Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 30 вересня 2021, 11:58
426
0

Як робити ставки. Показник xG і як він допомагає при підготовці ставки

Підключаємо технології для ставок

| Оновлено 30 вересня 2021, 11:58
426
0
Як робити ставки. Показник xG і як він допомагає при підготовці ставки
Getty Images/Global Images Ukraine

Підключаємо технології У футболі в останні десятиліття все більше і активніше використовуються сучасні технології. Причому не тільки для трансляції поєдинків і сучасного їх суддівства (звичайно ж, мається на увазі багато обговорюваний VAR), але і для глибокого аналізу матчів. Все частіше і журналісти, і експерти посилаються на показник xG.

Як розуміти цей термін?

Розшифровувати "xG" потрібно як "expected goals", в перекладі - "очікувані голи". Тобто демонстрація того, скільки у команди вийшло створити за футбольний матч небезпечних моментів, що могли, з тією чи іншою ймовірністю, стати голами. Спочатку ці розрахунки робили члени тренерських штабів. Але зараз дані моделі підрахунку xG стають все більш доступні.

Враховують кілька ключових параметрів

- дистанція до воріт під час удару

- місце, з якого наноситься удар

- кількість торкань футболіста, що передували спробі завдати удару

- яку частина тіла використав гравець

Це перелік далеко не повний. Додатково можуть додати, що за передачу зробили до удару, кут, під яким бив футболіст, і так далі. Кожен показник має свою оцінку, а отримані в результаті дані підсумовуються, перетворюючись на якусь "питому вагу" моменту, те, наскільки удар небезпечний для суперника. Втім, експерти наполягають, що xG варто використовувати в поєднанні, в порівнянні, з іншою, традиційною статистикою - це доповнить картину гри.

Зараз з'явилися нові, цікаві варіації

Одні журналісти вважають, що також обов'язково потрібно виводити і модель xGa. Тобто кількість і рівень небезпечних моментів, що дозволили створити біля власних воріт. Інші пропонують доповнити показником xP, очками, що потенційно були б набрані, якби моменти реалізували.

Показник xG має чимало огріхів

Це не математика, а спорт, з його елементом непередбачуваності. Цифри створюваних моментів далеко не завжди виливаються в реальні голи. Кожен уболівальник з ходу назве матчі, коли м'яч просто не лізе в ворота суперника. І не тільки в 1-й грі: наприклад, "Брайтон" в сезоні 2020/2021 міг би боротися за єврокубки, а в реальності весь час йшов у нижній частині таблиці.

Для ставок ці дані корисні

Безумовно, вистачає інших факторів, від мотивації суперників і до кількості травмованих. Але все ж xG може підказати, чи схильний конкретний клуб до атакуючого футболу і наскільки хороший в реалізації моментів. Так що можна застосовувати, готуючи парі на "тотал забитих" .

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.