Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 12 травня 2021, 22:50
982
2

Андрій ЛЬОПА: «Вірю, що у нашої збірної відмінне майбутнє»

Член виконкому ФВУ висловився про жіночу команду напередодні 2-го туру відбору до чемпіонату Європи

| Оновлено 12 травня 2021, 22:50
982
2
Андрій ЛЬОПА: «Вірю, що у нашої збірної відмінне майбутнє»
CEV

У ці дні разом з національної жіночої збірної України з волейболу, яка з 14 по 16 травня проведе в Грузії матчі другого туру відбіркового турніру чемпіонату Європи, в цій країні перебуває член виконкому Федерації волейболу України (ФВУ), голова Директорату ФВУ Андрій Льопа. Він прокоментував виступ нашої команди в першому турі і відповів на ряд інших питань.

- Андрій Степанович, ми знаходимося в Тбілісі, де жіноча збірна України проведе матчі 2-го туру відбору на чемпіонат Європи. В якості кого Ви тут присутні?

- Я прилетів до Грузії ще 6 травня. Мене запросив секретар Федерації волейболу Грузії, щоб допомогти місцевим суддям освоїти тонкощі ведення електронного протоколу. Попередні три дні тут проходив турнір, де ми вчили наших друзів. І тепер вони зможуть працювати самостійно.

- Що можете сказати про оновлену жіночу збірну України?

- Ми вже неодноразово говорили про те, що вона серйозно оновилася. Це приємно і радує. Змінився тренерський штаб, до команди приєдналися молоді волейболістки. Вважаю, що ми на вірному шляху. Сподіваюся, незабаром станемо свідками потужного прогресу збірної. Потрібно розуміти, що будь-які зміни є болючими, тому їх потрібно прийняти і пережити. Коли ти впевнено крокуєш до своєї мети, то через три-чотири роки вона обов'язково буде втілена в реальність.

- Тобто омолодження складу - це інвестиція в майбутнє?

- Безумовно! Хоча, звичайно, зараз цей процес може зіграти в «мінус». Втім, будь-яка збірна світу рано чи пізно проходить через цей період. Наприклад, Італія чи Польща, багаті на молодих і перспективних гравців, які помітно прогресують. Так, вони ще нічого серйозного не виграли, але це - справа часу.

- З якою періодичністю, на Ваш погляд, треба змінювати склад?

- Є таке поняття, як зміна поколінь, коли тренери працюють з волейболістками певного віку п'ять-шість років. Після цього відбувається омолодження складу. Можна робити і по-іншому: залучати до кістяка команди, який формується з досвідчених гравців, юних спортсменок. Але для цього треба мати хороший фундамент, який бере свій початок ще з дитячого волейболу.

- В Україні цей фундамент закладено?

- В нашій країні багато дитячих команд. Втім, нам потрібно змінити радянську систему, оскільки вона не приносить тих плодів, яких нам хотілося б бачити. Також не вистачає державної підтримки. Президент ФВУ Михайло Мельник ініціював створення подібної програми, але без законодавчої бази ми не зможемо втілити її в життя.

- Можливо, потрібно шукати допомоги у меценатів?

- Обов'язково. Я вдячний всім тим, хто вкладає власні кошти в волейбол. Без їх допомоги не було б потужних клубів. Своїм прикладом вони стимулюють й інших робити так само, щоб у нас була цікава конкуренція на внутрішній арені.

- Як можете прокоментувати виступи збірної України в 1-му турі відбору на Євроволей-2021, який проходив у Португалії?

- В першому матчі з господарками майданчика українки зуміли зібралися, незважаючи на програш у стартовій партії. Молодці! У другій грі зі шведками, мабуть, «перегоріли» і не повірили у власні сили. Позначався і той факт, що наша оновлена збірна зіграла лише кілька контрольних поєдинків. Взагалі два тижні підготовки - це дуже мало. Хоча, звичайно, старання дівчат було очевидним.

- Ви вважаєте, що Швеція - це команда, яку можна було перемагати?

- Там немає гравців високого класу, крім Ізабель Хаак. Це єдина справжня зірка європейського волейболу. Всі інші грають не в елітних чемпіонатах. Тому це не та збірна, яку ми не можемо обіграти. Але в матчі з Україною в колективних діях шведки виглядали потужніше. Що ж, не потрібно забувати - нічого не приходить відразу. Без поразок немає перемог. Впевнений, що наші спортсменки виправлять всі свої помилки, і тут, у Тбілісі, ми побачимо вже зовсім інший колектив.

- Як можете охарактеризувати нашу національну команду?

- У збірній багато хороших молодих гравців, яких я дуже добре знаю. Є з ким працювати - у нас прекрасне майбутнє! Думаю, що в процесі підготовки до «Золотої Євроліги» в складі національної команди можна буде побачити й інших новачків.

- До речі, можете докладніше розповісти про «Золоту Євролігу»?

- Раніше існувала просто Євроліга, яка для сильних збірних була не надто привабливою. Однак, відчуваючи, що в найближчий час турнір очікують серйозні реформи, наші збірні - чоловіча і жіноча - в 2017 році заявилися туди вперше і відразу виграли змагання, наробивши багато галасу. І відразу після цього турнір дійсно реформували, створивши «Золоту Євролігу». Там за успішні виступи командам надаються рейтингові очки, які важливі і для України. Плюс «Золота Євроліга» дозволяє перевірити свій найближчий резерв та краще підготуватися до тих же чемпіонатів Європи.

В цьому сезоні жінки перше коло проведуть у Запоріжжі, друге - в Болгарії. Чоловіки ж усі поєдинки зіграють в Запоріжжі. Тому запрошуємо на матчі глядачів, якщо дозволять карантинні вимоги.

За матеріалами офіційного сайту ФВУ

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мінус Пегула. Відомі всі півфіналістки престижного турніру в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 07:20 4
Мінус Пегула. Відомі всі півфіналістки престижного турніру в Маямі

У боротьбі за титул у Флориді залишилася одна американка

Тренер чоловічої збірної України з біатлону покине свій пост
Біатлон | 28 березня 2024, 19:55 7
Тренер чоловічої збірної України з біатлону покине свій пост

Контракт із Юраєм Санітрою не буде продовжено

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
kvadrat777
судя по игре со Швецией-- безвольный беспреспективный бред...
rugby1970
Хотелось бы верить... Не думаю, что Андрей высказал то, что думает на самом деле,.. Кто платит - тот заказывает музыку