебютну Джиро в якості фаворита №1. І, незважаючи на всі розмови про проблеми зі спиною, свій статус фаворита капітан «Ineos» на першому тижні підтвердив і на відпочинок відправився в рожевій майці лідера. «Поки що після етапів ноги болять у мене більше, ніж спина, а, значить, зі спиною все більш-менш непогано», - так описав свій стан колумбійський гонщик.

Берналь не вразив на стартовій розділці в Турині (лише 40-ве місце), але при цьому на всіх трьох гірських фінішах першого тижня як мінімум не втрачав час щодо прямих конкурентів за загальним заліком - а то і заробляв перевагу. А на дев'ятому етапі Еган показав всю свою силу: перемога на етапі і перехоплення лідерства в загальному заліку. Берналь дуже сильно виглядав на гравійному підйомі до Кампо Феліче - підготовка до Джиро через Страде Б’янке дала свій результат.

Getty Images/Global Images Ukraine

Команда Берналя «Ineos» приїхала на Джиро з найсильнішим з усіх топ-фаворитів складом. Колумбієць досить швидко втратив свого головного помічника, Павла Сівакова. Росіянин впав на п'ятому етапі і зламав ключицю. Але навіть без нього статус «Ineos» як найсильнішої команди в пелотоні Джиро сумніву не підлягає. Особливо вразила команда Дейва Брейлсфорда на шостому етапі, коли розвалила пелотон в середині дистанції на перевалі Форка ді Гуайо і потім влаштувала ешелони на плоскогір'ї після нього.

Що ж далі? Ризикнемо припустити, що якщо спина Берналя не почне його турбувати, то Еган доведе справу до перемоги - у нього є для цього все. Так, у прекрасного роздільника Ремко Евенпула він виграє поки що зовсім небагато, всього 14 секунд. Про бельгійця ми поговоримо окремо, але, з огляду на те, що головні високогірні етапи ще попереду, у Берналя ще достатньо можливостей набрати достатню перевагу над Ремко перед фінальною розділкою в Мілані - навіть якщо бельгієць уникне кризових днів.

Небезпека для Берналя (і для Евенпула теж) полягає в тому, щоб вони не повторили помилок Нібалі та Рогліча 2-річної давності і не почали сприймати цю Джиро тільки як очну дуель, забувши про решту суперників. А те, як вони на десятому етапі зарубалися за жалюгідні 2 і 1 бонусні секунди на проміжному фініші відповідно, частково свідчить про те, що інших суперників вони всерйоз не сприймають. Ця ситуація вже стала приводом для мемів у соціальних мережах:

Переклад: «Евенпул і Берналь, які влаштовують спринт за 1 секунду на проміжному фініші 10-го етапу, і Власов, який чекає на Дзонколан».

Евенпул приємно дивує. Але робити висновки ще рано

Оцінка шансів Ремко Евенпула на нинішній Джиро викликала дуже багато полеміки в велосипедному ком'юніті. Одні вірили в юного бельгійця, сподіваючись на його неземний талант, інші сумнівалися, згадуючи його юний вік, відсутність досвіду боротьби на Гран турах, важку травму минулої осені, і, як наслідок, 0 гоночних днів на підході до Джиро.

І поки що капітан «Deceuninck Quick Step» виглядає дуже переконливо. Сьоме місце на стартовій розділці в Турині, переконливі виступи на всіх трьох гірських фінішах першого тижня - і на день відпочинку Ремко йде другим у загальному заліку. Хороший дебют на Гран турах, з огляду на всі перераховані вище обставини? Без сумніву. Чи говорить це про те, що Евенпул точно буде боротися за перемогу до самого кінця? Навряд чи.

Все ж таки не будемо забувати, що для гонщика «Deceuninck Quick Step» це дебютна 3-тижнева гонка в кар'єрі, і що по-справжньому великих і важких гір ще не було. Як поведе себе його організм на третьому тижні, як Евенпул буде їхати в надважких альпійських підйомах, ми поки не знаємо. Але підстав вважати, що там у Ремко можуть виникнути проблеми, досить.

Getty Images/Global Images Ukraine

Але поки що для нього все складається добре. У тому числі і з точки зору внутрішньокомандної ієрархії. Якщо перед стартом Джиро в складі «Deceuninck Quick Step» було відразу три претенденти на капітанство, то зараз статус Ремко як лідера «Вовчої зграї» не підлягає сумніву. Жоау Алмейда вже на першому гірському фініші в Сестолі зловив кризу і програв більше 4 хвилин. Так, в подальшому португалець виглядав набагато більш гідно, але поїзд вже пішов. А Фаусто Маснада так і не отримав ніякої свободи дій, і використовується виключно як грегарі Евенпула.

До слова, провалився на першому тижні не тільки Алмейда, але і ще одне відкриття торішньої Джиро, сенсаційний віце-чемпіон тієї гонки Джей Хіндлі. І зараз австралієць в загальному заліку програє Берналю вже чотири з половиною хвилини. Черговий привід поговорити про те, наскільки дивною і аномальною була минулорічна Джиро. А команді DSM залишається лише радіти тому, що у них був «План Б» на загальний залік у вигляді Ромена Барде.

Нібалі гідно бореться з болем. Але цього недостатньо

Стан Вінченцо Нібалі перед стартом Джиро був однією з головних загадок. За місяць до «Корса роза» легендарний італієць на тренуванні зламав зап'ястя і переніс операцію. Навіть сама його участь в Джиро до останнього моменту була під питанням, не кажучи вже про фізичний стан 36-річного ветерана.

У підсумку перший тиждень Джиро Нібалі пройшов більш ніж гідно, враховуючи обставини. Однак чи зберіг він шанси на найвищі місця в загальному заліку? Сказати важко, адже все-таки 2 хвилини і 13 секунд відставання від Берналя - це чимало. В цілому Нібалі виглядав непогано, але на кожному з трьох гірських фінішів потроху віддавав час.

Гонщику «Trek Segafredo» не пощастило, що цього разу перший тиждень Джиро вийшов набагато складнішим за своїм маршрутом, ніж зазвичай. При більш класичному варіанті маршруту «Корса роза» він міг би підійти до першого дня відпочинку з набагато меншим відставанням і, відповідно, більшими шансами на камбек у великих горах.

Що ж чекає на Нібалі далі? Сказати складно. Сам «Акула» говорить про те, що його стан поступово поліпшується. Але чи достатньо швидко для того, щоб Вінченцо зміг в повній мірі проявити себе на другому-третьому тижнях? Сказати складно.

Getty Images/Global Images Ukraine

При цьому у «Trek Segafredo» з'явився план «Б» а загальний залік у вигляді Джуліо Чікконе, який зараз перебуває, можливо, в найкращій формі у своєму житті. На день відпочинку він пішов четвертим в загальному заліку з 37-секундним відставанням від Берналя.

Але чи зможе Чікконе витримати на такому рівні всі три тижні? Не виключено, але поки що в своїй кар'єрі він ще жодного разу не їздив на загальний залік Гран турів. І це видно за його діями в гонці: в них занадто багато авантюризму як для претендента на загальний залік. За словами Нібалі, всі в команді намагаються заспокоювати Джуліо, розуміючи, що його шанси в загальному заліку дуже високі. Чікконе доведеться по ходу самої Джиро міняти свій менталітет і стиль ведення гонки. І буде дуже цікаво подивитися за тим, що з цього вийде. Імовірність того, що на одному з надскладних гірських етапів Чікконе зловить глибоку кризу, залишається дуже високою.

Ще одним запасним планом «Trek Segafredo» на загальний залік був Бауке Моллема. Однак уже на першому гірському фініші в Сестолі він зловив 13 хвилин. Зрозуміло, що справа не в настільки жахливому стані нідерландця в той день, а в тому, що Бауке свідомо ловив велике відставання в загальному заліку, щоб пізніше мати шанси їхати в відриви і полювати за окремими етапами. І на шостому етапі до Сан Джакомо першу спробу він вже зробив - правда, невдалу. Чи була вона останньою? Сказати складно. Якщо Чікконе залишатиметься високо в загальному заліку, або Нібалі зуміє повернутися в боротьбу за подіум, то свободи дій у Моллеми, звичайно ж, не буде.

Саймон Йейтс - розчарування першого тижня

Якщо Берналь і Евенпул свій статус фаворитів на першому тижні підтвердили, то Саймон Йейтс, який разом з ними входив в топ-3 фаворитів Джиро у букмекерів перед стартом гонки, цього зробити не зміг. На день відпочинку британець пішов на дев'ятому місці в загальному заліку з 56-секундним відставанням від рожевої майки.

Нічого критичного в такому відставанні немає, але поки що форма Йейтса викликає багато запитань. Статус одного з топ-фаворитів Джиро він заробив завдяки перемозі на Турі Альп в квітні. І якщо порівнювати його нинішню форму з тим, що ми бачили тоді, то динаміка явно не на користь капітана «Bike Exchange». Проте, ми всі чудово знаємо, що форма Йейтса - річ непередбачувана, і може кардинально змінюватися по ходу Гран туру, тому списувати Саймона з рахунків до кінця другого тижня точно не варто.

Getty Images/Global Images Ukraine

Тим не менш, багато передстартових фаворитів Джиро вже втратили всі шанси в загальному заліку, а то і взагалі зійшли з гонки, як Мікель Ланда. При цьому планом «Б» для «Bahrain Victorious» несподівано виявився не Пельо Більбао, а Дам’яно Карузо, який зараз йде сьомим в загальному заліку з 45-секундним відставанням від Берналя.

Провалив перший тиждень Джиро і Джордж Беннетт, який приїхав на гонку в якості капітана «Jumbo Visma», але втратив всі шанси в загальному заліку вже на першому гірському фініші в Сестолі. Черговий приклад того, що добре їхати Гран тур в якості елітного грегарі і в ролі капітана команди - абсолютно різні речі, і далеко не всім вдається з такою відповідальністю впоратися. А найвище з «Jumbo Visma» в загальному заліку йде дебютант Гран турів, переможець Тур де ль'Авенір-2019 Тобіас Фосс.

Ніццоло залишається без перемог на Джиро

Незважаючи на три гірських фініші та одну розділку, було де розгулятися на першому тижні Джиро і спринтерам. Серед них головним героєм став Калеб Юен, який здобув дві перемоги. Однак зараз гонщика «Lotto Soudal» в пелотоні Джиро вже немає: він впав на початку восьмого етапу і зійшов з гонки.

Серйозних травм австралієць не отримав, проте вирішив гонку все ж таки не продовжувати. І навряд чи дуже сильно цьому засмутився. Юен поставив собі на нинішній сезон завдання виграти етапи на всіх трьох Гран турах, і доїзд до фінішу Джиро в його плани не входив. Тим більше, що Калеб міг би зійти і не по своїй волі, враховуючи, які важкі гірські етапи чекають на гонщиків попереду. Звичайно, в ідеалі Юен планував залишитися на Джиро трохи довше, ніж на 7 етапів, але трагедією для нього настільки ранній схід не став - своє завдання він уже виконав.

Перший спринтерський етап цьогорічної Джиро виграв Тім Мерлір. Для гонщика «Alpecin Fenix» нинішній Гран тур - дебютний в кар'єрі, і реальні можливості 28-річного бельгійця в боротьбі на найвищому рівні для багатьох були загадкою. Так, наявність у нього високої швидкості ні у кого сумнівів не викликала, проте, як показали наступні спринтерські розв'язки, проблеми з вибором позиції нікуди не поділися - просто на другому етапі для нього все склалося ідеально.

До слова, перемога Мерліра стала першим спринтерським успіхом бельгійців на Джиро з 2010 року. Тоді перемогу на третьому етапі відсвяткував Воутер Вейландт, а вже через рік він загинув на трасі все тієї ж Джиро...

А вже сьогодні, в день відпочинку, Мерлір прийняв рішення зійти з Джиро. Бельгієць розуміє, що гори другого-третього тижня йому будуть не по зубах, і шансів доїхати до Мілана у нього все одно практично не було.

Getty Images/Global Images Ukraine

Заключний етап перед днем ​​відпочинку виграв Петер Саган. Хоча назвати його чисто спринтерським язик не повернеться: на пагорбах команда словака, «Bora Hansgrohe», влаштувала великий просів, і викинула з пелотону практично всіх чистих спринтерів, за винятком Фернандо Гавірії. Друга участь Сагана в Джиро - і друга перемога на етапі. Непогано для людини, чия кар'єра, на думку багатьох, знаходиться в глибокому спаді, чи не так? До слова, завдяки перемозі на 10-му етапі Саган перехопив лідерство в очковій класифікації Джиро, і шанси довезти «Малья чікламіно» до Мілана у нього непогані.

А ось Джакомо Ніццоло надалі йде без перемог на Джиро. Не тільки в цьому році, але і взагалі в кар'єрі. Гонщик «Qhubeka Assos» за кар'єру сумарно вже 11 раз фінішував другим на етапах Джиро, але виграти так і не може - Ніццоло можна тільки поспівчувати.

Поки що не перемагав на нинішній Джиро і Фернандо Гавірія. Хоча, цілком можливо, це лише справа часу. Зараз він перебуває, можливо, в своїй найкращій формі за останні роки - це видно і по його фінішних швидкостях, і по здатності терпіти рельєф. Гавірії поки не щастить: то його відтіснить власний партнер по команді, то доводиться спринтувати з глибини. Але сила в ногах є, а, значить, на другому тижні гонщик «UAE Emirates» таки може добратися до довгоочікуваної перемоги на етапі.

Дуже цікаво поспостерігати і за поверненням в гонки Ділана Груневегена. І поки що у нідерландського спринтера мало що виходить - четверте, сьоме і восьме місця на спринтерських етапах. Хоча назвати це виключно його провиною не можна - з розвезенням у «Jumbo Visma» на нинішній Джиро просто катастрофа, а боротися самотужки Ділан не звик.

Як там Пономар?

Продовжує боротьбу на Джиро наймолодший учасник гонки - 18-річний українець Андрій Пономар. На третьому етапі гонщик «Androni Giocattoli Sidermec» навіть з'їздив у відрив і намагався атакувати з нього, але на інших етапах активності від нього ми не побачили. І це нормально, враховуючи, що Андрій їде гонку в тестовому режимі, і раніше ніколи не стикався з подібними навантаженнями. Доїзду до фінішу в Мілані від нього ніхто не вимагає, та й в такому віці це було б контрпродуктивно. Скільки етапів проїде Паламар - буде вирішуватися за самопочуттям, в процесі гонки.

Що далі?

Вже завтра, 19 травня, на гонщиків чекає один з найбільш довгоочікуваних етапів нинішньої Джиро - подорож по білих гравійних дорогах Тоскани з фінішем в Монтальчіно. Етап за маршрутом практично повністю повторює легендарний етап 2010 року, який проходив у багнюці, під проливним дощем - епічне видовище. І, судячи з прогнозів погоди, завтра у нас є шанс побачити щось схоже.

На етапі до Кампо Феліче Еган Берналь показав, що на гравії відчуває себе просто прекрасно і готовий завдати суперникам ще один удар на 11-му етапі. Однак проходження сухого гравію і в дощову погоду - це два різних вправи. На сухому гравії Берналь в повному порядку, але чи буде він настільки ж сильним на мокрому? Впевненості в цьому немає ніякої, і тим цікавіше буде спостерігати за завтрашніми баталіями.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 11:05 14
Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини

Анчелотті планує випустити Кепу і Куртуа у старті найближчим часом

Світоліна програла першій ракетці Іспанії на великому турнірі в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 14:20 22
Світоліна програла першій ракетці Іспанії на великому турнірі в Мадриді

Еліна вп'яте поспіль поступилася у стартовому матчі на Madrid Open

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.