Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 15 травня 2021, 07:04
11662
5

Інтер – чемпіон. Але що далі?

Попри історичний успіх, на «нерадзуррі» чекають непрості часи

| Оновлено 15 травня 2021, 07:04
11662
5
Інтер – чемпіон. Але що далі?
Getty Images/Global Images Ukraine

Сезон 2020/21 можна назвати історичним для Серії А. В Італії вперше за 9 років з’явився новий чемпіон. Ним став «Інтер». В останній раз «нерадзуррі» брали скудетто ще 11 років тому за Жозе Моурінью. Антоніо Конте був покликаний у Мілан, щоб перервати гегемонію свого колишнього клубу – «Ювентуса». Серед інтернет-користувачів поширена думка, що в нинішньому сезоні «б’янконері» були занадто слабкі, а «Інтер» виявився трохи краще, тому і виграв титул. Подібні заяви – цілковита дурниця.

По-перше, «стара синьйора» сама себе послабила, призначивши на посаду головного тренера людину без досвіду роботи. Можливо, президент «Ювентуса» Андреа Аньєллі під час підписання контракту з Андреа Пірло тримав на думці Суперлігу. При реалізації цього проекту туринцям гарантувалася участь в оновленому виді Ліги чемпіонів на роки вперед, тому можна було б пробачити молодому фахівцеві огріхи на внутрішній арені. Але Суперліга накрилася мідним тазом. У цьому, як і в прорахунках Аньєллі, винен точно не «Інтер», який і сам був не проти відколотися від УЄФА. По-друге, «нерадзуррі» за весь сезон зазнали тільки 2 поразок в матчах Серії А. «Чорно-сині» показали себе найстабільнішою командою Італії на внутрішній арені і заслужено виграли чемпіонський титул.

Після цього, здавалося б, ситуація в «Інтера» має налагоджуватися по всіх фронтах. Але це не так. У міланців як і раніше багато проблем, перш за все – фінансових. Ще до завоювання скудетто футболісти вирішили відмовитися від призових, якщо виграють титул. Тим самим вони пішли назустріч клубу, який переживає непрості часи. Через кілька днів після завоювання чемпіонства президент «чорно-синіх» Стівен Чжан зустрівся з гравцями і попросив їх відмовитися від зарплати за 2 місяці. В економічному плані «нерадзуррі» виглядають зовсім не по-чемпіонськи. Ситуацію не поліпшують ні бонуси за скудетто, ні призові за вихід в Лігу чемпіонів.

Getty Images/Global Images Ukraine

Пандемія коронавірусу серйозно вдарила по китайській корпорації Suning Commerce Group, яка володіє «Інтером». Щоб урятувати бізнес, керівництву довелося продати акцій на суму 2,3 млрд доларів. Покупцями, що цікаво, виступили філії китайського уряду. Це означає, що доля «нерадзуррі» багато в чому буде залежати від обстановки в КНР. У січні Suning Commerce Group могла продати міланський клуб британській інвестиційній компанії BC Partners, але сторони не змогли домовитися щодо проведення угоди. Китайці вимагали за «Інтер» 1,1 млрд доларів. Британці вважають цю суму занадто високою. З тих пір розмови про можливий продаж міланського клубу вщухли, але не зникли назовсім.

У березні Suning Commerce Group оголосила про ліквідацію футбольного клубу «Цзянсу Сунін», який до цих пір залишається чинним чемпіоном Китаю. Майбутнє «Інтера» знову було поставлено під загрозу. Через деякий час китайці отримали кредит від американського банку Goldman Sachs на суму 250 млн доларів. Це допомогло їм розрахуватися з багатьма старими боргами, але з’явилися нові. Нещодавно віце-президент «нерадзуррі» Хав’єр Дзанетті визнав, що клуб залишається у важкому фінансовому становищі. Борги «чорно-синіх» перевалили за 100 млн євро. На відновлення економічної ситуації «Інтеру» знадобиться кілька років, та й то за умови, що міланці швидко знайдуть інвестора.

Фінансові проблеми «нерадзуррі» роблять туманними й інші питання, в тому числі тренерські. Контракт Конте з «чорно-синіми» розрахований ще на 1 рік. Керівництву потрібно вести переговори з фахівцем щодо продовження угоди. Перше, про що попросить італієць на зустрічі, – трансфери. Це питання як було, так і залишається болючим для «Інтера». Конте одного разу вже мало не покинув клуб посеред сезону через відсутність посилення, але все ж залишився працювати з тими, хто є. Як бачимо – не дарма. Але на міжсезоння тренер обов’язково зажадає грошей на трансфери, а де їх взяти – велике питання. Продавати перспективних молодих гравців «нерадзуррі» не хочуть і не будуть, а ветеранам потрібна заміна.

Getty Images/Global Images Ukraine

З високою часткою ймовірності «чорно-синіх» після закінчення сезону покинуть Артуро Відаль, Андреа Ранокк’я, Александар Коларов, Раджа Наїнгголан, Далберт, Жоау Маріу і Ешлі Янг. Іван Перішич і Марцело Брозович – під питанням. З оренд повернуться Себастьяно Еспозіто, Федеріко Дімарко і багато інших молодих гравців, але це не ті футболісти, які з ходу будуть підтримувати чемпіонський ритм «чорно-синіх» на полі. Конте хоче отримати у свою команду лівого фулбека «Челсі» Емерсона Палм’єрі і півзахисника «Удінезе» Родріго Де Пауля. Голкіпера «Удінезе» Хуана Муссо в Мілані розглядають як послідовника Саміра Хандановича. Крім того, «Інтер» хоче підписати якісного центрфорварда, який буде заміняти Ромелу Лукаку.

Усі ці гравці коштують пристойних грошей, а у «нерадзуррі» з фінансами зараз все погано. Судячи з усього, влітку в складі «чорно-синіх» пройдуть серйозні кадрові перестановки. В якому стані буде команда – незрозуміло. Однак з точністю на 90 відсотків можна стверджувати, що без трансферів Конте не захоче продовжувати роботу в «Інтері». Фахівець виконав своє завдання на внутрішній арені і захоче досягти успіху в Європі, а без якісного посилення зробити це практично неможливо. Додає плутанини і ситуація зі спортивним директором «нерадзуррі» П'єро Аузіліо, а також із генеральним директором Джузеппе Мароттою. Функціонери не поспішають продовжувати контракти з «чорно-синіми» поки не дізнаються, що власники будуть робити з клубом.

Наразі запитань про «Інтер» набагато більше, ніж відповідей. Ніхто не знає, що буде з клубом через місяць, а про довгострокове майбутнє «нерадзуррі» і зовсім говорити не доводиться. Хосеп Гвардіола чесно визнав, що багато в чому його успіхи залежать від фінансової стабільності клубів, у яких він працює. У Мілані поки ні про яку стабільність не йдеться, тим більше економічну. Доля клубу зараз у руках його власників. Якщо Чжан знайде вирішення фінансового питання, цей «Інтер» з набором перспективної молоді може далеко піти. Якщо ж ні, «чорно-сині» ризикують ще на 10 років залишитися без трофеїв.

Сергій Завалко
Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Чи буде скандал? Жирона й агент Довбика могли порушити фінансовий фейр-плей
Футбол | 15 квітня 2024, 08:00 41
Чи буде скандал? Жирона й агент Довбика могли порушити фінансовий фейр-плей

Йдеться про фінансові деталі трансферу з «Дніпра-1» до іспанського клубу

Поки схаменулися – вже 0:5. Збірна України розгромно програла бразильцям
Футзал | 15 квітня 2024, 18:45 3
Поки схаменулися – вже 0:5. Збірна України розгромно програла бразильцям

Синьо-жовті невдало провели другий матч міжнародного турніру в Литві

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tеllur
Пусть благодарят Шахтёр, который лишил их участия в УЕФА. Вот и смогли сосредоточиться на одной задаче.
Михаил Степанов
все таки арабы более надежные инвесторы нежели китайцы
vasya44
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Bolshoi
Если снова встретятся с Шахтёром, то я могу предсказать.
Владимир Копяк
Посоветую Интеру привлечь к спонсортству корпорацию Рошен нашего бывшего президента Порошенка, это лучше,чем спонсировать рашку...