Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 06 травня 2021, 18:53
5896
15

Фонсека розчарував в Ромі. Серія А показала тактичні прогалини Паулу

Олексій Сливченко підводить підсумки дворічного перебування екс-коуча «Шахтаря» в Римі

| Оновлено 06 травня 2021, 18:53
5896
15
Фонсека розчарував в Ромі. Серія А показала тактичні прогалини Паулу

З моменту укладення контракту з «Ромою» на початку сезону-2019/20 проблема потенційного звільнення надто часто зачіпала Паулу Фонсеку. У прем'єрному сезоні коуч планував фінішувати з «вовками» в топ-4, щоб отримати путівку в Лігу чемпіонів, але схибив. На перший раз португальця пробачили, але коли і в другому сезоні стало зрозуміло, що участі в найсильнішому клубному турнірі континенту «Ромі» не бачити, церемонитися не стали, й достроково оголосили спершу про прийдешнє припинення співпраці, а потім і про підписання наступника - Жозе Моуріньо.

Останньою надією Фонсеки на успіх залишалася Ліга Європи. У разі перемоги в цьому турнірі «вовки» отримали б можливість зіграти в Лізі чемпіонів-2021/22, що напевно допомогло б екс-тренеру «Шахтаря» зберегти свій пост. У чвертьфіналі «Рома» в непростому протистоянні з «Аяксом» змогла вичавити максимум з мінімуму - здобути гостьову перемогу (2:1) і звести домашній матч-відповідь до зручної у всіх сенсах нічиєї (1:1).

Перемога в Амстердамі взагалі здалася ковтком свіжого повітря, якого гостро потребувала команда Фонсеки в кінцівці сезону. До неї «Рома» в трьох матчах Серії А не знала радості перемог, поступившись з однаковим рахунком 0:2 на виїзді «Пармі» і вдома «Наполі», а також зігравши внічию з «Сассуоло» (2:2). Однак після того, як римляни пройшли «Аякс» в Лізі Європи, налагодити справи в національному чемпіонаті їм так і не вдалося - три поразки в чотирьох матчах, причому від команд, які в усіх відношеннях поступаються «Ромі» - «Торіно», «Кальярі» та «Сампдорії». А шокуюча поразка в першому півфіналі Ліги Європи від «Манчестер Юнайтед» на виїзді (2:6), фактично поставила жирний хрест на надіях Фонсеки вивести «Рому» в Лігу чемпіонів через перемогу в другорядному єврокубку...

Останні результати зайвий раз оголили проблему непослідовності нинішньої «Роми». За Фонсеки ця команда регулярно мала складнощі з тим, щоб демонструвати стабільність, і це не давало їй шансів на фініш в топ-4. Незважаючи на те, що сам португалець по ходу поточного сезону неодноразово підкреслював, що бачить поліпшення в грі своїх підопічних, за фактом все виглядає не так райдужно.

У цьому сезоні «Рома» часто грає в атакувальний футбол з трьома нападниками, що при хороших розкладах виливалося в переконливі результати. Наприклад, «Беневенто» і «Болоньї» команда Фонсеки відвантажила по п'ять м'ячів (5:2 та 5:1, відповідно), а «Спецію» перестріляла в трилері - 4:3. Однак з топовими опонентами «Рома» не змогла виглядати настільки ефективно в атаці, продовжуючи ще більше помилятися в обороні. У першій половині сезону римляни зіграли внічию з «Ювентусом» (2:2) та «Міланом» (3:3), і це, по суті, все, чим може похвалитися команда Фонсеки в битвах з по-справжньому сильними суперниками в рамках Серії А. Вже у другому колі «вовки» були биті спершу туринцями (0:2), а потім і «россонері» (1:2), які легко прочитали тактичні задумки Фонсеки.

Спроби пограти в атакувальний футбол з «Аталантою» і «Наполі» й зовсім завершилися провалами - команда Гасперіні в першому колі розбила опонента з рахунком 4:1, а в другому розійшлася виїзною нічиєю 1:1, а підопічні Гаттузо й зовсім декласували підопічних Фонсеки - 6:0 в двох поєдинках (4:0, 2:0). Але ж було ще й пам'ятне фіаско в дербі від «Лаціо» (0:3), де вболівальники очікували побачити справжніх «вовків», а не переляканих вовченят...

У Серії А-2020/21 команді Фонсеки не вдалося обіграти жодну з команд, що знаходяться в шістці кращих. Результат «Роми» - шість поразок і чотири нічиї, причому в заключних турах «вовкам» ще належить зіграти проти «Інтера» і «Лаціо». Настільки погані результати в матчах проти команд з вершини турнірної таблиці - основна причина невдач «Роми» в Серії А. Команда Фонсеки втрачала очки там, де апріорі повинна була за них чіплятися руками і ногами, якщо дійсно розраховувала фінішувати в зоні Ліги чемпіонів. Поступившись практично всім, «вовкам» нема на що було розраховувати на фініші...

Переїзд в Італію став поки головним викликом в кар'єрі 48-річного Фонсеки. У Рим він прибув в якості багатообіцяючого наставника, який вміє досягати результату. Таке резюме Паулу заслужив в «Шахтарі», де за три сезони виграв на внутрішній арені все, що тільки можна, не знаючи проблем з «Динамо». Але в Серії А демонструвати звичний для «гірників» атакувальний футбол вже з «Ромою» Фонсека не зміг. Італійські суперники від тижня до тижня вибудовували перед португальцем все нові та нові завдання, справлятися з якими в певний момент Паулу перестав. Він просто не звик давати собі раду в кожному турі з настільки добре організованими в обороні командами, які прекрасно справляються з тими, хто прагне контролювати м'яч.

Getty Images/Global Images Ukraine. Паулу Фонсека

«Коли я приїхав до Італії, то був одержимий футболом, заснованим на володінні м'ячем. Але зараз, принаймні для мене, куди важливіше, як команда здійснює перехід від оборони в атаку і навпаки, ніж просто цифри володіння», - зізнавався кілька місяців тому Фонсека в одному з інтерв'ю.

У підсумку гра «Роми» за Фонсеки трансформувалася від звичних по «Шахтарю» 4-2-3-1 в першому сезоні до більш мобільних 3-4-3 або 3-4-2-1, які «вовки» переважно задіюють в поточному чемпіонаті. У якийсь момент португальський тренер усвідомив, що в Італії дуже важливо користуватися всією шириною поля, а також вміти швидко переключатися від однієї фази гри в іншу. Такий підхід в певних матчах (в тому числі, проти «Шахтаря» в Лізі Європи) давав плоди - «Рома» виглядала досить акуратною і цікавою, але справлятися з непослідовністю результатів «вовки» так і не навчилися. Тактично чемпіонат Італії виявився занадто складним для Фонсеки, який зламав майже всі зуби на спробах «перекусити» невдачі й оголив, тим самим, всі свої прогалини в роботі з командою топ-рівня з топ-ліги...

Не можна забувати і той факт, що запрошував Фонсеку в «Рому» Джеймс Паллотта, а за рік римський клуб був проданий іншому власнику - Дену Фрідкіну. Тому з самого початку радили позбутися португальського тренера, але Паулу влаштовував нового власника, тому що не був надто зухвалим в плані вимог на трансферному ринку. Багато в чому «зручність» Фонсеки для Фрідкіна й дозволила Паулу так довго протриматися на своїй посаді за не дуже вдалих результатів. Однак, коли стало ясно, що сезон для «Роми» остаточно провалений, бос клубу не став чіплятися за тренера, який при всіх своїх особистісних плюсах банально не здатний давати результат.

В результаті сталося те, що сталося - Фонсека покине «Рому» в кінці сезону, а його місце займе співвітчизник Жозе Моуріньо. Треба сказати, перше самостійне тренерське призначення Фрідкіна виглядає не менш суперечливим, ніж запрошення Паллоттою Фонсеки, але це тема вже зовсім іншої розмови...

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 26 квітня 2024, 12:51 5
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії
Футбол | 26 квітня 2024, 02:55 0
Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії

Південна Корея в довгій серії пенальті поступилася Індонезії – 2:2 (пен. 10:11)

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ZAKARPATFAN
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Поручик Ржевский
Кстати, когда-то Мхитарян и Смоллинг сбежали из МЮ от Моуриньо...
mist76
Интересно Моуринью сможет лучше, есть сомнения
andre simon
Фонсека 2 года на багаже Луческу поиграл когда в Динамо фезруки были даже Каштру хватило на один год .Только хороший тренер пришло в Динамо Киев сразу все обложались.
Kevko
Фонсека - подходящий тренер для уровня португальской лиги. Если бы не приглашение в Шахтер, он бы, наверное, там бы и оставался.
Вова Чертрогатый
Фонсеці повна фонсека
Trasher311987
А может такое быть Де Дзерби главный, а Фонсека и Каштру помощники?