Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:42
482
0

Як за допомогою тріатлону виховати в собі залізну людину

Який вплив робить тріатлон на життєві аспекти людини

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:42
482
0
Як за допомогою тріатлону виховати в собі залізну людину
Getty Images/Global Images Ukraine

Перш ніж почати тренуватися, важливо поставити і розпланувати цілі, довго- і середньострокові. Терпіння - ключ до успіху. Ми ніколи не повинні поспішати в досягненні мети, для цього необхідно робити маленькі кроки. Крісс Велінгтон

Думаєте персонаж Супергероя - це вигадка? Як би не так. "Залізні" люди ходять серед нас, і це тріатлоністи. Погодьтеся, щоб пройти весь змагальний цикл випробувань, необхідно володіти нелюдською надсилою, неймовірною витривалістю і цілеспрямованістю.

Тріатлон - це тема про те, як важливо не зупинятися, а продовжувати йти до мети.

Тріатлон - це універсальний вид спорту, який підходить для будь-якої людини, незалежно від статі, ваговій категорії і віку. Бути амбітним і кинути одного разу виклик собі, породжує іскру на старт до нових досягнень і мотивувати своїм прикладом оточення.

У даній статті ми розкриємо значення слова "триатлон"; розглянемо його види та ключові особливості; проаналізуємо, кому підходить даний вид спорту і на що варто звернути увагу новачкові; дамо оцінку фізичним і морально вольовим якостям тріатлоніста.

Що таке тріатлон, його ключові особливості

Тріатлон - це змагальна і послідовна "гонка", в яку включені 3 етапи: плавання, велогонка і біг.

Ключові особливості тріатлону

1. Найбільш небезпечні змагальні етапи проходять на початку гонки, коли увага спортсмена сконцентрована і він сповнений сил.

2. У iron-спорті немає світових рекордів. Траси мають свою конфігурацію і ступінь інтенсивності того чи іншого змагального етапу, тому результати будуть теж різними.

3. Для кожної дистанції потрібен певний тип підготовки та тренувань.

Тріатлон, по суті, це збалансований вид спорту, в якому задіяні різні групи м'язів. Дуже важливо бути максимально підготовленим фізично, оскільки існують певні ризики: травми, судоми, непритомність, підвищення тиску і тд.

Які види спорту і фізичних навантажень включає в себе тріатлон?

Тріатлон включає в себе три види спорту: плавання, велогонка і біг. Однак, існують і інші його варіанти (різниця між ними в дистанції етапів):

- спринт - 750 м плавання, 20 км велогонка, 5 км біг;

- олімпійська дистанція - 1500 м плавання, 40 км велогонка, 10 км біг;

- тріатлон 70,3 (половина Ironman) - 1,9 км плавання, 90 км велогонка, 21,15 км біг;

- тріатлон 140,6 (класичний повний Ironman) - 3,9 км плавання, 180 км велогонка, 42,265 км біг.

Якщо людина загорілася бажанням вступити в ряди тріатлону, важливо врахувати наступні тонкощі даного виду спорту:

1. Стан фізичного здоров'я (щоб уникнути неприємностей зі здоров'ям на змаганнях);

2. Психологічний настрій;

3. Екіпірування (3 комплекти форми для трьох видів спорту) і гаджети для вимірювання пульсу, швидкості, темпу і тд;

4. Фізична спецпідготовка;

5. Наявність вільного часу;

6. Бути готовим до фінансових витрат;

7. Знайти притомного тренера

Як довго необхідно тренуватися, щоб досягти звання "Залізна людина"?

Тріатлон - це "гра в довгу". Щоб пройти дистанцію потрібна витривалість, треновані м'язи і суглоби, міцне серце, досягти якого можна регулярними тренуваннями, але не за короткий термін, як думають багато новачків.

Професійний спортсмен досягне максимального рівня мінімум через півроку. "Новобранцеві", замахнувшись на Ironman, варто взяти на замітку наступні рекомендації:

"У першу чергу, варто звернутися до тренера, щоб той грамотно зміцнив їхнє здоров'я і фізичну підготовку, на що піде кілька років. А потім, якщо залишиться бажання, можна впритул зайнятися підготовкою до гонки початкового рівня", - фітнес-тренер Михайло Яцик.

Логічно, що нетренований раніше організм не зможе потягнути інтенсивне навантаження і обсяги, заявлені вимогами тріатлону. Тому мрія про спринт або марафон, так і залишиться мрією, якщо не почати поетапне тренування. Грамотно вибудувана програма тренувань зміцнить здоров'я, витривалість і покаже, наскільки швидко ваш організм адаптується до інтенсивних навантажень.

Все залежить від людини та її цілей; наскільки багато вона готовий віддавати особистого часу фізичним навантаженням. До того ж, не варто забувати про обмеження, щоб не нашкодити здоров'ю.

Які риси виховує тріатлон в характері людини?

Тріатлон - це спосіб спробувати свої сили, дізнатися, на що ти здатний. Тут мета одна - пройти дистанцію. Хоча за цим виразом криється набагато більше - досягнення успіху копіткою працею і завзятістю. Коли є мета - сумнівам немає місця.

Який вплив робить тріатлон на життєві аспекти людини?

1. Покращує фізичну форму і здоров'я в цілому, дає можливість присвятити собі час;

2. Бадьорить, знімає стрес і напруження, покращує настрій;

3. Робить більш продуктивним робочий день;

4. Вчить правильно розпоряджатися своїм часом, не розмінюватися на зайве;

5. Привчає до дисципліни і відповідальності;

6. Вчить не звертати увагу на біль і невдачі, а йти вперед;

7. Хороший мозковий активатор (дає можливість обміркувати якісь складні питання або проблеми, знайти рішення або придумати нові ідеї).

Багато бізнесменів приходять в тріатлон для того, щоб обзавестися тими якостями, які допоможуть розподіляти себе на дистанції і в житті. До того ж спорт відмінно «прокачує» бізнес-навички. Згадати хоча б Андрія Оністрата (віце-президента Федерації тріатлону України), відомий всім, як "Банкір, що біжить", Віталій Лаптенок (Co-Founder в Genesis), Владислав Тисленко - засновник і власник компанії Concepter, Володимир Дегтярьов (СЕО Newsfront) та інші , для яких тріатлон перетворився на стиль життя.

У кожній людині є мета, яка, як нам здається, далека, наближається залежно від нашої цілеспрямованості. Спорт зміцнює віру в себе, а значить, дає шанс відкрити будь-які двері, замкнені на засув.

Висновки

Тріатлон - це не тільки спорт. Він з легкістю влився в життя багатьох любителів і професіоналів. Бути сьогодні тріатлоністом навіть модно і трендово.

Аналізуючи даний вид спорту, можна провести аналогію, з життєвими досягненнями людини - проходження дистанції назустріч до своєї мети. Незважаючи на біль або інший дискомфорт, фініш виправдовує всі обурення. Спорт - це спосіб довести, що людина здатна на більше, а її можливості - безмежні.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.