Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 травня 2021, 22:17
15891
33

Внесок Луческу в чемпіонство Динамо - навіть більший, ніж здається

Ніякої лірики: тільки цифри і факти

| Оновлено 11 травня 2021, 22:17
15891
33
Внесок Луческу в чемпіонство Динамо - навіть більший, ніж здається
ФК Динамо Київ. Мірча Луческу

Довгих чотири сезони «Шахтар» панував у чемпіонаті країни. Причому панував безапеляційно. Але в сезоні нинішньому влада несподівано змінилася. Причому настільки кардинально, що домінування «Динамо» над іншими було тотальним. Як рік тому у «Шахтаря». За рахунок чого стався цей камбек? Чи, все ж, за рахунок кого? Давайте, не поспішаючи, розбиратися.

Почнемо з кінця. Так буде зрозуміліше. Після матчу 23 туру «Динамо» - «Інгулець», що завершився розгромом гостей з Петрового, команда Мірчі Луческу за три тури до кінця чемпіонату оформила чемпіонський титул. Після матчу винуватець торжества, окрім іншого, сказав таке:

- Якщо мене запитають, в чому різниця між нинішньою командою і тією, яку я прийняв першого серпня, то я в першу чергу скажу, що різниця в тому, що хлопці придбали менталітет переможців. Чемпіонами стали ті ж футболісти, що були в «Динамо» і раніше, але найголовніше - це не талант, а щоденна робота. Хлопці щодня жили з думкою про те, щоб стати чемпіонами.

Ясна річ, що тренер-чемпіон по гарячих слідах говорить з позиції завойованого титулу, і з цієї висоти він може сказати все, що душа забажає. Тому що в будь-якому випадку виявиться правим. Ми ж зараз маємо можливість розібрати ті слова Мірчі на «атоми». І переконатися, наскільки він мав рацію після того пам'ятного поєдинку.

Тепер починаємо з самого початку. Точніше, з моменту резонансного приходу в «Динамо» колишнього багаторічного наставника «Шахтаря» Луческу. Ось повний список гравців, які з'явилися в «Динамо» з моменту появи в клубі Мірчі Михайловича.


ФК Динамо. Мірча Луческу

Футболісти, які прийшли в Динамо в сезоні 2020/2021: Тимчик (в нинішньому сезоні зіграв 3 матчі), Леднєв (9), Родрігеш (19), Кравець (1), Костевич (0), Белуце (1), Клейтон (0), Сідклей (5), Кадірі (0), Супряга (16), Гармаш (9), Забарний (18). Акцентую увагу на тому, що кількість зіграних поєдинків - на момент чемпіонської гри проти «Інгульця». Тобто за фактом 23 турів. Решта три матчі календаря в даному випадку і не показові, і недоречні.

З цих даних можна зробити висновок, що повноцінну ігрову практику мали тільки три гравці. Супряга, який минулий сезон провів в оренді в «Дніпрі-1» (хоча Влад був основним лише в першому колі, після того, як повернувся після бану Бесєдін, Супряга втратив місце в основі), Родрігеш, який другу частину минулого сезону провів в оренді в «Анкарагюджю», і Забарний, який дебютував за першу команду за Луческу.

Примітно, що бомбардирські показники Супряги на порядок погіршилися. Якщо в минулому сезоні він забив 14 м'ячів у 25 матчах, то в нинішньому - 2 голи в 16 матчах.

А ось показники Жерсона істотно збільшилися. Якщо в минулому сезоні він відіграв 8 матчів, в яких забив 2 голи, то в нинішньому сезоні - 19 матчів і 3 голи. За забитими м'ячами різниця не суттєва, але ось за зіграними матчами - суттєва. Попередники використовували люксембуржця переважно в атаці, тоді як у Луческу він став універсальним солдатом. Його віддавали в оренду в Туреччину перш за все тому, що не знайшли до нього підхід. Луческу ж знайшов. І Жерсон став одним з визначальних механізмів в чемпіонській команді.

Отже, резюмуємо, що лише двоє «з половиною» новачків, причому новачків відносних, зіграли серйозну роль в «Динамо» Луческу: Забарний, Родрігеш і частково Супряга.

Тепер дивимося, як розподілявся ігровий час між динамівцями в минулому і нинішньому сезонах (і в даному випадку в нинішньому чемпіонаті нас цікавили лише тури з мотивацією - тобто включно з 23-м).

Найбільше зіграних матчів в минулому сезоні:

28 - де Пена, Караваєв
27 - Буяльський, Кендзьора, Циганков
26 - Шабанов, Шепелєв
25 - Вербич, Сидорчук
23 - Миколенко.

Найбільше зіграних матчів в сезоні 2020/2021 після 23 турів:

22 - Кендзьора
21 - Шапаренко, Бущан
20 - Караваєв
19 - Миколенко, Жерсон, Сидорчук
18 - Циганков, Буяльський, Шепелєв, Забарний, де Пена.

У нинішньому сезоні з числа гвардійців випали Шабанов, який в минулому сезоні став лідером команди за кількістю виходів у стартовому складі (25 матчів) і Вербич. Шабанов в нинішньому сезоні відіграв лише один матч. Він програв місце в основі Забарному, який зараз є основним виконавцем. У минулому сезоні Ілля не грав. Примітно, що Забарного Мірча почав ставити в основу вимушено, адже на початку сезону в команді був справжній травмопад. Вербич втратив місце в основі з іншої причини - через травму. У нинішньому сезоні словенець провів 12 матчів. Звертає на себе увагу прогрес Шапаренка, який з приходом Луческу став системоутворюючим гравцем. У минулому сезоні він зіграв 15 матчів, забивши один гол, в нинішньому - 21 гра і 3 голи.

Ще один чемпіонський нюанс - вміння Луческу перепрофілювати гравців. Напередодні старту нинішнього сезону, перед грою з «Олімпіком», в лазареті «Динамо» перебували відразу сім гравців - Шабанов, Бурда, Миколенко, Попов, Шепелєв, Вербич, Русин плюс дискваліфікований Бесєдін. В результаті Мірча стартував з парою центрбеків Сирота - Кендзьора, правого захисника грав Тимчик, який потім швидко «зламався», а Караваєв був переведений на лівий фланг захисту. На правому фланзі півзахисту Луческу спочатку пробував Цитаїшвілі, але швидко розчарувався в Гії і відправив в оренду в «Ворсклу». В активі Цитаїшвілі - лише 4 матчі в нинішньому сезоні (в минулому було 10). Єдиного форварда грав Супряга. Після травми Тимчика та одужання Миколенка, Віталій зайняв своє звичне місце на лівому фланзі, Кендзьора змістився на праве крило захисту, а в центрі основною стала зв'язка Забарний - Попов. Бущан остаточно закріпив за собою статус першого голкіпера. Якщо в минулому сезоні Георгій зіграв 20 матчів з 32-х (12 провів Бойко), то в нинішньому чемпіонаті Бущан відіграв 21 гру з 23-х. Нещерет зіграв три матчі, Бойко втратив місце в основі.

Виходить наступне: Луческу спирався фактично на тих же гравців, які грали в «Динамо» і у Хацкевича, і у Михайличенка. З тією лише різницею, що хтось, як Бущан і Шапаренко, стали отримувати більше ігрового часу. Та й роль їхня в команді зросла. Про Родрігеша і Забарного було сказано вище. Виходить, що досвідчений румун абсолютно правий: хлопці дійсно «придбали менталітет переможців».

У чому це проявилося? В першу чергу, в дуже рівному проходженні командою всього відрізка чемпіонату. Напевно, головний підсумок нинішнього, чемпіонського сезону для «Динамо» - вміння брати «свої» очки. Бущан якось сказав в одному зі своїх інтерв'ю, що Луческу говорив підопічним наступне: «чемпіонство завойовується в матчах з більш слабкими командами і завдяки грамотній грі в захисті». Ця теза повністю відображає нинішній сезон. Особливо на тлі попереднього.

У сезоні 2019/2020 «Динамо» програло вже в третьому турі. Правда, «Шахтарю» - 1:2. Однак потім, три тури поспіль, кияни не могли перемогти: дві нічиї - з «Олімпіком» та «Зорею», поразка від «Десни». Фактично, після третього туру минулого сезону «Динамо» не брало участі, точніше, випало з чемпіонської гонки. Після шостого туру ситуація, як здавалося, стабілізувалася - п'ять перемог поспіль, але потім знову гойдалки: нічия з «Карпатами», перемога над «Львовом», поразка від «Шахтаря». Всього в пасиві «Динамо» в минулому сезоні - 9 (!) поразок і 5 нічиїх. Для прикладу: у «Шахтаря» тоді було 4 нічиї та 2 поразки. Слід розуміти, що перші очки в минулому сезоні «гірники» втратили лише в 12 турі (нічия з «Олександрією»), а першої поразки зазнали в 20 турі (проти «Ворскли»). Фактично, донеччани другу частину того сезону догравали резервним складом - настільки відчутною була очкова перевага над конкурентами.

У нинішньому сезоні картина радикально змінилася. У 23 турах динамівці зазнали лише однієї поразки при 4 нічиїх. Це чемпіонський графік «Шахтаря» в минулому сезоні. Єдина поразка киян - від «Шахтаря» - 0:3 у першому колі. У другому колі був узятий реванш 1:0 (в минулому сезоні динамівці програли «гірникам» всі чотири зустрічі в УПЛ). Отже, «Динамо» навчилося брати не тільки «свої» очки, але і очки в матчах з конкурентами. І за домашніми матчами, і за матчами на виїзді «Динамо» впевнено посідає перше місце в таблиці. Вдома здобуто 27 очок в 12 матчах, на виїзді - 31 очко в 11 матчах. Тобто, для киян в сезоні, котрий щойно завершився, не було особливої ​​різниці, де перемагати. Це явний чемпіонський почерк. Приблизно такий, як у «Шахтаря» в минулому сезоні. І досягнутий він, безумовно, за рахунок грамотної роботи тренера, його міцної руки і світлої голови, чого геть не було у «Динамо» як мінімум в минулому сезоні.


ФК Динамо

Підсумок: незважаючи на явні проблеми «Шахтаря» в нинішньому сезоні, чемпіонство «Динамо» - наслідок прогресу саме київської команди, а не проблем основного конкурента. Луческу навів порядок у колективі, перш за все в захисті. Після 23 турів нинішнього сезону пропущено лише 14 м'ячів, тоді як в минулому сезоні на цьому відрізку динамівці пропустили на чотири голи більше, а після 32 турів було пропущено аж 35 м'ячів. «Шахтар» в минулому чемпіонаті після 23 турів мав 15 пропущених м'ячів. Тобто, нинішній динамівський показник - явно чемпіонської проби. Показово, що і за забитими м'ячами в сезоні 2020/2021 «Динамо» перевершило «Шахтар» (дані після 23 турів): 51 проти 47 (у минулому сезоні було 80 проти 65 на користь «гірників»). Луческу перепрофілював деяких гравців, деяким дав другий шанс. Менталітет змінився, команда перестала втрачати очки там, де втрачати не повинна. Чемпіонство заслужене і справедливе, і роль в ньому нинішнього головного тренера складно переоцінити. 

Оцініть матеріал
(80)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 33
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RomarioUA
Хитрый циган взул всех:
1) В первую очередь тыкнул носом в гавнецо шахтеровское руководство, выкинувшее его ранее
2) Во вторую очередь неадекватных недофанов Динамо, которые "Луча - геть")))
3) В третью очередь Хацкевича и остальных физруков Динамо, взявши ЧУ тем же составом, что и был. (Физруки все, за исключением Реброва, понятно)
4) В четвертую очередь самому Сурку наконец показана роль ТРЕНЕРА.
5). Ну и есть у нас тренер, кроме Луча, который выигрывал ЧУ с двумя разными командами? Сам не знаю, подскажите.
Молодец, цыган.
Профи - 100%
Апплодисменты!
gajvir
Так , Луческу головний творець цієї перемоги , особливо вона вражає на фоні повної деградації клубу при Хацкевичу. Ось якби крім революції в тренерському штабі здійснити революцію в менеджменті клубу, який залишився в 90 роках минулого сторіччя (((.
Yevgeniy Lysenko
Луческу красава. Ультрусы, сосите хер!!!
Алексей Голяченко
Второй после Лобановского. Удачи мистеру с нашим клубом
Ukraine
Всім фанам ДК які не люблять Мірчу…
Вдумайтесь, чувак переїхав на тренувальну базу жити ради команди, … працює з тим, що є. Я про гравців.
Змінює інфраструктуру, вимагає перекривати поля, …
Є прогрес, є результат, …
Подумайте, а тоді критикуйте свого тренера!
Мірчу потрібно поважати!
funcat
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex86 1
коню понятно
PFCLviv
Хороший тренер це важливо. Львів теж продовжив співпрацю з Безсмертним на три роки...
Slevin
Ну тут надо быть или дураком или ультрасом динамо чтобы не согласиться что Луческу реально тренер с высоким уровнем и именно он поднял команду после мракобесия Хацкевича и Михайличенко
euro2012_za_2012euro
«У победы всегда много отцов, а поражение всегда сирота».
Натовский Легионер
Главная штука фанаты лохтьора облизывают залупу
A0Va
какие ставки были на тотал 4,5?
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Хoакин Гусман Лоэра.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
west-ukr5555
Хоть я и болельщик Динамо, но никакого особого прогресса в игре при Луческу я не увидел. Первое место это "заслуга" никакущего Шахтера.