Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 17 травня 2021, 19:37
587
2

Як робити ставки. Що таке ROI і як його оцінювати

Ставимо з розумом

| Оновлено 17 травня 2021, 19:37
587
2
Як робити ставки. Що таке ROI і як його оцінювати
Getty Images/Global Images Ukraine

Багато хто приходить на сайти букмекерських контор для того, щоб просто побавитися, трохи полоскотати собі нерви. Але все ж і там приємно не тільки ставити, але і вигравати, отримувати назад гроші, ще й з доходом. Так що питання про прибутковість актуальне у сферах спортивного беттінга. Зараз все більше і частіше використовується новий термін для оцінки - ROI. Що ж це за формулювання?

Назва прийшла з бізнесу

ROI - англомовна абревіатура. Повністю словосполучення коректно відтворювати як "Return on investments" - "прибуток від інвестицій" в перекладі. Економісти її розглядають як важливий показник ефективності від вкладення коштів і вираховують по-різному. У беттінгу, на рівні гравця, аналіз перемог в середньостроковій і довгостроковій перспективі можна робити на основі простого, скороченого варіанту, щоб зрозуміти, чи ефективними були Ваші інвестиції, задіяні фінансові ресурси - в даному випадку у вигляді відіграних вже парі.

Формула ROI

Прибуток від інвестицій дорівнює підсумку нескладного рівняння: (сума всього виграшу - сума ставок) / сума ставок * 100%. Якщо розписати на простому прикладі, то це приблизно так: в банку у гравця було 500 доларів. Він всі їх використав на 10 рівних ставок. Не всі принесли перемогу, але в кінці періоду у гравця стало 600 доларів на рахунку. Тоді ROI = (6000 - 5000) / 5000 * 100% = 20%.

Індекс не завжди позитивний

Як вже можна зрозуміти з формули, підсумок може виявитися як зі знаком "плюс", так і "мінусовим". Часто буває, що ROI вийшов негативним. Зрештою, все залежить тільки від успішності розміщених ставок в загальному обсязі. Саме це і перетворює його на простий і універсальний показник всіх гравців, і дає можливість порівнювати ефективність кожного окремо.

Коли ROI реально корисний?

У бізнесі в цілому цей показник використовується не всіма - дуже багато чинників він банально не враховує. Але корисність для гравця є, при правильному застосуванні. Експерти попереджають: дані корисні й ефективні тільки при середньостроковій, а в ідеалі - довгостроковій перспективі. Інакше все дуже залежить від збігу, і може привести як до підвищеного оптимізму, так і пригнічувати гравця (дивлячись, що покаже). Але для об'єктивної картини, як вважають експерти, бажано проаналізувати кілька сотень, а то і 1000 парі.

Занадто високий показник повинен насторожувати

Намагаючись привернути до себе нових читачів, ряд нібито досвідчених гравців позиціонують своє ROI на рівні 20, а то і 25%. До речі, таке буває і на ділі, але, як правило, у новачків, що почалт з пари-трійки вдалих ставок. В цілому ж на довгому відрізку хорошим вважається вже показник в 4%, а відмінним - в 10%.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vizuals
ROI (Region of interest) - область цікавості. Термін, який використовуєтсья у відеоспостереженні для оптимізації компрессії відеоданних.
turist86
а де ця новина?
В Україні дозволили масові спортивні заходи на відкритому повітрі - МОЗ назвало умови
Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.
"Чи можна наразі проводити масові спортивні заходи? Так, але з дотриманням протиепідемічних норм. Зокрема, масові заходи можуть проводитися на відкритому повітрі в областях, де не встановлені додаткові обмеження органами місцевого самоврядування", - сказав Ляшко.
Він наголосив, що перед початком заходу кожен учасник повинен пройти опитування на наявність симптомів респіраторного захворювання, а також пройти вимірювання температури. Учасники із ознаками респіраторного захворювання чи з температурою вище за 37,2 градуса не допускаються до змагань.
Також Ляшко закликав українців брати участь у спортивних заходах і виходити на пробіжки.