Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 26 квітня 2021, 15:16
801
0

Алафіліппа знову обікрали в Льєжі. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підвів підсумки тижня у велоспорті

| Оновлено 26 квітня 2021, 15:16
801
0
Алафіліппа знову обікрали в Льєжі. Підсумки тижня в велоспорті

Гонки тижня

19 - 23 квітня - Тур Альп (Австрія, Італія)

Минулого тижня відбулася багатоденка Тур Альп, яка вважається генеральною репетицією Джиро д'Італія. Але, варто визнати, цього разу репетиція вийшла дещо неповноцінною. Деякі фаворити Джиро (Еган Берналь, Ремко Евенпул, Вінченцо Нібалі) в силу різних причин гонку пропускали.

Ще кілька грандів на Тур Альп приїхали, але проявити себе в повній мірі не змогли через травми. Павло Сіваков після першого гірського етапу виглядав одним з головних фаворитів загального заліку. Однак на третьому етапі російський гонщик «Ineos» впав, і пошкодження явно не давали йому проявити весь свій потенціал. Як підсумок - лише п'яте місце в загальному заліку. Однак хороша форма Сівакова напередодні Джиро очевидна.

Ще гірше справи йдуть у Тібо Піно, у якого проблеми зі спиною. Капітан «Groupama FDJ» був абсолютно неконкурентоспроможний, і в загальному заліку зайняв далеке 60-те місце. А в суботу стало відомо про те, що Піно на Джиро-2021 не виступить.

Переможцем Тура Альп став Саймон Йейтс, і списувати цей успіх на проблеми суперників точно не варто. Британець дійсно був найсильнішим в гонці, і виграв її по праву. Гонщик «BikeExchange» набрав відмінну форму, питання лише в тому, чи не занадто рано?

Getty Images/Global Images Ukraine

Компанію на подіумі йому склали Пельо Більбао і Олександр Власов, які теж зробили вагомі заявки на високі місця на Джиро. Більбао в красивому стилі виграв четвертий етап в четверту річницю загибелі свого екс-партнера по команді Мікеле Скарпоні.

Головною сенсацією гонки стало четверте місце в загальному заліку 22-річного еквадорця Хефферсона Сепеди. Джанні Савіо ростить нову південноамериканську зірку? Також не можна не відзначити Джанні Москона, який здобув дві перемоги на етапах, двічі перехитривши пелотон.

Виступав на Турі Альп і Марк Падун. На третьому етапі, доля якого вирішувалася у відриві з 10 осіб, Марк фінішував 12-м - другим з пелотону. А на заключному, п'ятому етапі Падун фінішував дев'ятим, приїхавши на гірському етапі в групі всіх грандів загального заліку. Гідний виступ українського гонщика напередодні Джиро.

Флеш Валлонь (21 квітня)

У середу відбулася друга Арденнська класика - Флеш Валлонь. Перед гонкою цікавих подій було чи не більше, ніж під час неї. Через травми не змогли взяти участь такі зірки, як Філіп Жільбер, Том Підкок і Боб Юнгельс. Недільну Льєж - Бастонь - Льєж вони теж пропустили.

Але найбільше не пощастило команді «UAE Emirates» - її не допустили до старту гонки в повному складі через випадок коронавірусу в команді. Пізніше виявилося, що тест був хибнопозитивним. А склад «UAE Emirates» на Флеш Валлонь був просто космічним: за найвищі місця могли поборотися Тадей Погачар, Дієго Уліссі, Давіде Формоло і Марк Хірші.

Що стосується самої гонки, то свою третю в кар'єрі перемогу на Флеш Валлонь здобув Жуліан Алафіліпп. Раніше французький гонщик «Deceuninck Quick Step» вигравав «Валлонську стрілу» в 2018 і 2019 роках, а в минулому році пропускав.

Getty Images/Global Images Ukraine

Спочатку здавалося, що перемогу здобуде Прімож Рогліч - він почав свою атаку на останньому підйомі Мур де Уї трохи рано і зумів засвітити досить великий відрив. Здавалося, що капітан «Jumbo Visma» здобув вирішальну перевагу, однак Алафіліпп все ж зумів наздогнати словенця і вирвати у нього перемогу на фініші. Топ-3 замкнув нев'янучий Алехандро Вальверде. Відзначимо п'яте місце Варрена Баргіля - прогрес француза як одноденника був помітний ще на фламандських гонках, тепер же він нарешті вилився в високий результат.

Льєж - Бастонь - Льєж (25 квітня)

Головною подією тижня, безумовно, був четвертий з п'яти (і останній весняний) Монумент нинішнього сезону - Льєж - Бастонь - Льєж, найстаріша класика світу, яка проводиться з 1892 року. І в порівнянні з Флеш Валлонь «Ла Дойенн» прогнозовано вийшла набагато цікавішою.

Ранні атаки намагалася провести «Астана», Грег Ван Авермат і «Ineos Grenadiers». Саме командна атака команди Дейва Брейлсфорда за 36 км до фінішу під час підйому на Коль де ла Редут виглядала найбільш небезпечною. «Ineos» вдалося розірвати пелотон і забрати з собою групу приблизно з 15 чоловік. Там виявилися не всі топ-фаворити: ізольованим, наприклад, виявився Жуліан Алафіліпп. Однак за 28 км до фінішу два шматка пелотону знову зібралися - постаралася, в першу чергу, команда француза «Deceuninck Quick Step».

Старання підопічних Патріка Лефевра не були даремними. Під час останнього підйому, Рош-о-Фокон за ​​13 км до фінішу в атаку пішов Майкл Вудс, за якого зачепилися той же Алафіліпп, Тадей Погачар, Давід Року і Алехандро Вальверде, який у неділю святкував свій 41-день народження. Інші фаворити на чолі з Пріможем Роглічем і Якобом Фугльсангом залишилися в другій групі і повернутися в боротьбу за найвищі місця вже не змогли.

У фінішному спринті перемогу здобув Погачар - він на останніх метрах дистанції все ж зумів вискочити з-за спини Алафіліппа коли вже здавалося, що перемога в руках у чемпіона світу. Жуліан другий рік поспіль зазнає дуже прикрої поразки на Льєж - Бастонь - Льєж, і знову його «пограбував» словенський гонщик - тоді цей був Рогліч, цього разу Погачар. І якщо в минулому році Алафіліпп втратив перемогу через власний ідіотизм (почав святкувати перемогу зарано і дозволив Роглічу себе об'їхати, а потім ще й був релегований за те, що підрізав Марка Хірші), то цього разу він просто виявився слабшим за Погачара.

Топ-3 замкнув ще один француз - Давід Году. Прорив на новий рівень для гонщика «Groupama FDJ». А ось Вальверде зробити собі подарунок на 41-й день народження не зміг - лише четверте місце. Легендарному іспанському ветерану довелося починати спринт з першої позиції, та й робити прискорення він почав занадто рано. А Вудс, який і затіяв вирішальну атаку, в результаті став лише п'ятим.

Відзначимо, що дуже активно провів Льєж - Бастонь - Льєж Марк Падун. За 58 км до фінішу українець атакував разом з тезкою Донованом і Хармом Ванхауке. Пелотон проковтнув їх формування лише після Редуту, приблизно за 35 км до фінішу. В результаті Падун фінішував лише 78-м, хоча підсумкове місце навряд чи має в даному випадку істотне значення. Так чи інакше, виступ Падуна вийшов дуже гідним.

Наступний тиждень

27 квітня - 2 травня - Тур Романдії (Швейцарія)

Вже у вівторок стартує відома швейцарська багатоденка Світового туру - Тур Романдії. Незважаючи на те, що підготовка до Джиро в повному розпалі, фаворити «Корса Роза» за традицією не балують цю гонку своєю увагою - аж надто близько вона знаходиться в календарі до старту Джиро.

Маршрут Туру Романдії в цьому році побудований за класичними для цієї гонки лекалами, і дає більше шансів багатоденникамкам з ухилом в бік розділки. Індивідуальних гонок буде відразу дві (коротка на 4,1 км на пролозі і довша, на 16,2 км в кінці). А гірський фініш всього один - на передостанньому, четвертому етапі, з підйомом на Тьйонн 2000. Відзначимо, що перший етап пройде по трасах Егля і Мартіньї, які в минулому році мали приймати чемпіонат світу.

Відразу з двома топ-фаворитами приїде на гонку «Ineos Grenadiers» - це Річі Порт і Герейнт Томас. Майкл Вудс відразу з Льєж - Бастонь - Льєж відправиться до Швейцарії - подивимося, чи зуміє канадець впоратися з таким навантаженням.

Також серед топ-фаворитів - Вілко Келдерман, Стівен Круйсвейк, Рігоберто Уран. Завжди сильний на домашній території Маттіас Франк, також не скидаємо з рахунків Йона Ісагірре і Марка Солера. Якщо говорити не тільки про грандів загального заліку, то виступлять на Романдії такі зірки, як Петер Саган і Марк Хірші.

Дайджест новин

- Головний фаворит майбутньої Джиро Еган Берналь не з'являвся в гонках з часів Тіррено - Адріатіко в першій половині березня. Зараз він тренується в горах в Андоррі, в той час як в ЗМІ активно ходять чутки про його проблеми зі спиною - ті самі, які угробили йому минулорічний Тур де Франс. Незважаючи на це, в стані «Ineos Grenadiers» наполягають на тому, що Берналь Джиро поїде.

- Вінченцо Нібалі, який недавно зламав зап'ястя і переніс операцію, вже почав тренуватися на велосипеді і штурмує альпійські перевали. Шанси взяти участь в Джиро ростуть.

- Легендарний бельгієць Філіп Жільбер оголосив про завершення кар'єри. Гонщик «Lotto Soudal» повісить велосипед на цвях в кінці сезону 2022 року.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 19:37 0
ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті

Український воротар виграв серію пенальті у матчі з «Манчестер Сіті»

Німецькі команди повторили своє досягнення 29-річної давнини в єврокубках
Футбол | 19 квітня 2024, 10:54 7
Німецькі команди повторили своє досягнення 29-річної давнини в єврокубках

А англійські команди вперше з 2015 року не пробилися до півфіналів Ліги чемпіонів та Ліги Європи

Socca: курс на Кубок Європи 2024
Інші види | 18.04.2024, 11:20
Socca: курс на Кубок Європи 2024
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.