Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 26 квітня 2021, 23:21
2963
4

Фейкові лідери, або Чому успіх в «регулярці» не гарантує перемогу в плей-оф

Оцінимо історію і поговоримо про «Джаз», «Бакс» і «Санс»

| Оновлено 26 квітня 2021, 23:21
2963
4
Фейкові лідери, або Чому успіх в «регулярці» не гарантує перемогу в плей-оф
Getty Images/Global Images Ukraine

Як вам такі слова?

«Команда повинна потрапити в плей-оф, а про решту я подбаю», - Джиммі Батлер, «Маямі».

Або ось такі: «Місце в регулярному сезоні не має значення. Головне, щоб усі були здорові в потрібний момент», - Денніс Шредер, «Лос-Анджелес Лейкерс».

Фіналіст і переможець НБА-2020 відображають головну тенденцію нашого часу: справжня битва починається тільки в плей-оф. Регулярний сезон? Перші місця в ньому займають або команди, на голову сильніші за інших, або команди, яким є що доводити в режимі «тут і зараз».

Отже, поговоримо про лідерів «регулярки-2021» і оцінимо їхні шанси на перемогу в плей-оф.

Трохи історії

Ще на межі тисячоліть Шакіл О`Ніл заявляв, що планує починати грати в сезоні лише ближче до середини плей-оф. І дійсно, найкращий тренер ліги і домінуючий баскетболіст змітали всіх на своєму шляху в нокаут-раунді, але тільки раз виграли «регулярку» за час епохи Шека, Кобі і Джексона.

Починаючи з сезону 1998/1999 (22 «регулярки»), чемпіонами НБА лише в 8-и випадках ставали команди, які виграли і регулярний сезон в тому ж році (36%). Серед них і могутні «Лейкерс» початку «нульових», і династія «Сперс» (1999, 2003, 2014 рр.), а також, одні з найсильніших колективів за всю історію баскетболу: «Маямі» -2013 і «Голден Стейт» ( 2015, 2017).

Решта? Виділимо «Клівленд» часів раннього ЛеБрона - дві перемоги в регулярному сезоні, «Чикаго» Роуза-Тібодо - дві перемоги, піковий «Х'юстон» Хардена-Пола і «Мілуокі» Янніса. Всі ці команди були (є) королями «регулярки», але коли справа доходить до матчів на виліт, виявляється, що схеми, які працювали цілий рік, перестають приносити результат, а опоненти все частіше знаходять протиотруту проти, здавалося, найдосконалішої зброї. Та ще й травми, як завжди, невчасно.

Getty Images/Global Images Ukraine

І дійсно, МВП чемпіонату 2009/2010, ЛеБрон Джеймс, стає безпорадним, коли в захисті його тримають відразу 3-4 гравці команди-опонента (і під кільцем вже чекає громила Дуайт), а рівень його партнерів по «Кавс» ледь дотягує до стандартів Д-Ліги.

Навпаки, Том Тібодо розумів, що перемогти дуже сильний «Маямі» -2011, 2012 можливо лише за рахунок додаткової гри вдома. Адже Тібодо вмів їх обігравати. У «регулярці». І витиснути максимум з «Чикаго» протягом усього сезону. Але ось тут невдача. У найважливіший момент Роуз вилітає з травмою. А «Хіт» проходять далі.

Подібна ситуація сталася і з «Х'юстоном» -2018. Хлопці настільки прагнули отримати право 7-у гру серії з ГСВ грати на своєму паркеті, що забули історію травм Кріса Пола, який якраз цю вирішальну 7-у гру і пропустив.

«Мілуокі»? Будемо відверті, спостерігати за тим, як Янніса обробляють хлопці з південного узбережжя США в плей-оф 2020 року було... насолодою (обожнюю «Маямі»). Але про «Бакс», вже нинішніх, поговоримо нижче.

«Юта» як хибний лідер «регулярки»

У цьому сезоні «Джаз» вражають НБА. Команда програла лише 15 матчів з 59 зіграних. Це становить близько 74,5% перемог. Що можна порівняти з графіком торішніх ЛАЛ і «Торонто» (правда, за 71-у гру). Лише у «Мілуокі» в тому сезоні відсоток перемог був вище (майже 77%). А ось у сезоні 2018/2019 навіть королі «регулярки» двох останніх років здобули лише 73% перемог. У той же час, змучений 4 виходами в Фінал НБА поспіль «Голден Стейт» фінішував аж третім з показником в 69,5% перемог.

У чому сила «Юти»? У нападі. Вони треті за набраними очками в лізі. І перші за викинутими 3-очковими кидками. Варто відзначити, що їхня система створення простору в атаці вражає. Баскетболісти використовують здатність своїх лідерів проходити під кільце і скидати м'яч на дугу. А далі м'яч рухається по периметру, поки не виявиться в руках у вільного баскетболіста. Це дозволяє перебувати в трійці команд з найвищим відсотком дальніх влучань.

З мінусів варто поговорити про дві речі: залежність від Мітчелла і нездатність Гобера бути корисним у матчах з топовими командами. Почнемо з Донована. Юзадж-рейтинг баскетболіста становить 32.7%. Це третій показник в НБА. І він аналогічний рейтингу ЛеБрона Джеймса до його об'єднання з Вейдом і Бошем (юзадж в «Маямі» у «Короля» завжди коливався близько 30%). Це означає, що закривши Мітчелла, «Юта» позбудеться думки в нападі. І для елітних захисників ЛАЛ і ЛАК це не складе труднощів.

Getty Images/Global Images Ukraine

Але якщо лідера «Джаз» завжди готові підстрахувати Конлі та Інглс (з меншою ефективністю), то що робити з французьким центровим команди? Він безпечний на дистанції, атакуючі гравці опонентів завжди будуть шукати його в розмінах, а поставивши проти Руді гравця з кидком (Ентоні Девіс), його головну зброю - підбирання і блоки - буде нівельовано. До речі, «Юта» перша в НБА за підбираннями та п'ята за блок-шотами. Якою вона буде за цим показником в плей-оф із вимкненим Гобером?

Що потрібно сказати про ігри з головними конкурентами по конференції? «Кліпперс» часто вдається закрити в захисті Мітчелла; з «Лейкерс» Гобер грає менше свого середнього по сезону часу і з меншою ефективністю, і Мітчелла міцно прихоплюють в захисті. Бонус: розумний «Маямі» не дає кидати відкриті далекі і перекриває скидки на периметр - м'яч не може рухатися вільно і атака зупиняється.

В цілому, так, у «Юти» є характер і бійцівські якості. Чого тільки варта боротьба за підбір за хвилину до кінця в матчі з «Лос-Анджелесом». Або камбек у грі з міцною «Індіаною». Але чи вистачить цього характеру в протистоянні з ЛеБроном або Каваєм?

«Мілуокі» - королі регулярного сезону (за замовчуванням)

У цьому році «Бакс» взялися за розум і... почали програвати матч за матчем. Їхній темп гри все ще є високим (3-й). І вони перші за набраними очками в лізі, що не дивно. Але найголовніше, «Мілуокі» все так само залежать від Янніса. Втім, з появою Такера, грек у важливих матчах може грати центрового в оточенні снайперів, які ще і в захисті випадати не будуть (Лопез). Так що ж, команда взялася за голову? Та ще й «Філу» двічі поспіль зробила. Правда, без Сіммонса в складі.

Скоріше ні, ніж так. Поточна висока кількість поразок «Мілуокі» в регулярному сезоні (вже 22) є, скоріше, результатом пертурбацій зі складом і пошуку нових оптимальних взаємозв'язків у колективі, ніж робота над помилками минулих двох плей-оф. Тим більше, що команда двічі поступилася «Юті» і «Фініксу», і поділила очки з ЛАЛ і ЛАК.

Getty Images/Global Images Ukraine

Потрібно сказати, що захисний рейтинг команди впав на 8-е місце (до цього два роки поспіль були лідерами). І «Бакс» нікого не взяли на «мінімалку» під плей-оф. Або до них ніхто не захотів йти. Від сюди виводимо і проблему з глибиною складу, яка в плей-оф часто грає ключову роль («Маямі» -2014 і «Х'юстон» -2018).

Очевидно, робота команди на ринку вільних агентів (відмов) - показник реальної сили колективу. Адже недарма досвідчені ветерани самі йшли в «Нетс» і «Лейкерс». А «Бакс»... А що «Бакс»? Вони своїм прикладом доводять те, про що говорили Батлер і Шредер.

«Фінікс» як черговий сюрприз цього сезону

Варто нагадати той факт, що в поточному сезоні будуть зіграні матчі плей-ін. Тобто, НБА проводить акцію: Виграй «регулярку» і отримай вимотаного опонента в першому раунді плей-оф. Крісу Полу хочеться виграти перстень. І експертами відзначається, що і «Юта», і «Фінікс» цілком можуть пройти до другого раунду ігор постсезону. А там вже один з найефективніших баскетболістів сучасності при кидках з середньої дистанції цілком може щось придумати. Ах, так, у «Санс» другий показник за відсотком влучання з гри. Та й взагалі, в нападі у команди є відразу три опції: Пол, Букер і Ейтон. А навколо них дуже багато 3&D гравців.

Варто відзначити, що «Фінікс» - одна з найбільш повільних команд регулярного сезону, тобто, загальне уповільнення гри в плей-оф на команді ніяк не відіб'ється. Але при таких темпах гри (24-і в лізі), команда перебуває на третьому місці за різницею закинутих/пропущених м'ячів. Що лише ще раз підкреслює їхню ефективність на обох сторонах майданчика.

Getty Images/Global Images Ukraine

Мінуси «Фінікса»? Якщо «Юта» та «Мілуокі» - вже вікові команди, де їхні лідери схильні до частих пошкоджень і мікротравм, то хлопці з Арізони молоді та голодні. І тут виникає питання, як приборкати цей запал молодих гравців «Фінікса»? Чи одного Кріса Пола буде досить?

По «регулярці» виділимо з вами той факт, що з «Далласом» - можливо, прямим конкурентом у першому раунді, - команда грає успішно. А ось програє далеко не найсильнішим командам (проблеми з дисципліною?), а також і ... «Денверу» з «Кліпперс». Що показує реальний рівень команди, чия стеля обмежується виходом у другий раунд. На даний момент.

Підводячи підсумок під вищесказаним, зауважимо, що переможець регулярного сезону не так і часто виграє в плей-оф. Втім, у цьому році для кращих команд конференцій будуть свої бонуси, але список головних фаворитів, поки що налічує інші команди і закритий для нових його учасників.

 
Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мессі назвав найвеличнішого спортсмена в історії
Футбол | 25 червня 2024, 11:58 5
Мессі назвав найвеличнішого спортсмена в історії

Аргентинець високо оцінив Майкла Джордана

Олег ЯЩУК: «Бельгія розчарувала більше за Україну»
Футбол | 28 червня 2024, 12:26 11
Олег ЯЩУК: «Бельгія розчарувала більше за Україну»

Відомий український ексфутболіст прокоментував нічию України проти Бельгії

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Slevin
Статья очень поверхностная:
Гобер в ПО не будет бесполезным. Он реально один из лучших защищающихся игроков.
Да, Юта не фаворит, но они на первом месте потому что смогли наладить качественное движение мячам, почти вся команда хорошо кидает трёшки и неплохо защищается.
Надеюсь у них все получится
Zinch87
По Юте: Основная задача Гобера - защита краски, тут он красавчик, вопросов нет он дает команде почти 12 очков разници on/off court. Вы правильно подметили, что будут искать разменами именно его, но видимо не обратили внимание, что Юта страхует достаточно качественно, и игроки со слабой стороны выходят, чтобы помочь Гоберу. Понятное дело будет сложнее в ПО, никто не спорит, но я бы не скидывал их со счетов раньше времени.
По Бакс: Бакс "никого не подписали на минималку" потому что просто не могли. Почитайте что такое жесткий потолок. Эту часть статьи лучше удалить, ибо она показывает полное непонимание того как работают платежки. В добавок: в ПО никому глубина не нужна. Глубина нужна как раз на регулярку, чтобы не нагружать лидеров, а в \по играют узкой ротацией всегда. Можете простой анализ провести, данные легко найти.
По Финиксу нечего сказать, вроде все по-делу.
P.S. Во вступительном слове ничего не сказать про то как обкакались "рекордсмены регулярки (73-9)"... Попахивает Каррибоем