Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 травня 2021, 19:32
25082
99

Італійський вектор Шахтаря. 5 тренерів, які можуть очолити гірників

Sport.ua - про потенційних наступників Луїша Каштру на посаді головного тренера «Шахтаря»

| Оновлено 04 травня 2021, 19:32
25082
99
Італійський вектор Шахтаря. 5 тренерів, які можуть очолити гірників
Getty Images/Global Images Ukraine

Кілька днів тому в пресі з'явилася інформація про те, що керівництво «Шахтаря» розглядає шість кандидатур на місце головного тренера команди, яке повинно звільнитися в кінці сезону, коли закінчиться контракт Луїша Каштру. Продовжувати договір з португальським фахівцем в стані «гірників» не планують, і вже зараз зрозуміло, що з його відходом може дещо змінитися і вектор. Після двох португальців існує висока ймовірність того, що новим наставником «Шахтаря» стане італійський фахівець, або ж тренер з досвідом роботи в тамтешній Серії А.

Хто ж бачиться найбільш реальним претендентом на пост головного тренера «Шахтаря» прямо зараз, спробуємо визначити в рамках даного матеріалу.

Роберто ДЕ ДЗЕРБІ


Getty Images/Global Images Ukraine

41-річний наставник «Сассуоло» Роберто Де Дзербі нині вважається фаворитом на те, щоб зайняти крісло головного тренера «Шахтаря» в наступному сезоні. В італійській пресі подейкують, що кандидатуру цього коуча активно лобіює директор по футболу «гірників» Даріо Срна, який, ймовірно, залишився високої думки щодо роботи Де Дзербі після свого однорічного досвіду виступів за «Кальярі» в Серії А.

На користь версії про призначення Де Дзербі зараз говорить занадто багато. Зокрема, в італійській пресі є маса чуток, що стосуються торгів між «Шахтарем» і тренером «Сассуоло». Звучать різні суми з приводу розміру окладу і термінів контракту, а диму без вогню, як відомо, не буває.

Інше питання, на якому варіанті продовження кар'єри зупиниться в результаті сам Де Дзербі. Свого часу цей фахівець уже хотів покинути Італію, і давав згоду на переїзд в «Лас-Пальмас», але буквально в останній момент все було переграно. Подейкують, що Де Дзербі любить максимально брати участь в житті клубу, а також прагне, щоб його позиція враховувалася при організації трансферів. Чи готові зараз в «Шахтарі» надати молодому італійцеві повний карт-бланш на розвиток команди? Це вже питання, над яким активно замислюється керівництво донецького клубу. Тому як би на папері призначення Де Дзербі в «Шахтар» не виглядало очевидним, за фактом статися може що завгодно. Зрештою, не варто забувати, що після Фонсеки іспанські та португальські ЗМІ в один голос пророкували в «Шахтар» Кіке Сетьєна, а в підсумку донецький клуб зробив ставку на Луїша Каштру, який довгий час залишався в тіні переговорного процесу.

Дженнаро ГАТТУЗО


Getty Images/Global Images Ukraine

Чутки про те, що «Шахтар» оцінює можливість призначення Дженнаро Гаттузо з'явилися з подачі журналістів неаполітанського Canale 21. Саме це джерело поінформувало, що 43-річний легендарний у минулому футболіст «Мілана» входить в сферу інтересів «Шахтаря», хоча зацікавленість в послугах Гаттузо також проявляють «Тоттенхем» і «Фіорентина».

У здатності «фіалок» домовитися з Гаттузо зараз існують великі сумніви, а ось варіант з «Тоттенхемом» напевно буде для Дженнаро цікавим. Роботу в «Наполі» фахівець не продовжить в будь-якому випадку, оскільки керівництво неаполітанців налаштоване в наступному сезоні замінити наставника, щоб повернути команду в когорту реальних претендентів на «золото» Серії А, а не борців за єврокубкову зону.

До «Наполі» Гаттузо встиг попрацювати з «Міланом», хоча цей досвід навряд чи можна називати успішним, а також був головним тренером «Пізи», «Палермо», грецького ОФІ і швейцарського «Сьона». Гучних успіхів у Гаттузо-тренера мінімум - по суті, це лише один Кубок Італії, завойований «Наполі» в сезоні-2019/20. Крім того, ігровий стиль команд Гаттузо навряд чи підійде «Шахтарю», а тому ця інформація з самого початку виглядає, як витівки агентів, які через ім'я «гірників», що активно цікавляться італійським ринком тренерів, прагнуть підвищити значимість свого клієнта та, ймовірно, вибити для нього більш «жирний» контракт в іншому місці.

Паулу ФОНСЕКА

Getty Images/Global Images Ukraine

Про ймовірність повернення Паулу Фонсеки в «Шахтар» цього літа повідомило одне із вітчизняних джерел, перу якого також належить інформація про те, що на посаду коуча «гірників» розглядаються шість кандидатів. Хто конкретно входить в цю когорту, крім Де Дзербі та Фонсеки, джерело не повідомляє, що не робить інформацію такою, яка хоч скільки-небудь вартує, адже двоє вказаних фахівців - це з категорії тих, що знаходяться «на поверхні».

Чому Фонсеку нині асоціюють з «Шахтарем» здогадатися нескладно. Перш за все, португалець після двох років роботи в Італії, найімовірніше, закінчить співпрацю з «Ромою», і влітку буде підшукувати собі новий клуб. З урахуванням того, наскільки успішно склався український етап кар'єри Фонсеки, а також факту певних родинних стосунків наставника з нашою країною (дружина Паулу, нагадаємо, є українкою), припустити повернення португальця в «Шахтар» - це зовсім не щось з розряду фантастики.

Інша справа, що занадто багато фахівців виявляли претензії до Фонсеки щодо виконаної тим роботи в «Шахтарі». Безліч трофеїв - це дуже добре, але нинішню кадрову кризу багато хто пов'язує саме з недоліками в роботі Паулу, який не дуже активно впроваджував в схеми гри молодих талантів команди, через що і міг статися нинішній провал. Втім, це лише гіпотеза й далеко не факт, що нею просто не прикривають очевидні тренерські недоліки в роботі Луїша Каштру, команда якого після зимових зборів відверто, як то кажуть, не біжить.

Інша справа, що сам Фонсека напевно хоче продовжити працювати в Західній Європі. Португалець вже відмовився очолити московський «Спартак», де йому були готові запропонувати дуже щедрі умови, і поки оцінює варіанти з клубів топ-чемпіонатів. З чуток, це, перш за все, «Наполі», «Ніцца», «Кристал Пелас» і «Лідс», де домовлятися з Паулу будуть готові, якщо раптом Марсело Б'єлса вирішить не продовжувати співпрацю. Повернення в Україну при реальній перспективі залишитися в Серії А, або ж отримати роботу в англійській Прем'єр-лізі, навряд чи спокусить Фонсеку, так само як і боси «Шахтаря» розуміють, що колишньої мотивації у Паулу в їхньому клубі більше не буде.

Массімо КАРРЕРА

Getty Images/Global Images Ukraine

57-річний Массімо Каррера напевно також розглядається в «Шахтарі» в якості потенційного наступника Луїша Каштру. На користь версії з призначенням цього фахівця говорить кілька факторів. Перш за все, Каррера нині перебуває без роботи, а тому «гірникам» не доведеться платити відступні за його дострокове розірвання контракту. Крім того, Каррера має чималий досвід спільної роботи з Антоніо Конте, а тому встиг перейняти деякі методи у фахівця, який входить нині в когорту топ-тренерів континенту.

Важливо й те, що Массімо вже має досвід роботи за межами Італії - зокрема, в східноєвропейському регіоні, де з 2016 по 2018 роки він тренував «Спартак», привівши москвичів до титулу чемпіона Росії вперше з часів команди Олега Романцева. Протягом останніх двох років Каррера тренував грецький АЕК, де, зокрема, перетинався з українськими легіонерами Дмитром Чигринським і Євгеном Шаховим, а з лютого по квітень намагався налагодити справи в скромному «Барі», який нині виступає в італійській Серії С.

Для Каррери можливість попрацювати з «Шахтарем» однозначно буде хорошим викликом в кар'єрі. Інша справа, що відхід цього фахівця зі «Спартака» був досить суперечливим, адже там, після повернення «червоно-білим» чемпіонства, тренер, за чутками, зажадав значного розширення власних повноважень, що призвело до погіршення результатів, зростання напруги всередині менеджменту і команди, а потім і звільнення Каррери. Втім, як мінімум на короткому відрізку в рік або два Массімо здатний забезпечити «Шахтарю» гарний струс, якого команда однозначно потребує після фінальних акордів Луїша Каштру.

Клаудіо РАНЬЄРІ

Getty Images/Global Images Ukraine

Обмовимося відразу, що варіант з Клаудіо Раньєрі нині не фігурує ніде. Але цей фахівець, можливо, зміг би стати для нинішнього «Шахтаря» таким собі Невіо Скалою часів 2002 року. Крім фантастичного досвіду, 69-річний італієць здатний зробити «гірників» тактично більш гнучкою командою, ніж вона є нині. У «Сампдорії» Раньєрі, маючи один з найменш цінних, з точки зору аналітиків Transfermarkt, складів в Серії А тримається на дев'ятому місці в турнірній таблиці, програючи лише визнаним грандам і «Сассуоло» Де Дзербі. При цьому, «Фіорентину» і «Кальярі», які практично вдвічі дорожчі за «Сампдорію» за сукупною вартістю гравців, команда Раньєрі перевершує з дуже пристойним запасом очок.

Важливо, що за свою тренерську кар'єру Раньєрі вдалося попрацювати в чотирьох з п'яти топ-чемпіонатах Європи. У рідній Італії Клаудіо тренував такі відомі колективи як «Наполі», «Фіорентина», «Парма», «Ювентус», «Рома» та «Інтер», в Іспанії - «Валенсію» і «Атлетіко», в Англії - «Челсі» і «Лестер», причому останніх приводив до сенсаційної перемоги в АПЛ-2015/16, а у Франції очолював «Монако». Однозначно, що прихід Раньєрі в «Шахтар» став би знаковим, як для гравців команди, у яких авторитет нового наставника не викликав би питань, так і для всієї ліги в цілому. Можна лише із захопленням представляти битву титанів, на яку реально перетворилося б суперництво «Шахтаря» Раньєрі та «Динамо» Луческу.

P.S. Втім, як уже згадувалося вище в аспекті Сетьєна і Каштру, не варто думати, що новий наставник «Шахтаря» обов'язково знаходиться у вищевикладеному списку. З великою часткою ймовірності «гірників» очолить хтось із перерахованих фахівців, але точне ім'я нового головного тренера команди ми, швидше за все, дізнаємося вже після офіційного завершення сезону в УПЛ. Принаймні, такої стратегії дотримуються в «Шахтарі» в останні роки, пам'ятаючи, що поспіх потрібен лише при ловлі бліх.

Оцініть матеріал
(107)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 99
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SandroKing
Реброва бы попробовали. Он свой, донецкий. А Де Дзерби это темная конячка. И если его автобус в Серии А катит, то Шахтеру нужно будет ставить совершенно другой стиль игры. Не думаю, что сходу у него может получиться. Очень важно иметь авторитет. А его у Де Дзерби нет совсем.
Александр Лук'янюк
Шева підійде. Тим більше що він має досвід з гравцями шахтаря в збірній.
Женя Матийчук
Хацкевича берите! топовый тренер, стабильно будете в топ 3
Хoакин Гусман Лоэра.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
090545
Ахметов может пригласить Сэма Эллардайса из Дроздов на ветке боярышника. Инсайд от друга Цыганыка.
Юрген Ілліч Грегорі-Гетманук
Яка різниця кротам під керівництвом якого тренера вилітати з Ліги Європи...
OKs100
Шахтеру нужен только Луческу. Пусть заплатят 15-20 миллионов за досрочное расторжение контракта и подпишут Луческу. Даже если Луческу не улучшит игру Шахтера, Динамо снова упадет ниже плинтуса, предложив тренерское кресло какому-нибудь Леониду Буряку или Олегу Гусеву.
funcat
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
hanter83
И что с этими тренерами ШАХТЕРУ в катеноччо шпилить???? Не верю что ШАХТА поменяет свой вектор,атакующего футбола.
mayakovskiy1
Может возглавить любой тренер. Но ничего не будет без нормальных трансферов. Нападающих нет от слова совсем. Центральных защитников тоже. В центре поля пенсионеры которые не бегут. Патрик-Марлос это уже все - пенсия.
Антонио не понятный персонаж. Может раскроется с другим тренером. Майкон нах в аренду. Короче чуть ли не пол команды нужно. Плюс их сыграть. Думаю след сезон будет таким же провальным как этот. Разве что итальянец порядок в защите наведет
enjoypitor
Лестер Сити,Нант, Фулхэм, Рома,Сампдория и после этого в клоаку подземную?Только если в страшном сне))
ENJOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
enjoypitor
себя не уважать-если клюнуть на посулы наперсточника рыжей крысы))
enjoypitor
итальянский вектор))
Вектор — направленный отрезок прямой, то есть отрезок, для которого указано, какая из его граничных точек является началом, а какая — концом)))все верно итальянский конец передвижного цирка
Burevesynik
оптимальные варианты тренера Шахты: Ребро, Шевченко, Срна.
.
Burevesynik
тренером будет РЕБРОВ Сергей. 100% даже 101
Владимир Владимиров
Два итальянце без Фонсеки это лучший выбор. Кто то из них.
VAD
А как же днк?
Игорь Петров
Зная Рената, как азартного человека, для которого футбол и бизнес и страсть, со 100% уверенностью можно сказать, что будет новый приличный тренер и серьезное усиление состава, а с учётом того, что через сезон Украина теряет прямое место в группе ЛЧ это , как говорил создатель современной Украины - " архи важно".
enjoypitor
судя по "вектору",очередное надувание щек "кротодрочеров"))Бог в помощь))главное не сойти с этого "вектора"!