Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 травня 2021, 14:11
4764
0

Бомбардирський дефіцит: у Челсі серйозні проблеми в нападі

Блогер Sport.ua – про великий, але нереалізований атакуючий потенціал «синіх»

| Оновлено 06 травня 2021, 14:11
4764
0
Бомбардирський дефіцит: у Челсі серйозні проблеми в нападі
Getty Images/Global Images Ukraine

Перша половина сезону видалася нестабільною і досить напруженою для «Челсі». У Лізі чемпіонів справи у «синіх» йшли непогано, але в національному чемпіонаті – набагато гірше. Лондонський клуб планомірно скочувався до середини турнірної таблиці, після чого керівництво пішло на радикальні зміни, в результаті чого команду очолив новий тренер посеред сезону. Френк Лемпард пішов у відставку, але навіть незважаючи на слабкі результати, фахівець провів непогану роботу, в першу чергу з молоддю.

З приходом Томаса Тухеля результати у «Челсі» істотно покращилися. Маючи всього 1,5 дні, фахівець встиг підготувати команду до матчу проти «Вулверхемптона», який завершився нульовою нічиєю. Після цього «сині» виграли 4 матчі поспіль в рамках англійської Прем’єр-ліги із загальним рахунком 7:1. Новий тренер добре попрацював з обороною, і це принесло результат. З приходом Тухеля «Челсі» програв лише 2 матчі з 23-х у всіх турнірах. У 17-ти поєдинках «сині» відіграли на нуль. Це потужний показник для оборони і воротарської лінії. Результати лондонського клубу і в цілому покращилися. Команда піднялася в топ-4 АПЛ, вийшла у фінал Кубка Англії і дійшла до півфіналу Ліги чемпіонів.

На загальному фоні у «Челсі» все складається дуже добре. Але є одна серйозна проблема – слабка реалізація. За Тухеля «сині» лише 1 раз забили більше двох голів за матч. Це при тому, що за атакуючим потенціалом лондонці є одними з кращих в Європі, маючи в наявності Кая Хаверца, Хакіма Зієша, Мейсона Маунта, Крістіана Пулішича, Теммі Абрахама і Тімо Вернера. Двоє останніх наряду з Жоржиньйо є найкращими бомбардирами команди поточного сезону АПЛ. Але на рахунку кожного з них всього лише по 6 забитих м’ячів. Коефіцієнт «Челсі» за очікуваними голами в Прем’єр-лізі становить 19,8, а за забитими голами – 17. Це менше, ніж у «Лідса», «Арсеналу», «Тоттенхема» і «Вест Хема», яких «сині» випереджають у турнірній таблиці АПЛ.

Getty Images/Global Images Ukraine

Головним розчаруванням сезону в «Челсі» є, мабуть, Вернер. Останній сезон у складі «РБ Лейпциг» був найкращим у кар’єрі для німця, коли він тільки в Бундеслізі забив 28 голів. Нинішня кампанія є найгіршою для футболіста за останні кілька років. Слабше, ніж зараз, форвард виступав лише у складі «Штутгарта» 5 років тому. Вернер завдає в середньому 2,78 удару за 90 хвилин, що само по собі є низьким показником для центрального нападника. Коефіцієнт гравця за очікуваними голами в нинішній кампанії становить 12,70, а за очікуваними голами на 90 хвилин – 0,49. Нижчими ці показники були у німця тільки в сезоні 2015/16. При цьому варто відзначити асистентські здатності Тімо. Футболіст записав на свій рахунок вже 7 результативних передач в АПЛ, що є хорошим показником для центрфорварда.

Звичайно, звалювати все на Вернера було б несправедливо. Абрахам і Жиру теж не є надто результативними в поточному сезоні. Хоча, по правді кажучи, вони обидва отримують набагато менше ігрового часу, ніж німець. З фланговими нападниками ситуація теж далека від ідеальної. Каллум Хадсон-Одої все ще не може заявити про себе в повний голос у складі першої команди «синіх», Пулішичу заважають проблеми зі здоров’ям, а у Зієша був непростий адаптаційний період. Те ж саме стосується і Хаверца, який є рекордним підписанням в історії лондонського клубу. Найстабільнішим серед усіх гравців атакуючого плану є, напевно, Маунт, який почав розкриватися ще за Лемпарда. Але англійцеві на полі здорово допомагає той же Вернер, який може і повинен не тільки забивати голи.

Не секрет, що «Челсі» вже зайнявся пошуками нового нападника. «Сині» хочуть підписати топового форварда, який стане грізною зброєю на вістрі атаки. З точністю на 90 відсотків можна стверджувати, що Жиру покине лондонців після закінчення сезону. Абрахам з великою ймовірністю буде проданий. Періодично в ЗМІ з’являлися чутки і про можливий відхід Вернера, але це малоймовірно. Один непереконливий сезон – не привід розлучатися з футболістом. Приклад Антуана Грізманна є показовим у цьому плані. При цьому француз змінив тільки клуб, а німець – чемпіонат. Забивати по 20 голів за сезон в Бундеслізі й АПЛ – не одне й те саме. Хоча Вернеру все одно потрібно наполегливо працювати над реалізацією. Форвард дуже часто не забиває з забійних позицій.

Getty Images/Global Images Ukraine

На Абрахама претендує ряд англійських клубів, Жиру вже другий рік чекають в Італії. Але кого може підписати «Челсі» на їхні місця? За даними ESPN, головною трансферною ціллю «синіх» на літо є нападник дортмундської «Боруссії» Ерлінг Холанд. Але дістати норвежця буде дуже складно. По-перше, лондонцям доведеться заплатити за футболіста більше 100 млн євро. Гроші у «Челсі» є, але, по-друге, потрібно буде ще домовитися з німцями. «Джмелі» не планують продавати цього літа свого кращого бомбардира. Третя проблема – конкуренція. Лондонський клуб, за чутками, не є пріоритетним для Холанда. Форвард волів би продовжити кар’єру в Ла Лізі, де на нього претендують мадридський «Реал» і «Барселона».

У список інтересів «Челсі» входить також Серхіо Агуеро. Вже точно відомо, що футболіст покине «Манчестер Сіті» після закінчення сезону на правах вільного агента. З одного боку, варіант з аргентинцем був непоганим. Якісний форвард з великим досвідом виступів у АПЛ, звичайно, став би в нагоді «синім». Але на 32-річного нападника не можна розраховувати в довгостроковій перспективі. Агуеро все частіше травмується, і все більше часу йому потрібно на те, щоб повернутися у форму. Та й лондонці звикли давати тільки 1-річні контракти віковим гравцям. Не факт, що це влаштує аргентинця. «Барселона» може запропонувати футболісту вигідніші умови на додачу до виступів з його давнім другом – Ліонелем Мессі. Багато що також буде залежати від того, за скільки «Челсі» зможе продати Абрахама.

Незважаючи на всі проблеми в атаці, «сині» тримаються добре. В першу чергу лондонці досягають результатів за рахунок тактичних рішень Тухеля, організованої гри в обороні й набору різнобічних виконавців у центрі поля. Але протриматися весь сезон тільки на атакуючих півзахисниках практично неможливо, враховуючи кількість турнірів, у яких бере участь «Челсі». Це визнає і сам Тухель, який відкрито говорить про великі проблеми команди з реалізацією. У Лондоні, як і раніше, розраховують на Вернера, але потрібен хтось іще. Ким буде цей новачок і чи з’явиться він взагалі – покаже найближчий час.

Сергій Завалко
Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український воротар Бенфіки зізнався, чи готовий грати за збірну Португалії
Футбол | 18 березня 2024, 11:04 9
Український воротар Бенфіки зізнався, чи готовий грати за збірну Португалії

Ігор Костенко хоче виступати тільки за українську збірну

Реал подав скаргу на арбітра матчу з Осасуною
Футбол | 19 березня 2024, 03:20 2
Реал подав скаргу на арбітра матчу з Осасуною

Хуан Мартінес Мунуера не вказав у звіті про образи вболівальників на адресу Вінісіуса Жуніора

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.