Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 10 серпня 2021, 07:53
2960
1

Історія «короля» Босфору. Як Бурак Їлмаз став найкращим форвардом Туреччини

Блогер Sport.ua Олександр Шершень – про кар’єру Бурака Їлмаза

| Оновлено 10 серпня 2021, 07:53
2960
1
Історія «короля» Босфору. Як Бурак Їлмаз став найкращим форвардом Туреччини
Getty Images/Global Images Ukraine

Коли літом 2020-го «Лілль» залишив провідний форвард Віктор Осімхен, який перейшов до італійського «Наполі», боси «догів» вирішили ризикнути і підписати на той час вільного агента: 35-річного турецького форварда Бурака Їлмаза. І, варто зазначити, віковий нападник не лише став гідною заміною нігерійцю, а й перетворився на справжнього лідера симпатичного колективу Крістофа Галтьє, який наразі бореться за чемпіонство в Лізі 1.

Тож до вашої уваги історія колишнього півзахисника, який в подальшому став найкращим турецьким форвардом останнього десятиліття.

«Бешикташ». Перші трофеї за посередньої гри

Бурак Їлмаз розпочинав кар’єру в скромному «Антальяспорі» і дебютував за головну команду ще в 17-річному віці на позиції правого вінгера. Упродовж чотирьох сезонів, незважаючи на юний вік, нинішній другий бомбардир збірної Туреччини за всю історію, був одним із лідерів команди з Анталії. У сезоні 2005/2006 Бурак Їлмаз допоміг «Антальяспору» вийти до еліти турецького футболу, але дебютувати в Суперлізі за рідний клуб у нього не вийшло. Його гра привернула увагу «Бешикташа», який на той час очолював легендарний Жан Тігана, і молодий талант, недовго думаючи, вперше (і не востаннє) прийняв пропозицію одного із місцевих грандів.

У тому ж 2006 році Їлмаз дебютував за збірну Туреччини, після чого наступного виклику довелося чекати цілих чотири роки, але про це трохи згодом…У «Бешікташі» молодий гравець явно не виблискував. За півтора року у складі «чорних орлів» Бурак провів 39 матчів і відзначився усього шістьма м’ячами. Попри не дуже яскраві виступи за клуб, саме з «чорними орлами» здобув свої перші трофеї в кар’єрі: Кубок та Суперкубок Туреччини.

«Фенербахче». Без голів та титулів

У сезоні 2007/2008 керівництво та тренерський штаб «Бешикташа» вирішили позбутися гравця, який втратив місце у складі, продавши того до скромного «Манісаспору». Там Бурак почав грати вже ближче до гравців атаки, але не чистого форварда, і в підсумку став найкращим бомбардиром команди, забивши 9 голів за сезон. Утім, цей індивідуальний успіх не врятував клуб із Маніси від вильоту із Суперліги. Грати у другому за силою дивізіоні країни у плани майбутнього «короля» (прізвисько Їлмаза) явно не входило, тому новий сезон наш герой розпочав у другому гранді турецького футболу у складі найбільшого ворога «Бешикташа» – «Фенербахче».

Сам гравець на негативну реакцію фанатів обох команд на свій перехід заявив, що однаково любить як колишню, так і нинішню команду. У колективі Луїса Арагонеса, де в той час грали такі майстри, як Емре Белозоглу, Даніель Гуїса, Роберто Карлос, Семіх Шентюрк, Алекс, «король» не зміг себе реалізувати, провівши за весь сезон 2008/2009 років лише 16 матчів в різних турнірах, не забивши при тому жодного м’яча. Але саме в «Фенербахче» Бурак Їлмаз вперше дебютував у ЛЧ. Тоді у групі підопічні Луїса Арагонеса посіли останнє місце у боротьбі із «Арсеналом», «Порту» та київським «Динамо».

«Трабзонспор». Від невдахи до найкращого бомбардира першості

Далі була оренда в «Ескішехірспор» та перше пришестя вже у третій гранд турецького футболу – «Трабзонспор». Саме в цій команді Бурак почав грати «чистого» нападника, що відразу позначилося на його результативності. І 26-річний бомбардир вперше за кар’єру подолав позначку в 10 голів за сезон. Загалом в чемпіонаті 2010/2011 років забив 19 м’ячів, поступившись лише колишньому партнеру по «Фенербахче» Алексу.

Наступного сезону Бурак Їлмаз, який відчув смак голів, не залишив жодного шансу своїм суперникам по бомбардирському ремеслу, відвантаживши у чемпіонаті 33 голи у ворота опонентів. Що цікаво, найближчі переслідувачі «короля» зробили на 18 влучних пострілів менше від нього. Саме виступаючи за «Трабзонспор», нападник отримав знову виклик до лав національної команди у 2010-му році…

Збірна Туреччини. Як «король» став другим після Хакана Шукюра

Getty Images/Global Images Ukraine

Як згадувалося вище, дебютував за головну національну команду Бурак Їлмаз 12 квітня 2006-го року у товариській зустрічі проти Азербайджану (1:1). Що цікаво, його напарником на вістрі атаки був легендарний Хакан Шукюр – найкращий бомбардир в історії турецького футболу. Загалом провів за збірну у 2006 році чотири матчі і голами не відзначився.

Схоже, тодішнього наставника турків Фатіха Теріма форвард не вразив і в другу свою каденцію в збірній (до 2009 року) тренер Бурака не викликав. Лише в 2010-му році, коли команду очолив Гус Хіддінк, 25-річний нападник повернувся до лав збірної, де почався його довгий шлях до титулу другого бомбардира збірної за всю історію. Улюбленець нинішнього президента Туреччини Раджепа Ердогана із 2010-го року є основним накінечником турків, а з нещодавнього часу і її капітаном. Попри далеко не юний вік, Бурак Їлмаз і зараз є головним бомбардиром і лідером збірної. У його активі на даний момент 66 гри за національну команду, в яких він забив 28 голів, і Бурак посідає друге місце серед усіх бомбардирів збірної, поступаючись лише легенді Хакану Шукюру, у якого 51 влучний постріл. А чого варті його три м’ячі у відборі до ЧС-2022 у домашньому матчі проти Нідерландів (4:2). До слова, це був його перший хет-трик із 2015-го року, коли він повторив подібний трюк у кубковому матчі з «Бурсаспором», виступаючи за «Галатасарай». Завдяки своїй граючій легенді турки наразі посідають перше місце в групі G і реально претендують на вихід на мундіаль.

«Галатасарай»

Повертаючись до клубних справ відзначимо, що після вдалого бомбардирського сезону у «Трабзонспорі» 27-річний нападник за 5 мільйонів євро перейшов у свій четвертий клуб-гранд в Туреччині – «Галатасарай». У складі жовто-червоних Бурак Їлмаз в підсумку проведе чотири сезони кар’єри. Вже у першому він із командою здобув своє перше чемпіонство і вдруге став найкращим бомбардиром чемпіонату Туреччини, забивши 24 голи. У ЛЧ 2012/2013 років «король» допоміг стамбульцям вийти до 1/4 фіналу турніру, де у двох матчах «Галатасарай» поступився «Реалу» (3:2 і 0:3).

Сам гравець у підсумку разом із Ліонелем Мессі та Томасом Мюллером із вісьмома голами посів третє місце в гонці снайперів ЛЧ. Загалом за чотири сезони Бурак Їлмаз провів за стамбульців 140 матчів, у яких відзначився 82-ма м’ячами. Зібрав у «Галатасараї» «король» і солідний список трофеїв: 2 чемпіонства та Кубка Туреччини, до яких додав 3 Суперкубка.

Китай і другі пришестя в «Трабзонспор» та «Бешикташ»

У 2016-му році досвідчений форвард вирішив кардинально змінити вектор своєї кар’єри, відправившись на «заробітки» до Китаю у клуб «Бейцзин Гоань». «Галатасарай»  отримав за свого екс-гравця солідні 8 мільйонів євро. У Піднебесній найкращий форвард Туреччини останнього десятиліття провів два сезони і трофеїв не здобував.

У 2017-му за 3,5 мільйона євро Бурак Їлмаз повернувся на батьківщину, прийнявши пропозицію клубу, де відкрився його бомбардирський талант. У «Трабзонспорі» «король» знову був на провідних ролях, посівши друге місце в бомбардирській гонці (23 м’ячі) після Бафетімбі Гоміса (29). Утім, за підсумками турніру команда не потрапила до єврокубків. Тож, розпочавши сезон 2017/2018 років в стані «бордово-блакитних», у підсумку гравець опинився в ще одному своєму екс-клубі – «Бешикташі». На відміну від першого приходу в стан «чорних орлів», трофеїв форвард не здобув, проте показав за два роки непогану результативність в чемпіонаті – 24 гола в 40 матчах.

Сьогодення. Як у 35-ть вести до чемпіонства скромний «Лілль»

Getty Images/Global Images Ukraine

Для багатьох спеціалістів та уболівальників стало несподіванкою, що 35-річний нападник, який є головною ударною силою збірної, вирішив покинути рідну Туреччину і прийняти пропозицію французького «Лілля». Бурак Їлмаз мав якщо не замінити Віктора Осімхена, який перейшов до «Наполі», то хоча б вдало підігрувати щойно придбаному за 30-ть мільйонів євро канадцю Джонатану Девіду.

Утім, досвідчений нападник, для якого це був дебютний сезон у європейській топ-лізі, відразу ж почав доводити, що він в команді Крістофа Галтьє не для «галочки» і не для того, щоб бути запасним. Наразі Бурак Їлмаз є найкращим бомбардиром клубу (12 голів), а «Лілль» за три тури до завершення чемпіонату посідає перше місце в турнірній таблиці Ліги 1, на одне очко випереджаючи ПСЖ. В поєдинку проти «Ліона» (3:2) досвідчений турок не лише забив два м’ячі, а й асистував 30-мільйонному Джонатану Девіду. Тим самим «доги» відчепили від боротьби за чемпіонство одного з конкурентів.

Немає сумнівів, що за три завершальні гри в Лізі 1 Бурак Їлмаз буде лізти із шкіри, щоб принести третій титул чемпіона Франції «догам». По-перше, ця нагорода, ймовірніше за все, може стати однією із найголовніших у кар’єрі, плюс можливість напряму пробитися до групового раунду ЛЧ, а, по-друге, в такому віці дана історія може стати ідеальним завершальним акордом в кар’єрі для найкращого турецького форварда останнього десятиліття.

Олександр Шершень
Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Італія, Німеччина та Англія. Гонка за додаткові путівки до Ліги чемпіонів
Футбол | 19 березня 2024, 06:45 14
Італія, Німеччина та Англія. Гонка за додаткові путівки до Ліги чемпіонів

Найкращі дві асоціації в рейтингу за сезон отримають перепустки

Анчелотті може прийняти рішення, яке переконає Луніна покинути Реал
Футбол | 19 березня 2024, 07:05 11
Анчелотті може прийняти рішення, яке переконає Луніна покинути Реал

Уже найближчим часом зірковий воротар «Реала» Тібо Куртуа повернеться у склад команди

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
salamanka1982
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил