Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок України
| Оновлено 14 травня 2021, 22:44
6972
8

Проблеми з квитками, фанати vs поліція. Як пройшов фінал Кубку України

Репортаж з Тернополя, де «Динамо» взяло третій титул в сезоні

| Оновлено 14 травня 2021, 22:44
6972
8
Проблеми з квитками, фанати vs поліція. Як пройшов фінал Кубку України
ФК Динамо Київ

Фінал Кубку України повинен був пройти в Тернополі ще минулоріч, але перешкодила всесвітня пандемія коронавірусу. Тоді у спішному порядку матч за титул перенесли спочатку до Львова, а потім і до Харкова, де зустріч між «Динамо» і «Ворсклою» все ж відбулася (1:1, 8-7 по пенальті).
 
Цього року Тернопіль теж міг втратити право проведення фіналу. Принаймні, про це повідомляв головний інсайдер українського футболу Ігор Циганик. Після півфінальної зустрічі до організаторів була велика кількість претензій, всі вони були обґрунтованими. Головне питання полягало в тому, чому під час півфіналу «Агробізнес» - «Динамо» (0:3) замість дозволених 25% глядачів був майже повний стадіон. Тоді на входах на територію арени у стюардів банально не було сканерів штрих-коду, можна було роздрукувати будь-який квиток і по ньому пройти. Що цікаво, на фіналі ці сканери вже були, але проблему вирішити все одно не вдалося. Найбільшими плюсами в порівнянні з півфіналом стали наявність біотуалетів і величезного намету для прес-конференцій. Як мінімум за це організаторів потрібно похвалити.


 
УАФ перед фінальною зустріччю заявила, що кількість пропусків на матч обмежиться 20-відсотковою місткістю арени, тобто на трибунах будуть присутні близько двох тисяч глядачів. Виглядало це дуже дивно, адже 16 травня місцева «Нива» повертається на стадіон і на матчі з «ВПК-Агро» дозволено заповнити трибуни наполовину. Про можливі причини трохи нижче.
 
Крім того, що кількість глядачів повинна була бути сильно скороченою через різні обмеження, реальних квитків на матч у вільному продажу просто не було. Деяку частину отримали клуби, інші були віддані «ветеранам футболу Тернопільщини, місцевим ДЮСШ, колективним членам Асоціації футболу Тернопільщини тощо». На виході вийшла ситуація, що більшість квитків виявилися запрошеннями і ними просто торгували. Десь за годину до зустрічі звичайні фани, які приїхали до Тернополя з надією все-таки якось потрапити на трибуни стадіону імені Романа Шухевича почали ходити по периметру і кричали: «Бариги, ви де?». Але у відповідь була тиша.
 
Ще під час півфіналу дах висотки біля стадіону окупували справжнісінькі сміливці. Складно сказати, чи відбувається подібне на матчах «Ниви», але для поєдинків такого масштабу практично на будь-яких стадіонах це нормальне явище. Найбільше порадувало застереження перед фіналом на одному з під'їздів. Спойлер - це спрацювало навпаки і на фіналі таких екстремалів виявилося ще більше.


 
Окрема тема - фанати київського «Динамо». Саме через них, ймовірно, і були введені такі суворі умови. Під час півфінальної зустрічі ультрас киян в кінцівці матчу перебралися на центральну трибуну і висловили своє невдоволення тим, що команду продовжує тренувати колишній багаторічний наставник «Шахтаря» Мірча Луческу. Активні вболівальники столичної команди його не приймають і всіляко намагаються це продемонструвати при будь-якому зручному випадку. Їхня позиція ясна і зрозуміла, але не всі її поділяють. Наприклад, під час півфіналу більшість глядачів на трибунах вболівали за «Агробізнес», але під час перепалки фанатів «біло-синіх» з тренерською лавою «Динамо» підтримали румунського фахівця, що стало для нього приємною несподіванкою. До речі, після завершення фіналу трибуни також кілька хвилин скандували: «Луческу, Луческу!», що зворушило його ще більше.
 
Як і очікували організатори, деякі неприємнощі з фанатами «Динамо» все ж були. Про проблему з квитками вже було сказано, але пройти на трибуни, звичайно ж, хотілося всім. Ультрас зробили дві спроби. Спочатку пішли «свинею» на пункти пропуску, але поліції було так багато, що здійснити таке було практично нереально. Також вболівальники киян спробували непомітно зайти разом з фанатами «Зорі», яких заводили організовано на фан-сектор. Але луганчани не оцінили гумору і здали їх з потрохами правоохоронцям. Самі ультрас «Зорі» спробували хоч якось компенсувати відсутність фанатів протилежного боку, двічі запалюючи фаєри. Також «чорно-білі» порадували тернополян, кілька разів під час матчу скандуючи: «Луганськ - це Україна».

Що стосується якихось інцидентів на трибунах, то мною їх була помічена мінімальна кількість, а точніше - один. По закінченню тридцяти хвилин гри з центральної трибуни стюарди вивели двох уболівальників, які, за словами самих стюардів, вели себе непорядно, хоча і були з квитками. Судячи з татуювань, це могли бути представники угруповання вболівальників киян «Родичі», але це не точно.
 
Сам матч з трибун виглядав не так цікаво, як вся ось ця навколофутбольна тема. «Зоря» мала кілька хороших моментів у другій половині першого тайму, але загалом їй трохи пощастило піти на додатковий час. Через те, що «Динамо» втратило активну підтримку, перші хвилин 60 частіше було чути луганчан. І тільки після жахливого промаха Бесєдіна на 62-й хвилині підтримка столичної команди посилилася, продовжуючи домінувати до кінця зустрічі.
 
Перед матчем багато побоювань викликало призначення головним арбітром Юрія Іванова, який вляпався в кілька неприємних історій за останній час. Нагадаю, що це саме йому засновник «Агробізнесу» і вже колишній віце-президент УАФ Олег Собуцький нібито розбив обличчя після матчу 24-го туру минулого сезону Першої проти «Миная» (0:2). Та й скасований гол «Олімпіка» у ворота «Шахтаря», а також вогняний спіч Владислава Гельзіна, що за ним слідував, чого варті. На щастя, побоювання не виправдалися. Єдиний момент, який міг змінити результат матчу, і до якого залишилися питання до перегляду повтору - падіння Сайядманеша в компенсований час другого тайму. Але Катерина Монзуль на ВАРі також не побачила жодного порушення в тому епізоді. Лавка «Зорі» мала ще кілька претензій до арбітра під час матчу в менш значущих моментах, але на післяматчевій прес-конференції Віктор Скрипник навіть не доторкнувся теми суддівства.


 
Після завершення фінальної зустрічі президент УАФ Андрій Павелко підійшов до Мірчі Луческу і близько хвилини з ним тепло спілкувався. Можливо, їхній діалог тривав би довше, але далі було нагородження. «Динамо» вперше з сезону 2006/07 взяло всі три титули в Україні в рамках одного сезону, румунський фахівець повернувся до України тріумфатором, а луганська «Зоря» за Скрипника остаточно стала третьою силою, яка ще поки не може дотягнутися до «срібла», але і «бронзу» в чемпіонаті не віддає, і в фіналі Кубку грає.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 9
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 47
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SandroKing
Инцидентов то может и избежали, но будем откровенны, что стадион был все же заполнен где-то на 80%, а не на разрешенных 20%.
euro2012_za_2012euro
Бронза и финал кубка 2021 это лучшее достижение луганчан в годы независимости.
A0Va
фанаты это котлеты
а ультрас это навозные мухи
надо же их различать, а последних просто отправлять смотреть телевизоры
tima fialko
Сьогодні у Спорт-Єкспрес Рабінер залив медом румуна і його команду
Dmytro Dmytro
Ультру і фанів бакланять...а де підтримка звичайних вболівальників,баннера...тільки бакланити вміють бо самі нінащо не здатні!!!
Tеllur
Нормально. Почти.
Вот почему то в Тернополе полиция справляется с ультра-гопотой, а в Киеве только смотрит на них.)
Нам рассказали про 20% заполнения трибун, но мы видели что это брехня.
Монзуль тихо отдыхала и проспала момент когда Кендзёра перекрыл движение игроку Зари, выствив свою заготовку тому от плеча до аппендицита. Хотя тот пеналь Заре бы не помог. Потому что на поле была Слава Люксембургу. Интересно, проверяют ли игроков после игры на допинг? Сомневаюсь. Но Жерсон бегал как кролик Энерджайзер до и даже после свистка.) Вот что значит любовь нашей теннисистки