Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
|
5674
0

Тім Цзю йде стопами батька. Чи буде бій за пояс або він злетить раніше?

Лев Кравців – про перспективи сина легенди

Тім Цзю йде стопами батька. Чи буде бій за пояс або він злетить раніше?
Getty Images/Global Images Ukraine. Тім Цзю

Тимофій Цзю - син Константіна Цзю, колишнього абсолютного чемпіона світу. Зараз він є одним з головних претендентів на пояс чемпіона світу в першій напівсередній вазі. Від хлопця звучить багато промов про майбутнє, про те, що він збирається битися за пояс і скоро стане чемпіоном.

Чи реально це і чи піде хлопець шляхом батька?

26-річний Тимофій дебютував у професіоналах у 2016 році, не домігшись нічого серйозного в любителях. Манера ведення бою і стиль Цзю-молодшого і не створені для високоінтенсивного та насиченого багатоударністю любительського боксу.

Інша справа - профі. Молодший не пішов стопами батька. Якщо Константін нокаутував свого першого суперника у першому ж раунді, то Тимофій пройшов усю дистанцію. Але далі таких збоїв ставало все менше: п'ять поспіль дострокових перемог і лише після них перемога одноголосним рішенням.

Весь цей час Цзю-молодший виглядає більш ніж впевнено. Якщо не перемагає суперника достроково, то розбиває одноголосним рішенням суддів. Ніяких рішень більшості, розділених рішень і тому подібного. Повне домінування.

Getty Images/Global Images Ukraine

Звичайно, не можна обійти стороною рівень опозиції. Звичайно, це не відверті мішки, але будемо говорити чесно: в Австралії немає такої кількості великих імен, щоб дійсно чекати тамтешнього дербі. А з рідної країни (так, Цзю - австралієць, а не росіянин), Тимофій і не виїжджав поки що.

До 2019 року Тимофія за бажання можна було б називати мішкобоєм. Бився тільки у себе вдома, бив непоганих, але не більше, суперників. Потім сталося підвищення. У перемогах над вкрай міцними Двайтом Рітчі і Джеком Брубейкером сумніватися не доводилося. Першого Цзю розбомбив за очками, другого довів до технічного нокауту.

Далі було веселіше - почалася перепалка з Джеффом Хорном. Хорн - до недавнього часу головний діючий австралійський боксер. Хлопець, який, нехай і спірно, але перемагав Менні Пакьяо. Джефф не сумнівався в собі: говорив, що його досвіду вистачить на кілька таких, як Цзю, і збирався громити опонента. Але Тім був упевнений в собі на тисячу відсотків і, як ми бачимо, не дарма.

Цзю проти Хорна - саме те дербі, про яке говорилося вище. Все-таки знайшлося таке і в Австралії. Інтригував Тимофій. Точніше, чи зможе він, що покаже і як перестрибне на новий медійний рівень. Та й Хорн теж викликав запитання: після поразки Кроуфорду він виграв два бої з трьох - програвав достроково Майклу Зерафі, але потім брав реванш.

В результаті, молодість розібралася з досвідом. Тимофій швидко посадив опонента на свої удари, висмоктав з нього всі сили, а до восьмого раунду екс-переможець Пакьяо вже ледве таскав ноги. Далі справа за малим. Молодий австралієць холоднокровно здобув перемогу технічним нокаутом і різко злетів у всіх рейтингах. Хорн - це не Васелл із Корнехо. Зовсім інший рівень медійності і значущості суперника.

Цзю-молодший запевняв, що готовий боксувати за пояс, але пройшов уже рік, а віз і нині там. Весь цей час Костянтин склавши руки не сидів: спочатку розбив Бовіла Моргана, потім - Денніса Хогана. Хороші, міцні суперники. Не мішки і прохідні опоненти. Але і зовсім не чемпіонського рівня.

Тимофій каже, що готовий, але справа з мертвої точки не зрушується. І незрозуміло, коли зрушиться.

Чемпіони першої напівсередньої не говорять про Цзю. Тепер справа за ним і промоутером

Фактично, в першій напівсередній один важливий чемпіон. Джермелл Чарло зібрав уже три з чотирьох поясів і без абсолюту йти не збирається. Не плутайте з Джермаллом, який побив Сергія Дерев'янченка.

Так, ще в чемпіонах числиться Ерісланді Лара - він звичайний чемпіон за версією WBA. А також є чемпіон за версією WBO - Брайан Кастаньо з Аргентини. Саме через нього Цзю варто застрибувати в поїзд розборок із Чарло. Почнемо з того, що Тимофій - перший номер рейтингу саме за версією WBO. Претендентське звання австралієць може отримати в будь-який момент.

Якщо його тільки не випередить Ліам Сміт, який у травні зустрінеться з Магомедом Курбановим. Але, з огляду на те, що британця везуть в Росію під поки непереможеного росіянина, варто розраховувати або на нокаут Сміта, або на його нижчу позицію в рейтингу. Взагалі рейтинг - справа організації та промоутера, справа боксера в іншому.

Getty Images/Global Images Ukraine

Цзю вже показав, що він непоганий у трештоку. Без перегинів, але цікаво і бадьоро. Хорна він в ринг так і витягнув, привертаючи увагу і бомблячи з усіх боків, поки той не погодився. Але варто враховувати, що і Брайан Кастаньо - не мальчик для биття. І навіть не постарілий Джефф Хорн. Аргентинець ще жодного разу не програвав, дванадцять із сімнадцяти раз переміг достроково, а єдина нічия - в поєдинку з Ерісланді Ларою. Кубинець точно буде більш вишуканим і незвичайним, ніж Хорн.

Взагалі, судячи з усього, аргентинцеві, навіть, якщо Цзю включиться, буде не до нього. У Австралію він не поїде - там у зв'язку з пандемією дуже суворі заходи щодо приїжджих. При цьому, є більш грошовий, вигідний, нехай і ризикований варіант - об'єднання з Чарло. Тим більше, команди майже домовилися.

Тимофію поки зарано

Незважаючи на всі порівняння з батьком, варто сказати, що Цзю-молодшому зарано йти на Кастаньо або Чарло. Варто ще більше підвищити рівень опозиції, а потім уже відкривати рот на пояси.

Тимофій - цікавий боксер і потенційно навіть чемпіон. Але трохи пізніше. Батько завоював титул через три роки після дебюту. У Цзю-молодшого пішов п'ятий, але це не страшно. Важливо вже у 2021 році побитися з кимось серйозним. Джей Кулькай, Джаред Херд, Джейсон Росаріо, Патрік Тейшейра, Джуліан Вільямс. Ерісланді Лара, нарешті. З кимось, хто буде незручним і реально перевірить Цзю.

А в разі перемоги продовжувати ходити по бійцях цього ж, а не нижчого рівня. Тому що важливо реально усвідомлювати свій рівень і показувати його всім. Хорн - круто для медійності та Австралії, але досить посередньо, якщо дивитися об'єктивно. Джефф давно не той, та й зручний він для 26-річного проспекта.

Сили, навичок, часу і здоров'я Тимофію вистачає, щоб вийти на реальний претендентський рівень. Залишилося тільки перейти від слів до справи.

Лев Кравців
Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Рахім Стерлінг пробив найкращий штрафний в історії футболу
Футбол | 18 березня 2024, 13:45 2
ВІДЕО. Рахім Стерлінг пробив найкращий штрафний в історії футболу

Жахливий удар по горобцях став об'єктом тролінгу в соцмережах

Арам ФАНІЯН: «Ломаченка тут ніхто не любить»
Бокс | 18 березня 2024, 16:08 7
Арам ФАНІЯН: «Ломаченка тут ніхто не любить»

Український боксер поділився думками щодо Василя

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.