Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 17 травня 2021, 19:05
1429
0

Сіеттл Суперсонікс очима Гері Пейтона

Блогер Sport.ua - про легендарного захисника «Сіеттл Суперсонікс»

| Оновлено 17 травня 2021, 19:05
1429
0
Сіеттл Суперсонікс очима Гері Пейтона
Getty Images/Global Images Ukraine

«Я вірю, що баскетбол повернеться в Сіеттл», - Гері Пейтон.

У лютому 2021 року з новою силою відновилися чутки про розширення НБА. Адам Сільвер, комісіонер ліги, схиляється до варіанту з 32 командами. Це збільшить загальний дохід НБА після величезних втрат, викликаних пандемією коронавірусу. І, згідно слів самого Сільвера: «Першими в списку (нових команд) є саме «Суперсонікс» (другими - організація в Лас-Вегасі).

За прикладом НХЛ, у багатого Вегаса завжди знайдуться гроші і на реєстраційний внесок (для того ж НХЛ це 500 млн. доларів), і на побудову / утримання сильної команди. А що «Сіеттл»? «Надзвукові» візьмуть «своє» за рахунок історії і безмірної любові місцевих уболівальників, які 13 років чекають на повернення команди до їхнього міста. Поговоримо про ту частину історії клубу, завдяки якій ми всі полюбили тих самих хлопців у зелених майках.

Зародження ери Пейтон-Кемп

«Тоді, у 1990 році, вони вибрали мене під 2-м піком. Шон грав тут з минулого сезону. Команда перебувала на підйомі. А «Сіеттл» був центром всесвіту», - згадує Гері Пейтон. Команда тоді ще Дейла Елліса і Ксав'є Макденіела лише за додатковими показниками фінішувала на 9-й позиції Західної конференції, здобувши 41 перемогу в регулярному сезоні НБА.

У першому спільному сезоні двох майбутніх зірок ліги «Суперсонікс» виходять до плей-оф, а хлопці бронюють собі місця у стартовій п'ятірці своєї команди.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Ти ще не готовий», - саме так говорив молодому розігруючому Кей Сі Джонс (тоді, головний тренер «Сіетла»): «Я повинен випускати тебе в старті тому, що ти 2-й пік драфту. Не ввійдеш в гру - і МакМіллен забере твої хвилини». Після такого тиску в першому сезоні Пейтон намір піти з баскетболу. А навіщо грати далі, коли набираєш 7,2 очка і 6,4 передачі, «всього» за 27,4 хвилини на майданчику, а на тебе ще й постійно тисне тренер?

З таким підходом до головної молодої зірки ліги вже у 1992 році Джонса на тренерському містку змінює Джордж Карл. «Велике тріо» тренер-захисник-форвард було сформоване. І... до команди прийшов перший успіх. «Сонікс» дісталися до фіналу конференції.

У сезоні 1992/1993 «Сіеттл» фінішував на третьому місці в «регулярці», здобувши 55 перемог. Перший раунд ігор на виліт Пейтон і компанія закінчили лише в останній, п'ятій грі серії. Перемога над «Ютою» Мелоуна і Стоктона з рахунком 3-2 в серії. Далі на них чекав «Х'юстон». Кожна з команд взяла свої домашні матчі, а 7-я гра завершилася аж в овертаймі, 103-100 (ОТ) на користь «надзвукових». Втім, «Рокетс» візьмуть своє в наступних двох сезонах.

У фіналі конференції на підопічних Джорджа Карла вже чекав сер Чарльз Барклі і його «Фінікс». Команди по черзі здобували перемоги в серії, але «Санс» дотиснули опонентів і пройшли у великий фінал до Джордана.

Лідерство в «регулярці» і провали в плей-оф

Наступний сезон ознаменувався відходом Майкла Джордана з баскетболу. Шанс для Гері і його «Сіетла»? Чому б і ні? Команда закінчує регулярний сезон з показником у 63 перемоги і отримує перший посів в іграх на виліт. Серія з «Денвером» не повинна тривати довго.

«У сезоні-1993/94 ми - «Суперсонікс» - були, поза всяким сумнівом, найкращою командою в лізі. Ми захищалися, як божевільні, придушували швидкістю і лякали всіх найжорсткішим данкером в історії. Ми виграли 63 гри з 82 і вийшли в плей-оф із першого місця. Наш перший опонент - «Денвер» - ледве-ледве заповз у плей-оф» - каже Джордж Карл.

Getty Images/Global Images Ukraine

Але психологічний тиск, їх вважали мало не головними контендерами, і нездорова атмосфера в роздягальні зіграли з командою злий жарт. У перерві першого матчу серії проти «Наггетс», Гері Пейтон і Ріки Пірс посварилися і пригрозили один одному дістати свої стволи, перш ніж їх вдалося заспокоїти. У підсумку, «Сіеттл» програв у серії 2-3. А Гері нагримав на всіх у роздягальні.

У сезоні 1994/1995 сталася кумедна історія. Новачок НБА і давній знайомий ще за оклендськими дворами, Джейсон Кідд, накрив кидок Пейтона і крикнув: «А ну, вали звідси!». Після чого Гері оформив ривок 12:0, а «Суперсонікс» обіграли «Маверікс».

«Сіеттл» і далі був серед лідерів НБА за швидкістю гри, набраними очками і атакуючим рейтингом. Вони вже не гналися за першим посівом, але примудрилися знову вилетіти в першому раунді плей-оф (1-3) від слабкого опонента - «Лейкерс» до приходу Шека і Кобі.

 «Передай Гері, що якщо він буде і далі так само недбало поводитися з м'ячем, то я посаджу його дупу на лавку», - кричав під час матчів тренер Джордж Карл своєму помічникові.

«Скажи Джорджу, щоб перестав кричати на мене і посадив свою власну дупу на лавку», - відповідав йому ж Пейтон.

Виклик Джордану

Сезон 1995/96 став феноменальним для «Сіеттла»: 64 перемоги, перший посів на Заході і титул першої команди відразу після великих «Буллс». Того року наш герой видав потужну гру, набираючи в середньому 19.3 очка, 7.5 результативних передач і 4.2 підбирання та майже 3 перехоплення за гру.

«Ми були командою № 2 в НБА відразу після «Чикаго»; ми не дуже від них відстали, вигравши 64 гри, тоді як вони - 72. У Чикаго було 10 поразок, однієї з яких завдали ми», - згадує Гері Пейтон.

Getty Images/Global Images Ukraine

До фіналу НБА «Суперсонікс» обійшли «Кінгс» (3-1), «Рокетс» (4-0) і «Джаз» (4-3). У вирішальному протистоянні на них чекав «Чикаго». Цікавий екскурс у статистику: у всіх своїх фіналах Майкл Джордан набирав 36.3 очки в середньому за гру. Але в фіналі-1996 року, завдяки захисту Пейтона, його показники впали до 27.3 очок. Лише одного разу наш герой дозволив Джордану набрати більше 30 очок.

«Чи можна виграти чемпіонство, коли у твого кращого гравця і розігруючого гігантське его, і його більше турбує власна гра, а не партнери? Схоже, що ні», - задається питанням баскетбольний експерт Білл Сіммонс. Ось і «Сіеттл» програв ту фінальну серію (4-2).

Тих «Суперсонікс», згодом, називали найсильнішими опонентами Джордана часів другого три-піту. Та й хіба могла «Команда 72-10» програти фінал НБА?

Розпад дуету Пейтон-Кемп і період забуття «Сіеттла»

Останній спільний сезон тріо Пейтон-Кемп-Карл закінчили другими на Заході і вилетіли в плей-оф від «Х'юстона» у другому раунді. Далі Шон перебрався до «Клівленда», Джордж, через розбіжності з керівництвом клубу, покинув свій пост. А наш герой... знову привів свою команду до другого місця в західній конференції і вилетів у другому раунді ігор постсезону. Уже від «Лейкерс», що набирали хід.

«Всі помічали то, як нам пощастило мати Гері в складі, а не грати проти нього. Він додавав нам мотивації. Робив нас краще. Так, він був проблемою. Але нашою проблемою», - згадує Шон Кемп.

Getty Images/Global Images Ukraine

І ця «проблема» спершу сплавила головного тренера, Пола Вестфала, нагримавши на нього під час матчу з «Далласом». А потім і посварився з Нейтом МакМілленом, новим тренером «Сіеттла» з 2000 року: він намагався донести до Пейтона, що клуб втомився від його поведінки і хоче від нього більшої стриманості. Пейтон  - що буде і далі всіх рвати на правах лідера команди.

У підсумку, Гері відправили в «Мілуокі».

Чому «Рукавичка»?

«У 1993 році мій кузен дав мені таке прізвисько. Ми грали з «Санс» у фіналі конференції. Це була 7-а гра серії. Кузен підійшов до мене після матчу і зарядив: «Рукавичка, рукавичка». На моє запитання, чому він так робив, той дав відповідь: «Тому, що ти опікав Кевіна Джонсона настільки міцно в захисті, як ніби ти тримав його в бейсбольній рукавичці». Потім хлопці в НБА це підхопили і так прізвисько за мною і закріпилося».

Ну а що ж із «Сіеттлом» і його поверненням в лігу? Для нашого героя це місце стало рідною домівкою і він хоче повернути баскетбол додому: «Я в цьому беру участь. У нас є команда, яка серйозно займається цим питанням. Ми на контакті з Адамом Сільвером. Перш за все, нам потрібна арена для гри, яка повинна бути готова в цьому році. Є ще купа дрібниць, наприклад, повинна бути підписана угода з телебаченням, після чого ми постараємося повернути баскетбольну команду. Зараз ми залягли на дно, щоб дочекатися ідеального часу, коли НБА буде готова надати нам можливість повернути команду».

В'ячеслав Шевченко
Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.