Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Європейська Суперліга
| Оновлено 10 травня 2021, 01:12
17792
38

Чеферін грає з вогнем. Глава УЄФА може не тільки обпектися, але і згоріти

Валерій Василенко вважає, що піддати анафемі клуби Суперліги - необачне рішення УЄФА

| Оновлено 10 травня 2021, 01:12
17792
38
Чеферін грає з вогнем. Глава УЄФА може не тільки обпектися, але і згоріти
Getty Images/Global Images Ukraine. Александар Чеферін

Війна УЄФА проти створення Суперліги, а може, і самої ідеї як такої, давно закінчилася. Власне, це і не війна була зовсім, а бліцкриг: проіснувавши на папері три дні, Суперліга де-факто померла, так і не встигнувши як слід народитися. Однак УЄФА, як ті затяті партизани, продовжує підривати залізничні колії. Панове, це, як мінімум, нерозумно.

Зізнаюся, з подивом і здивуванням прочитав інформацію про санкції Європейського футбольного Союзу до 9 з 12 клубів, які беруть участь в проекті створення Суперліги. Слух різонула вже перша фраза: «в дусі примирення і на благо європейського футболу», бо далі йшла мова, окрім усього іншого, про те, що ці дев'ятеро повинні «як жест доброї волі зробити пожертву на загальну суму € 15 млн, яка буде використана на благо дітей, молоді та масового футболу в місцевих громадах по всій Європі, включаючи Великобританію». Особисто мені цей ультиматум дуже вже скидається на революційну експропріацію. Причому явно в стилі Поліграфа Шарикова. Ну, ви пам'ятаєте: «Та що тут пропонувати?.. А то пишуть, пишуть... Конгрес, німці якісь ... голова пухне! Взяти все, та й поділити». Правда ж, дуже скидається?

Я розумію, що переможець завжди правий, і цих самих прав більше саме у нього, і що той, хто програв, практично завжди - дурень, що залишається, до всього, ще й у меншості. Але друзі мої, невже зараз є сенс розмахувати шашкою: одних штрафувати і тикати носом в «неподобство», інших - і зовсім збиратися відлучити від єврокубків на два сезони. Невже це в дусі «примирення і блага європейського футболу»? Адже тут не суть в 15 мільйонах європейських грошей, які для команд на кшталт «МанСіті» або «Інтера» - що їх власникам один раз сходити в казино Монте-Карло. Мені здається, Александар Чеферін і його відомство в даній ситуації повинні не розділяти і володарювати по-пролетарському, а навпаки, проявляти імператорські мудрість і терпіння. Ну уявіть: ось з одного боку - фактично безрідний володар, який домігся величі шляхом з грязі в князі, за підтримки, в першу чергу, дотаційних асоціацій. А з іншого боку - весь цвіт європейського (та що там європейського - світового) футболу. Якби у Чеферіна був цар в голові, а не тільки царська корона, він би і міркував відповідно. Але, схоже, царя в голові немає. Тому і рубає зопалу.

Мені здається, всі ці «юнайтеди», «мілани» та «атлетіко», для яких 15 мільйонів - не гроші, затаять образу і злість. Так, вони напевно публічно відречуться від затії Суперліги і пообіцяють - так само гучно - зарити сокиру війни і повернутися в лоно УЄФА. Але не сумнівайтеся - при першій же можливості вони не забудуть встромити ніж у спину. Тому що їм публічно дали ляпаса. Сильні світу цього подібного не прощають. Вони напевно будуть мститися. Кожен по своєму. Невже Чеферін цього не розуміє? Невже він думає, що санкціями, а не мудрістю, можна схилити на свою сторону людей, які, в більшості своїй, не моргнувши оком, можуть його продати, потім купити, а потім знову продати, але вже дорожче? Якщо цієї простої, як і весь Всесвіт, істини президент УЄФА не розуміє, значить, він просто недалекий. А то і зовсім випадковий на своєму високому посту. Він явно не рівня Юханссону і навіть Платіні.

Getty Images/Global Images Ukraine

Ще раз: в даному випадку не є оповідь про те, що борються добро і зло, погане і хороше. У нашому випадку всі абсолютно однакові, мазані одним миром. Тому не потрібно освітлювати лик Чеферіна і малювати диявольські роги Флорентіно. Вони всі - в одній упряжці. В одному чистилищі. Адже питання тільки в грошах, навколо грошей і завдяки грошам. Сама ідея створення Суперліги виникла не в останню чергу тому, що через небачену досі епідемію багатющі клуби світу стрімко втрачають свої активи і прибутки, а УЄФА лише констатує «стурбованість» з цього (та й не тільки) приводу. До того ж, рівень доходів вищої касти УЄФА не знизився, а навіть навпаки. Чому «Реал» і інші повинні радіти такому стану речей? Ось вони і не раділи, а шукали шлях виходу з кризи. Можливо, шлях дискусійний, місцями незрозумілий, а іноді і неправильний. Але ж те, що пропонує УЄФА - ще гірше. До того ж, як резонно зауважив Флорентіно Перес, не факт, що до 2024 року «Реал» зможе дожити в тому вигляді, в якому ми всі звикли його бачити.

Невже і цього не розуміють в УЄФА? Скажіть на милість, кому стане краще, якщо Союз дискваліфікує на енну кількість сезонів з Ліги чемпіонів «Реал», «Барсу» і «Юве»? Невже там думають, що європейська футбольна індустрія і це проковтне? ЛЧ без Мессі, Роналду і найкращого футбольного клубу в історії світового футболу - це пшик, непорозуміння, ерзац. Особисто мені така Ліга чемпіонів не потрібна. І, впевнений, не тільки мені. Та й рекламодавці з телемовниками теж навряд чи похлопають в долоні такому стану речей. Невже Чеферін і цього не розуміє?

Адже заборона практично у всіх сферах людської життєдіяльності спрацьовує якраз у протилежний бік. Пам'ятаєте, як у «Наутілуса», в «Гуд бай, Америці»: «нас так довго вчили любити твої заборонені плоди».

Якщо Чеферін все ж не схаменеться, і таки відлучить трійцю від ЛЧ, він у підсумку виявиться йолопом. І накличе справжню бурю. Тому що в цьому революційному багатті згорить саме він, а не ті, типу «розкольники». Бо саме вони - вічні. При всіх їхніх недоліках. А він - лише тимчасовий правитель. При всіх його фішках і «тріщинах».

Оцініть матеріал
(119)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Провальний трансфер. Дуелунд залишить Динамо остаточно та безкоштовно
Футбол | 19 квітня 2024, 19:48 18
Провальний трансфер. Дуелунд залишить Динамо остаточно та безкоштовно

Міккель продовжить виступи у складі «Орхуса»

Ювентус відіграв два м'ячі та взяв очко у матчі з Кальярі
Футбол | 19 квітня 2024, 23:59 1
Ювентус відіграв два м'ячі та взяв очко у матчі з Кальярі

Відставання скоротив Душан Влахович, автогол Альберто Досени приніс нічию

Коментарі 38
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MonDejaVu
"Особисто мені така Ліга чемпіонів не потрібна." В. Василенко
А я думаю більшості вболівальників не потрібний футбол в якому гроші вирішують все!
Василь Меленчук
Барса і Реал - два фінансові банкроти із загальною збитковістю майже міліард доларів, хотіли поправити своє фінансове становище і дальше залазити у дикі борги купуючи умовних Мбапе чи Неймара по 200-300 млн.. Начудили, а тепер пора платити по рахунках, або виходити і грати щотижня один проти іншого, а на третій тиждень злітати на гру до Туріна. Нехай, як Баварія, наймають ефективних менеджерів і живуть без боргів, сповідуючи спортивний принцип у футболі, а не принцип бабла.
bolela11111
Стяуа, Селтик, Црвена Звезда - победители лиги чемпионов... А ведь здорово было
Наверно испугались что может повториться , серебряный призер Украины дважды нагнул "самый-самый" клуб автора статьи в этом году.
elladaua
Дивна стаття. М’яко кажучи.
Особисто мені така Ліга чемпіонів, без Реалу та Барселони, потрібна.
Я хочу бачити в ній як команда з мого міста бореться з Аяксом, Марселем та Порту. На стадіоні мого міста. А не Реал-Барса на планшеті.
А ще я хочу бачити Лігу Європи.
Можливо автор не хоче бачити Лігу Європи зразка 2015, або Кубок УЄФА 2008-09.
Що ж, має на те право.
Alexsandr B
Так смешно когда чиновники УЕФА заявляют что владельцев больших клубов интересует только бабло, а их разве нет? Когда все клубы потеряли то чиновники УЕФА подняли себе зп....так кто думает о деньгах?
scorpio16
слова автора виглядають не як професійна точка зору спеціаліста, а наче як вболівальника клубу , мовляв " чому ? навіщо, за що ? " . Покарання для всіх повинно бути, щоб в подальшому гарно думали, для клубів що вийшли, це покарання і в той самий час ні, впенений що була розмова " хлопці ми вас дуже карати не будемо, але люди цього вимагають, давайте щось символічно зробимо, так як ви всерівно вийшли з тієї ассоціації " , а ось вже для інших 3х клубів, треба жорсткіше карати, якщо не сам клуб , то його керівників , особливо Переса, з ним треба робити так, як свого часу зробили в Ф1 з Флавіо Бріаторе
Andrew Tv
Футбол без денег может быть. Если играть на лужайке по выходным. А то что мы смотрим, без денег невозможно. Не фиг с умствующим видом говорить, что конфликт вызванный созданием суперлиги носит финансовую подоплеку. Само собой. Но суть конфликта в попытке богатых клубов подмять под собой остальной футбольный мир. Поэтому противодействие УЕФА группе клубов правильный и решительный шаг. А называть Чеферина болваном который что то не понимает, просто хамство. Эти слова следует адресовать автору статьи
Bolshoi
Кому интересны клубы-банкроты? К тому же, ради улучшения своего финансового состояния, готовые разрушить систему европейского футбола.
bolela11111
Там не только фиксированный примирительный взнос, но и 5% от чего-то годового. Показательное наказание, ибо несет угрозу власти. Уверен это планировалось задолго, так-что не стоит смотреть на это как исключительно на реакцию на пандемию. Как по мне, это то к чему может привести чрезмерное эго.
Виктор Тимченко
Интересно, что предлагает автор этой статьи-высера...
Sukiyaki
Раздутый пузырь, под названием современный топ-футбол, с заоблачными контрактами, трансферами и прочей многонулевой поеботой просто обречен лопнуть.Раньше или позже.
Владимир Коновалец
На цьому сайти збираються останнім часом люди, які не мають поняття, що таке органиізація футбольних відносин. Таке враження, що сюди збіглись посіпаки павелки та костюченка. мінусують тих, у кого адекватна думка щодо розвитку нашого футболу, в якому не буде місця бандюкам типу павелки. Реформи обов'язково будуть, хочуть цього або ні тимчасові керівники УЕФА та ФІФА. Якщо у них перед очима тільки наші гроші, то їх чекає доля Блаттера та Платіні. Полки що Газпром та путін фінансують УЕФА, але і це скоро закінчеться
axylinam
Футбольный сепаратизм в пользу очень богатых нужно пресекать очень жёстко,автор статьи примитивно мыслит и наивный как трёхлетняя девочка
bolela11111
из-за таких супер клибов условный Аякс не может два года подряд феерит в лиге чемпионов. Все больше и больше аппетиты растут. Чего их жалеть? Какое зрелище я пропущю? Равномерно надо хороших футболистов, а не скупать все и вся чтобы часть гнила на лавке. Луче бы где то-ещё играли.
Bolshoi
А ты сравнивай не с Динамо, а с Атлетико например
Яків Миколайович
Холуйчику Суркісів в принципі незрозуміло, як це хтось може всер
sahka1981
"При всех его фишках и «трещинках». "
Автор видать Земфиру слушал по молодости
Sviatoslav Kudelych
Чеферіну би автора в радники!
sv_2000
Хороший текст. Можно дискутировать, но автору, однозначно, респект
Віталій Яценко
Роналду цього літа залишить Юве. Мессі також. І можна сказати із великою долею вирогідності те, що вони можуть опинитись в одній команді. Не вірите? А ПСЖ в це вірить.