Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 24 травня 2021, 20:54
22775
33

Якщо плюнути в Росію, вона втреться? У чемпіонки забрали прапор, в РФ палає

На матчі за звання чемпіонки світу з шашок стався великий скандал

| Оновлено 24 травня 2021, 20:54
22775
33
Якщо плюнути в Росію, вона втреться? У чемпіонки забрали прапор, в РФ палає
YouTube

У Варшаві з 23 квітня до 3 травня 2021 року відбувається матч за звання чемпіонки світу з стокліткових шашок, в якому грають росіянка Тамара Тансиккужина і Наталія Садовська з Польщі.

Матч за світову корону з шашок-100 ознаменувався великим скандалом. Як відомо, рішенням Спортивного арбітражного суду в Лозанні (CAS) спортсменам з Росії два роки заборонено виступати під прапором країни через великі порушення антидопінгового законодавства.

Отримавши відповідну інформацію, організатор матчу Яцек Павліцьки з Польщі прямо під час партії прибрав зі столу прапор Росії та табличку з зображенням російського триколора. Він пояснив свої дії так: «Подзвонила помічниця від імені колишнього міністра спорту Польщі (нині глава WADA) Вітольда Баньки, і я отримав чітку вказівку зняти російський прапор навіть незважаючи на те, що партія триває. Це виглядає негарно. Я не знав, як Тамара відреагує, але у нас не було вибору. Як польська сторона, ми не зробили нічого поганого. Всесвітня федерація шашок (FMJD) проспала рішення від грудня, і якщо зараз негайно не почнемо дій, то FMJD буде виключена з WADA».

Президент Федерації шашок Польщі Даміан Решка: «Я дуже шкодую про ситуацію, що склалася. Ми отримали інформацію, що повинні прибрати прапор негайно, інакше WADA виключить Всесвітньої федерації шашок вже сьогодні, якщо ми не зробимо цього під час гри. Сподіваюся, ця причина зрозуміла. Ми приносимо вибачення за будь-які незручності, які у зв'язку з цим відбулися».

Російська шашистка Тамара Тансиккужина: «Зняття прапора під час гри було повною несподіванкою! Головний суддя відмовився робити це під час гри. Організатори змушені були робити це під тиском. Так вони мені пояснили після гри».

Головний тренер збірної Росії з шашок Юрій Черток: «Це пряме порушення регламенту. Крім головного судді, ніхто не може підійти до столу і навіть в ігрову зону, дозволено лише учасникам і головному судді. Він був категорично проти. Головний арбітром був Айрат Нургазієв з Казахстану. Всі підтримують таку оцінку, що це було грубе втручання у ігровий процес. Тансиккужина втратила багато часу. Хоча ми і очікували цієї справи, але, природно, не під час партії. Це могли зробити і до партії, і після, коли завгодно. Те, що прапор прибрали під час гри, вибило Тамару з колії. Я сам дивився матч і не відразу зрозумів, що сталося, як раз відволікся в цей момент. Я подумав, що ж вона так довго сидить і не робить очевидні ходи, про що розмірковує. Лаявся навіть про себе. Потім тільки мені подзвонили і розповіли, що сталося.

Тамара Тансиккужина там тільки з одним тренером, десятикратним чемпіоном світу Алєксєєм Чижовим. Він їй секундує. Захистити спортсменку ніяк не можна було, в ігрову зону нікому не можна входити. Між нами, FMJD і WADA, йшли переговори, досить жорсткі. До нас цей допінговий скандал не має абсолютно ніякого відношення. По-перше, дуже сумнівно саме застосування допінгу в шашках. По-друге, всі наші допінг-проби йдуть безпосередньо в WADA, минаючи Російське антидопінгове агентство (РУСАДА), і до нас ніяких претензій не було. Навіть стояло питання про вихід з угоди з WADA, але все-таки рада FMJD прийняв рішення дотримуватися вимог».

У Росії ця подія викликала шквал емоцій і бурхливе обурення тим, що сталося.

Спортивний коментатор Дмітрій Губернієв: «Якими неповажними придурками треба бути, щоб прибрати прапор прямо під час партії! До або після у організаторів часу і розуму не знайшлося».

Відомий російський шоумен Михайло Галустян: «Дуже боляче дивитися на це! Боляче, неприємно і стискаються кулаки від такого ставлення до моєї Батьківщини, до мого прапора, до наших спортсменів. Довго ми будемо це все терпіти? Скільки ще про нас будуть витирати ноги? Може вистачить вже? Якщо плюнути в Росію – вона втреться. Якщо Росія плюне – захлинеться весь світ».

Віце-президент Федерації шашок Росії Анатолій Шкодін: «Ситуація просто жахлива, думаю, буде заява федерації. Прямо під час матчу за дзвінком WADA знімати прапор – це неподобство. Чи можна подати протест? Буде подано, ми відреагуємо, не хвилюйтеся. Це впливає на гравця, психологічний удар. Гравця вивели з рівноваги під час серйозного матчу. Це сто відсотків політичний акт, ініційований WADA».

Віце-президент Федерації шашок Росії Олег Дашков: «Зараз в федерації з'ясовують всі обставини і обговорюють, як вчинити. Моя особиста думка – це, звичайно, обурливо. А офіційна позиція буде пізніше. Ситуація нестандартна, поспішних рішень бути не може, але якось треба реагувати».

Журналіст Васілій Уткін: «Ви вже знаєте, про що йдеться: матч за звання чемпіонки світу з шашок, забирають прапорець Росії, згадавши, що його не має бути, по ходу четвертої партії. Стільки виття на різні лади – хоч би одне агентство сказало, написало, скористалося нагодою щось сказати про шашки, наша ж грає, Тамара Тансиккужина – так ось: ніхто не сказав, який рахунок. Між іншим, найважливіший привід для обурення – адже на жінку реально вчинено тиск по ходу партії. Людина зосереджена, приходить якийсь хмир, відволікає, виводить з рівноваги – ось що насправді ганебно. Так який рахунок? Це важливіше за національні понти буде, це річ реальна. Між іншим, реально, а не символічно просуває країну. А прапор якраз просто символ і атрибут. Успіху Тамарі Тансиккужиній!»

Депутат Держдуми Дмітрій Свищев: «На жаль, у мене є дві версії: або це нехлюйство організаторів, які неуважно стежать за рішенням CAS і не виконують зобов'язання. Там чітко прописано, що можна використовувати російській делегації, у чому можна ходити, а в чому – ні. Це неуважне ставлення, яке спричинило за собою порушення регламенту: поставили прапор, поставили таблички. Або, що ще гірше, – це цілеспрямована провокація з метою ще раз звернути увагу на непрості відносини Польщі та РФ. Підсумок один: це хамський вчинок під час турніру, який однозначно привернув увагу всієї світової спортивної громадськості – такі речі неприпустимі. Вважаю, що це політична провокація, яка жодним чином не сумісна зі спортом. На жаль, це стало закономірністю: все, що зараз відбувається в спорті, – це провокації: політичні акції, гасла, демарші. Цей вчинок точно не прикрашає жодну федерацію, що поважає себе, тим більше на такому потужному турнірі, як чемпіонат світу.

Прес-секретар президента Росії Дмітрій Пєсков: «Це дуже прикра подія, але, наскільки я знаю, голова відповідної федерації вже приніс свої вибачення, тому я думаю, що потрібно цей випадок вважати вичерпаним. Я знаю, що наша спортсменка програла в цій партії, і, звичайно, я думаю, що її програш багато в чому пов'язаний з цією подією».

ВІДЕО. Прибрали російський прапор! Як в Польщі судді принизили чемпіонку світу з Росії

 
Оцініть матеріал
(79)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 33
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олександр Каплуненко
В Московії немає свого прапора - отой триколор це прапор Голандії з поміняними місцями полосками. Виникає питання - навіщо представниці Башкортостана і башкирці за національністю тримати на своєму столі прапор Голандії якому молиться зграя денаціоналізованих чекістів-терористів в Кремлі?
WladWest
Главный судья отказался делать это во время игры.
---------------------------------------------------------------------------
-----
А когда надо было убирать эту тряпку, после игры?
Сан Саныч
Хлясь по Путинской морде ссаной тряпищей
Доброгорский Юрий
Умный рассматривает причины, а дурак - следствие...
Почему ни кто из эХспертов не сказал что позор мин спорта которые допустили употребление допинга и главное махинации с пробами, которые в итоге привели к одному из многих грустных для РФ последствий???
Олег Мандрівник
На такой тяге чуть ниже копчика они и до Марса долететь могут
Олег Мандрівник
Из нетленного
«Те, кто затевают эту русофобию, русофобию затевают, вот это вот это,
затевают все вот это. Это я… Этим людям я это и адресовываю.
Доиграетесь. С этой русофобией, которую вы затеваете»
alexander
Могла бы сама, перед началом игры, флаг убрать. Чтоб из колеи не выбиваться
KARABAS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
mustapha
Брудні казламорді свині самі спровокували цей скандал,чудово знаючи наперед,що виставляти їхню ганчірку під час змагань заборонено.Нехрен було жрати мельдоній,та мухлювати аналізами.
Марина Гарина
Як на мене це дуже кумедно. Сміх Тай годі. А русо турісто повинно зрозуміти, що небажаний народ будь де.
pl2012ua
навіщо тут коментарі чиновників країни-агрессора?
VAD
Энерго бум в мордоре
ваня болван
Странно, прочёл все комментарии и удивительно, никого не возмутило, что в этом списке ватных говорящих голов, два ублюдка - Шкодин и Дашков... И эти два чмошника, не просто прохожие с улицы!
Саша Зардунов
А разве у России есть свой флаг?
Олег Стець
У ватоголовых полыхает ...
dedpixto
На мій погляд віновними є міжнародні спортивні организації, які допускають москалів до міжнародних змагань та проводять міжнародні змагання в Мордорі: треба їх повністю вивести за межі світового спорту на два-три роки, і тоді не будуть виникати такі ситуації, бо стануть неможливими від початку.
Trollface
Зомби должны исчезнуть, как и их главный орк.
Ruslan
Повід напасти на Польщу для защіти рускагаварящіх
ваня болван
Ахаха, погуглил этих двух чертов.., оказывается эти двое из-запоребрика... спирт.юа как всегда, держит свою марку